Južnoafrički mravojed

Znanstvena klasifikacija Aardvark

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Tubulidentata
Obitelj
Orycteropodidae
Rod
Orycteropus
Znanstveno ime
Orycteropus afer

Status zaštite Aardvarka:

Najmanja briga

Mjesto Aardvark:

Afrika

Zabavna činjenica o Aardvarku:

Može se pomaknuti do 2ft tla u samo 15 sekundi!

Činjenice o Aardvarku

Plijen
Termiti, mravi
Ime Young
Mladunče
Grupno ponašanje
  • Osamljeno
Zabavna činjenica
Može se pomaknuti do 2ft tla u samo 15 sekundi!
Procijenjena veličina stanovništva
Nepoznato
Najveća prijetnja
Gubitak staništa
Najizrazitija značajka
Dugi, ljepljivi jezik i uši slični zecu
Druga imena)
Antbear, Zemaljska svinja
Razdoblje trudnoće
7 mjeseci
Stanište
Pješčano i glineno tlo
Predatori
Lavovi, Leopardi, Hijene
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Noćni
Uobičajeno ime
Južnoafrički mravojed
Broj vrsta
18
Mjesto
Subsaharska Afrika
Slogan
Može pomaknuti 2ft tla u samo 15 sekundi!
Skupina
Sisavac

Fizičke značajke Aardvarka

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Žuta boja
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
23 godine
Težina
60 kg - 80 kg (130 lbs - 180 lbs)
Duljina
1,05 m - 2,20 m (3,4 ft - 7,3 ft)
Dob spolne zrelosti
2 godine
Doba odvikavanja
3 mjeseca

Klasifikacija i razvoj Aardvarka

Aardvarks su mali sisavci nalik svinji koji se nalaze u širokom rasponu različitih staništa širom Afrike, južno od Sahare. Uglavnom su osamljeni i dane provode spavajući u podzemnim jazbinama kako bi ih zaštitili od vrućine afričkog sunca, izlazeći u hladniju večer tražeći hranu. Njihovo ime potječe iz jezika afrikaans u Južnoj Africi i znači Zemaljska svinja, zbog njihove duge njuške i tijela nalik svinji. Aardvarkovi su jedinstveni među životinjama jer su jedina preživjela vrsta u svojoj životinjskoj obitelji. Donedavno se uvriježilo mišljenje da su oni u najbližoj vezi s drugim insektorima, poput armadilosa i pangolina, ali to nije slučaj s njihovom najbližom živom rodbinom koja se zapravo smatra slonovima.



Anatomija i izgled Aardvarka

Aardvarkovi imaju jedinstven izgled među sisavcima (a zapravo i svim životinjama) jer pokazuju fizičke karakteristike niza različitih životinjskih vrsta. Imaju tijela srednje veličine, gotovo bez dlake i duge njuške zbog kojih u početku izgledaju izrazito svinjski, s debelom kožom koja ih štiti od vrućeg sunca, a također i od nanošenja ozljeda insektima. U stanju su zatvoriti nosnice kako bi spriječili ulazak prašine i insekata u njihov nos. Imaju cjevaste uši nalik na zeca koji mogu stati na kraj, ali se također mogu ravno saviti kako bi spriječili ulazak prljavštine u njih kad su pod zemljom. Aardvarkovi imaju snažne kandže na svakom od svojih lopatastih nogu, što ih, zajedno s činjenicom da su stražnje noge duže od prednjih nogu, čini snažnim i sposobnim kopačima koji mogu alarmantno brzo iskopati velike količine zemlje. Zbog činjenice da većinu svog života provode pod zemljom ili noću izlaze u lov po mraku, imaju slab vid, ali mogu se lako kretati okolinom koristeći svoj izvrsni njuh kako bi pronašli plijen i kako bi osjetili potencijalnu opasnost.



