Slon Borneo

Znanstvena klasifikacija slona Borneo

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Proboscidea
Obitelj
Elephantidae
Rod
Elefa
Znanstveno ime
Elephas Maximus Borneensis

Status zaštite slona Borneo:

Kritično ugroženo

Slon Borneo:

Azija
ocean

Činjenice o slonu Borneo

Glavni plijen
Trava, voće, korijenje
Prepoznatljiva značajka
Dugo trupce i velika stopala
Stanište
Prašuma i tropsko šumsko područje
Predatori
Čovječe, Tigre
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Najmanja vrsta slona!

Fizičke karakteristike slona Borneo

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Koža
Najveća brzina
27 mph
Životni vijek
55 - 70 godina
Težina
3.000 kg - 5.000 kg (6.500 lbs - 11.000 lbs)
Visina
2m - 3m (7ft - 10ft)

Slon Borneo podvrsta je azijskog slona i jedini član vrste koji boravi na otoku Borneo.



Ova podvrsta također nosi alternativno ime pigmejski slon. Međutim, u ovom gigantskom stvorenju nema ništa malo. Prema bilo kojem mjerenju, to je i dalje najveća kopnena životinja na otoku Borneo. Mnogo toga o njegovom ponašanju ostaje nepoznato. Sve dok Svjetski fond za divlje životinje 2005. godine nije pričvrstio satelitske ogrlice na nekoliko slonova na Borneu, većina onoga što znamo o ovoj podvrsti temeljila se na ekstrapolaciji iz istraživanja drugih azijskih slonova. Kako njegova sudbina visi o koncu, sada je utrka s vremenom kako bi se spasila od izumiranja.



4 nevjerojatne činjenice o slonu Borneo

  • Slon Borneo posljednji je put dijelio zajedničkog pretka sa svojim azijskim rođacimaPrije 300 000 godina. Izoliran od ostalih podvrsta, evoluirao je odvojeno na otoku Borneo, nikada ne razmjenjujući gene s drugim populacijama slonova.
  • Azijski slonovi rastušest kompleta zubatijekom svog života.
  • Ženskim azijskim slonovima obično nedostaju kljove, ali oni imaju duge zube koji se nazivaju tushe smještene odmah iza gornjih usana.
  • Slonovo stablo impresivan je instrument koji je gotovo sličan ljudskoj ruci. Jedna od nevjerojatnijih činjenica o tome je sposobnostlomiti grane i otjerati muhe.

Znanstveno ime Borneo Elephant

Znanstveno ime slona Borneo jeElaphas maximus borneensis.Elefaočito je ime obitelji slonova koje uključuje oboje Afrički slonovi i Azijski slonovi .Maksimusprecizan je znanstveni naziv azijske vrste slonova. Kao što ste možda već znali, latinski je izraz koji znači najveći ili najveći, a koji odražava veličinu azijskog slona. Tu je i engleski termin maksimum.Borneensis, latinizirana riječ za Borneo, odnosi se samo na određene podvrste Bornea. Zapravo postoje ukupno četiri podvrste azijskog slona. Ostala tri su Slon na Šri Lanki , Slon Sumatra , i Indijski slon . Vjeruje se da je slon Borneo evoluirao dovoljno daleko od svog azijskog kolege da opravdava zasebnu oznaku podvrste.

Izgled slona Borneo

Slon Borneo dijeli mnoštvo zajedničkih obilježja sa svojim azijskim rođacima: glava s dvije kupole, manje zaobljene uši, četiri kopita na stražnjem stopalu i siva koža sa sitnim izljevima dlake. Ali također pokazuje brojne fizičke razlike, uključujući ravna kljove i duži rep. Azijski slon općenito je manji od afričkog, ali je slon Borneo oko 30% manji od ostalih azijskih slonova. Mali je, u ovom slučaju, relativan, jer slon Borneo mjeri između 8,2 i 9,8 stopa i težine između 6.500 i 11.000 kilograma. Mužjaci imaju prosječno puno veću težinu od ženki.



Slon Borneo izoliran na bijeloj pozadini

Ponašanje slona Borneo

Slonovo drvo svestrani je nevjerojatan instrument. Zahvaljujući velikoj koncentraciji mišića i živaca, to je glavno sredstvo kroz koje slon komunicira sa svijetom: disanje, mirisanje, pijenje, komunikacija i hvatanje predmeta. (Na kraju također ima dodatak poput prsta koji vam pomaže u tome.)

