Istočna gorila



Znanstvena klasifikacija istočne gorile

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Primati
Obitelj
Hominidae
Rod
Gorila
Znanstveno ime
Gorila berengei

Status zaštite istočne gorile:

Kritično ugroženo

Istočna gorila Mjesto:

Afrika

Činjenice o istočnoj gorili

Glavni plijen
Lišće, sjeme, bilje
Stanište
Tropska šuma i džungle u planinskim predjelima
Predatori
Čovjek, Leopard
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Društveni
Omiljena hrana
Lišće
Tip
Sisavac
Slogan
Najveći primat na svijetu!

Fizičke karakteristike istočne gorile

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
35 - 50 godina
Težina
204 kg - 227 kg (450 lbs - 500 lbs)
Visina
1,5 m - 1,8 m (5 ft - 6 ft)

'Istočna gorila poznata je kao najveći živi primat'



Istočna gorila pripada rodu gorila. Jedan je od velikih majmuna i vrlo je usko povezan s ljudima. Često se primjećuje da istočna gorila, koja se najčešće nalazi u džunglama na vrhovima planina, ima nekoliko značajki koje su joj olakšavale preživljavanje u divljini.



Istočna gorila koja nosi znanstveni naziv Gorilla beringei mnogo je bliža ljudi nego što je prvo pomislio i može obavljati nekoliko zadataka poput ručnog guljenja voća - slično kao i ljudi. Istočna gorila od sada ima dvije podvrste - istočnu planinsku gorilu i istočnu nizinsku gorilu, koja je poznata i kao Grauerova gorila.

Nevjerojatne činjenice o istočnoj gorili!

  • Muške istočne gorile starije od 12 godina doživljavaju promjenu boje krzna - posebno na leđima - koja se mijenja iz crne u sivu, što im daje ime 'srebrnjaci'.
  • Slično kao i ljudi, istočne gorile imaju po pet prstiju na svakoj ruci i pet prstiju na svakom stopalu.
  • Njihovi otisci nosa mogu se koristiti za identifikaciju svake istočne gorile, slično poput otisaka prstiju ljudskih bića. Jedinstven je i niti jedno od njih nikada ne može biti isto.
  • Istočne gorile imaju 32 zuba i relativno male uši.
  • Istočne gorile vrlo su inteligentne i imaju različite načine komunikacije. Za međusobnu komunikaciju koriste oko 25 različitih zvukova.

Znanstveno ime istočna gorila

Poznata pod nazivom Istočne gorile, ova bića pripadaju obitelji i klasi velikih majmuna i sisavaca, a pod znanstvenim su imenom Gorilla beringei i pripadaju rodu gorila.



Riječ 'gorila' izvedena je iz povijesti Hanna koji je bio navigator i istraživač te je bio na turneji do zapadnoafričke obale. Članovi turneje naišli su na ljude koji su kasnije nazvani 'gorile'.
Iako nije jasno jesu li članovi ekspedicije nailazili na gorile, studija uzorka odjeknula je opisom onoga što ih je Hanno opisao, dajući im tako ime.

Muški članovi obitelji istočnih gorila - često poznatiji kao 'srebrnjaci' jer stare kako se krzno na njihovim leđima tijekom godina mijenja iz crne u sivu - što im daje ime.

Istočna gorila ima dvije poznate podvrste - istočnu planinsku gorilu i istočnu nizinsku gorilu.



Izgled i ponašanje istočne gorile

Poznato je da istočne gorile imaju snažna, čvrsta tijela prekrivena crnim krznom. Imaju široka prsa i duge ruke. Međutim, područje prsa, slično kao i lice, ruke i tabani ovih gorila, puno je manje dlakavo od ostatka tijela.

Kako muškarci stare, krzno na leđima počinje se mijenjati iz crne u sivu. Podvrste planinskih gorila, međutim, imaju plavkasto obojeno krzno koje je obično kraće od istočnih gorila.

Visina muških istočnih gorila u prosjeku je oko 1,7 metara (što je otprilike jednaka visina kao i prosječna osoba). Međutim, u nekim slučajevima mogu ići i do 1,9 metara. U međuvremenu, ženke istočnih gorila obično su visoke samo 1,5 metara.

S obzirom na težinu, muške istočne gorile obično se kreću između 300-440 lbs., Dok su ženke obično oko 195-220 lbs.

Istočne gorile žive u skupinama i njihove se socijalne interakcije temelje na grupi čiji su dio. Grupu obično vodi mužjak sa srebrnim kovačima, zajedno sa ženkama i njihovim potomcima. Grupe su često međusobno povezane i sastoje se od 35 do 50 članova.

Poznato je da ove gorile provode oko 40% dana opuštajući se, a ostalih 30% radeći aktivnosti povezane s hranom. Preostali dan obično se provodi u romanju. Poznato je da se odmaraju i spavaju u gnijezdima koja su izgrađena na drveću ili ponekad i na zemlji.

Većina istočnih gorila su mirne. Međutim, neki su muškarci agresivni da potvrde svoju dominaciju.

Srebrni stražnji mužjak istočne gorile u kišnoj šumi.

Istočno stanište gorile

Istočne gorile mogu se naći u raznim regijama. Gdje su pronađeni, često ovisi o podvrsti. Dvije podvrste nalaze se u različitim područjima - od Ugande, Ruande i Demokratske Republike Kongo.

