Emu

Znanstvena klasifikacija Emu

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Casuariiformes
Obitelj
Casuariidae
Rod
Dromaius
Znanstveno ime
Dromaius novaehollandiae

Status očuvanja emua:

Najmanja briga

Mjesto Emu:

Oceanija

Činjenice o emuu

Glavni plijen
Voće, sjeme, insekti, cvijeće
Prepoznatljiva značajka
Ogromna veličina tijela i velike oči
Stanište
Otvoreni travnjaci s grmljem u blizini vode
Predatori
Ljudi, divlji psi, ptice grabljivice
Dijeta
Svejeda
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Voće
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
jedanaest
Slogan
Najveća ptica u Australiji!

Fizičke karakteristike emua

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Perje
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
12 - 20 godina
Težina
18 kg - 60 kg (40 lbs - 132 lbs)
Visina
1,5 m - 1,9 m (4,9 ft - 6,2 ft)

'Emu trči 9 stopa'



Emus im je dom na australijskom kontinentu. Mogu narasti čak 6,2 metra. Ova je ptica izgledom slična noju. Emus su svejedi koji jedu sjeme, voće, insekte i male životinje. Životni vijek im je od 5 do 10 godina u divljini.



5 nevjerojatnih činjenica o emuu!

  • Emu ima prepoznatljiv poziv koji se može čuti na kilometar
  • Glavni grabežljivci emua su dingoi, orlovi i jastrebovi
  • Emu ima prozirnu membranu preko svakog oka kako bi ga zaštitio od prašine u zraku
  • Emus je cijelo vrijeme u pokretu u potrazi za hranom i vodom
  • Emus ima krila, ali ne leti

Znanstveno ime Emu

The znanstveno ime jer emu je Dromaius novaehollandiae. Riječ Dromaius je grčko što znači trkač, a riječ novaehollandiae znači Novi Hollander. New Hollander upućuje na početnu klasifikaciju ove ptice kao New Holland Cassowary.

Pripada obitelji Dromaiidae i spada u razred Aves. Postoje 4 podvrste emusa. Znanstveni naziv svakog od njih je:



• D. novaehollandiae novaehollandiae
• D. novaehollandiae woodwardi
• D. novaehollandiae rothschildi
• D. Grebe diemenensis

Izgled i ponašanje emua

Emus ima tamno smeđe perje koje starenjem dobiva svjetliju nijansu smeđe boje. Na vratu i glavi imaju plavkastu kožu. Emu se kreće od 4,9 do 6,2 metra visine. Teški su od 66 do 121 kilograma. Kao primjer, emu visok 6 stopa visine je jednak hrpi od 5 igara za kuglanje. Emu težak 120 kilograma težak je dvije trećine koliko i odrasli klokan.

Emus ima 2 duge noge s po 3 prsta na svakom stopalu. Te ptice nisu u stanju letjeti pa svojim dugim nogama bježe od predatora. Oni također imaju prilično dug korak u trčanju. Jedan korak emua može biti dugačak 9 stopa. Samo pomislite, 9 stopa jednako je polovici visine odrasle žirafe.



Osim što noge koriste za trčanje, emus ih koristi za udaranje grabežljivaca. Njihov snažni udarac, zajedno s oštrim noktima na prstima, može nanijeti ozljede grabežljivcima dajući ovoj ptici vrijeme za bijeg. Brzi udarac emuom može čak i ubiti dinga.

Ova ptica ispušta puno zvukova. Komunicira s drugim emusima gunđanjem, lajanjem, lupanjem i bubnjanjem. Zapravo, naziv emu dolazi od zvuka koji proizvodi. E-muu! Ponekad proizvode zvukove koji upozoravaju druge emuse na području grabežljivca koji se približava. Također, emusi ispuštaju puno zvukova kako bi upozorili druge emuse da se drže podalje od svog gnijezda i jaja. Njihovi se pozivi mogu čuti čak kilometar dalje. Ukratko, ovo definitivno nisu tihe ptice!

Emus su osamljene ptice, ali mogu stvarati skupine kad putuju u drugo područje kako bi pronašli veću zalihu hrane. Skupina emua poznata je kao rulja. Rulju emusa čini oko 20 ptica.

Oni su neagresivne ptice, osim ako se ne osjećaju ugroženima od druge životinje ili osobe. Tijekom sezone razmnožavanja vrlo su agresivni jedni prema drugima.

Emu traži hranu u pijesku
Emu traži hranu u pijesku

Emu protiv noja

Emu i noj slični su po izgledu i obje su ptice koje ne lete. Ali postoje neke izrazite razlike među njima.

Velika je razlika u veličini između ove dvije ptice. Emus je druga najveća ptica na svijetu, dok je noj najveći. Također, kada trčanje emu ima korak od 9 stopa, dok noj ima korak od 16 metara!

Nojevi mogu trčati brže od emusa. Najveća brzina noja je 43 mph. Najveća brzina emua je 31 mph.

Emus pije puno vode. U stvari, oni obično piju oko dva i pol litre vode svaki dan. Zamislite 2 litre vrča mlijeka u vašem hladnjaku. Uz to, još pola vrča! Alternativno, noj može 2 tjedna ostati bez vode. Puno vlage dobivaju iz trave i biljaka.

Postoje čak i razlike između jajašaca ove dvije ptice. Jaje emua je svijetlo zeleno, dok je jaje nojeva svijetlo smeđe. Što se tiče veličine, jedno emu jaje veličine je jednako 10 pilećih jaja. Jedno nojevo jaje veličine je jednako 24 pileća jaja!

Stanište Emu

Emus živi na australskom kontinentu. Konkretno, nalaze se u svim državama u Australiji, osim u Tasmaniji. Travnjaci i suhe šume glavno su stanište. Neprestano se kreću u nastojanju da pronađu više hrane i izvora vode. Obično putuju od 9 do 15 milja dnevno.

Emu ima prozirnu opnu preko svakog oka koja služi kao zaštita od prašine i krhotina na suhim staništima. Ova opna također pomaže da im oči budu vlažne.

Ova ptica živi u uglavnom umjerenoj klimi, iako se neke nalaze u snježnim planinama Australije. Dugo perje emua doprinosi održavanju stabilne tjelesne temperature. Ako je emu u posebno hladnom području, razmršava svoje dugo perje nastojeći zarobiti zrak ispod sebe. Ovaj zarobljeni zrak pomaže ptici u izolaciji od hladnih temperatura. Ponekad se dahću (poput psa) da se ohlade u vrućim dijelovima Australije. Jeste li ikad vidjeli pticu koja se dahće poput psa?

Te ptice migriraju na jug u Australiji tijekom zime, a ljeti se kreću prema sjeveru. Srećom, lako se mogu prilagoditi raznim klimatskim uvjetima.

Emu dijeta

Što jedu emusi? Emus su svejedi. Jedu voće, sjemenke, kornjaši , mali gmazovi pa čak i izmeta drugih životinja.

Emus nema zube pa ne mogu samljeti biljke i životinje koje jedu. Dakle, progutaju sitne kamenčiće koji ulaze u njihov želudac (dio emuova želuca). Šljunak samelje komade hrane za pravilnu probavu.

Emus širenjem sjemena doprinosi ekosustavu. Te ptice jedu puno biljaka, voća i sjemena. Kad ostave izmet iza sebe, raspršuju sjeme kako bi moglo rasti više biljaka. Razmisli o tome. Emus svaki dan luta od 15 do 15 milja. To znači da sjeme ispuštaju na razna područja tijekom svog staništa.

Oni također pomažu u kontroli populacije insekata jedući kornjaši , žohari i druge bugove.

Emu predatori i prijetnje

Dingoe glavni su grabežljivci emusa. To ima smisla jer dingoi dijele isto stanište kao i emus. Pokušavaju ukrasti jaja emua kao i njihova mladunca.

