Karakal

Znanstvena klasifikacija Caracal

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Felidae
Rod
Karakal
Znanstveno ime
Karakal Karakal

Status očuvanja Karakala:

Najmanja briga

Mjesto u Caracalu:

Afrika
Azija

Činjenice o Caracalu

Glavni plijen
Zečevi, Miševi, Antilope
Prepoznatljiva značajka
Duge, crne čuperke i kratko krzno
Stanište
Suha šuma i savana
Predatori
Čovjek, Hijena, Lavovi
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
3
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Zečevi
Tip
Sisavac
Slogan
Ima 20 različitih mišića u ušima!

Karakalne fizikalne karakteristike

Boja
  • Smeđa
  • Crno
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
50 mph
Životni vijek
12 - 15 godina
Težina
11 kg - 18 kg (24 lbs - 40 lbs)
Visina
65cm - 90cm (2ft - 3ft)

'Mala mačka koja može trčati do 50 milja na sat'



Karakale možete pronaći na mnogim mjestima, uključujući Afriku, Bliski Istok i Indiju. Serval i afrička zlatna mačka najbliži su članovi obitelji. Karakalove crne, čupave uši daju mu izgled drugačiji od većine mačaka u divljini. Karakalna brzina i sposobnost skoka u zrak čine ga izvrsnim lovcem.



Nevjerojatne činjenice o Caracalu!

• Mačka brzinom: karakal može trčati brzinom do 50 km / h! Nije ni čudo što je poznata i kao mačka gazela.

• Vješt lovac: karakal može skočiti u zrak kako bi ulovio pticu prilikom polijetanja.

• Izuzetno osjetljiv sluh: karakal ima 20 mišića u svakom uhu pomažući mu u pronalaženju plijena.

Znanstveno ime Caracal

Caracal je uobičajeno ime ove mačke, dok je Felis caracal njegovo znanstveno ime. Ova mačka pripada obitelji Felidae i pripadnica je klase Mammalia. Naziv karakal potječe od turske riječi,karakulak.Karakulakznači crno uho.



Karakalan izgled i ponašanje

Karakal ima gladak kaput crvenkasto zlatne kratke kose i liniju bijelog krzna oko svakog oka. Uši ove mačke stoje ravno gore, a na vrhu ih imaju duge crne čuperke dlake. Nitko nije siguran zašto na ušima karakala ima čuperke dlake. Ali, neki znanstvenici vjeruju da karakali međusobno komuniciraju trzanjem ušiju.

Karakalin rep dugačak je oko 8 do 13 centimetara. Drugim riječima, prosječni rep karakala otprilike je dugačak kao ravnalo koji koristite u školi. Karakalin rep pomaže mu da se okrene i ostane na putu kad lovi pticu, zeca ili drugi plijen. Zamislite rep karakala kao kormilo na brodu.

Karakal odrasle osobe može težiti od 20 do 40 kilograma. Da biste imali bolju ideju, karakal od 30 kilograma težak je koliko i dvije kuglice za kuglanje! Karakal je dugačak oko 24 do 42 inča i visok od ramena 18 inča. Zbog toga je visok otprilike kao graničarski škotski ovčar.

Karakali su usko povezani sa servalima. Otprilike su iste veličine, ali žive na različitim vrstama mjesta. Servali vole loviti u vlažnim, mokrim područjima, dok karakali borave u suhim, pustinjskim okruženjima.

Karakal ima duge, jake noge. Tijekom lova noge mu djeluju poput namotanih opruga dok skače u zrak hvatajući pticu dok leti.

Karakali imaju oštre kandže koje im pomažu da se uhvate za drveće i popnu u grane. Kandžama također koriste za lov i hvatanje plijena. Karakali obilježavaju svoj teritorij kandžama drveća i ispuštajući miris između nožnih prstiju.

Za razliku od lavova koji žive u ponosu, karakali većinu vremena žive sami. Oni su agresivne mačke i brzo brane svoj teritorij od drugih životinja.

Lov na Karakale

Stanište Caracal

Većina karakala živi u subsaharskoj Africi, kao i u dijelovima Bliskog istoka. Svoje domove stvaraju u suhim okruženjima kao što su savane, šume, pa čak i u područjima s planinama.

Na savani nema puno vode. Međutim, karakalima ne treba puno vode da bi preživjeli. Te su se divlje mačke prilagodile nedostatku vode uzimajući tekućinu koja im je potrebna iz plijena. Također, karakali su se prilagodili vrućoj klimi svog okruženja spavajući danju kako bi uštedjeli energiju i lovili noću kada je svježije. Spavaju u jazbinama, pukotinama stijena, gustom grmlju ili čak na grani na drvetu. Ove mačke imaju ukočene dlake na jastučićima stopala, zajedno s drugim vrstama dlake, što im omogućuje ugodno hodati po pjeskovitom tlu savane. Ponekad te mačke mogu prevaliti čak 12 kilometara dok pretražuju plijen na svom teritoriju.