Rasprostranjenost i stanište Aardvarka

Aardvarkovi se nalaze u širokom spektru različitih staništa širom subsaharske Afrike, od suhih pustinja do vlažnih regija prašume. Jedina odredba (osim dobrog pristupa obilju hrane i vode) je imati dobro tlo u kojem mogu kopati svoje velike jazbine. Iako su visoko vješti u kopanju na pjeskovitim ili glinenim vrstama tla, stjenovite regije predstavljaju veći izazov za stvaranje svojih podzemnih domova, pa će se aardvark preseliti u drugo područje gdje su uvjeti tla pogodniji za kopanje. Njihove jazbine mogu biti dugačke i do 10 metara (33 stope) u dometu kuće koji može biti od 2 do 5 kilometara kvadratnih. Njihove jame često imaju više ulaza i uvijek im je prvo lijeva glava, tako da mogu lako prepoznati potencijalne grabežljivce koristeći njihov izoštren njuh.

Ponašanje i životni stil Aardvarka

Aardvarci su uglavnom usamljene životinje koje se okupljaju samo radi parenja i nikad ih se ne može naći u velikim skupinama. Žive u podzemnim jazbinama kako bi ih zaštitili i od vrućeg dnevnog sunca i od grabežljivaca. Aardvarks su noćni sisavci, a sigurnost u rupi ostavljaju pod okriljem noći samo kad krenu u potragu za hranom i vodom, često putujući nekoliko kilometara kako bi pronašli najveće humke termita vođeni svojim izvrsnim sluhom i njuhom. Iako često imaju veliku rupu koja se sastoji od opsežne mreže tunela, aardvarkovi su također poznati da mogu brzo iskopati male privremene jazbine gdje se mogu brzo zaštititi, umjesto da se moraju vratiti u svoje prvotno prebivalište.



Reprodukcija i životni ciklusi Aardvarka

Aardvarkovi imaju specifična godišnja doba parenja koja se javljaju svake godine. Ovisno o regiji u kojoj aardvark živi mlad, mogu se roditi ili od listopada do studenog, ili od svibnja do lipnja na drugim područjima. Poznato je da većinu godina imaju bebe, ženke rojenice rađaju jedno potomstvo nakon razdoblja trudnoće koje obično traje oko 7 mjeseci. Novorođeni aardvarks često su teški samo 2 kg i rađaju se s ružičastom kožom bez dlaka, u sigurnosti majčine jazbine. Dječja riba provodi prva dva tjedna svog života u sigurnosti podzemne jazbine prije nego što se pod okriljem noći počnu odvažavati s majkom. Međutim, unatoč tome što su majku pratili u potrazi za hranom, odvikavaju se od svoje oko tri mjeseca starosti. Mladi ribari žive s majkom u njezinoj jami dok ne napune oko šest mjeseci kada se isele iskopati vlastitu rovu. Iako njihov životni vijek u divljini nije posve jasan, aardvarci obično žive više od 20 godina u zatočeništvu.

Dijeta i plijen Aardvarka

Prehrana aardvarka uglavnom se sastoji od mrava i termita, a termiti su njihov omiljeni izvor hrane. Unatoč tome, poznato je da jedu i druge insekte poput buba i ličinki kukaca. Aardvarkovi su građeni da budu insektivori, s jakim udovima i kandžama koji su sposobni vrlo učinkovito probiti se u tvrđu vanjsku ljusku termitskih gomila. Jednom kad su provalili u humku, onda svojim dugim, ljepljivim jezikom beru insekte iznutra i jedu ih cijele, ne žvačući jer su zatim samljeveni u njihovim mišićavim želudcima. Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika kardikova je činjenica da imaju stupaste obrazne zube koji uopće nemaju nikakvu funkcionalnu svrhu. Kod nekih većih vrsta mrava koje treba žvakati koriste sjekutiće koji se nalaze prema stražnjem dijelu njihovih usta. Aardvarks također može koristiti iste tehnike za provaljivanje u podzemna gnijezda mrava.

Aardvark predatori i prijetnje

Unatoč činjenici da su aardvarkovi noćne životinje koje žive u sigurnosti podzemnih jama, prijeti im niz različitih grabežljivaca u cijelom njihovom prirodnom okruženju. Lavovi, leopardi, hijene i velike zmije (ponajviše pitoni) glavni su grabežljivci aardvarka, ali to se razlikuje ovisno o tome gdje aardvark živi. Njihov je glavni oblik obrane vrlo brz bijeg pod zemljom, no poznato je i da su prilično agresivni kada im prijete ove veće životinje. Aardvarkovi koriste svoje snažne, oštre kandže kako bi pokušali ozlijediti napadača, istovremeno udarajući prijeteću životinju svojim snažnim stražnjim nogama. Aardvarkovima prijete i ljudi koji ih love i uništavaju njihova prirodna staništa.



Zanimljive činjenice i značajke Aardvarka

Aardvarks svojim dugačkim, ljepljivim jezikom noću razbacuje do 50 000 insekata iz humka termita ili podzemnih gnijezda mrava. Njihovi jezici nalik crvima mogu zapravo narasti do 30 cm duljine, što znači da mogu doseći više termita dalje u humku. Njihova ljubav prema insektima dovela je do toga da su aardvarci poznati i kao Antbears! Zanimljivo je da se smatra da aardvarkovi dobivaju gotovo svu vlagu koja im je potrebna iz svog plijena, što znači da zapravo moraju fizički piti vrlo malo vode. Smatra se da su Aardvarkovi jedan od najplodnijih svjetskih kopača sa svojim snažnim udovima i kandžama i nogama poput lopate pomažući im da mogu pomaknuti 2 metra tla u samo 15 sekundi!

Aardvarkov odnos s ljudima

Zbog činjenice da dnevne sate provode skriveni u sigurnosti svojih podzemnih jama, izlazeći samo pod okriljem noći u potrazi za hranom, mnogi ljudi rijetko vide. Ipak, u nekim regijama ljudi ih love zbog hrane i sve su više pogođeni širenjem ljudske populacije kako sve više njihovih prirodnih staništa nestaje kako bi stvorilo mjesta za rastuća naselja.

Zaštitni status i život danas Aardvarka

Danas je IUCN nabrajao aardvarke kao vrstu koja je najmanje zabrinuta. Unatoč činjenici da se brojnost populacija vodenjaka sigurno smanjila u nekim zemljama, u drugim je njihov broj i dalje stabilan i često se nalaze u zaštićenim područjima i regijama s prikladnim staništima. Međutim, sve ih više pogađa gubitak staništa u obliku krčenja šuma i širenja gradova i sela. Zbog njihove nevjerojatno neuhvatljive prirode, točne veličine populacije nisu u potpunosti razumljive.

Pogledajte svih 57 životinje koje počinju s A

How to say Aardvark in ...
EngleskiJužnoafrički mravojed
Bugarskizub cijevi
katalonskiSvinjska mrava
češkiGrablje
danskiPrizemne svinje
njemačkiKišna glista
esperantoOrikteropo
ŠpanjolskiOrycteropus afer
estonskiTuhnik
Finskijagoda
francuskiRt Orycterope
GalicijskiSvinja mravinjak
HebrejskiŠuplje
HrvatskiAfrički mravojed
MađarskiZemaljska svinja
indonezijskiJužnoafrički mravojed
talijanskiOrycteropus afer
japanskiTsuchibuta
latinskiOrycteropus afer
malajskiArdvark
malteškiOrikteropu
Nizozemskiaardvarken
PoliratiAfrički Antarktik
PortugalskiJužnoafrički mravojed
Slovenskipodzemska svinjka
švedskimljevena svinja
turskiNaše mjesto
vijetnamskiOrycteropus afer
kineskiJužnoafrički mravojed
Izvori
  1. National Geographic, Dostupno ovdje: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. Afrička zaklada za divlje životinje, dostupno ovdje: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. Crveni popis IUCN-a, dostupan ovdje: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
  5. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  6. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
  7. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  8. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  9. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  10. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci