Loon zajednički

Common Loon znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Gaviiformes
Obitelj
Gaviidae
Rod
Gavia
Znanstveno ime
Gavia Uvijek

Status očuvanja obične loonice:

Najmanja briga

Mjesto zajedničkog loona:

Europa
Sjeverna Amerika

Uobičajene činjenice o Loonu

Glavni plijen
Ribe, žabe, insekti
Prepoznatljiva značajka
Velike tjelesne veličine i jeziv, nalik na jodel
Raspon krila
100cm - 136cm (39in - 53,5in)
Stanište
Slatkovodna jezera u hladnijoj klimi
Predatori
Ljudski, Orlovi, Osprey
Dijeta
Svejeda
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Riba
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
2
Slogan
Poznat i kao Veliki sjeverni ronilac

Uobičajene tjelesne karakteristike loona

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Perje
Životni vijek
15 - 25 godina
Težina
3 kg - 5 kg (6,6 lbs - 11 lbs)
Duljina
63 cm - 81 cm (24,8 inča - 31,8 inča)

'Stručnjak za podvodni lov'



Iako neugodna na kopnu, obična loonica graciozan je lovac na vodi. Ova uglavnom vodena ptica hladnog vremena nauči roniti prije nego što nauči letjeti i vratit će se u isto gnijezdo s istim supružnikom svake godine tijekom gotovo desetljeća. Ptica se našla u brojnim legendama urođenika Sjeverne Amerike, kao i zaštitno lice kanadskog novčića za jedan dolar. Iako je onečišćenje eliminiralo uobičajene loone u većem dijelu istočne Sjeverne Amerike, ova ptica posebno uspijeva u Kanadi. Iako naziv 'loon' dolazi od njegove glupave šetnje, vjerojatno ga bolje opisuje njegov drugi engleski naziv: 'Great Northern Diver'.



Nevjerojatne uobičajene činjenice o loonu!

  • Dubinski ronilac: Obični loon može zaroniti čak 200 metara pod vodom da ulovi ribu!
  • Već poznat: Kanadski novčić za jedan dolar, nazvan 'loonie', ima zajednički loon!
  • Često putnici: Obični loon može letjeti stotinama kilometara prilikom migracije!
  • Glasno i ponosno: Loon zvukovi uključuju prepoznatljiv 'jodel' kada polažu pravo na teritorij!

Uobičajeni loon znanstveni naziv

Znanstveni naziv za obični loon, poznat i kao 'Veliki sjeverni ronilac', jegavia uvijek.Gaviadolazi od latinskog izraza za morsku pticu, istalnomože biti od norveške riječi za 'pepeo' (zbog izgleda) ili latinskih riječiUranjamiliuznemirujući, što znači 'potopljeno' ili 'ronjenje'.

Uobičajeni izgled i ponašanje loona

Loon izgleda poput mnogih drugih patki, osim što mu je novčanica šiljastija, poput ptice pjevice. Perje mu je uglavnom crno, s gotovo mrežatim uzorkom bijelih mrlja preko krila i grla i bijelim donjim trbuhom.

Obični zvukovi loona dobro su poznati ljudima koji žive u blizini svojih staništa. Uključuju prepoznatljiv jodel, zvuk jauka i zvuk urlika. Uobičajeni loon poziv koristi se za pronalazak partnera ili proglašenje mjesta za gniježđenje.



Loon (Gavia Immer)

Stopala na zajedničkom loonu

Stopala običnog loona postavljena su dalje na njegovom tijelu od ostalih vodenih ptica. To ih čini izvrsnim plivačima i roniocima. Međutim, izgleda neugodno kad god hoda kopnom. Vjeruje se da je ta šaljiva šetnja zaslužila naziv 'loon'. Njegova jedinstvena stopala također ga čine slijetanjem drugačijim od ostalih patki. Dok većina pataka slijeće na vodu skidajući noge, obični lonovi moraju trljati po trbuhu.

