Ibis

Ibis znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Ciconiiformes
Obitelj
Threskiornithidae
Znanstveno ime
Threskiornithidae

Status zaštite ibisa:

Najmanja briga

Mjesto Ibisa:

Afrika
Azija
Centralna Amerika
Euroazija
Oceanija
Južna Amerika

Ibis činjenice

Glavni plijen
Ribe, rakovi, insekti
Prepoznatljiva značajka
Zaobljeno tijelo i dugi vrat i kljun
Raspon krila
80cm - 120cm (32in - 47in)
Stanište
Močvare, močvare i močvare
Predatori
Sokol, Jastrebovi, Čaplje
Dijeta
Svejeda
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Riba
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
2
Slogan
Nalazi se u močvarama, močvarama i močvarama!

Fizičke karakteristike Ibisa

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Perje
Životni vijek
8 - 15 godina
Težina
0,3 kg - 2 kg (0,6 lbs - 4 lbs)
Visina
50 cm - 65 cm (19,7 inča - 25 inča)

Sveti su ibis štovali drevni Egipćani, ali nijedna vrsta ptice trenutno ne naseljava moderni Egipat.



S vrstama koje se nalaze na svim kontinentima, minus Antarktika, životinja ibis, vrsta ptica, jedna je od najpoznatijih ptica močvarica na svijetu. Trenutno postoji gotovo 30 različitih vrsta, a one se znatno razlikuju u pogledu veličine, boje i ostalih varijabli. Nekoliko vrsta ibisa sada je izumrlo, a nekoliko vrsta je klasificirano kao ugroženi .



Nevjerojatne činjenice o Ibisu!

  • Bojanje ibisa prvenstveno se temelji na njegovom ponašanju u hranjenju i staništu. Poput flaminga, grimizni ibis dobiva svoju svijetlo ružičastu nijansu prehranom teškom kozicama.
  • Ibisi mogu prepoznati hranu koju pronađu dok sondira kljunom, a da je prije toga ne vide, zahvaljujući osjetljivim osjetnicima unutar svoje novčanice.
  • Većina vrsta ibisa ima ogoljena područja, uključujući glavu, lice i prsa. Tijekom sezone razmnožavanja ta područja postaju žarko crvena.
  • Muški i ženski ibisi naizmjence inkubiraju jaja, a također naizmjenično hrane dječje piliće.
  • Ibise su povezane sa rodama i pripadaju istom redu,Ciconiiformes, kao žličnjaci.

Ibis znanstveno ime

Životinja ibis pripada klasiPtice, RedoslijedPelecaniformes,i obiteljThreskiornithidae. Dalje su klasificirani u 12 različitih rodova, a preko njih je pronađeno 28 postojećih vrsta ptica. Izraz 'ibis' bio je tradicionalna riječ koja se koristila za ovu skupinu ptica i na latinskom i na starogrčkom. Riječ 'ibis' također je povezana s egipatskim izrazom 'hab', što znači 'sveta ptica'.

Izgled i ponašanje Ibisa

Ibisi se razlikuju prema izgledu od vrste do vrste. Međutim, ove ptice močvarice imaju prosječnu dužinu između 22 i 30 centimetara. Najveća vrsta, divovski ibis, prosječno je dugačka više od tri metra i teška je u prosjeku 10 kilograma. Ženske ibise imaju tendenciju da budu manje od muškaraca, obično teže oko 10 unci i imaju manje novčanice i kraća krila.

Unatoč varijacijama izgleda među vrstama, sve životinje ibis imaju tijela u obliku nogometa i duge noge i prste. Njihovi dugi, zakrivljeni novčanici koriste se za sondiranje blata i vode za hranu. Zanimljivo je da računi dječjih ibisisa izravno rađaju i počinju se savijati prema dolje oko 14 dana nakon rođenja.

Ibize se razlikuju u boji od vrste do vrste, a njihova je boja također određena prehrambenim navikama i staništem. Na primjer, svijetlo ružičasta boja grimiznog ibisa dolazi iz činjenice da troši velike količine škampi . Većina ibisa ima ćelave glave ili lica, a temeljna koža tijekom sezone uzgoja postaje svijetlocrvena.