Par dinga može ciljati određeno gnijezdo emua. Jedan od njih ometa roditeljski emu koji sjedi na gnijezdu, dok se drugi dingo zatvara i krade jaje ili mladunče. Dingoe su poznati po kradljivom pristupu lovu na plijen.

Dingoe napadaju i odrasle emuse pune veličine. Oni mogu pokušati uhvatiti pticu za vrat ili glavu kako bi je povukli prema dolje. Da bi se obranili, emus udaraju u dingoe ili jednostavno pokušavaju pobjeći. Ponekad emusi pokušavaju prestrašiti dingoe ispuštajući siktajući zvuk.

Uključuju još dva grabežljivca orlovi i jastrebovi. Emu se teško može boriti protiv ovih grabežljivaca.

Status očuvanja emu je Najmanja briga . Populacija emusa kategorizirana je kao stabilna. Ima ih u cijeloj Australiji, osim u Tasmaniji. To je zato što su ove ptice nekad lovili europski doseljenici uzrokujući drastičan pad njihove populacije.

Emus u tijelu proizvodi ulje koje se koristi za lijekove, kreme i druge proizvode. Ponekad se ove ptice love i ubijaju kako bi dobile ovo ulje. No, ova aktivnost krivolova nije prouzročila veliko smanjenje njihove ukupne populacije.

U prošlosti, emus je lutao farmama jedući sjeme zbog čega su farmeri gubili dijelove usjeva. Smatrali su ih štetnicima. Danas mnogi poljoprivrednici grade visoke ograde kako ne bi emus držali podalje od svojih usjeva. Emus ne može preskočiti ove visoke ograde.

Reprodukcija emua, bebe i životni vijek

Sezona razmnožavanja emusa pada u prosincu i siječnju. Ženke polažu jaja u travnju, svibnju ili lipnju. Muški emu šepuri se oko ženke koja mu mrsi perje. Ženka ima određeni poziv koji muškarcu govori da je zainteresirana. Ženka odlaže od 5 do 15 jaja u grupi ili spojci. Svako jaje teži malo više od jednog kilograma. Muški emu gradi gnijezdo i sjeda na jaja. Emu gnijezdo izgrađeno je na zemlji od trave i suhe četke. Ženka uopće ne sjedi na jajima. U to vrijeme ostavlja jaja i ponekad se udružuje s drugim mužjacima. Emusi su poligamni (imaju više supružnika).

Razdoblje inkubacije emu jaja je 56 dana. Za usporedbu, razdoblje inkubacije nojevih jaja je oko 40 dana. Dok sjedi na jajima, mužjak ne jede i ne pije. Masnoća pohranjena u njegovom tijelu služi za prehranu i on pije vodu iz obližnjih biljaka. Muški emu ustaje i s vremena na vrijeme okreće jaja.

Novoizleženi dječji emu zvan pilić visok je 9,8 centimetara. Novorođeni pilići imaju sloj perastog perja, a oči su im otvorene. Tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon što se pilići izlegu, otac emu žestoko brani gnijezdo i mlade od bilo kakvih prijetnji. Pilići ostaju s roditeljem oko 18 mjeseci prije nego što se osamostale. Jedu male insekte i vegetaciju, a otac emu ih uči loviti.

Emus je ranjiv na unutarnje parazite, uključujući okrugle i plućne crve.

Životni vijek emu je 5 do 10 godina. U zatočeništvu mogu živjeti od 15 do 20 godina. Najstariji emu imao je 38 godina.

Stanovništvo emu

Prema IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta, populacija emusa sastoji se od 630 000 do 725 000 zrelih jedinki.

Status očuvanja emua je najmanje zabrinut sa stabilnom populacijom.

Emus u zoološkom vrtu

• Posjetite emus na Zoološki vrt u San Diegu .
• Emus su izloženi u Louisville Zoo .
• The Zoološki vrt u Denveru ima i emus!

Pogledajte svih 22 životinje koje počinju s E

Zanimljivi Članci