Divovski medvjed panda

Znanstvena klasifikacija medvjeda divovskih pandi

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Ursidae
Rod
Ailuropoda
Znanstveno ime
Ailuropoda melanoleuca

Status zaštite divljeg medvjeda pande:

Ranjiva

Mjesto medvjeda divovske pande:

Azija

Zabavna činjenica o divovskom medvjedu Panda:

Bambus čini 99 posto njihove prehrane!

Činjenice o divovskom medvjedu pandi

Plijen
Bambus, voće, glodavci
Ime Young
Mladunče
Grupno ponašanje
  • Osamljeno
Zabavna činjenica
Bambus čini 99 posto njihove prehrane!
Procijenjena veličina stanovništva
2.000
Najveća prijetnja
Gubitak staništa
Najizrazitija značajka
Nastavak kosti zapešća djeluje kao palac
Druga imena)
Divovski medvjed Mačka, medvjed od bambusa
Razdoblje trudnoće
5 mjeseci
Stanište
Visinska, vlažna šuma bambusa
Predatori
Ljudi, leopardi, ptice grabljivice
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Dnevno / noćno
Uobičajeno ime
Giant Panda, Giant Panda Bear
Broj vrsta
1
Mjesto
Planine središnje Kine
Slogan
Bambus čini 99 posto njihove prehrane!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike medvjeda divovskog pande

Boja
  • Smeđa
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
20 mph
Životni vijek
20 - 35 godina
Težina
110 kg - 250 kg (242 lbs - 551 lbs)
Visina
1,5 m - 1,8 m (4,9 ft - 6 ft)
Dob spolne zrelosti
4 - 8 godina
Doba odvikavanja
12 - 15 mjeseci

Klasifikacija i evolucija medvjeda divovskih panda

Divovska panda vrsta je medvjeda koja se nalazi u planinama središnje i zapadne Kine. Jedna od najpoznatijih i lako prepoznatljivih životinja na svijetu, Giant Panda također je jedna od najrjeđih i u svojoj je prirodnoj okolini pod neizmjernom prijetnjom, prvenstveno zbog gubitka staništa. Giant Panda jedinstvena je među medvjedima jer ne hiberniraju, imaju vrlo male bebe pri rođenju i preživljavaju na dijeti koja je gotovo u potpunosti vegetarijanska. Otkako je francuski prirodoslovac 1869. godine prvi put otkrio divovsku pandu, postala je globalni simbol za očuvanje uz Svjetski fond za zaštitu prirode koji je koristi kao njihov logotip. Kinezi također vide Giant Pandu kao simbol mira, a učinjeni su brojni napori kako bi se zaštitila preostala populacija u njihovim rodnim staništima.



Anatomija i izgled divovskog medvjeda pande

Giant Panda je srednje do velike medvjed koji poput ostalih vrsta ima veliku glavu, kratki rep i dugu njušku s velikim nosom, što im daje izvrstan njuh. Gusta dlaka Giant Pande kremasto je bijele boje s velikim mrljama crne boje na udovima, ramenima, ušima i nosu i prepoznatljivim crnim mrljama oko njihovih malih očiju. Giant Panda jede gotovo samo bambus, a ima i brojne fizičke prilagodbe koje pomažu u njegovoj potrošnji, uključujući produžetak njihove kosti zapešća koji djeluje pomalo poput palca, omogućujući Giant Pandi da se uhvati za stabljike bambusa. Također imaju velike čeljusti s jakim čeljusnim mišićima koji zajedno s ravnim kutnjacima omogućuju Giant Pandi da drobi stabljike i lišće bambusa kako bi izvadio hranjive sastojke.



Rasprostranjenost i stanište divovskog medvjeda Panda

Povijesno gledano, Giant Panda bi bila pronađena u nizinama sliva rijeke Yangtze, ali povećana ljudska aktivnost na tim područjima gurnula je Giant Pande visoko u planine. Udaljene populacije i dalje se nalaze u šest različitih planinskih lanaca u središnjoj i zapadnoj Kini, gdje nastanjuju širokolisne i crnogorične šume s debelim bambusovim podkatom na nadmorskim visinama između 5000 i 13000 metara. Te su nadmorske visine prohladne, oblačne i vlažne i općenito su podvrgnute visokoj razini kiše. Smatra se da im jedinstvena boja Divovske pande može pomoći da se uklope u ove maglovite šume kad traže hranu. Međutim, gubitak ovih staništa zbog krčenja šuma najveća je prijetnja Giant Pandi danas jer se za preživljavanje oslanjaju gotovo isključivo na bambus.

