Jaguar

Jaguar znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Felidae
Rod
Panthera
Znanstveno ime
Panthera onca

Status zaštite Jaguara:

U blizini prijetnje

Mjesto Jaguara:

Centralna Amerika
Južna Amerika

Zabavna činjenica o Jaguaru:

Najveća mačka na američkom kontinentu!

Jaguar činjenice

Plijen
Jelen, Capybara, Tapir
Ime Young
Mladunče
Grupno ponašanje
  • Osamljeno
Zabavna činjenica
Najveća mačka na američkom kontinentu!
Procijenjena veličina stanovništva
15.000
Najveća prijetnja
Lov i gubitak staništa
Najizrazitija značajka
Prekrasan uzorak krzna u rozeti
Razdoblje trudnoće
90 - 105 dana
Stanište
Prašume, močvara i poplavna područja
Predatori
Ljudski
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
3
Životni stil
  • Sumrak
Uobičajeno ime
Jaguar
Broj vrsta
1
Mjesto
Srednja i Južna Amerika
Slogan
Najveća mačka na američkom kontinentu!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike Jaguara

Boja
  • Smeđa
  • Žuta boja
  • Crno
  • Bijela
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
50 mph
Životni vijek
12 - 15 godina
Težina
36 kg - 160 kg (79 lbs - 350 lbs)
Duljina
1,1m - 1,9m (43in - 75in)
Dob spolne zrelosti
3 - 4 godine
Doba odvikavanja
3 mjeseca

Klasifikacija i evolucija Jaguara

Jaguar je najveća mačka na američkom kontinentu i jedina je od 'velikih' mačaka na svijetu koja se može naći u Novom svijetu. Jaguari su usko povezani s Leopardima i imaju niz sličnih karakteristika, uključujući prepoznatljiv pjegavi uzorak na krznu. Jaguar je treća najveća mačka na svijetu iza Tigra i Lava i dobro je poznat po svojoj neizmjernoj snazi ​​i okretnosti. Zapravo se kaže da ime Jaguar dolazi od indijanske riječijaguaršto znači 'onaj koji ubija jednim skokom'. Unatoč nevjerojatnoj snazi, Jaguare su kroz vijekove lovili uglavnom zbog zapanjujuće lijepog krzna. Iako je lov na krzno Jaguara sada zabranjen, broj stanovništva smanjio se kroz veći dio njihovog prirodnog područja, a Jaguari su potpuno nestali s brojnih područja.



Jaguar Anatomija i izgled

Jaguar je velika i mišićava životinja koja ima teže i čvršće tijelo od leoparda. Imaju veliku, široku glavu s toliko snažnim čeljustima da se kaže da imaju najmoćniji ugriz od svih mačaka na svijetu. Jaguari imaju tendenciju da imaju prekrivač ili žutosmeđe ili tamnožute dlake, koja je prošarana tamnijim uzorcima nalik ruži sličnim onima Leoparda (osim činjenice da u sredini imaju tamne mrlje). Poznat kao rozetiranje, uzorak na krznu Jaguara jedinstven je za svaku životinju slično kao što su otisci prstiju jedinstveni za pojedine ljude, a unatoč svojoj ljepoti, zapravo djeluje kao savršena kamuflaža u okolnoj džungli. Pokazalo se da je ova kamuflaža toliko vitalna za njihove šanse za preživljavanje, da su oni Jaguari pronađeni u prašumi tamnije boje i često manji od onih koji se nalaze na otvorenijim područjima.



Raspodjela i stanište Jaguara

Jaguar je autohtono područje zapadne hemisfere, gdje prvenstveno naseljava tropske kišne šume Srednje i Južne Amerike. Iako se povijesni domet Jaguara protezao na cijelom kontinentu, pa čak i do južnih država SAD-a, danas je ograničen na udaljene džepove prašume, posebno u vlažnom bazenu Amazone. Jaguari preferiraju gustu, gustu, vlažnu džunglu u kojoj ima dosta pokrivača kako bi uspješno lovili i potom zasjedali na plijen. Gotovo ih uvijek nalazimo u blizini vode i više vole trajno močvarno područje ili sezonski poplavljene šume. Jaguar je ozbiljno pogođen gubitkom staništa tijekom većeg dijela prirodnog područja, zajedno s krivolovima koji ih pucaju kad se preblizu rastućim stočarskim gospodarstvima.