Računi ovih ptica močvarica posebno su dizajnirani da im pomognu u ispitivanju tla za hranu. Nosnice su im smještene u dnu novčanice umjesto vrha, što im omogućuje da nastave disati dok sondiraju. Oni također koriste osjetljive osjetnike unutar svojih računa kako bi identificirali hranu koju pronađu, uklanjajući potrebu da hranu ispuste i prvo je pogledaju.

Većina vrsta ibisa tiho je. Međutim, tijekom sezone uzgoja mogu disati, škripati ili glasno disati kako bi obznanili svoju prisutnost. Ženske ibise također ponekad koriste poseban zvuk da pozovu svoje mlade.

Društvene ptice, ibisi obično žive zajedno u velikim jatima. Prvenstveno aktivna tijekom dana, jata ibisa provode dnevne dane hraneći se, odmarajući se i hranjući. Sve postojeće vrste ptica sposobne su za let i lete zajedno u jatima od mjesta za noćenje do mjesta za hranjenje i natrag. Ponekad lete u pravocrtnim formacijama, a ponekad u formacijama u obliku slova V. Nevjerojatno, ibisi u letu jednoglasno tuku krilima, pa čak i prijelaze između lepršanja i jedrenja u isto vrijeme. Dok su u letu, ibisi drže svoje vratove i noge ispružene, naizmjence između mlatanja i jedrenja.

Ibisi grade zbijena gnijezda, obično od štapova, u niskim predjelima grmlja i drveća. Neke ih vrste čak grade na strmim liticama. Gnijezde se zajedno u velikim skupinama koje se mogu sastojati od stotina do tisuća rasplodnih parova.

Tijekom sezone razmnožavanja, koja se razlikuje ovisno o vrsti i staništu, pojedina jata ibisa konvergiraju se u velike kolonije. Neke se vrste ibisa pare s istim partnerom iz godine u godinu, dok se druge pare s novim partnerima svake godine. Oba roditelja pripremaju gnijezdo za jaja. Ženke obično nose tri do pet jaja po sezoni, a razdoblje inkubacije u prosjeku iznosi između tri i četiri tjedna. Za to vrijeme oba roditelja naizmjence inkubiraju jaja.

Nakon izleganja, pilići obično imaju smeđi, sivi ili crni puh. Oba roditelja naizmjenično hrane piliće puštajući ih da dođu do glave unutar roditeljevih usta i dohvaćaju povratnu hranu. Ibis pilići lete u prosjeku od 28 do 56 dana, a postaju potpuno neovisni od jednog do četiri tjedna nakon toga. Međutim, neke vrste ibisa ostaju kod roditelja puno duže kako bi naučile preciznije stvari poput obrazaca migracije i strategija hranjenja.



crnoglavi ibis (Threskiornis melanocephalus) crno-bijeli ibis u močvari

Ibis Habitat

Te se ptice nalaze u svim toplim (obično tropskim do suptropskim) regijama svijeta, osim na otocima južnog Tihog oceana. Najčešće ih ima u močvarama, ali ima ih i na poljoprivrednim površinama, otvorenim livadama, travnjacima i šumovitim površinama. Iako se većina staništa ibisa nalazi na razini mora, neka se ibis nalaze u planinskim regijama.

Tri vrste ibisa obično se nalaze u Sjevernoj Americi: sjajni ibis,Sjajni bijeli falcinellusPlegadis chihiEudocimus. Neke se, poput hadada ibisa, nalaze u Africi. Drugi, poput pustinjaka ibisa,Geronticus eremita, nalaze se u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Jedna vrsta koja se naziva ibis slamnatog vrata,Threskiornis spinicollis, nalazi se samo u Australiji. Sveti ibis,Threskiornis aethiopica, štovan je u Drevnom Egiptu. Danas se vrsta više ne nalazi u Egiptu, već se nalazi prvenstveno u Južnoj Arabiji i u subsaharskoj Africi.

Ibis dijeta

Te su ptice oportunistične hranilice, što znači da će jesti gotovo sve što naiđu sve dok je jestivo. Međutim, uglavnom su skloniji mesožderstvu i uglavnom egzistiraju od kukac ličinke, crvi, škampi , kornjaši , skakavci , mali riba , i mekani rakovi. Povremeno ove ptice mogu konzumirati i alge i vodene biljke, ali ti organizmi rijetko čine veći dio njihove prehrane.