Ponašanje i stil života medvjeda divovskih pandi

Giant Panda je osamljena životinja koja zauzima teritorij označen izlučevinama mirisnih žlijezda i tragovima ogrebotina na drveću. Mužjaci divljih pandi kreću se više nego dvostruko u odnosu na ženke, a njegov teritorij preklapa se s teritorijom nekoliko ženskih divovskih pandi s kojima ima uzgojna prava. Budući da bambus nije osobito hranjiv, Giant Panda mora jesti puno bambusa svaki dan i može pojesti do 30 kg lišća, izbojaka i stabljika bambusa, što je oko 40% njegove tjelesne težine. Divovske pande stoga posvećuju između 12 i 15 sati dnevno grickanju bambusa, što čine sjedeći, dopuštajući svojim prednjim šapama da se uhvate za biljke. Iako se čini da Giant Panda cijeli dan provodi ili jedući ili spavajući, poznato je i da se dobro penju na drveće i mogu čak i dobro plivati ​​po potrebi.



Razmnožavanje divovskog medvjeda pande i životni ciklusi

Divovske pande razmnožavaju se između ožujka i svibnja kada ženka počinje nagovještavati da se želi pariti čineći niz stenjanja i blejanja kako bi privukla mužjaka. Nakon razdoblja trudnoće koje traje oko pet mjeseci, ženka Divovske pande rađa jednog ili dva mladunca u podnožju šupljeg drveta ili špilje. Mladunci Pande Medvjeda vrlo su nerazvijeni pri rođenju, imaju samo 15 cm i teže samo 100 g, još su ranjiviji činjenicom da su također slijepi i bez dlake te počinju puzati tek kad napune tri mjeseca. Čak i ako ženka rodi blizance, ona se može brinuti samo za onu koja se vozi na leđima sve dok ne navrši 6 mjeseci i koja tada nesigurno kaska pored nje. Mladunci medvjeda pande odbijaju se kad imaju oko godinu dana, ali ne napuštaju majku dok ne napune 18 mjeseci. Neka mladunčad mogu ostati s majkom nekoliko godina dok ona ponovno ne zatrudni i odlaze uspostaviti vlastiti teritorij.

Dijeta i plijen divovskog medvjeda

Iako je klasificirana kao mesožderka životinja (a da ne spominjemo vrstu medvjeda), Giant Panda jede gotovo isključivo bambus u šumi koja ga okružuje. Poznato je da konzumira više od 30 različitih vrsta biljaka bambusa, divovske pande hrane se različitim dijelovima biljke u različito doba godine kako bi izvukle maksimum. Sposoban da pojede do 30 kg bambusa dnevno, Giant Panda koristi svoje snažne čeljusti da satre različite biljne dijelove u lakše probavljivu pastu. Provodeći više od polovice dana u jelu, Giant Pande također nadopunjuju svoju prehranu drugim biljkama, uključujući trave i voće, kao i glodavci i ptice. Iako u samo jednom danu mogu pojesti gotovo polovicu svoje tjelesne težine u dijelovima bambusa, Giant Panda i dalje mora piti vodu i to iz planinskih potoka koje otapajući led i snijeg opskrbljuju više uz padine.

Divovski grabežljivci i prijetnje medvjeda pande

Zbog velike veličine i jedinstvenog staništa divovske pande, odrasli nemaju prirodnih grabežljivaca u svom hladnom svijetu ispunjenom bambusom. Međutim, mladunci su potpuno bespomoćni dok ne napune najmanje godinu dana, a plijeni ih veći grabežljivci poput Leoparda i ptica grabljivica. Ljudi su, međutim, najveća prijetnja divovskim pandama u kineskim planinama jer su lovili ove izuzetne životinje zbog jedinstvenog krzna, koje je na nekim područjima gotovo izumrlo. Iako su oštre kazne zbog krivolova sada usporile lov, divovske pande su pod ekstremnom prijetnjom zbog gubitka staništa u obliku krčenja šuma za drvo i uklanjanja zemljišta za poljoprivredu. Stoga su prisiljeni u male i izolirane džepove svog nekada širokog prirodnog područja, i podvrgnuti su ozbiljnom smanjenju broja svog stanovništva.