Slonu je potreban jednako impresivan mozak kako bi svojim trupom izveo sve ove nevjerojatne podvige. Slonovi Borneo nisu široko proučavani zbog njihove spoznaje, ali obitelj slonova u cjelini ima visoko razvijeni neokorteks (sličan ljudi , majmuni i dupini ) koji mu omogućuje upotrebu alata, prepoznavanje sebe u zrcalu, rješavanje složenih problema, oponašanje ponašanja i osjećanje niza složenih emocija. Promatranja sugeriraju da slon može doživjeti tugu i žalost zbog smrti bliskog prijatelja ili člana obitelji.

Stado je središte svih društvenih aktivnosti i svakodnevnog života nekih slonova. Ova visoko kooperativna i altruistična jedinica sastoji se od pet do 20 odraslih ženki (zvanih krave) i njihovih potomaka. Mužjaci bikova obično u mladosti odlutaju sami ili se pridruže muškim neženjama, ali ženke uglavnom ostaju s istim stadom veći dio svog života. Najstarija i najveća ženka obično postaje matrijarh cijelog stada. Pomaže grupi u donošenju odluka i upućuje mlađe majke kako se brinuti za svoje dijete.



Azijski slon je krepuskularna vrsta, što znači da spava danju i većinu svojih aktivnosti obavlja tijekom zore i mraka. Prkoseći svom prilično glomaznom stereotipu, slon je brzi trkač i iznenađujuće dobar plivač. Može potopiti cijelo tijelo u vodu da ostane hladno. Iznad vode vidljivo je samo njegovo deblo kako bi lakše disalo. Slon će se također pokriti blatom ili zemljom kako bi tijekom toplijih mjeseci održavao tjelesnu temperaturu nižom.

Život krda vrti se oko nomadskog postojanja. To znači da luta masivnim teritorijom u potrazi za vodenim rupama i bogatim izvorima hrane. Više grupa će se ponekad udružiti na temelju godišnjeg doba, staništa i drugih uvjeta.

Stanište slona Borneo

Slon Borneo, kako naziv govori, endem je sjeveroistočnog dijela otoka Borneo . Iako izoliran od ostatka Azija , Borneo je jedan od najvećih pacifičkih otoka i izvor neizmjerne biološke raznolikosti. Najveća koncentracija slona Borneo nalazi se u malezijskoj državi Sabah na samom sjevernom vrhu otoka. Ovdje luta šumama i travnjacima 12 do 18 sati dnevno u potrazi za resursima.

Dijeta slonova na Borneu

Slon Borneo je biljojeda životinja koja se hrani raznovrsnom prehranom različitih biljnih vrsta, uključujući cvijeće, voće, lišće, žitarice i koru. Da bi se održao, jedan slon sam može pojesti stotine kilograma hrane u jednom danu bilo pasanjem uz zemlju ili pregledavanjem lišća i izbojaka drveća. Deblo funkcionira kao svestrani ud koji može uhvatiti vegetaciju i hranu približiti ustima.

Borneo Slonovi grabežljivci i prijetnje

Zbog svoje zastrašujuće veličine, slon Borneo nema se čega bojati niti jednog prirodnog grabežljivca. Čak su i najmlađi slonovi prilično veliki i u svakom slučaju zaštićeni stadom. Jedina stvarna prijetnja je čovječanstvo. Budući da je za ovu podvrstu potrebna velika količina zemlje u kojoj se može živjeti, krčenje šuma za sječu, poljoprivredu i plantaže degradiralo je njezino prirodno stanište, što ne samo da stvara usitnjene populacije, već dovodi i do izravnog sukoba s ljudima. Slonove ponekad ubijaju ili im nanose štetu jer slučajno uništavaju usjeve dok se kreću farmama i plantažama. Neki slonovi samo su žrtva nesretnih okolnosti. Procjenjuje se da je oko 20% ove podvrste zadobilo ozljede od ilegalnih zamki radi ulova manje divljači.

Razmnožavanje slona Borneo, bebe i životni vijek

Reproduktivne navike slona Borneo nisu dobro proučene, ali na temelju onoga što znamo o drugim azijskim slonovima može se ekstrapolirati nekoliko činjenica. Najvažniji element muškog seksualnog ponašanja je privremeno stanje koje se naziva mošt. U tim razdobljima muški hormoni postaju povišeni, a testisi povećani. To omogućava mužjaku u mošu da se nadmeće s ostalim slonovima (koji obično nisu u moštu) za seksualna prava ženke hrvanjem, guranjem ili nabijanjem kljova. Slabiji mužjak popustit će jačem mužjaku prije nego što se ova natjecanja pretvore u ozbiljnu i smrtonosnu borbu. Ovaj sustav teži favoriziranju starijih muškaraca, jer mošt dobiva na intenzitetu s godinama.

Iako se slonovi mogu pariti tijekom cijele godine, vjeruje se da je ženska slonka reproduktivno prijemčiva samo ograničeno doba godine. Pokazat će svoju seksualnu raspoloživost kroz razne vokalizacije i pokrete, potaknuvši muškarce da se natječu za njezinu naklonost. Obično je njezin izbor s kim će se pariti, ali više voli muškarce koji su u moštu jer je to signal snage i dominacije.

Nakon kopulacije, mužjak će ponekad ostati s ženom dovoljno dugo da je spriječi u parenju s bilo kim drugim, ali inače ne igra nikakvu ulogu u roditeljskoj skrbi. Jednom kada otac ode, ženka nosi mlado potomstvo oko 22 mjeseca, što je možda najduže od svih sisavaca na svijetu. Istodobno daje samo jedno tele, a rijetko ima blizance. To je zato što azijski slon ima izuzetno dugo vrijeme razvoja.

Iako počinju težiti više od 100 kilograma, telad mora puno narasti prije nego što dostigne svoju punu veličinu. Dijete će dojiti majčino mlijeko najmanje dvije godine nakon rođenja, ali potpuno odvikavanje ne događa se gotovo četiri godine. Za to vrijeme i majka i njezina rodbina aktivno će sudjelovati u razvoju teleta. Pružit će teletu zaštitu i tutorstvo dok ono ne bude spremno za osamostaljivanje. Zbog masovnih ulaganja potrebnih za uzgoj potomstva, ona se uzgaja samo jednom u četiri do pet godina.

I muškarci i žene postaju spolno zreli s oko 10 do 15 godina. Ako je slon pod stresom, tada se spolna zrelost može odgoditi za nekoliko godina. Tipični životni vijek ove vrste je oko 50 godina u divljini, iako neke jedinke mogu živjeti i do 60 ili 70 godina.

Stanovništvo slona Borneo

Slon Borneo je ugroženi vrsta s manje od 1500 jedinki koje su ostale u divljini. Procjenjuje se da je broj stanovništva opao za oko 60% od 1980. Kako bi stvorili održivije prakse pošumljavanja, neke organizacije poput Svjetskog fonda za divlje životinje rade s lokalnim upraviteljima plantaža i vlasnicima u blizini staništa slona kako bi stvorili pošumljene koridore divljih životinja kako bi slobodno kretanje između usitnjenih područja. To bi također trebalo smanjiti sukobe s ljudima.

Slonovi Borneo u zoološkom vrtu

The Oregonski zoološki vrt ima jedinog slona Borneo u Sjedinjenim Državama: ženku zvanu Chendra. Rođena je u Sabahu, Malezija 1993. i kasnije pronađena kako luta oko plantaže palminog ulja, gladna i sama, s ranama na prednjim nogama i lijevom oku. Neprikladna za život u divljini, došla je u posjed zoološkog vrta u Oregonu 1999. Chendra je sada smještena u dijelu sa slonovima zajedno s ostalim azijskim slonovima. Ovaj dio ima tri međusobno povezana vanjska prostora za lutanje slonova, plus stanice za hranjenje, blato od blata i masivni bazen.

Česta pitanja o slonu Borneo

https://www.worldwildlife.org/species/bornean-elephanthttps://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/asian-elephant/https://www.britannica.com/story/whats-the- razlika između azijskih i afričkih slonovahttps: //animaldiversity.org/accounts/Elephas_maximus/https: //wwf.panda.org/discover/our_focus/forests_practice/deforestation_fronts2/deforestation_in_borneo_and_sumatra/ Pogledajte svih 74 životinje koje počinju s B

Zanimljivi Članci