Puh

Znanstvena klasifikacija polhova

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Rodentia
Obitelj
Gliridae
Znanstveno ime
Gliridae

Status očuvanja puhova:

Najmanja briga

Položaj puha:

Afrika
Azija
Euroazija
Europa

Činjenice o puhu

Glavni plijen
Voće, orašasti plodovi, kukci
Prepoznatljiva značajka
Dug rep i tanke, crne brčiće
Stanište
Gusta šuma i grmlje
Predatori
Sove, zmije, lasice
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
4
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Voće
Tip
Sisavac
Slogan
Pronađeno u Europi, Africi i Aziji!

Puharske fizičke karakteristike

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
  • Zlato
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
8 mph
Životni vijek
2 - 5 godina
Težina
15g - 200kg (0,5 oz - 7,1 oz)
Duljina
6 cm - 19 cm (2,4 inča - 7,5 inča)

'Puh provodi veći dio godine izoliran u hibernaciji.'



Životni stil od zimski san je postala najpoznatija osobina ovog stvorenja. Zapravo, u cijelom svijetu životinja je praktički sinonim za pospanost i indolenciju. Ali vrijedi i suprotno. Nakon što je zimi izašao iz zimskog sna, puh je aktivno i nevjerojatno atletsko stvorenje. Te fizičke prilagodbe za brzinu i akrobacije pomažu puhu da izbjegne grabežljivce i pronađe hranu.



3 nevjerojatne činjenice o puhu

  • Puh se smatra egzotičnim kućnim ljubimcem, pomalo neobičnim u trgovini kućnim ljubimcima. Ali nije nemoguće kupiti ga.
  • Puh je bio sporedan lik u romanu iz 1865. godineAlice's Adventures in Wonderlandautor Lewis Carroll. Na čajanki Mad Hatter's spava među većim dijelom komešanja, ponekad se budeći pričajući priče. Ovaj se lik također spominje u pjesmi 'White Rabbit' iz 1967. godine, koju je otpjevao rock bend Jefferson Airplane.
  • Jestivi puh smatrao se delikatesom za gornje slojeve u mnogim drevnim kulturama, uključujući Galiju (suvremeno Francuska ) i Rim - otuda i podrijetlo imena. Rimljani bi puhove držali u velikim jamama i uzgajali ih za hranu. Kao najveći član taksonomske obitelji, ova se posebna vrsta još uvijek smatra tradicionalnom delicijom Slovenija i Hrvatska .

Poljački znanstveni naziv

Puh je klasificiran kao obitelj glodavaca koja nosi ime bilo kojiGliridaeiliMyoxidae. Trenutno postoji gotovo 30 živih vrsta ove životinje raširene diljem istočne hemisfere, nastanjujući devet različitih generirati . Iz fosilnih zapisa poznato je još 30-ak izumrlih vrsta.

Unatoč obiteljskom prezimenu, puh nije dio istine miš loze, ali to je više poput dalekog rođaka vjeverica skupina. Podrijetlom iz oko 50 milijuna godina, jedna je od najstarijih zabilježenih skupina glodavaca trenutno poznatih i dokumentiranih.



Puharski izgled

Sa svojim zaobljenim ušima, gustim krznom i velikim crnim očima, ovo je stvorenje malog izgleda poput miša. Jedina značajka koja ga stvarno razlikuje od pravog miša (uz izuzetak samo nekoliko vrsta) je prisutnost velikog, grmolikog, gotovo vjevericinog repa. Njegova pravilna boja obično je neka varijanta sive, smeđe ili bijele boje, ponekad pomiješana s tamnim prugama ili oznakama lica. Također ima ružičastu kožu koja se vidi oko nosa i stopala.

Poput ostalih glodavaca, raspored lubanje puha dobro je prilagođen za grizenje i žvakanje. To se kombinira s oštrim i zakrivljenim kandžama za kopanje i ishranu. Ima četiri znamenke na prednjim nogama i pet na stražnjim nogama s mekanim jastučićima za prste prilagođenim posebno za penjanje.