Ibis predatori i prijetnje

Većina vrsta ibisa raširena je i obiluje u mnogim dijelovima svijeta. Međutim, neki se smatraju ugroženi . Na primjer, pustinjak ibis sjeverne Afrike i Bliskog istoka klasificiran je kao ugroženi od strane Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) . Jednom pronađena u srednjoj i južnoj Europi, Alžiru i Turskoj, ova vrsta danas se nalazi samo u Turskoj i Maroku. Druga ugrožena vrsta ibisa nazvana japanski ili grebenasti ibis,Nipponia nippon, bio je na rubu izumiranja pred kraj 20. stoljeća. Nekoliko je vrsta također navedeno da su suočene s kritičnim rizikom, uključujući divovski ibis, patuljak ibis maslina, Waldrapp ili sjeverni ćelavi ibis i ibis s bijelim ramenima.

Postoji 28 postojećih ili trenutno postojećih vrsta ibisa po cijelom svijetu. Otišlo je šest vrsta izumro , uključujući dvije ptice koje nisu letjele -apteribishavajskih otoka ixenicibisJamajke, koja je imala krila poput kluba.

Ibisi se suočavaju s različitim grabežljivcima, ovisno o njihovom staništu. Uobičajeni grabežljivci ibisa uključuju ptice grabljivice, majmuni , vrane, zmije , i iguane . Čimbenici koji mogu negativno utjecati na razinu populacije uključuju intenzivan lov; odvodnjavanje močvarnih staništa; uporaba pesticida; i komercijalna sječa mjesta za gniježđenje. Jaja ibisa i pilići ibisa također često ispadaju iz gnijezda.



Reprodukcija ibisa, bebe i životni vijek

U prosjeku ibisi žive od 16 do 27 godina. Najstariji zabilježeni bijeli ibis koji je pronađen u divljini bio je star najmanje 16 godina i četiri mjeseca. Smještena na Floridi 1972. godine, ptica je stavljena u Alabamu 1956. godine.

Sezona uzgoja razlikuje se ovisno o vrstama, zemljopisnom položaju i drugim čimbenicima. Kad je vrijeme za uzgoj, pojedina jata ibisa okupljaju se i stvaraju goleme kolonije za uzgoj. Tijekom sezone razmnožavanja ove obično tihe ptice postaju puno bučnije. Emitiraju zvukove poput piskanja i škripanja kako bi privukli pažnju potencijalnih partnera. Neke se vrste ibisa pare s istim partnerom iz godine u godinu, dok se druge pare s različitim partnerima svake godine.

Muški i ženski ibis zajedno pripremaju gnijezdo za jaja pomoću trske, grančica i trave. Kad jaja stignu - obično ih se polaže od tri do pet po sezoni - oba roditelja naizmjence ih inkubiraju. Razdoblje inkubacije traje od tri do četiri tjedna. O pilićima se tada brinu oba roditelja. Muški ili ženski ibis troši hranu, a zatim je vraća u usta. Pilić zatim doseže glavu u usta roditelja kako bi dohvatio hranu.

Ibis pilići počinju bježati (dovoljno razvijeni za let) negdje od 28 do 56 dana nakon rođenja. Tada obično prođe još jedan do četiri tjedna da ptice postanu potpuno neovisne o roditeljima. Međutim, neke vrste ibisa ostaju kod roditelja još dulje vrijeme.

Ibis stanovništvo

Razine populacije za većinu vrsta ibisa održavale su se stabilno. Međutim, neke su vrste postale ugrožene, a glavni krivac je gubitak staništa. Komercijalne aktivnosti sječe eliminiraju mjesta za gniježđenje, što dovodi do pada broja stanovnika. Močvarna staništa često se isušuju za ljudska prebivališta, uklanjajući sigurna područja za procvat ibisa. Ptice se također intenzivno love u nekim područjima, a njihova jaja mogu također negativno utjecati na široku upotrebu pesticida.

Uloženi su napori da se poboljša razina populacije ibisa za ugrožene vrste. Na primjer, Waldrapp ibis ili ćelavi ibis nekoć je bio klasificiran kao kritično ugrožen od strane IUCN-a. Zahvaljujući uglavnom uspješnim programima uzgoja u zatočeništvu, ova vrsta je sada navedena kao ugroženi .

Pogledajte svih 14 životinje koje počinju s I

Zanimljivi Članci