Ponašanje i životni stil Jaguara

Iako ova neuhvatljiva životinja većinu svog vremena provodi bilo odmarajući se u sigurnosti drveća ili lovući u gustom šikaru, Jaguari vole biti u neposrednoj blizini vode poput poplavnih ravnica i sporih rijeka (što je rijetkost među mačkama), i rijetko se upuštaju u sušna područja koja više nalikuju pustinji. Jaguar je izvrstan plivač i može se kretati kroz vodu iznenađujućom brzinom, posebno u potrazi za plijenom. Kao i kod mnogih drugih vrsta Mačaka, Jaguar je osamljena životinja, osim prvih par godina koje mladunci Jaguara provode s majkom. Mužjaci su posebno teritorijalni i premda će se njihov dom dometom preklapati s brojem ženki, svoj će flaster žestoko braniti od drugih mužjaka. Jaguari obilježavaju svoje teritorije mokraćom, grebući tragove po drveću i potvrđujući se režanjem glasnih poziva.



Reprodukcija i životni ciklusi Jaguara

Unatoč činjenici da se većina mladunaca Jaguara uglavnom rađa u razdoblju od prosinca do ožujka, nisu rijetki slučajevi da se rode u druga doba godine. Tijekom sezone parenja, ženski Jaguar će glasnim glasovnim pozivima privući mužjaka na svoj teritorij. Ženke Jaguara obično rode dva ili tri mladunca. Jednom kada se njihova mladunčad rode, ženka Jaguar neće tolerirati mužjaka na svom teritoriju jer u ovoj fazi postaje vrlo zaštitnička prema svojim mladuncima. Jaguarovi mladunci rađaju se slijepi i vid stječu nakon otprilike dva tjedna. Majka ih odbija od mlijeka kad imaju oko 3 mjeseca, iako će se mladunci oslanjati na majku koja će ih loviti i osiguravati im do oko 6 mjeseci. Sa šest mjeseci, mladunci Jaguara tada će početi pratiti ženku jaguara u lovu, ali neće se sami odvažiti dok ne napune jednu ili dvije godine i uspostave teritorij za sebe.

Dijeta i plijen Jaguara

Većina lova na Jaguara obavlja se na zemlji, ali poznato je i da love plijen i u vodi i sa drveća, odakle Jaguar lako može zasjedati u svoj plijen, često ga ubijajući jednim snažnim ugrizom. Sisavci srednje veličine čine većinu Jaguarove prehrane, uključujući jelene, kapibare, pekarije i tapire, koje u tišini vrebaju kroz gustu džunglu. Kad su u vodi, Jaguari love Kornjače, Ribe, pa čak i malog Caimana kad im se ukaže prilika. Poznato je da je Jaguar strašan i agresivan lovac i smatra se da jede više od 80 različitih životinjskih vrsta kako bi nadopunio svoju prehranu. S rastućim Ljudskim naseljima, vlasnike ranča Jaguaru također zamjeraju za krađu stoke, posebno u područjima koja zadiru u teritorij Jaguara.

Jaguarovi grabežljivci i prijetnje

Zbog velike veličine i dominantne prirode Jaguara, nema drugih divljih životinja za koje se zna da ga zapravo smatraju plijenom. Jednom pronađeni na cijelom južnoameričkom kontinentu, ljudi su ih lovili uglavnom zbog krzna što je dovelo do drastičnog pada broja populacije Jaguara posvuda. Unatoč tome što sada ima pravnu zaštitu i smanjuje njihov lov na krzno, Jaguar je u povećanom riziku od gubitka staništa uglavnom u obliku krčenja šuma kako bi stvorio put za poljoprivredu ili uzgoj Ljudskih naselja, što znači da su ove velike i veličanstvene životinje su potisnuti u udaljenija područja svog izvornog područja.