Istočna nizinska gorila ili Grauerova gorila često se nalaze u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo. U međuvremenu, istočna planinska gorila dalje je podijeljena u skupine koje su raspoređene po regijama.

Neki od njih žive u planinama Virunga na oko 1500 do 400 metara nadmorske visine, dok se drugi često mogu nalaziti u nacionalnom parku Bwindi u Ugandi, gdje obično žive u strmim planinama - između nadmorske visine 1100 do 2400 metara. Neka druga mjesta na kojima obitavaju istočne nizinske gorile uključuju područja između jezera Tanganyika i Edward te rijeke Lualabe.

Budući da velik dio života istočnih gorila uključuje trčanje ili penjanje, njihovi impresivni mišići daju im snagu uz gornji dio tijela i niz ruke. Prstima i palcima poput ljudi mogu lako sakupljati hranu s visokih i niskih mjesta.

Dijeta istočne gorile

Izvori sugeriraju da su istočne gorile prvenstveno biljojedi, a svoje hranjive sastojke dobivaju iz vegetacije u svom prirodnom staništu. Međutim, prehrana se može razlikovati od mjesta na kojem se nalaze i od visine na kojoj žive.

Gorile koje se uglavnom nalaze na području Bwindija obično jedu voće. Inače, na drugim se mjestima istočne gorile također mogu hraniti cvijećem, korom drveća, a u nekim slučajevima i malim beskičmenjacima. Njihova prehrana također uključuje šumsko voće, gljive i drvo.

Grabežljivci istočne gorile i prijetnje

Glavne prijetnje koje vrebaju istočne gorile su degeneracija staništa, krivolov i nasilje na područjima u kojima borave. Primijećeno je da su mnoge od ovih gorila umrle uslijed pucanja na svojim staništima. Leopardi i neparna krokodili vjeruje se da su glavni grabežljivci istočnih gorila. U međuvremenu, prijetnje zdravlju za istočne gorile uključuju mikrofilariju, virus imunodeficijencije Simian i malariju.

The IUCN je proglasio istočnu gorilu ugroženom i kaže se da populacija ovih majmuna neprestano opada. Istočna planinska gorila je u većem riziku od izumiranja. Izvori sugeriraju da je do sada ostalo samo 300 zrelih istočnih planinskih gorila. U međuvremenu se sumnja da je ukupan broj istočnih gorila na svijetu manji od 5000.

Reprodukcija istočne gorile, bebe i životni vijek

Istočne gorile imaju poligini sustav razmnožavanja, što znači da se dominantni mužjak svake skupine pari sa svim ženkama u klanu. Poznato je da se ove gorile pare tijekom cijele godine. Jednom začeta, razdoblje trudnoće u istočnim gorilama obično traje oko 8,5 mjeseci, nakon čega ženka rađa jedno dijete. Ženke rađaju samo jednom u tri do četiri godine zbog dugih trudnoća, kao i roditeljskog procesa.

Beba je odmah nakon rođenja ovisna o roditeljima - posebno o majci koja je nosi dok ne bude spremna za puzanje kad napuni oko devet tjedana. Njihova ovisnost traje prve četiri godine, a za to vrijeme majka će ih dojiti kao primarni izvor hrane. Čak i kada beba više ne treba majčino mlijeko, učit će i igrati se svaki dan dok se ne bude mogla brinuti o sebi.

Uzgoj može započeti već s 15 godina, iako je životni vijek istočne gorile obično 35 do 40 godina. U zatočeništvu ti primati mogu živjeti i do 50 godina.

Stanovništvo istočne gorile

Trenutno su istočne gorile ugrožene, a populacija istočne gorile neprestano se smanjuje tijekom posljednjih nekoliko godina. Tijekom 1990-ih procijenjeno je da je populacija ovih gorila oko 17 000. Međutim, nedavno izvješće pokazalo je da je broj stanovnika sada pao na manje od 5000 i blizu 4.000 širom svijeta.

Također je primijećeno da istočne nizinske gorile danas žive u samo 13 posto područja na kojima su se nekada nalazile. Međutim, istočna planinska gorila je u većem riziku od izumiranja.

Napori za očuvanje

Pokrenuto je nekoliko projekata za očuvanje ovog ugroženog bića. Jedan od takvih projekata je Gorika Walikale i projekt očuvanja šuma koja je započela 2001. nakon što je populacija istočne gorile počela opadati.
Oni rade na očuvanju prirodnog staništa u kojem bi gorile mogle napredovati, tako da degeneracija staništa ne postane uobičajeni uzrok njihovog smanjenja.

Drugi projekti potiču pokretanje boljeg turizma za planinske gorile kako bi se mogla prikupiti sredstva za njihovu zaštitu. Međutim, javnost mora biti oprezna da ne bude u blizini životinje dok je bolesna jer svaki rizik za već ugrožene vrste treba i mora se izbjegavati.

Istočna gorila u zoološkom vrtu

Izvješća sugeriraju da Zoološki vrt u Antwerpenu u Belgiji je jedini zoološki vrt koji ima ženku istočne gorile. Međutim, nije poznato da se istočne planinske gorile u ovom trenutku drže u zoološkim vrtovima unutar Sjedinjenih Država.

Pogledajte svih 22 životinje koje počinju s E

Zanimljivi Članci