Afrički grm slona

Znanstvena klasifikacija afričkog grma slona

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Proboscidea
Obitelj
Elephantidae
Rod
Loxodonta
Znanstveno ime
Afrička Loxodonta africana

Status zaštite afričkog grma slona:

U blizini prijetnje

Položaj afričkog grma:

Afrika

Zabavna činjenica o afričkom grmu Bush:

Može popiti do 50 litara dnevno!

Činjenice o afričkom Bushu Slonu

Plijen
Trava, voće, korijenje
Ime Young
Tele
Grupno ponašanje
  • Stado
Zabavna činjenica
Može popiti do 50 litara dnevno!
Procijenjena veličina stanovništva
300.000
Najveća prijetnja
Krivolov i gubitak staništa
Najizrazitija značajka
Velike, zaobljene uši
Druga imena)
Afrički slon
Razdoblje trudnoće
20 - 24 mjeseca
Stanište
Šuma, savana i poplavne ravnice
Predatori
Čovjek, Lav, Hijena
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Dnevni
Uobičajeno ime
Afrički grm slona
Broj vrsta
1
Mjesto
središnja i južna Afrika
Slogan
Može popiti do 50 litara dnevno
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike afričkog grma slona

Boja
  • Smeđa
  • Siva
Tip kože
Koža
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
60 - 70 godina
Težina
3.600 kg - 5.400 kg (7.900 lbs - 12.000 lbs)
Visina
3m - 3,5m (10ft - 12ft)
Dob spolne zrelosti
11 - 20 godina
Doba odvikavanja
6 - 18 mjeseci

Klasifikacija i razvoj afričkih grmova slonova

Afrički slon Bush najveće je od svih živih bića na kopnu danas, s nekim jedinkama koje teže više od 6 tona. Smatra se da je Slon dobio ime po grčkoj riječi za slonovaču, što znači da su Slonovi dobili ime zbog svojih jedinstveno dugih kljova. Iako su mnogi preci afričkog Bush Slona izumrli tijekom zadnjeg ledenog doba (uključujući Vunastog mamuta), danas su ostale tri različite vrste Slon azijski slon (od kojih postoji niz podvrsta ), afrički Bush slon i afrički šumski slon. Iako su ove dvije vrste Slon vrlo slične, smatra se da je afrički grm slona općenito veći od afričkog šumskog slona, ​​koji ima zaobljenije uši i pravilnije kljove.



Anatomija i izgled afričkog grma slona

Afrički grm buša najveći je poznati kopneni sisavac na Zemlji, s muškim afričkim grmljem Bušom koji doseže do 3,5 metra visine, a ženke su nešto manje od oko 3 metra. Tijelo afričkih grmova slonova također može narasti na između 6 i 7 metara. Kljove afričkog grma Busha mogu biti dugačke gotovo 2,5 metra i obično teže između 50 i 100 kilograma, što je otprilike isto kao i mali odrasli čovjek. Afrički grmovi slonovi imaju četiri kutna zuba, svaki težak oko 5,0 kg i dugačak oko 12 centimetara. Kako se prednji par kutnjaka u ustima afričkog Bushovog slona troši i ispadne u komadima, stražnji par pomiče se naprijed i dva nova molara izlaze na stražnjoj strani usta afričkog Bush Elephanta. Afrički slonovi Busha tijekom života šest puta zamjenjuju zube, ali kada afrički Bush slon ima između 40 i 60 godina, više nema zube i vjerojatno će umrijeti od gladi, što je nažalost čest uzrok smrti slonova u Africi divljina.