Zanimljive činjenice i značajke Jaguara

Jaguari imaju najjaču ugriznu silu od svih Mačaka i poput ostalih 'velikih' Mačaka mogu rikati (ostale Mačke ne mogu). Jaguar je nesumnjivo zapanjujuće lijepa životinja i prirodno je privukao pažnju i znanstvenika i lovaca, a mnogi su ljudi nažalost bili krivoloveni zbog svog krzna s posebnim uzorkom. Iako Jaguari obično imaju krzno žućkaste boje, poznate su i druge boje, uključujući crnu i bijelu. Kao i kod crnih Leoparda, oni nisu potpuno crni jer i dalje možete uočiti mrlje (iako slabe) na jakom sunčevom svjetlu. Kaže se da se Jaguari mogu križati i s Leopardima i sa Lavovima. Filmska industrija proizvela je Lepjaga kako bi proizvela Mačku koja je imala izgled Jaguara, ali se lakše rukovala temperamentom Leoparda. Živi u mirovini sada u utočištu za velike mačke, a poput ostalih hibrida 'velikih' mačaka sterilni je.

Odnos Jaguara s ljudima

Povijesno gledano, Jaguari su se pojavljivali u cijeloj indijanskoj kulturi, jer su ti ljudi bili dobro svjesni snage ovog dominantnog grabežljivca, neki su vjerovali da je Jaguar gospodar podzemlja. Njih se boje ljudi koji naseljavaju područja blizu džungle, a vlasnici ranča također ih često krive za nestalu stoku. Iako Jaguari imaju reputaciju vrlo agresivnih, ničim izazvani napadi na ljude su rijetki. Jaguari su ozbiljno pogođeni krčenjem šuma u većem dijelu Srednje i Južne Amerike, prvenstveno za poljoprivredu s najvećim brojem koji se sada nalazi u Amazonskom bazenu.

Status očuvanja i života Jaguara danas

Jaguar je nekad pronađen od vrha Južne Amerike do i dalje, od meksičko-američke granice, ali lov na njihovo krzno i ​​gubitak staništa doveo je do drastičnog smanjenja broja stanovništva. Danas ih se vrlo, vrlo rijetko viđa u SAD-u, a smatraju se ugroženima kroz velik dio svog prirodnog područja, iako je Jaguar na Crvenom popisu IUCN-a naveden kao životinja kojoj prijeti u okolnom okruženju. Iako je točan broj stanovništva nepoznat, danas se procjenjuje da je 15 000 Jaguarovih ljudi lutalo prašumom.

Pogledajte sve 9 životinje koje počinju s J

Kako se kaže Jaguar in ...
BugarskiJaguar
katalonskiJaguar
češkiJaguar
danskiJaguar (skup)
njemačkiJaguar (mačka)
EngleskiJaguar
esperantoJaguar
ŠpanjolskiJaguar
FinskiJaguar
francuskiJaguar
Hebrejskijaguar
HrvatskiJaguar (životinja)
MađarskiJaguar
talijanskiJaguar
japanskiJaguar
NizozemskiJaguar
EngleskiJaguar (skup)
PoliratiJaguar
PortugalskiJaguar
turskiJaguar
švedskiJaguar (životinja)
vijetnamskiGepardi
kineskiJaguar
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
  8. Povijest Jaguara, dostupno ovdje: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/jaguar/
  9. Informacije o Jaguaru, dostupne ovdje: http://www.defenders.org/wildlife_and_habitat/wildlife/jaguar.php
  10. Činjenice o Jaguaru, dostupno ovdje: http://www.tropical-rainforest-animals.com/Jaguar-Information.html

Zanimljivi Članci