Coati

Coati znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Procyonidae
Rod
Nasua
Znanstveno ime
Nasua nasua

Status zaštite Coati:

Najmanja briga

Mjesto Coati:

Centralna Amerika
Sjeverna Amerika
Južna Amerika

Coati činjenice

Glavni plijen
Voće, orašasti plodovi, mali sisavci i gmazovi
Stanište
Šume, travnjaci, pustinja
Predatori
Divlje mačke, grabljivice, krokodili
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
4
Životni stil
  • Bend
Omiljena hrana
Voće
Tip
Sisavac
Slogan
Nalazi se u gustim šumama i vlažnim džunglama!

Coati Fizičke karakteristike

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Neto
  • Crno
  • Bijela
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
15 mph
Životni vijek
8-15 godina
Težina
3-8 kg (6-18 lbs)

'Coatis su srodni s rakunima, a poznati su i kao coatimundis'



Coatis su krznene životinje koje su porijeklom iz Južne Amerike. Obično postoje u Meksiku, Srednjoj Americi, Južnoj Americi i jugozapadu Sjedinjenih Država. Poznato je da njihovo ime coatimundi potječe od tupijskih brazilskih jezika.



Naziv 'Coati' nastao je od španjolske riječi 'coatí', koja seže do starih Tupija. Njihova riječ - kua’ti - kombinacija je dviju riječi: „cua“ (što znači „remen“) i „tim“ (što znači „nos“). Vizualno opisno ime nastalo je zbog navike Coati da zabode nos u trbuh kad spavaju. Znanstveni naziv stvorenja ‘Nasua’ također dolazi od latinske riječi koja znači ‘nos’.

Nevjerojatne činjenice o Coati

  • Njihovi neobično dugi nosovi pomažu im u prehrani držeći se pod kamenjem u potrazi za hranom.
  • Coatis obično hodaju repova visoko u zraku. Koristi se za uravnoteženje tijekom penjanja.
  • Coatis imaju dvostruko spojene gležnjeve koji ih čine fleksibilnima i pomažu im spuštati se niz stabla mnogo većom brzinom.
  • Ta stvorenja ispuštaju zvuk ‘vufa’ kad se iznenade i nakon toga polako u skupinama uskaču u grmlje.
  • Njihove grupe mogu postati velike kao da imaju oko 30 članova.

Znanstveno ime Coati

Coati pripada rod Nasua i naziva se još i coatimundi ili coatimundi. Poznato je da potječu iz obitelji Procyonidae. Postoje četiri podvrste coati - planinski coati, Coati s prstenastim repom ili trakasti rep, Cozumel Island Coati i bijeli nos Coati. Naziv coatimundi izveden je iz tupijskih brazilskih jezika.



Izgled i ponašanje Coati

Coatis imaju uglađenu i vitku glavu. Nos im je vrhunac lica i obično su dugi i fleksibilni. Ova krznena stvorenja imaju male uši, dugačak rep i tamna stopala. Često koriste repove za uravnoteženje tijela. Njihovi krzneni kaputi obično dolaze u crnoj ili smeđoj boji sa svjetlijim donjim dijelom. Coatis su visoki oko 12 centimetara i obično teže između 4 i 18 lbs.

Njihova prednja stopala su opremljena zakrivljenim kandžama koje su relativno duge. Stražnja stopala, međutim, imaju kraće kandže. Nožni prsti su im mrežasti, a poznato je da su moćni plivači. Poznato je da su muški slojevi dvostruko veći od ženskih i imaju oštre očnjake.

Različite vrste coati imaju malo različite karakteristike ponašanja. Neki od njih aktivni su danju. Dok su neki drugi aktivni tijekom noći. Poznato je da su vrlo inteligentne životinje i također su vrlo prilagodljive.



Ta bića spavaju na višim, povišenim mjestima i žive u skupinama koje mogu biti velike kao da imaju 30 članova. Te se skupine nazivaju bendovima. Kad se iznenade, ove skupine ispuštaju zvuk 'vune', a zatim skaču u grmlje.
Odrasli mužjaci coati posebno su poznati kao osamljena bića i pridružuju se ženkama samo u vrijeme parenja. Coatis su također poznati kao izvrsni penjači i obično uzimaju pomoć repova kako bi uravnotežili svoja tijela tijekom penjanja. Silaze na zemlju u lov na hranu.

