Istočna nizinska gorila

Znanstvena klasifikacija istočne nizijske gorile

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Primati
Obitelj
Hominidae
Rod
Gorila
Znanstveno ime
Gorila Berengei Graueri

Status očuvanja gorile u istočnoj nizini:

Ugroženi

Gorilla Istočna nizina Mjesto:

Afrika

Činjenice o istočnoj nizinskoj gorili

Glavni plijen
Lišće, sjeme, bilje
Stanište
Tropska šuma i džungle u planinskim predjelima
Predatori
Čovjek, Leopard
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Društveni
Omiljena hrana
Lišće
Tip
Sisavac
Slogan
U prirodi manje od 5000!

Fizičke karakteristike istočne nizijske gorile

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
35 - 50 godina
Težina
204 kg - 227 kg (450 lbs - 500 lbs)
Visina
1,5 m - 1,8 m (5 ft - 6 ft)

'Najveći primati na svijetu.'



Jedna od najvećih podvrsta velikih majmuna, istočna nizinska gorila jedna je od dvije vrste gorila koje žive u Africi. Oni su ugrožene vrste , prema nedavnim procjenama, broji oko 5000 jedinki koje su ostale u divljini. Te su gorile osjetljive na krivolov i postaju žrtve građanskih nemira na njihovom teritoriju.



Činjenice o istočnoj nizinskoj gorili

  • Istočne nizinske gorile sunajveći primati na svijetu.
  • Oni su također poznati kaoSiva gorilanakon znanstvenika koji ih je otkrio.
  • Oni su jedni odnajinteligentnija vrsta primata.
  • Oni sudruga najugroženija podvrstagorile.
  • Skupina istočnih nizinskih gorila naziva se postrojba, a predvodi ihkrupan odrasli mužjak poznat kao srebrna gorila.

Znanstveno ime istočne nizije gorile

Istočne nizinske gorile poznate su i kao Grauerova gorila, po austrijskom znanstveniku Rudolphu Graueru koji ih je otkrio početkom 1900-ih. Grauer je mjesto gdje je druga polovica znanstvenog imena ove podvrste,Gorila Berengei Graueri, dolazi od.Berengeiznači planina Kivu, pa njihov znanstveni naziv znači 'Grauerova gorila planine Kivu'. Oni su u stanuChordataa također se smatraju primatima. Pozvani su pripadnici vrste Chordatahordati, a ovaj Fil uključuje sve kralježnjake.

Izgled gorile u istočnoj nizini

Te su gorile masivne, jer su najveća vrsta primata na zemlji. Mužjaci su obično veći od ženki, a vrsta doseže otprilike 450-500lbs. To znači da istočne nizinske gorile teže malo manje od automata. Te gorile mogu biti visoke 5-6 metara. Imaju velike glave u usporedbi s ostatkom tijela, kao i jake čeljusti i zube. Poput ostalih gorila, oni imaju gust sloj tamnog krzna, osim lica i ruku. Oni više vole hodati okolo na zglobovima prstiju.



Za dodatnu zaštitu i toplinu gorile imaju debeli sloj dermisa i epiderme ili unutarnjih i vanjskih slojeva kože. Na tijelu imaju i značajnu količinu masti.

Ponašanje gorile u istočnoj nizini

Gorile su društvene životinje, a istočna nizinska gorila nije iznimka. Distribucija gorila odvija se u čvrsto povezanim obiteljskim skupinama koje se nazivaju trupe ili bendovi. Te trupe putuju, hrane i odgajaju svoje mlade zajedno. Trupe predvodi velika muška gorila, zvana srebrnjak. Oni također sadrže dvije ili tri ženske gorile i njihove mlade, a mogu uključivati ​​i nekoliko podređenih muških gorila. Iako su trupe obično male, istraživači su zabilježili skupine do 30 osoba. Rijetko su dvojica srebrnih vođa u grupi.

Gorile većinu dana provode jedući i, suprotno uvriježenom mišljenju, nisu agresivna ili teritorijalna bića. Iako srebrnjaci imaju dominantnu vodeću poziciju, što uključuje parenje sa ženama i oprez na prijetnje, oni su također zaduženi za praktične odluke. To uključuje odlučivanje o tome gdje se grupa hrani, putuje i spava.



Ti su majmuni obično tihi, ali sposobni su vokalizirati na mnogo različitih načina. Snimljeno je preko 25 različitih vokalizacija. Istočne nizijske gorile komuniciraju uz pomoć huka, režanja, lajanja, vrištanja i smijeha. Svaka od njih ima različito značenje. Gorile su jedna od najinteligentnijih vrsta primata - čak ih se može podučavati znakovnom jeziku, a poznato je da koriste alate za bolji pristup hrani.

