Kit Minke



Znanstvena klasifikacija kita Minke

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Cetacea
Obitelj
Balaenopteridae
Rod
Balaenoptera
Znanstveno ime
Balaenoptera acutorostrata

Status očuvanja kitova Minke:

U blizini prijetnje

Mjesto kita Minke:

ocean

Zabavna činjenica o kitu Minke:

Minke Whales najmanji je član u obitelji Baleen Whales.

Činjenice o kitu Minke

Glavni plijen
Krill, haringa, pješčane jegulje, papalina, kapelan, srebrna i lanterna
Zabavna činjenica
Minke Whales najmanji je član u obitelji Baleen Whales.
Procijenjena veličina stanovništva
Obični kit Minke: 180 000; Antarktički kit Minke: 515.000
Najveća prijetnja
Kitovi ubice
Druga imena)
Mali Rorqual, Mali Finback, Finner oštre glave, Mali Finner, Štukir
Razdoblje trudnoće
10 mjeseci
Tip vode
  • Sol
Stanište
Umjerene, tropske ili sub tropske vode
Predatori
Čovjek, morski psi, kitovi ubojice
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Krill
Tip
Sisavac
Uobičajeno ime
Kit Minke
Broj vrsta
2
Slogan
Dvije su prepoznate vrste!

Fizičke karakteristike kita Minke

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Glatko, nesmetano
Najveća brzina
13 mph
Životni vijek
30-50 godina
Težina
4.536-12.700 kg (5-14 tona)

Kitovi Minke najmanji su od kitova Baleen.



Ipak, ovaj sisavac može težiti i do 20.000 kilograma, a narasti i do 35 metara. Dvije su glavne vrste ovih kitova. To su uobičajeni kitovi Minke i antarktički kitovi Minke. Ovi su kitovi crni ili tamno sivi s bijelim trbuhom. Postoje razlike u boji, uzorcima i baleenu između različitih kitova Minke.



Nevjerojatne činjenice o kitu Minke!

  • Ovi kitovi mogu plivati ​​do 24 milje na sat da bi pobjegli iz Kit ubojica ili pokušati držati korak s brodom.
  • Uočiti ovog kita nije baš lako jer se njihove metilje ne dižu iz vode prije nego što zarone ispod površine.
  • Kad se hrane, ti kitovi mogu ostati s velikom skupinom, no u drugim slučajevima radije su sami ili samo s jednim ili dva kita.
  • Ovi kitovi mogu ostati pod vodom i do 20 minuta.

Klasifikacija i znanstveno ime Minke Whale

The znanstveno ime za ove je kitove Balaenoptera acutorostrata. Balaenoptera znači krilati kit i akutorostrata u prijevodu s oštrom njuškom. Uobičajeno ime dao im je neiskusni norveški promatrač kitolova, Meincke. U početku je mislio da je kit Minke Plavi kit ali se prevario. Kitovi Minke također se ponekad nazivaju i manje rivalke, fineri s oštrim glavama, manji finbacks, mali fineri i štuki kitovi.

Pripadaju klasi Mammalia i pripadaju obitelji Balaenopteridae. Balaenopteridae uključuje osam različitih vrsta baleanskih kitova, uključujući Kitovi grbavi , Plavi kitovi , i Krajnji kitovi .



Postoje dvije različite vrste ovih kitova. Oni su uobičajeni, ili sjeverni, kit Minke i antarktički, ili južni, kit Minke. Balaenoptera Acutorostrata znanstveni je naziv za sjeverne kitove Minke. Balaenoptera bonaerensis znanstveni je naziv za južne kitove Minke.

Izgled kita Minke

Iako su ovi kitovi dugi oko 35 stopa i mogu težiti i do 20.000 kilograma, zapravo su najmanji član obitelji Baleen Whale. Ženke ove vrste često su malo veće od mužjaka.

Tijelo kita sjeverne Minke je tamno sive do crne boje. Trbuh im je bijel, a na leđima iza glava imaju svijetli ševron. Uzorci i boje ove vrste mogu se razlikovati od kita do kita, obično na temelju njihovog zemljopisnog položaja. Postoje i neke varijacije s baleenom ili keratinskim pločicama koje vise s usta ovih kitova. Imat će između 240 i 360 baleen ploča. Sjeverni kitovi Minke također imaju bijelu traku na svojim perajama.



Postoji podvrsta sjevernog kita koja se zove Patuljasti kitovi Minke. Kao što im samo ime govori, ova podvrsta ne raste toliko velika kao obični kitovi Minke. Obično teže samo 14.000 kilograma i dugačke su oko 26 metara. Druga razlika između patuljaka i običnih kitova Minke je ta što imaju crni obrub oko ploča baleena. Njihova prsna peraja također uključuje svijetlo bijelu mrlju koja im seže prema leđima i ramenima.

Druga glavna vrsta kitova Minke, antarktički ili južni, kitovi Minke također imaju neke razlike od sjevernih kitova Minke. Na bočnim stranama usta imaju između 200 i 300 pločica baleena. Za razliku od običnih i patuljastih kitova Minke koji imaju bijelu traku na prsnim perajama, peraje kita Južne Minke sive su s bijelim rubom. Druga razlika kod ove vrste je ta što imaju asimetrične baleine. Lijeva strana njihovih usta ima manji broj balenih ploča od desne. Lijeva strana ima manje bijelih balenih ploča od desne.

Patuljasti kit minke (Balaenoptera acutorostrata) pod vodom u Velikom koraljnom grebenu
Patuljasti kit Minke pod vodom u Velikom koraljnom grebenu

Distribucija, stanovništvo i stanište kitova Minke

Ove kitove možete pronaći na mnogim mjestima širom svijeta. Iako preferiraju borealna (sjeverna) ili umjerenija vodena staništa, ova vrsta se također ponekad može kupati u tropskim ili suptropskim vodama. Tijekom hranjenja često traže hladniju vodu na većoj geografskoj širini. Ovi kitovi mogu odabrati plivanje u obalnim ili obalnim vodama.

