Impala

Znanstvena klasifikacija Impala

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Bovidae
Rod
Aepyceros
Znanstveno ime
Aepyceros Melampus

Status zaštite Impala:

Najmanja briga

Mjesto Impala:

Afrika

Impala činjenice

Glavni plijen
Trava, sjeme, cvijeće
Stanište
Šumovita savana i gusto grmlje
Predatori
Hijena, lav, krokodil
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Sposoban za skok preko 10 metara visine

Fizičke karakteristike Impala

Boja
  • Smeđa
  • Bijela
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
30 mph
Životni vijek
12-15 godina
Težina
37-75 kg (81,6-165 lbs)

Zaprepašteno, životinja s nagibom može skočiti do 10 metara visine.



Impala žive u svijetlim šumama i savani južne i istočne Afrike. Te srednje velike antilope putuju i okupljaju se u stotinama stada tijekom kišne sezone. Kiše donose obilje trave, izbojaka, biljaka, grmlja i grmlja za njihovu ispašu. U sušnoj sezoni ta stada zajedno pronalaze hranu u procesu nazvanom 'pregledavanje', u sklopu kojeg jedu lišće, grančice i vegetaciju višeg uzgoja.



Najvažnije činjenice o Impali

  • Visoke su do 39 centimetara, otprilike su veličine velikog psa
  • Muški rogovi impale mogu narasti do iste dužine kao i njihova tjelesna visina
  • Impala su biljojedi

Znanstveno ime Impala

Impala imaju znanstveni naziv Aepyceros melampus. Ovo ime potječe od starogrčkog, s Aepyceros što znači 'visokoroga', a melampus što znači 'crno stopalo'. Uobičajeni naziv impala potječe iz zulujskog jezika.

Impala pripadaju kraljevstvu Animalia, vrsti Chordata i klasi Mammalia. Uz stoku, antilope , ovce , koze , bivola i bizon , pripadaju obitelji Bovidae. Svi ti bovida imaju kopita i rogove. Rogovi se, međutim, razlikuju od jelena po tome što rastu s prednje strane lubanje životinje i ne bacaju se ili granaju.

Izgled i ponašanje Impale

Impala uglavnom ima crveno-smeđe krzno koje im pomaže da se sakriju među četkama. Ali imaju bijelu boju na trbuhu, bradi, usnama, unutarnjim ušima, obrvama i repovima. Rep i stražnja strana životinje također sadrže niz crnih pruga koje čine slovo 'M.' Inače imaju više crne boje preko čela, bedara i vrhova ušiju.

Ženske impale, zvane ovce, nemaju rogove. Ali mužjaci, ovnovi, rastu zakrivljenim rogovima, a izrazito uvijenog izgleda zbog grebena. Ti su rogovi crni i narastu čak 36 centimetara.

Mužjaci su visoki od 30 do 36 centimetara od kopita do ramena. Ženke narastu do manjeg raspona od 28 do 33 inča. Njihova duljina od glave do baze repa iznosi između 47 i 63 inča, za oba spola. Rep impale dodaje njihovoj duljini između 12 i 18 centimetara više. Težina je obično 88 do 99 kilograma za ženke i 132 do 143 kilograma za muškarce.

Udovi Impala su dugački, vitki i graciozni s mirisnim žlijezdama na gležnjevima. Te noge pomažu im da skoče do 30 stopa duljine ili do 10 metara visine.

Impala se obično drži zajedno u krdima od 100 do 200 životinja. Za sušne sezone ova stada uključuju i mužjake i ženke koji rade zajedno kako bi pronašli hranu. Kad započne vlažna sezona, stado se razdvaja na muško i žensko stado. Te nove skupine pasu na obilnoj travi i drugoj vegetaciji.



Stanište Impala

Impala više voli živjeti u blizini izvora vode u šumi, travnjaku i afričkoj savani. U Africi ove životinje još uvijek žive u cijeloj Keniji, Bocvani, Angoli, Malaviju, Zimbabveu, Zambiji, Mozambiku, Namibiji, Ruandi, Južnoj Africi, Svazilandu, Ugandi, Zairu i Tanzaniji. Stada su nedavno počela živjeti u Gabonu. Ali u Burundiju su lokalne impale izumrle.

Impala dijeta

Impala se pokazuje kao vrlo prilagodljivi biljojedi. Oni mijenjaju prehranu ovisno o tome koja je vegetacija dostupna oko njih. Najradije jedu svježu travu. Ali tada će se osloniti na mnoge vrste lišća, uključujući bilje i izbojke, kada nema trave. Ostala hrana koju jedu uključuje grmlje, grmlje, voće i mahune bagrema.

Slično kao i kućna mačka vašeg kućnog ljubimca, i impala je izbirljiva u pogledu vode koju pije. Oni više vole jezersku ili riječnu vodu, preko mutnih bara ili lokva. Ali oni također mogu jesti dovoljno zelene vegetacije da bi se održali hidratiziranima.

Impala Predators & Prijetnje

Primarni grabežljivci impale uključuju životinje koje vrebaju lavovi , leopardi , gepardi , hijene i divlji psi . Ali mnogi i izgube život šakali , ljudi, orlovi , lovački psi i karakal. Kad životinja pokuša popiti vodu iz rijeke ili ne obraća pažnju, impala može postati obrok gladnom nilskom krokodilu.

Uhvaćena impala obično je ona koju su vlastite misli apsorbirale tijekom paše. Skloni su prestati obraćati pažnju na svoju okolinu kada su u nisko postavljenoj četki, gdje ih mnogi grabežljivci vrebaju i iznenađuju. Kad su na otvorenom, ostaju svjesni i brzo djeluju kako bi se maknuli od opasnosti.

Skakanje prema gore je 'proniranje', ponašanje koje zbunjuje grabežljivce životinja s impalom. Može djelovati na ljudske lovce koji se tada bore za postavljanje hitaca na brzi i skakač u vis. Kad se grabežljivac približi, sve impale u stadu počinju se sunčati stvarajući zbunjujuću scenu. Ako proniranje ne uspije otjerati grabežljivce, nabijena impala se raziđe u svim smjerovima i sakrije se u niskim četkama i grmlju. Osim ovog vertikalnog skoka do 10 stopa u zrak, impala može skočiti i do 30 stopa prema van i preko grmlja i drugih prepreka.



Reprodukcija Impala, bebe i životni vijek

Osim što signalizira rast obilne hrane za impalu, kišna sezona također daje vrijeme muškarcima da se natječu za dominaciju na teritoriju. Jedno krdo sušnog razdoblja razdvaja se u dva stada, jedno muško i jedno žensko.

Nakon razdvajanja, najdominantniji muškarci prskaju urin i izmet kako bi svoju prisutnost prepoznali i obilježili svoje zemljište. Koristeći svoje duge vretenaste rogove, mužjaci se međusobno izazivaju kako bi dokazali svoju snagu. Neki muškarci pronađu teritorij i stade na taj teritorij što više ženki. Jednom na svom teritoriju s grupom namamljenih ženki, dominantni mužjaci pare se dok svojim rogovima prijete dolaznim suparnicima.

Da bi privukli ženke, dominantni mužjaci sudjeluju u bljesnuću jezika. To znači da jezikom bljeskaju ženkama koje se grupiraju kako bi šetale muškim stadom. Muškarci koji nisu dominantni na teritoriju pokazuju svoj prkos ovoj sceni bježeći ili tvrdoglavo blešteći vlastitim jezikom.

Mužjaci koji nisu uspjeli postići dominaciju u krdu povlače se u neženja. Oni mogu izazvati rivale tijekom cijele sezone. Naravno, mlađi, stariji i slabiji mužjaci obično ostanu kod neženja na paši dok se stado ne okupi kao jedna jedinica za sušnog razdoblja.

Nakon uspješnog parenja, ženke rađaju otprilike 11 kilograma mladunaca nakon otprilike sedam mjeseci trudnoće. Mogu odgoditi porod do osam mjeseci, ako uvjeti nisu pravi za sigurnost mladunčeta.

Većina poroda je za samo jedno dijete. Majka i novorođenče mladunče ostaju zajedno u izoliranom području nekoliko dana. Majka tada odlazi svaki dan kako bi bila sa stadom, vraćajući se u srneću jazbinu radi dojenja. Na kraju se obojica pridružuju ženskom krdu i ostalim potomcima gdje se mladunče doji četiri do šest mjeseci prije odbića.

Poput ljudi koji u mladosti odlaze u vrtić, odbijeni mladunci žive u podskupini stada koja se naziva jaslička skupina. Kada sazriju s oko godinu dana, ženke iz ove skupine ostaju uz stado. Ali muškarci se moraju pridružiti neženjama.

Impala živi 12 do 15 godina u divljini. No, u zatočeništvu i bez grabežljivaca, suše ili bolesti s kojima se mogu boriti, mnogi žive i nakon 20 godina.

Stanovništvo Impala

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) navodi impalu kao najmanje zabrinjavajuću glede očuvanja. To znači da su u ovom trenutku u niskom riziku za izumiranje.

Danas u divljini ili na privatnom zemljištu živi oko dva milijuna impala. Otprilike jedna četvrtina živi u zaštićenim područjima u Bocvani, Keniji, Južnoj Africi, Tanzaniji, Zambiji i Zimbabveu. Populacija ostaje stabilna, izuzev podvrste crnog lica jugozapadne Angole i Kaokolanda na sjeverozapadu Namibije, koja trenutno obuhvaća samo 1000 životinja. Kako bi se podvrstima crnih lica pomoglo da obnove populaciju, neke su zaštićene na privatnim farmama u Namibiji i nacionalnom parku Etosha.

Pogledajte svih 14 životinje koje počinju s I

Zanimljivi Članci