Obitelj ove životinje jako se razlikuje po veličini. Najmanja vrsta je japanski puh s 3-inčnim tijelom i 2-inčnim repom. Najveća vrsta je jestivi puh s tijelom od 7,5 inča, repom od 6 inča i težinom od približno 6 unci. Za usporedbu, ovo je gotovo veličine vjeverice. Vrlo uobičajeni lješnjakov puh prebiva negdje između dvije krajnosti.



Puhačevo ponašanje

Ova je životinja ponajviše poznata po svojoj epskoj sposobnosti dugog spavanja. Za vrste koje žive u umjerenim klimatskim uvjetima akumulira ogromne zalihe masti tijekom toplih mjeseci, a zatim hibernira tijekom cijele jeseni i zime, povremeno se budeći jedući hranu koju je pohranila u svom domu. Ovo ponašanje nije jedinstveno za ovo stvorenje, ali sama duljina hibernacije doista je plodna i vrijedna pažnje. Vrste koje žive u vrućim, južnim podnebljima imaju tendenciju da imaju duga razdoblja slabe aktivnosti umjesto potpune hibernacije.

Unatoč prilično letargičnom ponašanju, puh je zapravo brzo i okretno stvorenje s izvrsnom sposobnošću uspona na prepreke poput drveća i kamenja kako bi pobjeglo predatorima ili lovilo hranu. Većina vrsta ima prilagodbe za drvosječni način života, dok druge žive uz tlo na otvorenim područjima i ekosustavi . Kao noćna životinja, prvenstveno izlazi noću u lov. Izuzetan sluh glavno je sredstvo za isisavanje izvora hrane i potencijalne opasnosti.

Puh je pomalo samotnjak, ali okupit će se zajedno s ostalim članovima svoje vrste za uzgoj i obiteljsko uzgoj. Također ima tendenciju hibernacije s nekoliko drugih puhova u istoj jami. Ima razne vokalizacije za komunikaciju s drugima, uključujući zvižduke, vriske i cvrkut. Također može komunicirati govorom tijela i mirisom.

Dormouse Habitat

Puh će sagraditi odgovarajuće gnijezdo na bilo kojem dobro zaštićenom mjestu koje može naći: drveću, kamenju, jazbinama, napuštenim gnijezdima, pa čak i košnicama. Nije izbirljiv u svojim dnevnim boravcima. Može saviti gnijezdo od mahovine, kore, vegetacije i svega drugog što nađe. Muški puh ima prirodni teritorij i žestoko će ga braniti od upada drugih puhova. I ženka ima teritorij, iako je daleko manje agresivno oko toga tko se pojavljuje. Puhovi koriste izlučevine kako bi obilježili svoj teritorij od strana.

Puh ima veliku rasprostranjenost Europa , Azija , i Afrika , protežući se između Španjolska na zapadu i Japan na istoku, od Švedska na sjeveru do subsaharske Afrike na jugu. Neke od najčešćih vrsta mogu se naći u srcu Europe.

Obitelj naseljava impresivan broj staništa, uključujući prašume , listopadne šume, pustinje , savane i grmlje. Životinja radije živi u blizini obala rijeka i stjenovitih izbočina i skriva se od grabežljivaca u gustoj vegetaciji. Puka prilagodljivost širokom spektru staništa čini puhove uobičajenim u većem dijelu istočne hemisfere (iako nikada nije zračio zapadnom hemisferom). Puh je čak uspio i u prisutnosti ljudskih populacija poput domova, zgrada, vrtova, pa čak i nekih poljoprivrednih površina.

Puhačko stanovništvo

Iako su precizni brojevi populacije nepoznati, puh je kao obitelj relativno jakog zdravlja, suočen s vrlo malo značajnih prijetnji. Međutim, nekoliko drugih vrsta, uključujući šumskog puha Balučistan u Pakistan , mišjeg puha u purica i Bugarska , i vrtni puhovi endemi diljem Europe, gotovo su ugroženi ili ranjivi na izumiranje, a populacija se smanjuje. Populacija brojnih lješnjakovih puhova također se smanjuje u Ujedinjeno Kraljevstvo . Ono što je potrebno za poticanje broja stanovništva je bolje upravljanje šumama i regijama gušće vegetacije u kojima uspijevaju.

