Mravojed

Znanstvena klasifikacija mravojeda

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Xenarthra
Obitelj
Myrmecophagidae
Rod
Tamandua
Znanstveno ime
Myrmecophaga Tridactyla

Status zaštite mravoreda:

U blizini prijetnje

Mjesto mravoreda:

Centralna Amerika
Južna Amerika

Činjenice mravojeda

Glavni plijen
Mravi, termiti, insekti
Prepoznatljiva značajka
Izdužena njuška i dugački ljepljivi jezik
Stanište
Šuma i travnjaci
Predatori
Puma, Zmije, Jaguar
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Mravi
Tip
Sisavac
Slogan
Pronađena na cijeloj južnoj hemisferi!

Fizičke karakteristike mravoreda

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
18 mph
Životni vijek
9 - 20 godina
Težina
18 kg - 40 kg (40 lbs - 88 lbs)
Duljina
0,9 m - 2,1 m (3 ft - 7 ft)

'Jedan mravojed može u jednom danu pojesti do 35 000 mrava.'



Mravojed se odnosi na nekoliko srednjih sisavaca koji se hrane kukcima i nalaze se na južnoj hemisferi. Oni su zubate životinje, što znači da nemaju zube. Međutim, svojim dugim jezicima jedu insekte koji čine glavninu njihove prehrane. Divovski mravojedi, najpoznatiji od četiri vrste, mogu u jednom danu pojesti čak 35 000 mrava ili termita. Većina zoologa reći će vam: 'Ne petljajte se s mravojedom, jer stvarno, stvarno ne želi biti prijatelj'



5 nevjerojatnih činjenica o mravojedima

  • Mravojed jenajduži jezik bilo koje životinjeu odnosu na njegovu veličinu tijela.
  • Pigmej lijenost je jedan od najbližih rođaka mravoreda, ali njihov zajednički predak jestara više od 55 milijuna godina.
  • Njihove noge, koje izgledaju poput lica pande, dio su zaštitne boje divovskog mravoreda. Dječji mravojedi imaju slične boje, kojeomogućuje bebi da 'nestane', dok njezina majka izgleda veće.
  • Šape sve četiri vrste imaju ogromne,duge i oštre kandžekoji zahtijevaju da životinje hodaju na zglobovima prstiju ili zglobovima kako bi izbjegle ubadanje.

Znanstveno ime mravojeda

Znanstveno ime divovskog mravoreda jeMyrmecophaga tridactyla, koji je grčkog podrijetla i znači troprsti mravojed. To je životinja na koju većina ljudi pomisli misleći na mravojede. Ostali mravojedi su južne tamande (Tamandua tetradaktila), sjeverni mravojadi (Meksička tamandua) i svilenkastih mravoreda (Cyclopes didactylus), najmanja životinja u ovome klasifikacija . Tamandua znači mravojed na materinjem jeziku tupi i na brazilskom portugalskom. Tetradactyla je grčka za četiri kandže. Kiklopa, također iz grčkog, znači vjeverica , dok didaktil znači dvoprsti.

Izgled i ponašanje mravojeda

Od četiri vrste mravojeda, divovski mravojed je najveći, obično dugačak pet do osam metara od nosa do repa, težak do 140 kilograma. Ima dugačak nos i usku glavu s malim očima i okruglim ušima. Divovski mravojedi imaju grubu sijedu ili smeđu kosu s bijelo-crnom prugom dužine tijela. Grmoliki rep dugačak je dva do tri metra.



Divovski mravojedci imaju duge prednje kandže, ispod kojih se uvijaju u hodu. Moćnim nogama i kandžama koriste se za tjeranje većih životinja i mogu postati agresivni kad ih stjeraju u kut, podižući se na stražnje noge, koristeći repove za ravnotežu. Općenito su asocijalni, izbjegavajući da se druge životinje, uključujući i druge mravojede, okupljaju samo da bi se parili.

Te životinje imaju loš vid, pa koriste svoj izoštren njuh, koji je 40 puta moćniji od ljudi, kako bi pronašli hranu. Divovski mravojedci imaju jezike koji mogu doseći i dva metra, počevši od njihovih grudi. Bodovite izbočine okrenute prema natrag pokrivaju njihove jezike, što u kombinaciji s ljepljivom slinom pomaže u sakupljanju kukaca.

Sjeverni Tamanduas mnogo su manji od divovskih mravoreda, čija je duljina tijela u rasponu od 1,5 do 2,5 stopa, a repovi imaju dimenzije od 1,3 do 2,2 metra. Ovi mravojedi imaju smeđu smeđu boju s jasnim, crnim 'V' koji im prolazi niz leđa. Ti mravojedi aktivni su i danju i noću, obično tijekom oko osam sati i provode oko polovice svog vremena na drveću, od kojih su mnoga šuplja.



Južne tamande, poznate i kao mravojedi s ovratnikom, kreću se od 1,7 do 2,9 metara, a repovi imaju dimenzije od 1,3 do 1,9 metara. Neki imaju jake crne oznake na tijelu koje je plavo, žuto ili smeđe. Donja strana i kraj repa su bez dlaka i pomalo ljuskavi. Prvenstveno su noćni, ali povremeno su aktivni tijekom dana. Mravojed s ovratnikom provodi većinu svog vremena drvohraneći jer su pomalo nespretni na zemlji. Kad mu prijete na drvetu, ovaj mravojed može zahvatiti granu stražnjim nogama i repom, koristeći moćne podlaktice za samoobranu.

Tamanduas se ponekad nazivaju 'smrdljivima u šumi' zbog njihove sposobnosti da detoniraju smrdljivu bombu nalik tvoru iz žlijezde ispod repa kad joj prijeti.

Svilenkasti mravohodi su daleko najmanja vrsta, teška manje od pola kilograma. Oni su noćna bića, žive visoko na drveću i rijetko se spuštaju na zemlju. Te životinje gotovo izgledaju kao male kremšnite zbog svog svilenkastog krzna koje sliči sjemenskim mahunama drveća Ceiba u kojima primarno žive. Teško ih je pronaći u divljini, pa se malo zna o njihovim društvenim navikama.

Stanište mravoreda

Divovski mravojed živi u travnjacima, šumama, džunglama i nižim planinskim predjelima Središnji i Južna Amerika . Da bi uspjevali, trebaju velike travnate površine kojih ima u izobilju mravi zajedno s mrljama šume.

Sjeverne tamande žive u prašume , plantaže, galerija šuma i sušnih savana. Često žive uz potoke i drveće s obilnom količinom vinove loze, u kojoj se često nalaze mrav i termit gnijezda. Kad nisu aktivni, odmaraju se u šupljim stablima ili u jazbinama drugih životinja. U Panama , sjeverni tamandu često plivaju između otoka.

Južne tamande žive u Južnoj Americi, u rasponu od Venezuela i Trojstvo prema jugu prema sjeveru Argentina , južni Brazil i Urugvaj na kotama do 6.500 metara. Ovi mravojedi također često žive u blizini potoka i rijeka.

Stanovništvo mravojeda

Broj populacija divovskih mravoreda smanjuje se prvenstveno zbog gubitka staništa i pretjeranog lova ljudi. Izvještaji pokazuju da je oko 5000 do 10 000 jedinki ostalo u divljini. Prema IUCN-u, tamandui i svilenkasti mravojedi su relativno rašireni, ali nema dostupnih procjena stanovništva.