Budući da karakali žive sami i pri kretanju ispuštaju vrlo malo zvuka, većinu vremena ostaju skriveni. Stapaju se sa okolinom što olakšava grabež i uočavanje mogućih prijetnji.

Karakalna dijeta

Što jede karakal? Poput ostalih mačaka u divljini, i karakal je mesojed. Njegova brzina omogućuje mu da lovi i jede mnoge vrste životinja, uključujući kuniće, ptice, zmije, guštere i, ponekad, insekte. Ponekad će karakal otići na zemlju farmera da uhvati ovce, koze ili drugu stoku za jelo. Karakali jedu sve što mogu uloviti. Karakal može jednu večer pojesti goluba, a drugu mladunku impalu. Impala je vrsta antilope. Mlada impala teži oko 80 kilograma što je jednako težini od oko 13 cigli!

Karakali izbjegavaju jesti krutu, žilavu ​​dlaku na životinjama koje uhvate. Pandžama uklanjaju ovu dlaku prije nego što pojedu svoj obrok. Mogu bez problema jesti perje, a mogu i jesti pokvareno meso ako su stvarno gladni!



Karakalni grabežljivci i prijetnje

Lavovi i hijene dva su glavna grabežljivca karakala. Sve ove tri životinje love u savani, pa će im vjerojatno u nekom trenutku prijeći put. Karakalna brzina je njegova najcjenjenija obrana od ovih životinja. Također, kaput mu može pomoći da se stopi s bezbojnom vegetacijom i pijeskom u svom okruženju. Ponekad će ležati na tlu kako bi ga izbjegli predatori.

Ljudi su također prijetnja karakalima. Mnogi farmeri ubijaju karakale kad ove mačke pokušaju ukrasti stoku. Osim toga, više ljudi krči zemlju i useljava se na njihov teritorij tjerajući plijen karakala. To ove mačke izlaže riziku od gladi. Također ih zbog kože love i pojedinci koji traže trofeje.

Status očuvanja karakala u Južnoj Africi zabilježen je kao: Najmanja zabrinutost. To znači da se u ovom trenutku stanovništvo ne smatra ugroženim.

Razmnožavanje karakala, bebe i životni vijek

Reprodukcija

Karakali se drže za sebe dok ne dođe vrijeme za parenje. Jedan od jedinstvenih zvukova karakala je poziv za parenje koji zvuči nekako poput kašlja. Nekoliko muških karakala može se boriti ili se natjecati za pažnju jedne ženke karakala. Na kraju, ženka odabere muškarca iz grupe. Nakon parenja, mužjak napušta ženku karakala kako bi sama mogla odgajati bebe.

Bebe

Karakal nosi svoje bebe, nazvane kompleti, otprilike 69 do 81 dan. Pronalazi staru jazbinu ili jazbinu u kojoj se može roditi dalje od grabežljivaca i drugih prijetnji. Karakali mogu imati od 1 do 6 kompleta u leglu, ali većina ih ima samo 2. Svaki komplet teži oko 7 do 9 unci pri rođenju. Karakal pribor je otprilike veličine hrčka kućnog ljubimca. Serval i zlatna mačka (bliski rođaci karakala) imaju komplete približno iste veličine.

Kompleti se rađaju zatvorenih očiju. To vrijedi i za pripitomljene mačiće. Potrebno je oko 6 do 10 dana da se oči kompleta potpuno otvore. Sposobni su se migoljiti okolo, ali ne mogu vidjeti kuda idu. Kompleti prestaju dojiti i počinju jesti meso sa 10 tjedana. Kompleti uče majčinske vještine od svoje majke i ostaju s njom do oko 10 mjeseci. Ženka karakala rodi samo jedno leglo godišnje jer je potrebno najviše godine da se skupi jedno leglo kompleta.

Životni vijek

Prosječni životni vijek i muških i ženskih karakala star je 12 godina u divljini. Međutim, karakali koji se drže u zoološkom vrtu mogu živjeti i do 17 godina. Karakali dulje žive u okruženju zoološkog vrta jer im grabežljivci ne prijete, redovito dobivaju hranu i dobivaju medicinsku pomoć kad im zatreba.

Kako karakal stari u divljini, može se razboljeti od neliječenih infekcija kože i infekcija zbog ozljeda. Također, poput domaćih mačaka, karakal može dobiti bjesnoću od druge životinje i umrijeti. Ako se dogodi da karakal odluta u blizini ceste, postoji opasnost da ga vozilo udari baš kao što je pripitomljena mačka u opasnosti ako odluta od kuće.

Zanimljivi Članci