Dugoouha sova

Znanstvena klasifikacija sove duge uhe

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Casuariiformes
Obitelj
Casuariidae
Rod
Casuarius
Znanstveno ime
Casuarius

Status očuvanja sove dušice:

Najmanja briga

Mjesto dušouhe sove:

Azija
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika

Činjenice o dugo ušima

Glavni plijen
Glodavci, male ptice i gmazovi
Prepoznatljiva značajka
Duge čuperke i očni diskovi boje žute boje
Raspon krila
86 cm - 98 cm (34 inča - 38,5 inča)
Stanište
Četinarske šume
Predatori
Orlovi, Harkovi, Lisice
Dijeta
Mesojed
Životni stil
  • Osamljeno
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
5
Slogan
Čuperci ušiju čine ga većim!

Fizičke karakteristike dušouhe sove

Boja
  • Smeđa
  • Žuta boja
  • Crno
  • Tako
Tip kože
Perje
Najveća brzina
31 mph
Životni vijek
40 - 60 godina
Težina
100g - 300g (8,75oz - 10oz)
Visina
31cm - 37cm (12in - 14,5in)

'Zvukovi mužjaka muške dušaste sove čuju se gotovo kilometar dalje'



Duho uš je svoj dom u Sjevernoj Americi, Europi, dijelovima Azije, kao i u sjevernim i istočnim dijelovima Afrike, uključujući Madagaskar. Gnijezdi se u šumama u kojima drveće usko raste. Dugoouhe sove love noću tražeći miševe, šišmiše i druge male životinje. Raspon krila ovih sova može biti širok do 39 centimetara i mogu doživjeti gotovo 30 godina. Muške i ženske dušaste sove razlikuju se na nekoliko načina, od kojih je jedan u različitim zvukovima koje proizvode u svojim parovima. Nastavite čitati da biste saznali dodatne činjenice o ovoj fascinantnoj životinji.

Nevjerojatne činjenice o dugo ušima

• Stvarajući guste šume svojim domom, ove sove imaju bebegnijezda koja napuštaju druge ptice.
• Koriste svojeizvrsno čulo sluhaloviti plijen noću, često lovi na otvorenom.
• Bebe dušovite sovene mogu letjeti dok ne napune 35 dana.

Znanstveno ime dušouha sova

Dugoouha sova, koja se ponekad naziva običnom ili sjevernom dušouhom, ima znanstveno imeStvar je, koji je latinskog porijekla. Njegova klasa je Aves , a pripada obitelji Strigidae.



Izgled dušouhe sove

Dugoouha sova ima mješavinu smeđeg i sivog pera, koje teku okomito, a na glavi joj stoje dva čuperka uha. No, unatoč imenu, ove čuperke zapravo nisu uši sove, to su jednostavno čuperci crnog perja. Uši su mu smještene na bočnim stranama glave.

Oči duge uši su ili narančaste ili žute, a ima crni kljun. Stopala su mu prekrivena tankim slojem perja svijetle boje.

Ova je sova kategorizirana kao srednje velika zbog svog vitkog tijela, koje može imati duljinu od 13 do 16 inča, što je nešto više od kuglane. Obično su ženske dugo ušaste sove veće od mužjaka, prosječno teške 10 unci (težina dvije baseballs lopte) do prosječnih muških 8,75 unci (nešto manje od konzerve juhe).



Raspon krila ove sove može biti širok čak 39 centimetara. Dakle, ako postavite 18 majica za golf na tlo s kraja na kraj, gledati ćete približnu širinu krila ove sove kad se rašire. Krila su joj zapravo toliko široka da ih ova sova mora prekrižiti jedna na drugoj na leđima kad se nađu na grani. Nije ni čudo što mogu letjeti i do 31 milju na sat!

Ponašanje dušouhe sove

Dugoouhe sove su tihi veći dio godine, osim tijekom sezone parenja, kada proizvode puno zvukova zujanja. Mužjaci proizvode više od 200 zvukova, koji su prvenstveno niskog tona, dok ženski poziv izlazi kao puno viši zvuk. Zvukovi mužjaka kreću se od kratkog cviljenja ili zvižduka do dubokog stenjanja. Poziv ove sove može zvučati poput škripanja, mačjeg mjaukanja, cviljenja, pa čak i laveža. Baš kao i ljudski govor, svaki poziv sove ima svoje značenje. Što mislite o čemu sove vole razgovarati?

Vitko tijelo ove sove pomaže u zaštiti od predatora. Dok sjedi na drvetu, uhata sova uvlači perje tako da su ravno uz tijelo i ispruži se u cijelu dužinu. U ovom položaju i s tamnom bojom, predatori ga mogu zamijeniti s velikom grančicom stabla.

Poznato je da su sove samotne životinje. Ali, kad se okupe, skupina se naziva parlamentom. Te su ptice sramežljive i vole ostati skrivene ako je ikako moguće.

Stanište sove dušice

Dugonohe sove žive u područjima širom svijeta, uključujući Sjevernu Ameriku, Europu, dijelove Azije, kao i u sjevernim i istočnim dijelovima Afrike. Uz to, neke podvrste ovih sova žive na Madagaskaru. Dugo ušoj sovi treba umjerena klima da bi preživjela.

Konkretno, ove sove žive u velikim šumama, manjim šumarcima, šikarama oko močvara i močvara i na travnjacima. Radije se gnijezde na područjima gdje su stabla tijesno zbijena kako bi im pružila zaštitu od grabežljivaca. Ali, kad te sove love, lete oko otvorenih travnatih područja u potrazi za plijenom.

