Mora

Kudu znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Bovidae
Rod
Tragelaphus
Znanstveno ime
Tragelaphus Strepsiceros

Status zaštite:

Najmanja briga

Mjesto Kudu:

Afrika

Trebaju činjenice

Glavni plijen
Lišće, bilje, voće, cvijeće
Stanište
Šumsko grmlje i ravnice savane
Predatori
Lavovi, leopardi, divlji psi
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Lišće
Tip
Sisavac
Slogan
Živi u stadima do 24 jedinke!

Kudu Fizičke karakteristike

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Neto
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
60 mph
Životni vijek
8-14 godina
Težina
120-256 kg (265-565 lbs)

'Brzi, moćni i mirni članovi afričkog ekosustava.'



Ime kudu opisuje dvije različite antilopa vrste, nazvane veći kudu i manje kudu, koje se nalaze u južnim i istočnim regijama Afrike. Obje vrste karakteriziraju dugi, uvijeni rogovi koji rastu na glavama zrelih mužjaka. Također imaju slična staništa, strukturu tijela i obojenost, iako postoje značajne razlike u veličini između većih i manjih vrsta. Njihove pasivne navike ispaše i prirodna kamuflaža pomažu im da ih mnogi grabežljivci u rodnom staništu ne uoče lako.



3 činjenice koje moraju biti

  • Velike brzine:Ova stvorenja mogu postići brzinu veću od 60 km / h kad pokušavaju pobjeći od grabežljivca.
  • Svečani rogovi:Spiralni rogovi životinje cijenjeni su u lokalnim vjerskim praksama, a od njih se prave i glazbeni instrumenti.
  • Uljudno natjecanje:Iako se muškarci ponekad bave trljanjem, uglavnom nisu jako nasilni kad se natječu za parove.

Mora biti znanstveno ime

Kudu, alternativno napisano koodoo, izvedeno je iz imena koje su životinji dali lokalni, nomadski Khoikhoi, koji su autohtoni jugozapadnjaci Afrika . Veći kudu klasificiran je kaoTragelaphus strepsicerosa manji kudu jetragelapbus golobradi. RodTragelaphusdijeli njegovo ime s riječju koju je izvorno izgovorio drevni grčki filozof Aristotel u usmenom prikazu zamišljene životinje koja je bila upola Jarac i pola jelena .

Treba izgled

Obje vrste imaju sličnu građu i proporcije tijela, iako postoji nekoliko značajnih razlika u njihovim vanjskim karakteristikama. Oboje imaju sivo do smeđe krzno koje je razbijeno nizom bijelih pruga i drugim oznakama, često uključujući ševron vidljiv na nosu. Manje vrste obično imaju između 11 i 15 bijelih pruga na tijelu, dok veće vrste obično imaju između 6 i 10.



Veličina tijela jedna je od ključnih razlika između te dvije vrste. Manja vrsta je obično visoka 3 do 3,5 metra i teška između 130 i 230 kilograma. Veliki kudu može doseći puno veću veličinu, s potencijalnom visinom ramena do 5 stopa, a ukupna težina zrelih odraslih osoba kreće se između 260 i 600 kilograma. Najveći zabilježeni mužjak bika težio je preko 690 kilograma.

Svi muški kudui mogu rasti spiralne rogove koji mogu biti prilično dugi u odnosu na njihovu veličinu tijela. Muškarci manjeg kudua mogu uzgajati rogove duge do 3,5 metra, dok su neki veći kudui zabilježili sportske rogove duge čak 6 stopa. Ovi rogovi imaju tendenciju da naprave 2 do 3 velika uvijanja dok se naginju unatrag od glave prema završnoj točki, što ih razlikuje od čvrsto namotanih rogova viđenih na drugim antilopama.

Kudu izoliran na bijeloj pozadini

Potrebno ponašanje

Kao biljojedi , većina biologije i ponašanja kudua usmjerena je na preživljavanje u potencijalno surovom staništu i izbjegavanje opasnih grabežljivaca. Obično ostaju vrlo mirni dok pasu, što omogućava njihovu obojenost da pruži učinkovitu kamuflažu. Najaktivniji su tijekom noći ili jutarnjih sati, a danju traže sklonište u gustoj četki. Kudu često putuju u malim čoporima ili krdima, ali ih se često viđa i same. Slično kao i druge vrste antilopa, ove životinje imaju snažan refleks leta i mogu se vrlo brzo kretati kad se suoče s neposrednom prijetnjom.



Imajte stanište

Obje vrste kudu porijeklom su iz južnih i istočnih dijelova Afrike. Veliki kudui imaju puno veću geografsku rasprostranjenost koja uključuje dijelove Etiopija , Tanzanija , Kenija i to još južnije Južna Afrika . Postoje i neke izolirane populacije podvrste Cottoni pronađene u središnjoj Africi. Manji kudu imaju znatno manju rasprostranjenost i nalaze se samo u istočnim regijama blizu Roga Afrike, uključujući Etiopiju i Keniju.