Ti se kitovi hrane na oko 62 metra ispod površine vode. Maksimalna dubina do koje će zaroniti je oko 350 metara ispod površine.

Njihovo omiljeno stanište često se može predvidjeti prema njihovoj dobi, spolu i reproduktivnom statusu. U većini slučajeva, stariji mužjaci tijekom sezone hranjenja ljeti uglavnom ostaju bliže rubu leda u polarnim regijama. S druge strane, starije ženke obično biraju boraviti u priobalnijim vodama, ali i dalje na većoj geografskoj širini. Tijekom ljetne sezone hranjenja mlađi i nezreliji kitovi odlučuju ostati na nižim geografskim širinama.

Sjeverni kitovi Minke nalaze se u Tihom i Atlantskom oceanu. Tijekom ljeta obično ostaju bliže rubu arktičkog leda. U zimskim mjesecima mogu se naći gotovo jednako južno od ekvatora.

Tijekom ljeta, patuljasti kitovi Minke uglavnom se zadržavaju bliže južnim polarnim regijama. Mogu se naći i u toplijoj vodi na nižim geografskim širinama od ostalih kitova. Na primjer, ova se podvrsta može naći uz Veliki koraljni greben u Australiji ili u blizini Južne Afrike ili Južne Amerike.

Antarktički kitovi Minke mogu se naći na mnogo različitih mjesta na južnoj hemisferi. Ova je vrsta primijećena u blizini Brazila, u Magellanovom tjesnacu, duž južnog Čilea, te u blizini Novog Zelanda i Australije.

I obični i antarktički kitovi Minke sudjeluju u sezonskim migracijama. Na proljeće će se zadržati bliže Sjevernom ili Južnom polu, a u jesen i zimi plivat će prema više tropskim vodama. Zbog razlike u sezoni kada se sezona događa na različitim polutkama, obični i antarktički kitovi se ne susreću i / ili ne miješaju u blizini ekvatora. Ovi kitovi mogu preplivati ​​do 263 milje kad migriraju.

Ovi kitovi nisu ugrožena vrsta. Obični kitovi Minke trenutno imaju status zaštite najmanje zabrinutosti od IUCN-a (Međunarodne unije za zaštitu prirode). Znanstvenici vjeruju da je ostalo više od 180 000 ovih kitova.

Antarktička Minke ima malo veću prijetnju da postane ugrožena. Prema IUCN-u je naveden kao ugrožen. Procjenjuje se da je od ove vrste ostalo oko 515 000 kitova.

Minke Whale Predators and Prey

Minke Whale Predators: Što jede kita Minkea?

Kitovi ubice predstavljaju najveću prijetnju za ove kitove. Čak 85% prehrane ubojice čine oni. Ako kit ubojica progoni Minkea, kit će se vrlo brzo pokušati izvući plivajući. U otvorenoj vodi sposobni su održavati brzinu od 9 do 18 milja na sat dok pokušavaju pobjeći. Kit ima najbolje šanse za bijeg u ovim scenarijima otvorenih voda jer imaju veću izdržljivost na velike udaljenosti od kitova ubojica. U drugim slučajevima, kitovi ubojice mogu ih ubiti u luci ili zaljevu. U tim scenarijima kit ima puno manje šanse za preživljavanje.

Ljudi su također imali ulogu u smanjenju populacije kitova. Iako se u početku smatralo da je ova vrsta kita premala da bi se isplatila, nakon što su se populacije drugih vrsta počele smanjivati, i one su bile na meti. Iako je komercijalni kitolov zabranjen, neki ljudi i dalje pokušavaju uhvatiti i ubiti ta stvorenja.

Što jedu kitovi Minke?

Obični Minke koji žive na sjeveru Atlantskog oceana jedu razne vrste hrane. Neki od njih uključuju Krill , Haringa, pješčane jegulje, kapelin i papalina. Obični kitovi Minke koji žive na sjeveru Pacifika jedu japanske inćune, pacifički Saury i Krill .

Prehrana antarktičkog kita sastoji se od antarktičkog krilca, ledenog krilca, antarktičkog jonasfish-a, antarktičke lanterfice, antarktičke srebrne ribice, Nototenije i Chionadraca.

Razmnožavanje i životni vijek kita Minke

Ovi će kitovi postići spolnu zrelost kad budu dugački oko 23 metra. Za uobičajene vrste to se događa kada imaju između 3 i 8 godina, a za antarktičke kitove to je kad imaju između 7 i 8 godina. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako se ti kitovi pare, jer to nikada nije primijećeno.

Trudnoća ovih kitova je oko 10 mjeseci. Znanstvenici pretpostavljaju da će majka dojiti i ostati uz telad dok ne napune između četiri i šest mjeseci. Ženke obično imaju tele oko jednom u dvije godine.

Ovi kitovi imaju dug životni vijek; mogu doživjeti i do 50 godina.

Kit Minke u ribolovu i kuhanju

Dok organizacije životinja pokušavaju spriječiti smrt više kitova kitolovom, ti su kitovi i dalje na meti i uhvaćeni u nekim dijelovima svijeta. Na Islandu je ovo kitovo meso zajednička ponuda . Turisti smatraju egzotičnom poslasticom kad posjete Reykjavik. Međutim, činjenica je da jedenje kitovog mesa potiče kitolov da nastavi i može ugroziti ovakve kitove.

Pogledajte svih 40 životinje koje počinju s M

Zanimljivi Članci