Neke dugouhe sove migriraju prema jugu za hladnog vremena. Na primjer, sove koje žive u južnom dijelu Kanade ili na sjeveru Sjedinjenih Država lete prema jugu čak do Meksika prije nego što hladno vrijeme stigne na jesen. Znanstvenici znaju ove činjenice jer su tijekom godina pratili populacije tih sova i njihova kretanja.

Populacija ušiju sova

Službeni status očuvanja sove dušice je Najmanja briga . Iako je njegovo stanovništvo pogođeno gubitkom staništa uslijed čišćenja i izgradnje zemljišta, ono ostaje stabilno. Budući da su ove sove tako dobre da ostanu skrivene, znanstvenici sa sigurnošću ne znaju koliko ih ima na svijetu. Međutim, procjenjuje se da ovih sova ima oko 50 000.

Dijeta sova s ​​dugim ušima

Dugoouha sova ima izvrstan sluh i vid, a ta osjetila koristi za lov u mraku. Lete nisko do zemlje i osluškuju aktivnost glodavaca kako bi mogli brzo uhvatiti bilo koji mali plijen koji nađu. Vrhovi krila oblikovani su poput zuba češlja koji im pomažu da ih pomiču bez stvaranja buke. Prave su ptice grabljivice.

Love sove uši miševi , voluharice, rovke , male ptice , male zmije , šišmiši , i ponekad kukci . Oni su mesožderi poput većine ostalih sova i svoj plijen gutaju cijele. Nejasno je kako ove sove uzimaju vodu, ali mogu dobiti dovoljno tekućine unutar životinja koje jedu.

Ušaste grabljivice sova i prijetnje

Nekoliko grabežljivaca dušaste sove su veće sove, uključujući veliku rogastu sovu, sovu s rešetkama i sove orlove. Ostali grabežljivci uključuju jastrebove crvenorepe, zlatne orlovi , sjeverni jastrebovi i sokolovi sokovi .

Bebe dušica sova ponekad postanu plijenom rakuni , bikove zmije, američke vrane i dikobrazi .

Potpuno uzgojene sove dušice mogu biti progonjene na drveću i napadnute od gore spomenutih grabežljivaca. Manji su i mršaviji od mnogih svojih grabežljivaca, što ih čini lakšim pokoravanjem.

Dječjim dugo ušima ponekad se prijeti dok su još u gnijezdu. Rakun ili bikova zmija mogu se približiti gnijezdu u pokušaju da zgrabe bebu sovu, a majka i otac sova mahnut će krilima predatoru ili odletjeti dolje da ga škljocaju u pokušaju da zaštite svoje bebe sove. U nekim slučajevima, druge sove s gnijezdima u blizini pridružit će se borbi za tjeranje grabežljivca s područja. Kada grabežljivac uoči da je nadmašen, vjerojatno će odustati i otići.

Razmnožavanje sove dugoroke, bebe i životni vijek

Sezona parenja ove sove traje od veljače do srpnja. Mužjak dugo ušaste sove leti iznad područja za gniježđenje i upućuje razne pozive i zvukove kako bi privukao ženku. Također može izvesti neke zanimljive letačke rutine kako bi privukao pažnju ostalih mužjaka koji traže partnera. Te sove su monogamne i imaju bebe jednom godišnje. Ako ikad čujete poziv sove iz jednog područja i poziv druge sove iz drugog smjera, vjerojatno je riječ o monogamnom muškom i ženskom paru koji međusobno komuniciraju.

Jedna od najzanimljivijih činjenica o dugo ušima je da ne grade svoja gnijezda. Umjesto toga, oni zauzimaju gnijezda koja su napustile sove i druge ptice. Ponekad se nastane u starom gnijezdu napuštenom od vjeverica, koje se naziva drej.

Ženke mogu u gnijezdo položiti od 2 do 10 jaja, ali skupina, poznata i kao kvačilo, obično sadrži 5 ili 6 jaja. Umjesto da odjednom položi sva jaja, ženka polaže novo jaje svaka dva dana ili tako nekako. Svako je jaje duljine nešto više od 1 inč i svijetlo je bijelo sa sjajnom ljuskom. Ženka sove danju bez prestanka sjedi na jajima, oduzimajući malo vremena za lov noću.

Jaja se izlegu za 25 do 30 dana. Tek izleglana beba sova prekrivena je bijelim perjem, nazvana dolje, a oči su joj zatvorene. Tada su najranjiviji na grabežljivce. Majka sova glavni je skrbnik otprilike dva tjedna, a onda je otac sova preuzima. Donosi hranu majci i njenim bebama poznatim kao pilići ili sovice. Pilići jedu sitnice poput crva i insekata, a zatim jedu sve veći plijen kad postaju veći.

Kad pilići navrše 21 dan, napuste gnijezdo, ali ne mogu letjeti. U ovoj se fazi nazivaju grančicama jer se smještaju na grane oko gnijezda, a još uvijek dobivaju hranu od očeve sove. Kada napune 35 dana, bebe mogu letjeti na kratke udaljenosti. Vježbaju lov i hvatanje sitnog plijena kako bi se pripremili za brigu o sebi. Otprilike 11. tjedna sovice mogu samostalno živjeti.

Životni vijek dušouhe sove može se kretati od 10 do 30 godina, ovisno o snazi ​​i zdravlju, ali prosječni životni vijek je 11 godina. Najstarija dugo uška sova došla je do 27 godina starosti, 9 mjeseci u divljini.

Sove mogu razviti neke iste respiratorne bolesti kao i mnoge druge vrste ptica. Trihomonijaza i aspergiloza su dva primjera.

Pogledajte svih 20 životinje koje počinju s L

Zanimljivi Članci