Uobičajeno stanište loona

Obični louni preferiraju hladnija područja blizu vode. Najčešće ih ima u cijeloj Kanadi, a česte su u Novoj Engleskoj. Uz Kanadu, louni su zajednički Aljasci, Grenlandu, Islandu i Škotskoj. Oni imaju tendenciju da žive u blizini manjih ribnjaka tijekom ljeta, kada se gnijezde, a mimiriraju u veća jezera i obalna područja tijekom zime.

Uobičajena dijeta od loona

Obični loon jede puno ribe. Stručnjak je za ronjenje u vodu za lov. Specifična riba koju jede obični lounj ovisi o tome gdje provodi većinu svog vremena. Za lonove u blizini obalnih područja večera znači iveru, haringu, ribu kamenu i morsku pastrvu. U međuvremenu, obični louni u blizini slatke vode jesti će basa, smuđa, štuku, sunčanicu i pastrvu.

Za lov će obični loon prvo zabiti glavu pod površinu vode. Jednom kad vidi svoj plijen, može zaroniti duboko do 200 metara! Manju ribu možete gutljati cijelu, dok se veće ribe nose na mjesto gdje se mogu jesti.



Uobičajeni grabežljivci i prijetnje

Ljudi stoje kao najveća prijetnja loonovima, iako prijetnja nije ozbiljna. Onečišćenje vode uzrokovalo je nestajanje zajedničkih loona s istoka Sjeverne Amerike. Međutim, Međunarodna unija za zaštitu prirode navodi zajednički loon kao 'najmanju brigu' što znači da trenutno nije u opasnosti od nestanka.

Obični louni također mogu riskirati da im sisavci uzmu jaja. To se može promijeniti na mjestima za gniježđenje.

Kako zagađenje utječe na obični loon

Otrovna voda predstavlja prijetnju običnom loonu, jer preferira istu vrstu vode u kojoj je rođena. To znači da će obični loon izlegnuti na zagađenom jezeru, prema nekim istraživanjima , potražite slično zagađeno jezero kad se ono ugnijezdi kasnije u životu. Tražit će ovu vrstu jezera, čak i ako u tom jezeru ima manje ribe ili je gore za izleganje novih pilića.

Uobičajena reprodukcija loona, bebe i životni vijek

Obični looni se uzgajaju monogamno, što znači da će se isti mužjak i ženka uzgajati svake godine. Obični louni žive oko 10 godina, a uzgajat će se jednom godišnje veći dio svog života. Svake godine obična ženka loonica rodi dva djeteta ili pilića. To je mnogo manje od tipičnih vodenih ptica. Primjerice, ženka patke patke svake će godine položiti čak 13 jajašaca.

Obični louni obično će saviti gnijezdo blizu ruba vode, uglavnom od štapova, trske i trave. Svake godine koriste isto gnijezdo ili mjesto za gniježđenje. Mužjak bi mogao premjestiti gnijezdo ako jaja izgube grabežljivci.

Obični louni počinju se uzgajati s dvije godine. Početkom ljeta naći će partnera i njih dvojica će uložiti kocku na mjesto za gniježđenje tako što će ga kružiti iznad glave i stvarati jodlajući zvuk. Majka će obično snijeti dva jajašca. Obična jajašca sjedit će gotovo mjesec dana prije valjenja, a oba će roditelja naizmjence sjediti na jajima. Nakon izlijeganja i majka i otac hrane piliće dok rastu. Pilićima će trebati gotovo tri mjeseca da nauče letjeti, ali manje od tjedan dana da plivaju i rone. Mužjak i ženka migrirat će odvojeno na zimska mjesta nakon što pilići narastu. Njih se dvoje vraćaju na isto uzgajalište početkom svakog ljeta.

Obična populacija loona

Procjenjuje Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) u svijetu postoji čak 640 000 običnih lunaca. Većina ovih lunaca nalazi se u Sjevernoj Americi, posebno u Kanadi. Procjenjuje se da u Europi živi oko 2.600 običnih loona.

Iako se činilo da stanovništvo blago raste u Sjevernoj Americi, IUCN je rekao da u Europi opada.

Pogledajte svih 59 životinje koje počinju sa C

Zanimljivi Članci