Sivi miš Lemur



Znanstvena klasifikacija sivog miša Lemur

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Primati
Obitelj
Cheirogaleidae
Rod
Mikrocebus
Znanstveno ime
Mikrocebus Murinus

Status očuvanja sivog mišjeg lemura:

Najmanja briga

Sivi miš Lemur Mjesto:

Afrika

Činjenice sivog miša o lemuru

Glavni plijen
Insekti, voće, cvijeće
Prepoznatljiva značajka
Mala veličina tijela i velike oči
Stanište
Tropska šuma
Predatori
Sove, Zmije, Fossa
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
2
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Insekti
Tip
Sisavac
Slogan
Najveća vrsta mišjeg lemura!

Fizičke karakteristike sivog mišjeg lemura

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
20 mph
Životni vijek
3 - 8 godina
Težina
58g - 67g (2oz - 2,4oz)
Duljina
25 cm - 28 cm (9,8 inča - 11 inča)

Sivi mišji lemur jedan je od najmanjih primata na svijetu i jedan od najmanjih lemura na otoku Madagaskaru. Sivi mišji lemur dobio je ime po veličini i izgledu koji nalikuju mišem (na sličan način kao ostale vrste lemura mišića). Iako je ugrožen, sivi mišji lemur smatra se jednim od najzastupljenijih primata na otoku.



Kao i sve druge vrste lemura, sivi mišji lemur porijeklom je i nalazi se samo na otoku Madagaskar, uz istočnu obalu Afrike. Sivi mišji lemuri nastanjuju autohtone tropske šume i šume u kojima provode većinu svog života gnijezdeći se na drveću. Sivi mišji lemuri obično se nalaze na tankim granama i zauzimaju raspon do 5 hektara.



Sivi mišji lemur najveća je vrsta mišjeg lemura pronađena u šumama Madagaskara koja naraste do duljine od gotovo 30 cm. Međutim, sivi mišji lemur i dalje je manji od pigmejskog marmozeta koji je najmanja vrsta majmuna na svijetu i nalazi se u tropskim džunglama Južne Amerike.

Na isti način kao i ostale otočke vrste lemura, sivi mišji lemur općenito je noćna životinja koja dane provodi odmarajući se u sigurnosti drveća. Sivi mišji lemuri pojavljuju se po mraku kad su u mogućnosti pronaći hranu u okolnoj šumi, a gladnim grabežljivcima nije baš lako to otkriti. Velike oči sivog mišjeg lemura znače da lakše može vidjeti pod okriljem noći.



Sivi mišji lemur je svejeda životinja koja jede gotovo sve što nađe. Sivi mišji lemuri prvenstveno love i hrane se kukcima kako na drveću tako i na tlu. Voće, orašasti plodovi, bobičasto voće, izbojci i povremeni glodavac čine ostatak prehrane sivog mišjeg lemura. Sivi mišji lemuri obično love sami, ali dane provode odmarajući se na drveću s nizom drugih sivih mišjih lemura.

Zbog svoje male veličine, sive mišje lemure često je teško uočiti u gustoj šumi, ali ih i dalje uspješno love mnogi madagaskanski grabežljivci, uključujući ptice grabljivice kao što su orlovi i sove, razne zmije i naravno fosa, koja je životinja koja je evoluirala da lovi i jede lemure u šumi.

Priroda ovog malenog primata u noćnom smještaju znači da postoje ograničene informacije o složenijim ponašanjima sivog lemura miša, uključujući način na koji se on razmnožava. Sivi mišji lemuri razmnožavaju se tijekom rujna i listopada, kada se nakon razdoblja trudnoće od otprilike 2 mjeseca rode 2 ili 3 mladunca. Za bebe sive mišje lemure brine se majka dok ne postanu dovoljno veliki da se osamostale.



Danas, iako jedan od najčešćih primata na Madagaskaru, sivi mišji lemur smatra se ugroženom vrstom uglavnom zbog gubitka staništa uzrokovanog drastičnom krčenjem šuma na cijelom otoku. Međutim, IUCN je nedavno na popisu brojnih matičnih stabala Madagaskara, nadam se da znači smanjenje krčenja šuma tamošnjih prirodnih šuma.

Pogledajte svih 46 životinje koje počinju s G

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci