Fokino krzno



Znanstvena klasifikacija krznenih tuljana

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Otariidae
Rod
Arctocephalus
Znanstveno ime
Arctocephalinae

Status očuvanja krznenih tuljana:

U blizini prijetnje

Mjesto tuljana:

ocean

Činjenice o krznenim pečatima

Glavni plijen
Lignje, ribe, ptice
Prepoznatljiva značajka
Vanjske ušne klapne i zdepaste građe
Stanište
Hladne vode i stjenovita zemlja
Predatori
Leopardov tuljan, morski psi, kit ubojica
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Lignje
Tip
Sisavac
Slogan
Pronađeno samo na sjevernoj hemisferi!

Fizičke značajke krznenog tuljana

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
27 mph
Životni vijek
12 - 18 godina
Težina
105 kg - 300 kg (230 lbs - 661 lbs)
Duljina
1,5m - 2m (59in - 79in)

Pečati koji mogu hodati po kopnu



Devet zasebnih vrsta tuljana čine rodove Arctocephalus i Callorhinus. Dok osam od njih pripada Artocephalusu i živi u južnim morima, deveta vrsta pripada Callorhinusu i naseljava sjeverni Pacifik. Svih devet vrsta su svi nogonoži ili sisavci s četiri perajasta dodatka. Krzneni tuljani evoluirali su od drevnih medvjeda i bliski su rođaci modernih morskih lavova.



3 nevjerojatne činjenice o tuljanima

1. Unatoč velikoj veličini, tuljani mogu plivati ​​impresivnih 15 milja i sat.

2. Krzneni tuljani imaju na svojim perajama male kandže koje pomažu prianjanju na kopnu

3. Neki tuljani mogu uroniti do 800 metara duboko u ocean!

Znanstveno ime

Južne tuljave pripadaju rodu Arctocephalinae. Osam vrsta vrsta su sljedeća:



  • A. gazella: Antarktički tuljan
  • A. tropicalis: Subantarktički tuljan
  • A. galapagoensis: Galapagoški krzneni tuljan
  • A. australis: Južnoamerička krznena foka
  • A. philippii: pečat krzna Juana Fernandeza
  • A. townsendi: pečat iz Guadalupe
  • A. fosteri: Novozelandski krzneni tuljan
  • A. pusillus: smeđi krzneni tuljan

Sjeverna vrsta tuljana, C. ursinus, pripada rodu Callorhinus.

Izgled

Prepoznatljiva značajka krznene foke je nježna, krznena poddlaka. U prošlim danima ova je značajka činila ove životinje vrlo atraktivnim za lovce koji su krzno mogli prodati uz premiju.

Svih devet vrsta ima uši, ili pinne, za razliku od ostalih vrsta tuljana. Krzneni tuljani imaju brkove, koji se nazivaju i vibrise. Njihove glave nalikuju glavama pasa s dugim, šiljastim njuškama.

Imaju snažne udove koji su dugi za tuljan, a za učinkovitije kopneno putovanje mogu okretati stražnje peraje. Prednji peraji imaju male kandže koje se hvataju kad su na kopnu. Prednje noge djeluju kao vesla kad plivaju.

Prekriveni su krznom, osim peraja. Ova velika područja bez krzna pomažu brtvama da ostanu hladnije u vrućem vremenu. Također tuljane izrađuju brzim, učinkovitim plivačima. Mogu plivati ​​do 15 milja na sat. Za usporedbu, najveća brzina plivanja olimpijskog prvaka Michaela Phelpsa iznosi oko 6 mph.

Mužjaci nekih vrsta tuljana mogu biti i pet puta veći od ženki. Mužjaci mogu težiti do 700 kilograma, gotovo koliko i konj. Ženke teže između 100 i 200 kilograma, otprilike koliko i odrasla osoba. Mužjaci krznenih tuljana mogu doseći do 10 stopa duljine, dok ženke u prosjeku dosežu četiri do pet metara.

Također, mužjaci i ženke nekih vrsta imaju različite fizičke karakteristike. Na primjer, krzno im je različitih boja. Te se rodne razlike nazivaju dimorfizmom.

Većina mladunaca mladunaca je kad se rode tamno smeđe boje. Prvo sloj izlijevaju u roku od nekoliko mjeseci i pojavljuje se svjetlija smeđa boja. Među sjevernim tuljanima, ženke imaju mrlju sivog krzna na crvenosmeđim prsima, a na leđima su srebrnasto sive. Mužjaci ove vrste su smeđi ili crni.

Ponašanje

Tuljani su sisavci i moraju udisati zrak. Ipak, provode što više vremena u vodi. U moru često borave mjesecima. Mnoge vrste krznenih tuljana mogu proći 10 minuta ili više bez izranjanja. Neki mogu zaroniti i do 800 metara.

No, u prosjeku ti sisavci rone oko 100 metara. Često ostanu potopljeni oko pet minuta. Ljudi mogu roniti samo 20-40 metara bez opreme za ronjenje.

Krzneni tuljani imaju debeli sloj masnoće ispod kože. Pomaže im da plutaju. Djeluje i kao izolacija. Zajedno s bundama, salo ih štiti od hladnih oceanskih temperatura.

