Krestasti pingvin

Znanstvena klasifikacija grebenastog pingvina

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Sphenisciformes
Obitelj
Spheniscidae
Rod
Eudyptes
Znanstveno ime
Laride jake;

Status očuvanja grebenastog pingvina:

Ranjiva

Mjesto Crested Penguin:

ocean
Oceanija

Činjenice o grebenom pingvinu

Glavni plijen
Krill, riba, škampi
Prepoznatljiva značajka
Crveni kljun i svijetložute obrve
Stanište
Stjenoviti antarktički otoci
Predatori
Leopardov tuljan, kit ubojica, morski psi
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
2
Životni stil
  • Kolonija
Omiljena hrana
Krill
Tip
Ptica
Slogan
Ima duge žute obrve!

Fizičke karakteristike grebenastog pingvina

Boja
  • Siva
  • Žuta boja
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Perje
Životni vijek
15 - 20 godina
Težina
3 kg - 6 kg (6,6 lbs - 13 lbs)
Visina
60cm - 68cm (24in - 27in)

Krestasti pingvin ima duge žute obrve.




Živi u vodenim dijelovima stjenovitog antarktičkog otoka nazvanog Snare Island, gdje jede kril i druge ukusne proizvode. Ovaj je pingvin jedna od šest različitih vrsta koje žive na općem području. Krestasti pingvin je siva, žuta, crna i bijela. Živi čak 20 godina u divljini.

Nevjerojatne činjenice o krestastom pingvinu!

• Pingvin jede kril, mlade lignje i druge male životinje koje žive u vodi.
• Živi samo na jednom otoku, u blizini Novog Zelanda.
• Krestasti pingvin obično svake godine reproducira jednog pilića.
• Plijene ih orke, leopardovi tuljani i razne ptice.
• Ovi pingvini slobodno žive u raznim zoološkim vrtovima na mjestima kao što su Antwerpen i Paradisio.

Znanstveno ime grebenastog pingvina

Znanstveno ime grebenastog pingvina je Eudyptes robustus. Ime Eudyptes temelji se na grčkim riječima koje znače 'dobar ronilac'. Riječ robustus odnosi se na to kako pingvini žive, na snažan i robustan način. Otporni su i sposobni su živjeti samostalno u svim vrstama okruženja, iako se udružuju kako bi odgajali svoje piliće.



Izgled grebenastog pingvina

Krestasti pingvin je srednje velika ptica koja ima obrvu svijetložutih pera koja se protežu od oba oka prema stražnjem dijelu glave. To je isto kod oba spola. Osim toga, iako su spolovi vrlo slični, muškarci imaju tendenciju da budu malo veći i da imaju teža usta. Ptice imaju jarko crvene oči, ali oči nisu tako crvene kao one u pingvina skakača. Mlade ptice imaju tendenciju slabijeg gospodstva, blijede brade i kratkog grebena. I odrasli i maloljetnici imaju karakteristične bijele pruge na obrazu i golu bijelo-ružičastu prugu oko kljuna.

Crested pingvin na stijenama
Crested pingvin na stijeni

Ponašanje grebenastog pingvina

Iako se grebeni pingvini čine vrlo miroljubivima, gomilasti se pingvin svake godine tuče zbog potrebe za novim supružnicima, kako mladim pingvinima da pronađu partnera, tako i starijima kojima treba novi par. U tim borbama pticu hvataju za vrat i tuku je krilima ptice koja grabi.

Krestasti pingvin može izvesti brojne vokalizacije, u rasponu od šištanja i eksplozivnih krikova do ritmičnog trubljenja i zvukova trubljenja koji se prenose na velike udaljenosti kad su na moru. Unatoč svoj ovoj aktivnosti, velik dio vremena ove ptice su doista mirne i dobro odgojene. Ptice ne traže borbu i uglavnom će se smiriti nakon završetka razdoblja borbe.



Stanište grebenastog pingvina

Krestasti pingvin živi u moru i na kopnu, ovisno o tome u kojem je dijelu sezone. Nije poznato puno o staništu pingvina tijekom sezone gniježđenja, iako su viđeni na kopnu u Tasmaniji, New Zeland i druga mjesta. Ti se pingvini većinom gnijezde u gustim kolonijama na obalnim stijenama ili ispod pokrova drveća šuma Olearia. Na tim mjestima pingvini kopaju plitke rupe i dno prekrivaju travom, grančicama, lišćem, šljunkom ili tresetom. Zatim će dodati rub blata kako bi podigli razinu gnijezda iznad razine tla.

Jednom kad se presele, vegetacija će umrijeti uslijed teških aktivnosti gniježđenja, a tada će se kolonija preseliti na novo mjesto za gniježđenje. Kolonije koje se gnijezde u blizini potoka mogu imati prednost nad drugima zbog prisutnosti vode za piće i kupanje, ali to nije potrebno i mnoge se gnijezdeće kolonije nalaze daleko od vode.

Dijeta od grebenastog pingvina

Prehrana grebenastih pingvina Snares nije dobro poznata, ali pretpostavlja se da jedu uglavnom kril, zajedno s jednakim udjelom liganja i sitne ribe. Gdje i kako love ovu hranu, nije dobro poznato, ali čini se da se to uglavnom radi u hodu dok se kupa u oceanu. Čini se da ne jedu nikakve druge prehrambene proizvode.

Crested Penguin Predators and Prijetnje

Krestaste pingvine plijene razni veliki lovci, uključujući kitovi ubice , morski psi , i leopardovi tuljani . Njihovoj bebi i jajima prijeti petrels i skuas . Ne ugrožavaju ih ljudi niti bilo koji drugi poznati grabežljivci. Štiti ih vlada Novog Zelanda kao dio napora da budu okrepljeni i zdravi.

Razmnožavanje grebenastog pingvina, bebe i životni vijek

Zamreženi pingvini moći će se razmnožavati negdje u rasponu od pet do devet godina. Počinju početkom rujna, a razmnožit će se negdje između tada i siječnja. Kad se uzgajaju, mužjaci će ustati na stražnjim nogama i mahnuti krilima u pokušaju da privuku partnera. Crest pingvini obično se pare doživotno, pa kad pronađu pouzdanog partnera, normalno će se držati s njim do kraja života. Okupljaju se svake godine u uzgajalištu pingvina, a nakon što se okupe, bit će vjerni jedni drugima dok se sljedeće godine ne sretnu ponovo.

Jednom kad se spariju, pingvini će saviti svoja gnijezda u postojećim rupama u stijenama, a zatim ih ukrasiti bilo kojim mekim materijalima koje mogu pronaći. Ovo gnijezdo koriste za polaganje jaja, otprilike jedan do tri tjedna nakon razmnožavanja. Prvo jaje bit će puno manje od drugog jaja i vjerojatno se neće izleći. Ako se dogodi, malo je vjerojatno da će preživjeti.

Nakon što su oba jajašca položena, roditelji će ih inkubirati naizmjenično prvih 10 dana, a zatim mužjak odlazi u potragu za hranom sljedećih 12 dana kako bi tražio hranu. Kad se vrati, uloge se mijenjaju, a ženka ide na hranu dok mužjak sjedi na jajima.

Kad se jaje izleže, mužjak sjedne na jaja i čuva ih prva tri tjedna, štiteći pilić od svih uljeza, dok ženka izlazi i donosi hranu za pilić. Na kraju će piletinu čuvati i hraniti oba roditelja. Nakon što pilić naraste i prođe, oko 11 tjedana piletina će se uvesti u vodu i ostaviti da sama pravi. Jednom kada je ptica samostalna, može živjeti 15 do 20 godina, treba joj vremena za uzgoj kad dosegne između 5 i 9 godina.

Populacija grebenastog pingvina

Skupinu trenutno čini oko 25 000 parova. Čini se da se čvrsto drže na tom broju ili čak blago rastu. Međutim, ne bi bilo potrebno mnogo da ih se spusti na ništa ako bi se pogodila kuga ili neki drugi događaj, a iz tog razloga Međunarodna unija za zaštitu prirode trenutno ih navodi kao ranjive. U ovom trenutku, populacija pingvina mogla bi nastaviti rasti ili bi se mogla smanjivati, ovisno o tome kako pingvini prolaze tijekom sljedećih nekoliko godina. Potencijalne prijetnje uključuju uvođenje novog grabežljivca, prekomjerni ribolov oko otoka koji bi mogao iscrpiti njihov izvor hrane, onečišćenje ili povišenu temperaturu vode koja tjera plijen s otoka. Iz tih razloga, vlada Novog Zelanda poduzela je akciju koja će štititi morska hranilišta i staništa na otoku Snares kako bi nastavila štititi ove ptice.

Pogledajte svih 59 životinje koje počinju sa C

Zanimljivi Članci