Leopardov tuljan

Znanstvena klasifikacija leopardovih tuljana

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Felidae
Rod
Hydrurga
Znanstveno ime
Hydrurga Leptonyx

Status zaštite leopardovih tuljana:

U blizini prijetnje

Leopard pečat Mjesto:

Antarktika
ocean

Činjenice o leopardovom tulju

Glavni plijen
Pingvin, Riba, Lignja
Stanište
Hladne vode južne polutke
Predatori
Čovjek, morski psi, kit ubojica
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Pingvin
Tip
Sisavac
Slogan
Najagresivnija vrsta tuljana na svijetu!

Fizičke karakteristike tuljana leoparda

Boja
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
18 mph
Životni vijek
20-24 godine
Težina
200-591 kg (440-1,300 lbs)

Nespretan na kopnu, ali graciozan u moru, leopardov tuljan fin je vješt grabežljivac koji uspijeva u hladnim vodama Antarktike.



Ova vrlo prepoznatljiva vrsta ima niz nepogrešivih značajki koje joj pomažu preživjeti u divljini, uključujući masnoću i peraje. Uz malo prirodnih grabežljivaca i puno hrane, leopardov tuljan pripitomio je jedno od najnegostoljubivijih okruženja na planeti. Međutim, malo je ljudi koji su ga vidjeli izbliza, jer je izravan kontakt s ljudima rijedak i prolazan. To je omogućilo leopardovom tuljanu da se razmnožava morima najjužnijih krajnosti na planetu.



5 činjenica o leopardovom tulju

  • Iako leopardovi tuljani imaju male kandže na perajama, zapravo su njihovi veliki zubi ti koji im omogućuju ubijanje i konzumiranje većeg plijena.
  • Leopardovi tuljani svojim kratkim brčićima osjećaju okolinu. Biolozi su uspjeli odrediti posljednji obrok tuljana analizirajući kemijski sastav brkova.
  • Ovim brtvama nedostaje vanjska ušna zaklopka. Umjesto toga, imaju jednostavan otvor s obje strane glave koji vodi do ušnog kanala.
  • Kako bi se bolje nosili s pritiskom vode, leopardovi tuljani mogu srušiti pluća prije nego što zarone ispod vode.

Znanstveni naziv Leopard Seal

Znanstveni naziv leopardovog tuljana jeHydrurga leptonyx. Hydrurga znači radnik vode, a leptonyx na grčkom znači vitka ili s malim kandžama. Leopardov tuljan jedina je živa vrsta u roduHydrurga. Također pripada obiteljiFelidae, što znači pečati bez uha ili istinski. To ih razlikuje od ušnih tuljana obiteljiOtariidae. Leopardov pečat je u najužoj vezi s Weddell-ovim pečatom, crabeater-pečatom i Rossovim pečatom, koji svi žive na Antarktiku.

Ti su tuljani zapravo vrsta mesojeda - red sisavaca kojima mačke , psi , i medvjedi pripadati. Tuljani vjerojatno se odvojio od ostatka Karnivora prije oko 50 milijuna godina. Od tada su razvili posebne prilagodbe koje odgovaraju životu u vodi. Veća skupina tuljana, Pinnipeds, također uključuje morski lavovi i morževi .

Izgled leopardovog tuljana

Leopardovi tuljani su dugi, glatki, mesožderni sisavci sa zaobljenom glavom, velikom njuškom, velikim ustima i perajama na sva četiri stopala (koja obuhvaćaju laktove i koljena). Prekrivena tankim krznom, ova vrsta može se prepoznati po tamno sivim ili crnim bojama na glavi i leđima te bijeloj ili svijetlosivoj oko trbuha. Najizrazitija značajka vrste su crne mrlje oko bijelih dijelova tijela. Ovaj obrazac nalikuje velikoj mački po kojoj je i dobio ime.

Ovi tuljani mogu doseći više od 12 metara duljine i težiti više od tisuću kilograma. Otprilike je težak poput velikog klavira. To ih čini jednim od najvećih i najimpozantnijih tuljana na svijetu. Ženke zapravo znatno nadmašuju muškarce. To je suprotno od nekih pernate, poput slonskog tuljana, u kojem su mužjaci veći od ženki.



leopardov tuljan (Hydrurga leptonyx) leopardov tuljan na komadu leda

Ponašanje leopardovih tuljana

Leopardovi tuljani uglavnom su usamljena bića koja žive i love sama. Njihov jedini trajni kontakt s drugim tuljanima tijekom cijele godine je tijekom sezone parenja. Često se međusobno natječu u nabavi hrane, ali ponekad mogu surađivati ​​i u uklanjanju plijena. Unatoč samotnoj prirodi, leopardov tuljan ipak je vrlo glasna vrsta. Veliki repertoar poziva uključuje trile, laveže i jauke (koji mogu varirati s godinama) kako bi im pomogli da uspostave teritorij i privuku potencijalne partnere. Čini se da imaju jedinstveno ponašanje i rituale povezane s određenim stiliziranim vokalizacijama i zvukovima.

Tijekom milijuna godina evolucije, ovi su tuljani stekli specifične prilagodbe kako bi mu pomogli da se nosi sa surovom stvarnošću svog hladnog morskog okoliša. Debeli sloj masti daje posebnu izolaciju od hladnih voda. Njihova su tijela oblikovana što je moguće glatko kako bi se minimaliziralo povlačenje u moru. Njihova prednja peraja, koja su relativno velika u odnosu na veličinu tijela, omogućuju im upravljanje nevjerojatnom okretnošću i preciznošću u vodi, dok zadnja peraja pružaju brzinu i kretanje bočnim bokom. Vjeruje se da se tijekom plivanja mogu kratko kretati do 25 mph. Međutim, leopardovi tuljani vrlo su nespretna stvorenja na zemlji. Moraju se prisiliti naprijed izvijajući se na trbuhu i izvlačeći svoja tijela prema gore.

Srećom, njihovo glomazno kretanje kopnom nije velika prepreka. Leopardovi tuljani provode većinu svog života u vodi i oko nje, povremeno izlazeći na led radi odmora, sigurnosti i razmnožavanja. Baš kao i kitovi, i leopardovi tuljani mogu dugo prolaziti između udisaja kisika. Prije ronjenja ispod vode, tuljan može srušiti pluća kako bi se izborio s pritiskom vode. Čini se da imaju i veću koncentraciju molekula za pohranu kisika u krvi. Međutim, za razliku od mnogih drugih Pinnipeda, leopardovi tuljani ne čine posebno duboka ili dugačka zarona. Obično se zadržavaju na nekoliko stotina metara površine.

Iako vrste leopardovih tuljana nisu temeljito proučene, općenito se razumije da su tuljani (čak i osamljene vrste) razigrana, pametna i znatiželjna bića. Čini se da imaju urođenu sposobnost da izvršavaju ograničene zadatke i slijede naredbe. Neke vrste (ne nužno leopardovi tuljani) drže se u zatočeništvu kako bi zabavili i educirali ljude o morskom životu.

Stanište leopardovih tuljana

Leopardov tuljan živi isključivo oko voda Antarktika. Ovo je njegov cjelogodišnji dom. Međutim, vrsta je viđena čak do Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i Južne Afrike. Njihov se život vrti oko vjernosti čoporu i obližnjim otocima. Mogu se migrirati oko svog prirodnog područja tijekom cijele godine kao odgovor na prisutnost ledenih ploha i plijena.

Dijeta od leopardovih tuljana

Prehrana leopardovog tuljana uglavnom se sastoji od riba , lignje , školjka, pingvini (uključujući gentoos i careve), morske ptice, a ponekad čak i mladunci drugih vrsta tuljana. Oštri zubi, kandže i velike moćne čeljusti, ovi su mesojedi s pravom stekli reputaciju jednog od najžešćih predatora mora. Oni su također jedna od rijetkih vrsta tuljana koja konzumira druge toplokrvne životinje.

Čini se da je kril omiljena hrana leopardovih tuljana. Razvili su specijalizirane zube koji mogu istisnuti sitni plijen iz okolne vode dok se kreću. Međutim, leopardovi tuljani oportunistički će napadati i jesti sve što nađu. Njihova se prehrana može mijenjati ovisno o godišnjim dobima i dostupnosti hrane. Kako bi uhvatili izbjegavajuće životinje, ovi pametni lovci će čekati plijen ili se iskrasti i ugrabiti ih izravno ispod vode. Ponekad će trebati prvo razbiti plijen prije nego što bude dovoljno malen da ga se može pojesti.