Sretni su sami ili u malim skupinama. Samo tijekom sezone razmnožavanja tuljani se socijaliziraju. Tada su muškarci najagresivniji i prema drugim muškarcima. Ponekad će ugristi i ljude koji se previše približe.



Stanište krznenih tuljana

Osam vrsta morskih tuljana obitavaju u obalnim regijama na južnoj hemisferi. Njihovo stanište obuhvaća Južnu Australiju, Novi Zeland, Afriku, Galapagoške otoke, Južnu Ameriku i Antarktiku.

Preostala vrsta živi u regiji Tihog oceana. Najjužnije stanište sjevernih tuljana je Južna Kalifornija. Prostiru se prema sjeveru do Beringovog mora, a nalaze se i u morima sjeverno od Japana.

Ti morski sisavci uglavnom žive u oceanima. Tijekom sezone razmnožavanja većinu vremena provode na stjenovitim obalama.

Oni se redovito ne migriraju, ali tuljari će putovati kopnom ako nema dovoljno hrane. Ako je potrebno, preći će stotine kilometara kako bi pronašli izvor hrane.

Dijeta

Krzneni tuljani su mesožderi i uživaju u širokoj paleti različite hrane na temelju onoga što je dostupno u njihovom staništu. Jedu ribu, lignje, ptice poput pingvina i krila. U prosjeku, mužjak može pojesti cijelu tonu tih malih rakova godišnje.

Mužjaci obično prestaju jesti tijekom razmnožavanja. Previše su zauzeti parenjem i obranom svog teritorija od drugih mužjaka. Kao rezultat toga, često izgube nekoliko kilograma dnevno.

Predatori i prijetnje krznenom tulju

Nekoliko morskih životinja plijeni tuljane, uključujući morske pse, kitove ubojice ili orke i druge vrste tuljana. Leopardovi tuljani i sive foke su dva od njih. Lisice također plijene sjeverne tuljane.

Dugo su vremena ljudi predstavljali najveću prijetnju populacijama lužnjaka. Kad nisu postojali zakoni koji bi štitili ove morske sisavce, lovci su usmrtili ogroman broj mladunaca i odraslih zbog njihovih debelih kožica. Ljudi su voljeli nositi tuljane i kapute tijekom razdoblja nakon Drugog svjetskog rata.

Iako danas postoje neki zakoni koji štite tuljane od lovaca, to ne znači da su oslobođeni rizika. Klimatske promjene i zagrijavanje oceana ugrožavaju njihovo prirodno stanište, a komercijalne ribarske mreže i dalje nenamjerno štete mnogim tuljanima svake godine.

Reprodukcija i bebe

Svakog ljeta duž obala okupljaju se velike kolonije krznenih tuljana kako bi se parile. Alpha bikovi nadmeću se ženkama da ih dodaju u svoje bazene za parenje. Jedan mužjak može zatražiti 40-100 krava za sebe, često nakon brojnih borbi s muškim suparnicima. Borbeni mužjaci urlaju, fizički prijete i grizu druge muškarce kako bi uspostavili dominaciju.

Mužjaci se pare i razmnožavaju s više ženki svake sezone parenja. Tipično, ženke rađaju prošlosezonske bebe ubrzo po dolasku u roker, a zatim samo tjedan dana kasnije mogu ponovno zatrudnjeti.

Fetus će rasti unutar svoje majke tijekom sljedeće godine. To je daleko duže od prosječnog devetomjesečnog razdoblja trudnoće sisavaca. Mladi se rađaju uživo u rokeru na mjestima za parenje sljedeće sezone.

Novorođena mladunci teže između 11 i 13 kilograma, gotovo dvostruko više od većine ljudskih beba. Mladunci mogu hodati i plivati ​​ubrzo nakon rođenja. Njihove majke obično će dojiti svoje dijete dok ne budu spremne za ponovni porod.

Većina ženki ima samo jedno štene, a ne leglo. Ženke nekih vrsta, poput sjeverne krznene medvjedice, mogu locirati svoje štence usred stotina drugih uz zvuk štenećeg glasa.

Životni vijek tuljana

Krzneni tuljani na pacifičkom obodu ponekad žive i do sredine 20-ih. Međutim, njihov je prosječni životni vijek ispod 20 zbog grabežljivosti, čimbenika okoliša i komercijalnog ribolova.

Antarktičke tuljave imaju sličan životni vijek. U prosjeku, ženke žive do oko 25 godina. Mužjaci u prosjeku tek oko 15 godina, otprilike koliko i pas.

Stanovništvo

Trenutno je najveća vrsta antarktičke krznene medvjedice. Vrsta Guadalupe ima najmanje krznenih tuljana. Budući da tuljani provode veći dio svog života na moru, procjena populacije je netočna znanost. Međutim, istraživači su došli do sljedećih brojeva:

  • Antarktički tuljan: dva do četiri milijuna
  • Smeđi krzneni tuljan: 2.120.000
  • Sjeverni tuljan: 880 000 unutar američkih voda
  • Južnoamerička krznena foka: 300 000 do 450 000
  • Subantarktički tuljan: 300 000
  • Novozelandski krzneni tuljan: 50 000
  • Krzneni pečat Guadalupe: 34.000
  • Galapagoska krznena foka: 10.000-15.000
  • Juan Fernandez krzneni tuljan: 12.000
Pogledajte svih 26 životinje koje počinju s F

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci