Sokol

Znanstvena klasifikacija Sokola

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Falconiformes
Obitelj
Falconidae
Rod
Sokol
Znanstveno ime
Falconiforme

Status očuvanja sokola:

U blizini prijetnje

Mjesto sokola:

Azija
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika

Činjenice o sokolu

Glavni plijen
Ptice, zečevi, šišmiši
Prepoznatljiva značajka
Oštar, zašiljeni kljun i aerodinamičan oblik tijela
Raspon krila
51cm - 110cm (20in - 43in)
Stanište
Visoka područja poput planina i litica
Predatori
Čovjek, orlovi, sove, vukovi
Dijeta
Mesojed
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Ptice
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
3
Slogan
Najbrža bića na planeti!

Fizičke karakteristike sokola

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Žuta boja
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Perje
Najveća brzina
200 mph
Životni vijek
12 - 18 godina
Težina
0,7 kg - 1,2 kg (1,5 lbs - 2,6 lbs)
Visina
22cm - 40cm (9in - 19in)

Sokoli su ptice grabljivice srednje veličine koje se mogu naći širom svijeta, iako sokoli preferiraju umjerenija područja sjeverne hemisfere. Sokoli su najpoznatiji po svojoj bezobzirnosti i nevjerojatnim letačkim sposobnostima.



Sokolovi imaju sužena krila koja omogućuju sokolu da vrlo brzo promijeni smjer pogotovo u usporedbi s drugim pticama. Zabilježeno je kako sokoli rone brzinom do 200 mph, što znači da su najbrža bića na planeti!



Postoji više od 40 različitih vrsta sokola koje se mogu naći širom svijeta, poput sokola soka i crnog sokola. Sokoli se razlikuju po veličini od 25 cm do više od 60 cm, ali visina sokola ovisi o vrsti. Sokol peregrin najčešća je ptica grabljivica na svijetu i nalazi se na svim kontinentima, osim na Antarktiku.

Sokolovi su ptice grabljivice i zato su poznati po svojim nevjerojatnim lovačkim vještinama i bezobzirni, dominantni grabežljivac u svom okruženju. Sokolovi love svoj plijen s neba gore i zamahnu niz zrak kako bi ga uhvatili nakon što opaze obrok svojim nevjerojatnim vidom. Sokolovi love sve vrste malih životinja poput miševa, žaba, riba, a sokoli će čak uhvatiti i male ptice u zraku.



Zbog velike veličine, brzine i budnosti sokola, sokol ima malo prirodnih grabežljivaca, a još manje onih koji su zapravo u zraku. Ljudi i vukovi obično su glavni grabežljivci sokola na zemlji, a orlovi, a čak su i velike sove lovile manje vrste sokola (i naravno mlade i neiskusne sokolove) u zraku. Jaja i pilići sokola posebno su osjetljivi na jedenje.

Sokoli su se na mnogo načina prilagodili kako bi povećali svoje šanse za preživljavanje na nebu. Sokol ima sužena krila koja omogućuju sokolu da bude okretniji; nevjerojatno akutni vid koji omogućava sokolu da uoči plijen na tlu daleko ispod; aerodinamični oblik tijela znači da sokol lakše klizi zrakom, a oštri šiljati kljun pomaže sokolu da učinkovitije uhvati i pojede svoj plijen.

Sokoli se gnijezde na visokom terenu poput planina i litica i na vrhovima visokog drveća. To znači da su ranjiva jaja i pilići sokola na najsigurnijem mjestu. Sokoli se počinju razmnožavati kad imaju oko godinu dana. Ženke sokola polažu u prosjeku 3 jaja po kvaci i paze na svoje piliće dok ne postanu dovoljno velike i jake da se same snalaze.



Sokolovi su općenito osamljene ptice i doista se okupljaju samo radi parenja. Iako je poznato da sokoli ostaju na istom mjestu, mnoge vrste sokola su ptice selice i poznato je da godišnje prelaze više od 15.000 milja.

Pogledajte svih 26 životinje koje počinju s F

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptica

Zanimljivi Članci