Puharska dijeta

Puh je an svejed životinja. Njegova se prehrana prvenstveno sastoji od kukci , voće, orašasti plodovi, cvijet, pa čak i neka mala ptičja jaja. Ako je životinja posebno gladna, nerijetko puh pojede nekoga od svojih, posebno muškog suparnika. Njegova sposobnost penjanja i kopanja omogućuje puhovima da pronađu hranu gdje god da borave. Zbog raznolikog nepca, prehrana s puhovima razlikovat će se ovisno o vrsti i lokalnom izboru hrane.

Puharski grabežljivci i prijetnje

Zbog svoje male veličine i relativnog nedostatka obrane, puh je ranjiv na mnogo različitih grabežljivaca. Jedna od najčešćih prijetnji su velike ptice poput sokolova, sova i sokolovi , koji se u bilo kojem trenutku mogu spustiti odozgo i brzo ubiti puha. Također je ranjiv na mesožderne sisavce, uključujući lisice , lasice , a rjeđe divlje svinje , koji mogu izravno kopati rupe i rupe u kojima puh možda boravi.

Punjevo glavno obrambeno sredstvo je, naravno, njegova brzina i okretnost. Snažni ugriz i oštri siktavi zvukovi služe kao zadnja linija odvraćanja za stjenjenika u kutu. Stvorenje također ima sposobnost regeneracije repa koji je ulovio i odvojio grabežljivac. Iako je aktivan tijekom proljeća i ljeta, puh je prilično ranjiv tijekom zimskog sna.

Poput ostalih glodavaca, puhovi ljudi često smatraju štetočinom i prijenosnikom bolesti. Mnoge od njih u zamkama ubiju oprezni ljudi koji ih se pokušavaju riješiti. Puh se također suočava s rizikom od uništavanja šumovitih staništa, što eliminira velik dio njegovog prirodnog doma.

Reprodukcija puhova, bebe i životni vijek

Nakon izlaska iz zimskog sna, puh će se razmnožavati jednom ili dva puta godišnje u različitim intervalima. To se obično događa tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, ovisno o vrsti. O ponašanju pri punjenju puhova ne zna se previše, ali vjeruje se da je to biće poliginozno, što znači da će se jedan mužjak pariti s više ženki, ali ženke će se pariti samo s jednim mužjakom. Razlog zašto znanstvenici vjeruju da je to što je primijećeno da se muškarci međusobno bore za potencijalne partnere. Ovo agresivno ponašanje može ukazivati ​​na oštru konkurenciju za pristup reproduktivnim pravima, kao što muškarci drže žene.

Jednom kad se par kopulira, ženski puh obično jednom ili dva puta godišnje rodi do 10 potomaka po leglu. Mladići se rađaju nakon tri do četiri tjedna trudnoće, obično zatvorenih očiju i bez prisutne dlake. Majka pruža uzdržavanje i zaštitu tijekom ove prve kritične faze života, a velik dio gnijezda sama će sagraditi. Mužjaci vjerojatno odlaze nedugo nakon kopulacije kako bi potražili još partnera i ne sudjeluju u odgoju djece.

Mladi puh razvija se relativno brzo prije nego što nastupi zima. Potrebno je otprilike tri tjedna prije nego što mladi miševi prvi put otvore oči. Proći će četiri do šest tjedana prije nego što se potpuno odviknu i budu spremni za punu neovisnost. Puh će postati spolno zreo nakon otprilike godinu dana. Tipična vrsta puhova živi tri do pet godina u divljini, iako duže u zatočeništvu. Poznato je da je jestivi puh živio i do 12 godina, možda zato što su više usredotočeni na preživljavanje nego na uzgoj. Međutim, mnogi pojedinci postaju plijenom mesojednih životinja prije nego što mogu umrijeti prirodnom smrću.

Pogledajte svih 26 životinje koje počinju s D

Zanimljivi Članci