Stanište gorile u istočnoj nizini

Ova vrsta gorile živi u istočnoj regiji Demokratske Republika Kongo (DRC). Uspijevaju u tropskim nizinama i prašume . Njihov domet drastično se smanjio u posljednjih nekoliko desetljeća. Raspodjela gorila također je mnogo rjeđa zbog usitnjavanja staništa. Nekad su naseljavali područje od oko 8.100 četvornih kilometara, veličine države Massachusetts. Sada naseljavaju oko 4600 četvornih kilometara. Mnogi nacionalni parkovi pokrivaju istočna nizijska staništa gorila, poput Nacionalni park Kahuzi-Biega i Nacionalni park Maiko . Postoji i nekoliko rezervata za divlje životinje posvećene očuvanju staništa gorila.

Dijeta istočne nizijske gorile

Istočne nizinske gorile su svejedi, uživaju i u biljnoj i u insektnoj prehrani. Uglavnom jedu voće, ali također jedu bobice, lišće i orašaste plodove. Što se tiče insekata, preferira istočna nizinska gorila termiti i mravi . Povremeno ove gorile napadaju male glodavce ili gušteri . Poznato je da putuju velike udaljenosti u potrazi za hranom.

Njihove moćne čeljusti omogućuju im da jedu vlaknastu i žilavu ​​vegetaciju. Također rijetko piju vodu izravno, jer većina vode koju konzumira dolazi iz biljaka koje jedu. Odrasle gorile moraju dnevno pojesti oko 18 kg hrane ili oko 40 lbs.

Grabežljivci i prijetnje istočne nizinske gorile

Potpuno odrasla odrasla gorila suočava se s nekoliko prijetnji predatora. Samo veće životinje, kao što su leopardi i krokodili , predstavljaju prijetnju odraslim istočnim nizinskim gorilama.

Ljudi su daleko najveća prijetnja ovoj životinji. Gubitak staništa uslijed rudarstva i građanskih nemira u DR Kongo utjecao je na ovu vrstu. Oni također postaju žrtve krivolova, čak i u nacionalnim parkovima čiji je cilj zaštititi ih. Pobunjenici i krivolovci napadaju ta područja kako bi lovili gorile. Organizacije poput Svjetskog fonda za divlje životinje intervenirale su kako bi pomogle parku da povrati kontrolu nad zemljištem, ali trajni građanski nemiri na tom području otežavaju očuvanje. Istočna nizinska gorila smatra se ugroženi vrsta prema Crvenom popisu Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Razmnožavanje gorile u istočnoj nizini, bebe i životni vijek

Jednom kad postanu dovoljno, otprilike polovica svih muških gorila napustit će svoju rodnu skupinu kad dosegnu spolnu zrelost, oko 15 do 20 godina. Putuju s drugim muškim gorilama, ili ponekad putuju sami, sve dok ne uspostave harem ženki. Poput ostalih vrsta gorila, mužjak istočno-nizinske gorile s srebrnom hrpom rutinski se pari sa ženkama u četi i jedini je muškarac kojem je to dopušteno. S ženskim članovima stvaraju jake veze tako da je vjerojatnije da će žene napustiti. Srebreni mužjaci obično ostaju s istom grupom ženki doživotno, osim ako ih ne pretekne konkurentski mužjak. Borbe između muških gorila za vladavinu haremom žestoke su i mogu završiti smrću. Istočne i zapadne sorte nizinske gorile ne mogu se međusobno pariti.

Mlade gorile nazivaju se bebama. Ženke imaju razdoblje trudnoće oko 8,5 mjeseci. Bebe će prve tri godine života spavati u istom gnijezdu s majkom i nastaviti ostajati u grupi dok ne dosegnu spolnu zrelost. Sinovi mužjaka srebrnjaka ponekad mogu preuzeti grupu kasnije u svom životu. Ženke često rađaju samo po jednog mladunca, a stopa smrtnosti dojenčadi među mladim gorilama vrlo je visoka. Bebe mogu samostalno puzati oko sebe kad navrše 9 tjedana, a hodati kad napune 35 tjedana.

U divljini istočne nizijske gorile mogu doseći 30-40 godina. U zatočeništvu gorile mogu doživjeti i 60 godina.

Stanovništvo istočne nizinske gorile

Tijekom posljednjih 30 godina broj stanovnika istočnih nizinskih gorila smanjio se za više od 50%. Procjenjuje se da u prirodi ostaje samo oko 5000 jedinki. Precizno brojanje stanovništva teško je postići zbog građanskog rata u DR Kongu.

Istočne nizijske gorile u zoološkom vrtu

Većina gorila koje se nalaze u zoološkim vrtovima su zapadne nizinske gorile, koje nisu toliko ugrožene kao njihovi istočni rođaci. Neki zoološki vrtovi, poput Zoološki vrt u San Diegu , imaju programe očuvanja u središnjoj Africi koji pomažu u zaštiti svih vrsta gorila. Zoološki vrt u San Diegu također vodi program recikliranja mobitela koji sadrže metale koji se vade na teritoriju istočne nizinske gorile. Ovaj program pomaže u sprečavanju kopanja novih metala, što smanjuje gubitak staništa i lov na vrste.

U zatočeništvu su samo dvije istočne nizinske gorile, obje su žene. Oni žive u Zoološki vrt u Antwerpenu u Belgiji i zovu se Victoria i Amahoro.

Pogledajte svih 22 životinje koje počinju s E

Zanimljivi Članci