Zanimljive činjenice i značajke medvjeda divovske pande

Divovska panda oduvijek je fascinirala ljude, pa se stoga naziva brojnim imenima sa svojim znanstvenim imenom koje znači 'mačja stopala crno-bijela', a njezino kinesko ime doslovno se prevodi u 'Giant Bear Cat', jer Giant Panda ima proreze za učenike u njihovim očima poput mačke. Domaći stanovnici su ih poznavali i kao Bambusovog medvjeda zbog ogromne količine koju konzumiraju. Mladunci divovske pande pri rođenju su toliko mali da teže otprilike jednako prosječnom mišu, a sa 100 g otprilike 0,001% težine njihove majke. U planinama Qinling u kineskoj provinciji Shaanxi može se naći mala populacija smeđih i bijelih divovskih pandi koje postoje među standardnim crno-bijelim. Divovske pande međusobno komuniciraju pomoću niza poziva, a identificirano je 11 različitih zvukova divovskih pandi.

Odnos medvjeda divovske pande s ljudima

Divovskoj pandi ljudi su se divili stotinama godina, ali više zbog njihovih prekrasnih crno-bijelih kožica u prošlosti. Otkako ih je zapadni svijet otkrio i spoznali svoju rijetkost u divljini, divovske pande postale su jedna od najpoznatijih velikih svjetskih životinja s povećanim projektima i naporima kako bi ih se spasilo od izumiranja. Međutim, na njih je drastično utjecala sve veća ljudska aktivnost u njihovim rodnim staništima što je u konačnici dovelo do velikog smanjenja populacije i izolacije preostalih populacija. Unatoč njihovom naizgled umiljatom izgledu, Giant Panda je vrsta medvjeda i premda su napadi na ljude rijetki, nije nečuveno da se nanese šteta ljudima (posebno onima koji pokušaju ući u zatvorena ograde).

Status očuvanja i života danas medvjeda divovskih pandi

IUCN je desetljećima divovsku pandu stavljao na listu životinjskih vrsta koje su bile ugrožene u divljini. Čvrsto se vjerovalo da se Giant Panda u bliskoj budućnosti suočava s izumiranjem ako se više ne učini kako bi se zaštitila. Kineska vlada stvorila je 33 rezervata Giant Panda i više od 50% njezinog prirodnog staništa sada je zakonom zaštićeno. Opsežna istraživanja također su usmjerena na sprječavanje izumiranja divovske pande, ali ona jednostavno ne može preživjeti bez svojih jedinstvenih bambusovih šuma. Međutim, nakon 10 godina povećanja broja populacije na oko 2000 odraslih jedinki, Giant Panda je sada uklonjena s popisa ugroženih vrsta, a IUCN je umjesto toga klasificirao kao Ranjivu, uglavnom zahvaljujući naporima kineske vlade da ne samo zaštiti njihove prirodne staništa ali i uspješnim programima razmnožavanja.

Pogledajte svih 46 životinje koje počinju s G

How to say divovski medvjed panda in ...
BugarskiVelika panda
EngleskiPanda
katalonskiVelika Panda
češkiVelika panda
danskiPanda
njemačkiVelika panda
EngleskiVelika Panda
esperantoGranda pando
ŠpanjolskiAiluropoda melanoleuca
estonskiVelika Panda
FinskiIsopanda
francuskivelika Panda
HebrejskiDivovska panda
HrvatskiVeliki panda
MađarskiVelika Panda
indonezijskiPanda
talijanskiAiluropoda melanoleuca
japanskiVelika Panda
latinskiVelika Panda
malajskiVelika Panda
NizozemskiVelika Panda
EngleskiPanda
PoliratiVelika Panda
PortugalskiVelika Panda
EngleskiAiluropoda melanoleuca
SlovenskiVelika Panda
EngleskiPanda
švedskiVelika Panda
turskiDev panda
vijetnamskiVelika panda
kineskiPanda
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
  8. Činjenice o divovskim pandama, dostupno ovdje: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giant-panda/
  9. Informacije o divovskoj pandi, dostupne ovdje: http://nationalzoo.si.edu/animals/giantpandas/pandafacts/default.cfm

Zanimljivi Članci