Rasprostranjenost i stanište afričkog grma

Iako se povijesni domet njegovih predaka kretao točno do Arktičkog kruga, danas se afrički Bush Slon uglavnom nalazi u središnjoj i južnoj Africi u nomadskim krdima koja lutaju ravnicama i travnjacima Afrike pasući hranu i tražeći vodene rupe. Za razliku od nešto manjeg afričkog šumskog slona, ​​afrički grm buša naseljava travnate ravnice savane i grmlje afričkog kontinenta u skupinama u kojima se nalaze majke i njihova teladi. Općenito, stada afričkih grmova slonova sadrže oko 10 jedinki, ali nije rijetkost da se obiteljske skupine udružuju, formirajući klan koji može sadržavati preko 1000 slonova. Ovaj vrlo društveni stil života znači da su afrički slonovi Buša manje osjetljivi na otvorenim afričkim ravnicama.

Ponašanje i stil života afričkog grma slona

Afrički slon Bush ne samo da je nevjerojatno druželjubiv sisavac, već je i vrlo aktivan. Afrički grmovi slonovi su nomadske životinje što znači da su stalno u pokretu u potrazi za hranom, pa im kretanje unutar ovih obiteljskih krda omogućuje veću zaštitu i od grabežljivaca i od elemenata. Deblo afričkog grma slona jedna je od njegovih najprepoznatljivijih karakteristika, a ovaj izuzetno dugi nos nije samo dovoljno fleksibilan za prikupljanje i rukovanje hranom, već može skupljati i vodu. Njegovo se deblo, zajedno s kljovama, također može koristiti za obranu od grabežljivaca poput Lavova i za borbu s drugim muškim afričkim grmovima slonova tijekom sezone parenja. Slonovi afričkog grma također se smatraju vrlo inteligentnim i emocionalnim životinjama koje pokazuju ponašanje koje uključuje davanje i primanje ljubavi, duboku brigu za mlade i tugovanje za mrtvom rodbinom.



Razmnožavanje slonova afričkog grma i životni ciklusi

Afrički grmovi slonovi imaju tendenciju da žive relativno dugo, s prosječnim životnim vijekom između 60 i 70 godina, Ženke afričkih grmova buša dostižu spolnu zrelost (mogu se razmnožavati) nakon 10 ili 11 godina, ali se smatra da su najplodnije između u dobi od 25 i 45 godina. Međutim, muški afrički slonovi Bush često ne dostižu spolnu zrelost dok nemaju gotovo 20 godina. Nakon parenja i razdoblja trudnoće do 2 godine, ženka afričkog grma Busha rađa jednog teleta (blizanci su poznati, ali su izuzetno rijetki). Afričko grlo slona doji se dvije godine, ali ostat će pod vodstvom i zaštitom stada dok ne postane dovoljno staro za uzdržavanje (oko 6 godina). U ovom trenutku kljove afričkog telećeg slona počinju rasti.

Dijeta i plijen afričkog grma slonova

Unatoč ogromnoj veličini, afrički grm buša biljojedi je sisavac, što znači da preživljava prehranom koja se sastoji isključivo od biljaka i biljnih tvari. Glavninu prehrane afričkog grma Busha čine lišće i grane koje su ogoljene s drveća i grmlja koristeći njegovo deblo. Afrički grm-slon također pase voće i trave i koristi svoje ogromne kljove za kopanje korijena u zemlji i za skidanje kore s drveća. Hrana se u usta unosi pomoću debla, a veliki, ravni zubi afričkog grma slona savršeni su alat za mljevenje vegetacije i biljaka u tijeku kako bi se onda lakše mogle probaviti.

Afrički grmljevi slonovi grabežljivci i prijetnje

Afrički grm buša nema stvarnih prirodnih grabežljivaca koji bi mogli ugroziti njegov opstanak, uglavnom zbog svoje velike veličine i činjenice da afrički grmlje Buš često ostaje u sigurnosti krda. Afrički grmovi slonovi mirni su afrički divovi i bez problema ih se može vidjeti kako zajedno naseljavaju afričku divljinu s ostalim velikim sisavcima i pticama. U životinjskom svijetu, Lavovi i Hijene mogu povremeno moći ubrati mladog afričkog Bušinog slona koji je odvojen od majke, a poznato je i da napada odrasle osobe koje su stare i bolesne, a samim time i ranjivije. Ljudi koji krivolovaju afričke slonove buše zbog kljova od bjelokosti najveća su opasnost za njihov opstanak, zajedno s gubitkom staništa na cijelom kontinentu.



Afrički slon Bush Zanimljive činjenice i značajke

Početkom 19. stoljeća priča o afričkom Bush Slonu bila je vrlo različita jer je do 5 milijuna pojedinaca za koje se smatra da su lutali afričkim kontinentom. Međutim, zbog povećane potražnje za bjelokosti, smatra se da je populacija afričkog Bush Elephana u nekim područjima pala čak 85%. Neki kažu da su velike uši afričkog Bush Elephana nekako slične Africi, ali ti veliki preklopci kože nisu samo za sluh, već su vitalni alat za održavanje slona u hladnoj afričkoj vrućini. Kao i mnogi biljojedi pronađeni u cijeloj Africi, i teladi mogu hodati pri rođenju kako bi povećali svoje šanse za preživljavanje. Odrasli afrički grm-slon može popiti do 50 litara vode svaki dan, a istovremeno može u svoja debla uzeti 1,5 litre vode.

Odnos slonova afričkog Busha i ljudi

Nažalost, zbog povećanja vanjskog zanimanja za Afriku i njena egzotična čuda (posebno sredinom 20. stoljeća), populacija afričkog Bush Slona doživjela je razoran pad prema izumiranju. Nakon što su ih godinama lovokradice brutalno ubijale zbog svoje bjelokosti, afrički Bush slonovi nestali su iz većine svog rodnog staništa. 1989. godine zauzeta je svjetska zabrana lova na slonovaču nakon što je populacija tako dramatično opala diljem kontinenta. U sjevernim i središnjim dijelovima Afrike afrički Bush Slon sada je rijedak i ograničen je na zaštićena područja, a iako je slična priča i na jugu, smatra se da populacije Južnoafričkih slonova stoje bolje s oko 300 000 jedinki u regiji.

Status očuvanja afričkog grma buša i život danas

Danas, iako se oporavljaju, populacijama afričkih grmova slonova i dalje prijeti sve veća razina ilegalnog krivolova i uništavanja staništa. Krčenje šuma na teritoriju afričkog Bush Elephanta znači da afrički Bush Elephants gube i hranu i sklonište što ih čini ranjivijima u divljini. Unatoč zabrani, afričkim Bush Slonovima također neprestano prijete lovokradice koje love slonove zbog kljova iz slonovače.

Pogledajte svih 57 životinje koje počinju s A

How to say Afrički slon Bush in ...
BugarskiAfrički slon u savani
češkiafrički slon
danskiAfrički slon savane
njemačkiafrički slon
EngleskiSlon Savannah, Slon Bush
ŠpanjolskiAfrički slon savane
francuskiafrički slon
FinskiSavanninorsu
HrvatskiAfrički slon
MađarskiAfrički telefon
japanskiafrički slon
Nizozemskiafrički slon
Poliratiafrički slon
PortugalskiSlon, Slon-Afrikanac
švedskiafrički slon
turskiAfrika fili
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
  8. Klasifikacija afričkih grmova slonova, dostupno ovdje: http://science.jrank.org/pages/2427/Elephant.html
  9. Evolucija slonova, dostupno ovdje: http://www.buzzle.com/articles/evolution-of-elephants.html
  10. Slonova inteligencija, dostupno ovdje: http://www.suite101.com/content/elephant-evolution-and-intelligence-a167231
  11. Informacije o afričkim slonovima, dostupne ovdje: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/elephants/african_elephants/
  12. O afričkim slonovima Busha, dostupno ovdje: http://www.nature.org/animals/mammals/animals/elephant.html

Zanimljivi Članci