Leopardovi tuljani predatori i prijetnje

Leopardov tuljan smatra se vršnim predatorom koji u prirodi ima malo drugih prirodnih grabežljivaca. Međutim, jedan od njih je kit ubojica . Ova pametna stvorenja lovit će tuljana sami ili u paketima, postavljajući inteligentne strategije da ih uglave i pojedu. Također postoje izvještaji da morski psi ponekad mogu napadati i trošiti leopardove tuljane, ali stvarno opažanje grabežljivosti leopardovih tuljana relativno je rijetko.

Budući da vrsta zauzima ekstremno okruženje na rubovima svijeta, ljudi im ne predstavljaju značajnu prijetnju, osim povremenih zapleta u ribarskim mrežama. Međutim, klimatske promjene dugoročno mogu predstavljati rizik za stanište na kojem se vrsta oslanja za svoj opstanak. Ako se led Antarktika otopi ili rasprši, tada će poremetiti uzgoj tuljana.

Reprodukcija leopardovih tuljana, bebe i životni vijek

Reproduktivne navike leopardovog tuljana i dalje ostaju tajna biologa. Budući da je teško pristupiti hladnom okruženju Antarktika, stvarno se parenje leopardovih tuljana gotovo nikada nije primijetilo izravno. Međutim, na temelju neke dokumentacije može se zaključiti o nekoliko činjenica o reproduktivnom ponašanju vrste.

Vrsta se razmnožava samo jednom godišnje oko mjeseci prosinca i siječnja. Vjeruje se da će muškarci leopardovih tuljana napraviti određena vokalizacija kako bi privukli i osigurali partnere. Mužjaci su često prilično agresivni i teritorijalni u konkurenciji pravih ženki. Jednom kad se par spari, stvarni postupak parenja vjerojatno se događa u vodi. Međutim, mužjak se ne drži za rođenje djeteta. Obično je odlazio nakon završetka ciklusa parenja.

Ženke leopardovih tuljana imaju dugo razdoblje trudnoće koje traje otprilike do listopada ili studenog (oko deset mjeseci). Tuljan novorođenčeta naziva se štenad, a odjednom se rađa samo jedan. Mlado stvorenje može težiti više od 60 kilograma ravno iz majčine utrobe. Sljedeća četiri tjedna ženka je odgovorna za samostalno uzgoj i odbijanje mladog šteneta. Većinu vremena provodi na ledenim pločama, gdje je štene uglavnom zaštićeno od potencijalnih zvijeri. Štene mora brzo naučiti plivati ​​i loviti, jer će početi samostalno živjeti nedugo nakon odbića. To omogućava ženki da se ponovno započne s parenjem baš na vrijeme sezone razmnožavanja.

O razvoju leopardova tuljana u djetinjstvu nije poznato puno. Međutim, vjeruje se da spolnoj zrelosti obično treba nekoliko godina da bi se postigla. Poznato je da leopardov tuljan živi i do 30 godina u divljini, ali prosječni životni vijek može biti manji od ovog.

Populacija leopardovih tuljana

Zbog poteškoća s istraživanjem antarktičke regije, teško je precizno procijeniti koliko je na svijetu živih tuljana leoparda. Prema Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) Crveni popis, leopardov tuljan je vrsta najmanja briga . IUCN tvrdi da u prirodi ima najmanje 35 000 jedinki, ali to je možda nedovoljno. Neke procjene stavljaju stvarne brojeve iznad 100 000 ili čak 200 000.

Za razliku od ostalih vrsta, leopardov tuljan nije se tradicionalno lovio zbog masnoće i krzna, štedeći ga od brzog iscrpljivanja. Unatoč tome, zaštićeni su međunarodnim konvencijama protiv lova. Međutim, gubitak morskog leda s Antarktika mogao bi u budućnosti predstavljati potencijalnu prijetnju prekidajući njihovo uzgojno ponašanje.

Pogledajte svih 20 životinje koje počinju s L

Zanimljivi Članci