Dijeta mravojeda

Sve vrste mravojeda koriste se svojim oštrim kandžama kako bi se razderale u mravinjake i gnijezda insekata. Jedu brzo, trznuvši svojim dugim jezicima i do 150 puta u minuti. Većina divovskih mravoreda i tamandua hrani se mravinjacima ili humcima termita za manje od 40 sekundi. Ovi brzi obroci imaju dvostruku svrhu. Kao prvo, ostave neke insekte u svojim gnijezdima da se ponovno nasele kako bi imali neprestani izvor hrane. Drugo, izbjegavaju bolne ubode mrava kada insekti počnu shvaćati opasnost za svoja gnijezda. Svilenkasti mravojed konzumiraju insekte koji se nalaze u krošnjama drveća. Južne tamanduje izbjegavaju jesti vojne mrave i mrave koji jedu lišće jer ove vrste imaju jaku kemijsku obranu. Jedu i med i pčele .

Predaji mravojeda i prijetnje

Crveni popis Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) službeno klasificira gigantske mravojede ranjiv , jer su oni najugroženiji sisavci u Srednjoj Americi i izumrli su u Gvatemala , Spasitelj i Urugvaja. Gubitak njihovih travnjačkih staništa glavna je prijetnja jer uzgajivači šećerne trske redovito pale svoja polja, što u konačnici utječe na staništa mravojeda. Neki ih ljudi love zbog hrane, dok ih drugi ubijaju jednostavno zato što mravojede smatraju štetočinama. U brazilskom Cerrado Biomeu mnoge ubija cestovni promet. Puma i jaguari su njihovi prirodni grabežljivci.

Projekt Iberá spasio je više od 10 morskih mravinjaka bez roditelja i vratio ih u divljinu u Argentini. Stručnjaci za zaštitu prirode prikupljaju podatke u bioramu Cerrado kako bi utvrdili kako prometnice utječu na ove životinje u nadi da će se donijeti nove mjere zaštite.

Sjeverne tamande ne smatraju se ugroženima. Njihovi prirodni grabežljivci uključuju jaguari , velika zmije , i orlovi . Harpijski orlovi , jastrebovi i naočale sove plijen svilenih mravojeda. Status očuvanja tamandua i svilenih mravoreda naveden je kao najmanja briga .

Reprodukcija mravoreda i životni ciklus

Sve ženske mravojedi rađaju jedno dijete, iako se razdoblje trudnoće razlikuje po vrstama, a ponekad i po regijama. Divovski mravojedci imaju razdoblje trudnoće od oko 190 dana, dok se trudnoća tamandua kreće od 130 do 150 dana. Svilenkasti mravojedci imaju 120 dana trudnoće.

Ženski mravojedi rađaju stojeći. Bebe se odmah penju majkama na leđa i imaju pun sloj kose i oznake nalik odraslima. Velik dio razdoblja njege provode na majčinim leđima kako bi se zaštitili od grabežljivaca, ostajući tamo dok ne postanu približno upola manje od majki. S majkom mogu provesti do dvije godine i obično se osamostale kad ženka ponovno zatrudni. Muški mravojedi skrivaju testise u tijelu; o njihovim uzgojnim navikama malo se zna, ali mogu se razmnožavati svakih devet mjeseci. Mravojedci spolnu zrelost postižu između 2,5 i 4 godine. Životni vijek im je 14 godina u divljini i čak 26 godina u zatočeništvu.

Ženke Tamandua supolyestrous, što znači da će tijekom sezone parenja više puta doći u toplinu ako se ne impregniraju. Parenje se obično događa u jesen, a rođenje u proljeće. Te se bebe također drže za leđa majkama, ali ženka će ponekad staviti bebu na sigurnu granu dok ona nahrani hranu. Njihov maksimalni životni vijek je otprilike 9 godina.

Svilenkaste ženke mravojeda smještaju svoje mladunce u gnijezdo suhog lišća unutar debla drveta. Oba roditelja odgajaju mlade, a mužjak ponekad nosi dijete na leđima. Roditelji hrane svoje potomstvo regurgitacijom poluprobavljenih insekata. Prosječan životni vijek ovih životinja je 2,3 godine.

Mravojed u zoološkom vrtu

Oko 90 divovskih mravoreda živi u zoološkim vrtovima širom svijeta. Uzgoj se događa u zatočeništvu tijekom cijele godine, iako su rođenja rijetka. The Zoološki vrt u San Diegu je jedan od rijetkih objekata koji ima mravojede. Prvi mravojedi došli su iz Paragvaja 1937. godine, a prvo rođenje u zoološkom vrtu dogodilo se 1980. Njihova se prehrana također može razlikovati, s tim što su mravojedci u zatočeništvu uz insekte dobivali i posebno proizvedenu visokoproteinsku prehranu, zajedno s voćem i mesom.

I zoološki vrt u San Diegu i Zoološki vrt u Denveru često svoje mravojede drže na izložbi, koristeći ih prvenstveno kao ambasadore životinja, što znači da su prikazani samo za posebne događaje ili programe terenskog terena.

Pogledajte svih 57 životinje koje počinju s A

Često postavljana pitanja o mravojedima

Što jede mravojede?

Ovisno o tome gdje žive, mravojedima plijene pume, jaguari, velike zmije, sove, jastrebovi i orlovi.

Jede li mravojed mrave?

Naravno, jesu, ali ne jedu sve vrste mrava. Često će izbjegavati vrste mrava s posebno jakim kemijskim signalima.

Jesu li mravojedci prijateljski nastrojeni?

Nisu ljubazni jer više vole usamljeno, često daleko od ostalih mravoreda. Čak mogu biti i ravnodušni prema parenju.

Koja je razlika između mravoreda i mravojedca?

Iako imaju slična svojstva, poput prehrane insektima i odsutnosti bodljikavih i malo ljuskavih područja na koži, prilično su različiti. Okean ih razdvaja s mravojedima koji žive u Srednjoj i Južnoj Americi i aardvarks koji žive u Africi. Također imaju različite taksonomske klasifikacije. Aardvarci su pripadnici reda Tubulidentata, dok su mravojedci pripadnici reda Xenarthra. Mravojedci nemaju zube, dok grgeči imaju.

How to say mravojed in ...
BugarskiVeliki mravojed
katalonskiMravojed
češkiVeliki mravojed
danskiVeliki mravojed
njemačkiDivovski mravojed
EngleskiDivovski mravojed
ŠpanjolskiMyrmecophaga tridactyla
FinskiVelika grebenasta grebenica
francuskiTamanoir
MađarskiGrivasti mravojed
talijanskiMyrmecophaga tridactyla
japanskiOarikui
NizozemskiDivovski mravojed
EngleskiDivovska grotla mrava
PoliratiDivovski mravojed
PortugalskiDivovski mravojed
švedskiJättemyrslok
kineskiProždrljivi mrav
Izvori
  1. National Geographic, dostupno ovdje: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/g/giant-anteater/#close
  2. Kate Horowitz za mentalni konac, dostupno ovdje: https://www.mentalfloss.com/article/64660/15-majestic-facts-about-anteater
  3. Morski svijet, dostupno ovdje: https://seaworld.org/animals/facts/mammals/giant-anteater/
  4. Smithsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute, dostupno ovdje: https://nationalzoo.si.edu/animals/giant-anteater
  5. Mom.com, dostupno ovdje: https://animals.mom.com/kinds-anteaters-3374.html
  6. Kako stvari djeluju, dostupno ovdje: https://animals.howstuffworks.com/mammals/anteater-vs-aardvark.htm#:~:text=Anteaters%20are%20part%20of%20the%20order%20Pilosa%2C%20along% 20s% 20sloths. & Text = Pored% 20od% 20the% 20jezika% 20i, imajte% 20fur% 20naj% 20gardama.
  7. Zoološki vrt San Diego, dostupno ovdje: https://animals.sandiegozoo.org/animals/tamandua-or-lesser-anteater

Zanimljivi Članci