Bijeli nos Coati
Bijeli nos Coati

Stanište Coati

Coatis se nalaze samo na američkom kontinentu i obično žive u vlažnim ili tropskim krajevima kišne šume . Žive na povišenim područjima - uglavnom iznad 3000 metara - koja mogu uključivati ​​stabla borova i hrasta. Njihov krzneni kaput pomaže im preživjeti ove uvjete.

Nalaze se u Arizoni, Meksiku, Srednjoj i Južnoj Americi te na jugozapadu Sjedinjenih Država. To je obično malo vjerojatno, ali neke vrste coati mogu se naći i u pustinjama i savanama. Prstenasti coati prvenstveno se nalazi u Južnoj Americi, iako je poznat i kao južnoamerički coati ili trakasti rep.

Coati dijeta

Svejedi u prirodi, kaputi imaju dijetu koja uključuje razne stvari poput guštera, jaja, ptica i krokodilovih jaja. Oni jedu i voće, kao i beskičmenjake - koje iskopaju ispod zemlje koristeći svoje duge kandže. Poznato je da puno putuju u potrazi za hranom.

Coati predatori i prijetnje

Kao i sve ostale životinje, i dlake su dio ekološkog prehrambenog lanca i puno je životinja koje ih plijene. Ovi grabežljivci uključuju vukove s grivom, anakonde, tajre, psi , i lisice . Neke druge životinje za koje se zna da ih plijene jesu ocelots , grabljivci, orlovi , jaguarundis i boa constrictors. Mladunci su u posebnom riziku da postanu večera majmuna kapucina s bijelom glavom.

Ta su bića također pod prijetnjom zbog ljudskih aktivnosti poput lova i krčenja šuma jer se njihovo prirodno stanište degeneriralo. Također je poznato da ljudi jedu kaputiće, zbog čega se također kaže da populacija Coati opada. Međutim, vrsta nije ugrožena, a IUCN ju je stavio u kategoriju 'najmanje zabrinjavajuće'.

Reprodukcija Coati, bebe i životni vijek

Početak kišne sezone obično je kada se coati sparuju. Proces započinje kada se jednom muškom coati pridruži bend i pari sa svim ženkama. Nakon što je dijete začeto, ženka napušta skupinu i gradi gnijezdo visoko na drvetu. Razdoblje trudnoće traje oko tri mjeseca nakon čega ženka rađa 2 do 7 beba koje se nazivaju mačićima.
Mačići imaju oči zatvorene pri rođenju i obično ih otvaraju tek kad imaju oko 10 dana. Otprilike 19. dana počinju ustajati i mogu hodati do 24. dana. Oko 6 do 10 tjedana, mačići se ponovno pridružuju bendu sa svojim majkama, a daljnja briga nastavlja se unutar benda uz pomoć ostalih ženskih članova grupe. Prosječni coati živi oko 14 godina.

Stanovništvo Coati

Populacija coati nije baš jasna jer vrste nisu dobro proučene. Međutim, pretpostavlja se da se broj relativno smanjio jer ta stvorenja ne samo da postaju plijenom prirodnih grabežljivaca, već se također suočavaju s prijetnjom zbog lova i degeneracije svog prirodnog staništa uslijed krčenja šuma od strane ljudi. Ljudi se također hrane ogrtačima koji su također poznati kao razlog smanjenja populacije Coati u nekim područjima.

Stanovništvo se razlikuje od mjesta do mjesta. Najveći broj članova za koji je poznato da bend ili koati grupa ima više od 150 članova. Međutim, oni nisu ugroženi i od strane su ih stavili u najmanje zabrinuti kategoriju IUCN .

Coati u zoološkom vrtu

Coatis ne može preživjeti u vrlo neobičnim okruženjima i stoga obično ne bi bila dobra ideja držati ih u zatočeništvu. Štoviše, oni su energične životinje, a držanje u malim kavezima ne bi bilo prikladno učiniti. Obično zahtijevaju puno vremena vani.

Pogledajte svih 59 životinje koje počinju sa C

Zanimljivi Članci