Te životinje imaju snažan potencijal skakanja i buldožera, što im pomaže u kretanju po neravnim terenima oko brda ili planina i hrabro kovanje kroz gustu četku i rast u šumovitim predjelima. Oni imaju tendenciju naseljavanja šumskih i šumovitih područja, osobito uz izvore vode. Manji kudui su malo manje ovisni o vodi od njihovih većih rođaka. Obje vrste mogu zadovoljiti neke od svojih potreba za vodom tražeći određene vrste biljaka dok pasu.

Imajte dijetu

Kudu su fleksibilna hrana za hranu koja troši široku paletu biljnih materijala u šumi, šikarama i otvorenim poljima. Poznato je da manji kudu imaju dijetu koja je uglavnom lišćem sa drveća i grmlja, a većina je preostala od vinove loze i sličnih biljaka. Međutim, kudu također može jesti nježne mlade izdanke, korijenje biljaka i čak može ciljati neke vrste voća kad ih pronađe. Sukulentne biljke koje čuvaju vodu također su glavna meta tijekom sušne sezone. Kudu se u zatočeništvu obično hrani sijenom ili lucerkom, uz prirodnu hranu i obogaćene pelete ili kekse.

Kudu predatori i prijetnje

Kudu dijele svoj izvorni dom s mnogim osamljenim i čoporim grabežljivcima koji predstavljaju značajnu prijetnju njihovom opstanku. Možda su najopasniji grabežljivci velike vrste mačaka, uključujući lavovi , gepardi i leopardi . Mačke obično koriste kombinaciju skrivenosti, strpljenja i brzine kako bi zasjele brzo djelujući kudu dok pasu. Paketi pjegavi hijene i Afrički lovački psi također su poznati da hvataju ili pronalaze kudu kao plijen.

Ljudi su grabežljivci i ozbiljna okolišna prijetnja dugoročnoj održivosti populacija kudu. Ljudi love životinje zbog mesa, velikih koža i istaknutih rogova koji se tradicionalno koriste za izradu glazbenih, ukrasnih i raznih predmeta za kućanstvo. Zavičajna staništa, posebno manjeg kudua, također su ugrožena kontinuiranim rastom ljudskih naselja i širenjem komercijalnih poljoprivrednih poduzeća u cijeloj regiji.

Manji kudu posebno su osjetljivi na usitnjavanje staništa i lov zbog njihove male geografske rasprostranjenosti, što je potaknulo njihovu klasifikaciju kao blizu ugrožene . Oni također mogu pretrpjeti značajne gubitke stanovništva zbog zaraznih bolesti poput goveđe kuge, koja je u prošlosti smanjila brojke. Veliki kudui imaju puno veći domaći domet i smatraju se vrstom najmanja briga od strane konzervatora.

Reprodukcija kudua, bebe i životni vijek

Neke biljojedi mogu postati prilično nasilni tijekom sezone parenja, ali kudu su među mirnijim vrstama na kontinentu. Mužjaci se često natječu pokazujući svoju veličinu u profilu dok se netko ne povuče. Međutim, mogu se fizički boriti zaključavanjem truba ako netko od natjecatelja ne odstupi. Pobjednički se ale često hrvaju sa ženkama, a zatim ih slijede neko vrijeme prije nego što se zapravo sparuju.

Ženke ostaju trudne oko 240 dana prije nego što rode jedno tele, koje je obično teško oko 10 do 15 kilograma. Majke se odvajaju od svoje grupe prije nego što rode dijete. Tele ostavljaju pažljivo skriveno u četkici dok se hrane šakom 4 ili 5 tjedana nakon rođenja. U ovom trenutku, teladi prate majku u potrazi za hranom dok ne napuni oko 6 mjeseci.

Unatoč brizi i pažnji koju majka kudu pokazuje prema svojoj mladosti, otprilike polovina teladi umire prije navršenih 6 mjeseci. Istraživači procjenjuju da samo oko 1 od 4 osobe pređe do tri godine. Kudu dosegnu spolnu zrelost u roku od nekoliko godina, ali mužjaci se rijetko uspješno pare dok ne napune oko 4 ili 5 godina. Osim visoke stope smrtnosti tijekom mladosti, životinje često žive od 10 do 15 godina u divljini i do 20 godina u zatočeništvu.

Dvije odrasle i jedna beba kudu

Imati stanovništvo

Istraživači procjenjuju da u Africi ostaje manje od 100 000 manjih kudua. Njihov ograničeni domet u kombinaciji sa značajnim poremećajima staništa od strane ljudi ozbiljan je razlog za zabrinutost. Otprilike trećina njih trenutno živi u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima.

Točan broj stanovnika za veći kudu nepoznat je, iako je izuzetno ograničen raspon podvrste Cottoni, pronađen samo u Čad i Sudan , znači da bi mogao biti kandidat za ugrožavanje.

Mora u zoološkom vrtu

The Smithsonian's National Zoo ima malu populaciju kudua dostupnu posjetiteljima za promatranje. Izvijestili su o rođenju muškog teleta kudu 2019. godine. Preko desetak drugih gradskih i državnih zooloških vrtova širom zemlje, uključujući i Zoološki vrt u Marylandu , također imaju izložene manje kudue za zainteresirane gledatelje.

Pogledajte svih 13 životinje koje počinju s K

Zanimljivi Članci