Suri medvjed

Znanstvena klasifikacija medvjeda grizli

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Ursidae
Rod
Ursus
Znanstveno ime
Ursus Arctos Horriblis

Status zaštite medvjeda grizli:

Ugroženi

Mjesto grizlija:

Sjeverna Amerika

Činjenice o grizliju

Glavni plijen
Losos, voće, riba
Prepoznatljiva značajka
Snažna, moćna ramena i ogromne kandže
Stanište
Šumska i planinska područja
Predatori
Čovječe, Cougars
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
2
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Losos
Tip
Sisavac
Slogan
Manje od 10% ulazi u odraslu dob

Fizičke karakteristike medvjeda grizli

Boja
  • Crno
  • Tamno smeđa
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
35 mph
Životni vijek
15 - 25 godina
Težina
160 kg - 225 kg (353 lbs - 500 lbs)
Visina
2,1 m - 3 m (7 ft - 10 ft)

Medvjed Grizzly - neshvaćeno stvorenje



Medvjed Grizzly je vrsta smeđi medvjed kojih je nekada bilo u izobilju na zapadu i sjeverozapadu Sjedinjenih Država. Životinja je poznata i kao sjevernoamerički smeđi medvjed. Naziv 'grizli' potječe od svjetlosnih vrhova na krznu medvjeda, što mu daje sijedi ili srebrnasti izgled.



Činjenice o grizliju

• Oko 1.500 medvjeda Grizzly živi u donjim 48 država.

• Grizli su ugrožena vrsta u Sjedinjenim Državama.

• Kalifornijski grizli medvjed je izumro.

• Hibrid polarnog medvjeda križanac je polarnog medvjeda i grizlija.

Znanstveno ime grizli medvjeda

Medvjed grizli podvrsta je vrste smeđi medvjed poznat kao Ursus arctos. Ursus arctos horribilis znanstveni je naziv za ove medvjede. Ursus je latinski za medvjed, a Arctos dolazi od Arktos, što je grčki za riječ medvjed. Horriblilis je latinski izraz koji znači užasan.



Izgled i ponašanje grizli medvjeda

Medvjedi grizli mogu biti vrlo svijetlosmeđi ili tamno smeđi. Grizli imaju velike glave, lica u obliku posude, kratke okrugle uši i kratke repove. Stasiti medvjedi imaju veliku mišićavu grbu na gornjem dijelu leđa koja pruža snagu za kopanje. Kandže na prednjim šapama grizlija su zakrivljene, velike i čvrste, što pomaže medvjedu da kopa u zemlju za hranu. Kandže grizlija također su zgodne za okretanje kamenja kako bi pronašli insekte. Nije neobično da muški grizli bude visok osam metara, što je više od bilo kojeg košarkaša. Mužjak može težiti do 900 kilograma. Ženke su manje, teške 300-400 kilograma. Grizliji koji žive tamo gdje hrane ima obično teže više. Medvjedi većinu vremena provode sami, lutajući svojim staništem i tražeći hranu.

Iako je grizli samotnjak, nije neobično vidjeti nekoliko grizlija koji se hrane ribom u blizini rijeka gdje lososa ima u izobilju. Medvjedi grizli hiberniraju ili su neaktivni tijekom hladnih mjeseci. Tijekom ljeta pohranjuju dovoljno masnoće kako bi ih održali tijekom hibernacije. Grizli kopaju brlog ili pronalaze špilju za zimski san. Jednom kada grizli uđe u hibernaciju, tamo odmara oko pet mjeseci. Za to vrijeme medvjed ne jede, ne pije, ne mokri i ne vrši nuždu. U rano proljeće grizli izlaze iz hibernacije.

Stanište životinja

Grizliji trebaju velika područja staništa za lutanje i lov. Ženkama treba do 300 četvornih kilometara, a mužjacima do 500 četvornih kilometara, ali staništa grizlija mogu se preklapati. Zapad SAD-a nekoć je bio mjesto gdje su grizli slobodno lutali, čak južno do Meksika. Međutim, kad su se doseljenici preselili prema zapadu, ruralni razvoj rezultirao je gubitkom staništa. Invazija ljudi poslala je grizlije na viša područja kao što su Sjeverne stjenovite planine i druga udaljena područja sjeverozapada. Kalifornijski grizli ili Ursos arctos californicus izumro je od ranih 1900-ih. Medvjed grizli je državna životinja Kalifornije, a država ga s ponosom prikazuje na državnoj zastavi.

Od preostalih 1500 grizlija u donjih 48 država, većina živi u sjeverozapadnoj Montani i u ili oko nacionalnog parka Yellowstone. Sjeverna Kanada i unutrašnjost Aljaske imaju velik broj medvjeda grizli. Iako se grizli smatraju velikom divljači, u kontinentalnom dijelu SAD-a postoje zakoni koji štite medvjede od izumiranja. 1975. godine Američka služba za ribu i divlje životinje smjestili su medvjede u donjih 48 država na popis ugroženih vrsta prema Zakonu o ugroženim vrstama.

Ljudi i dalje ugrožavaju stanište grizlija. Medvjedi koji žive u blizini kampova mogu se naviknuti na potragu za hranom koja ostaje iza kampova i odlagališta smeća. Ljudi koji se osjećaju ugroženi medvjedima ponekad ih ubiju. Ilegalni lov ili krivolov i dalje su prijetnja medvjedima grizli, iako su na popisu ugroženih vrsta.

Dijeta grizli medvjeda

Grizliji su svejedi, što znači da jedu biljke i životinje. Grizli jedu biljnu hranu poput bobica, trava, korijenja, gljiva, insekata i životinja poput jelena, losa i miševa. Ovaj medvjed poznat je po svojoj ljubavi prema ribi i često živi u blizini udaljenih rijeka. Medvjedi su veliki jedeći i mogu pojesti 90 kilograma hrane svaki dan, što je kao da jedete više od 350 velikih hamburgera! Kad je hrane malo, grizli može pretapati smeće ili pokušati pronaći hranu u kampu.

Lovačke i prehrambene navike grizlija igraju ulogu u održavanju ekosustava zdravim u područjima u kojima žive. Kad grizli konzumiraju životinje koje se hrane biljkama, to pomaže u sprječavanju tih životinja da unište biljni svijet u područjima gdje grizli lutaju. Dok kopaju za hranom, grizli se okreću ili obrađuju tlo. Nakon hranjenja, grizli ostavljaju za sobom nepojedene dijelove životinja i trupove koji propadaju i služe kao prirodno gnojivo u tlu.



Grabežljivci i prijetnje

Filmovi i televizijske emisije prikazuju grizlija kao agresivnog prema ljudima. Međutim, ljudi su najveća prijetnja medvjedima. Ti se medvjedi drže za sebe i izbjegavaju ljude. Bježat će iz opasnih situacija, ali kad prijete postat će agresivni. Ako životinje ili ljudi pokušaju naštetiti grizlisima ili njihovim mladuncima, medvjedi mogu brzo postati nasilni i napasti. Otprilike polovica mladunaca grizlija ne doživi svoju punoljetnost zbog bolesti i grabežljivaca koji uključuju planinske lavove, vukove i odrasle muške grizlije.

Razmnožavanje grizlija, bebe i životni vijek

Grizliji se uzgajaju kad su zreli, između tri i osam godina. Medvjedi se pare od svibnja do srpnja, a lipanj i srpanj su najveći mjeseci za uzgoj. Tijekom razdoblja parenja, mužjak provodi oko mjesec dana sa ženkom, a zatim odlazi. Ženka tijekom zime odlazi u jazbinu i hibernira. Nakon otprilike pet mjeseci, između siječnja i ožujka, ženka obično rodi dvije bebe, poznate kao mladunci, ali mogu roditi i do četiri. Mlada mladunčad grizlija hrane se majčinim mlijekom koje sadrži puno masti. Mladunci ostaju pod majčinom zaštitom do oko dvije godine starosti. Polovica svih mladunaca grizlija riskira umiranje prije nego što postane punoljetna zbog bolesti i grabežljivaca. Medvjedi grizli obično žive 20-25 godina, ali neki mogu i 30 godina.

Stanovništvo

Procjenjuje se da u donjih 48 država ima 1500 grizlija, što je manje od 50 000 u ranim 1800-ima. Aljaska ima oko 30.000 grizlija, a Kanada ima 26.000. Na Aljasci živi i grizli svijetle boje zvani medvjedić. Ovaj hibrid polarnog medvjeda križanac je polarnog medvjeda i grizlija.

Pogledajte svih 46 životinje koje počinju s G

Zanimljivi Članci