Indijski slon

Znanstvena klasifikacija indijskog slona

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Proboscidea
Obitelj
Elephantidae
Rod
Elefa
Znanstveno ime
Elephas maximus indicus

Status zaštite indijskog slona:

Ugroženi

Mjesto indijskog slona:

Azija

Činjenice o indijskom slonu

Glavni plijen
Trava, voće, korijenje
Prepoznatljiva značajka
Dugo trupce i velika stopala
Stanište
Prašuma i tropsko šumsko područje
Predatori
Čovječe, Tigre
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Nalazi se u cijeloj jugoistočnoj Aziji!

Fizičke karakteristike indijskog slona

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Koža
Najveća brzina
27 mph
Životni vijek
55 - 70 godina
Težina
3.000 kg - 5.000 kg (6.500 lbs - 11.000 lbs)
Visina
2m - 3m (7ft - 10ft)

Indijski slon je podvrsta azijskog slona koja uključuje indijskog slona, ​​sumatranskog slona, ​​slona Šri-Lanke i slona Borneo. Indijski slon najrasprostranjeniji je od četiri azijske podvrste slonova.



Indijski slon nalazi se u cijeloj jugoistočnoj Aziji, uključujući Bangladeš, Butan, Kambodžu, Kinu, Laos, poluotočnu Maleziju, Burmu, Nepal, Pakistan, Tajland i Vijetnam, a iako je raširen, smatra se da je populacija divljih indijskih slonova oko 20 000 pojedinaca.



Indijski slonovi pripitomljeni su stotinama godina zbog pošumljavanja i često borbe. Mnogo je mjesta širom jugoistočne Azije na kojima se drže indijski slonovi kako bi ih turisti jahali, a s njima se često postupa prilično loše. Svi azijski slonovi dobro su poznati po svojoj neizmjernoj snazi ​​i susretljivosti prema ljudima.

Indijski slon ima manje uši od afričkog slona, ​​a indijski slon također ima zakrivljenije kralježnice od afričkog slona. Za razliku od afričkih slonova, indijanski slonovi vrlo rijetko imaju kljove, a ako ženski indijski slon ipak ima kljove, oni su uglavnom jedva vidljivi i mogu se vidjeti tek kad ženska indijska slonica otvori usta.



Indijski slon slijedi stroge migracijske putove koji su određeni sezonom monsuna. Najstariji slon u indijskom stadu slonova odgovoran je za pamćenje migracijskog puta svog stada indijskih slonova. Ova se migracija indijskih slonova uglavnom odvija između vlažne i sušne sezone, a problemi su nastali kada su farme građene duž migracijskih putova stada indijskih slonova, jer su indijski slonovi nanijeli veliku štetu uništenju novoosnovanog poljoprivrednog zemljišta.

Indijski slonovi su biljojede životinje što znači da jedu samo biljke i biljne tvari kako bi stekli sve hranjive sastojke potrebne za preživljavanje. Indijski slonovi jedu široku raznolikost vegetacije, uključujući trave, lišće, izbojke, kore, voće, orašaste plodove i sjemenke. Indijski slonovi često im koriste dugačko stablo kako bi im pomogli u prikupljanju hrane.

Zbog svoje velike veličine, indijski slonovi imaju vrlo malo grabežljivaca u svom prirodnom okruženju. Uz ljudske lovce, tigrovi su primarni grabežljivac indijskog slona, ​​iako teže loviti manju indijsku slonsku telad, a ne puno veće i jače odrasle osobe.



Ženski indijski slonovi općenito se mogu uzgajati do svoje 10. godine i roditi jedno tele indijskog slona nakon 22 mjeseca gestacije. Kada se tele indijskog slona prvi put rodi, teško je oko 100 kg, a o njemu se brinu ne samo majka, već i druge ženske indijske slonice u stadu (poznate kao tetke). Dojenče indijski slon ostaje s majkom dok ne napuni oko 5 godina i stekne svoju neovisnost, a mužjaci često ostavljaju stado, a ženska teladi ostaju.

Danas se indijski slon smatra životinjom kojoj prijeti neposredna opasnost da izumre zbog činjenice da populacije indijskih slonova opadaju kritičnom brzinom. Smatra se da indijski slonovi trpe prvenstveno zbog gubitka staništa u obliku krčenja šuma i lova na svoje kljove od bjelokosti od strane ljudskih lovokradica.

Pogledajte svih 14 životinje koje počinju s I

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci