Los

Moose znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Cervidae
Rod
Los
Znanstveno ime
Los los

Status zaštite losa:

Najmanja briga

Moose Mjesto:

Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika

Moose činjenice

Glavni plijen
Trava, grančice, ribnjak
Stanište
Šumska područja u blizini arktičke tundre
Predatori
Čovjek, Medvjed, Vukovi
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Svake godine obnavlja svoja ogromna rogova!

Fizičke karakteristike losa

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Tako
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
20 mph
Životni vijek
10-16 godina
Težina
270-720 kg (600-1,580 lbs)

'Najveća od svih vrsta jelena.'




Losi su najveća vrsta jelena i najviši sisavci u Sjevernoj Americi. Pronađeni u SAD-u, Kanadi, Aziji i Europi, odrasle odrasle osobe stoje na šest metara od tla do ramena. Prepoznaju ih duga lica, njuške visjele preko brade i preklop kože koji im se njiše ispod grla. Mužjaci losa uzgajaju goleme rogove široke do šest metara s jednog kraja na drugi.



5 nevjerojatnih činjenica o losu

  • Odrasli mužjak losa težak je između 1200 i 1800 kilograma
  • Očekivano trajanje života losa u divljini je 15 do 20 godina
  • Losi se hrane kopnom i vodenim biljkama
  • Loso kopita djeluju poput snježnih cipela u surovoj zimskoj klimi
  • Iako izgleda nespretno, los može trčati i do 35 milja na sat

Moose znanstveno ime

Ove velike životinje obično se nazivaju losom u Americi i losovima u Europi i Aziji, a nose znanstveni naziv 'Alces alces'. Kao sisavci pripadaju redu Artiodactyla, obitelji Cervidae i rodu Alces.

Uobičajeni naziv 'los' postao je prepoznata engleska riječ najkasnije 1606. Ovaj izraz potječe od naziva algonkijskog jezika 'mo-swa' ili 'moosh' s mogućim utjecajima iz više drugih jezika.

Izgled i ponašanje losa

Losovi su vrlo veliki, čvrsti i snažni. Stoje od kopita do ramena visoki kao potpuno odrastao čovjek, na oko šest metara. Kosti su im velike, a tijela mišićava. Ženke su manje od muškaraca, obično odrasle teže od 800 do 1200 kilograma. Iako mogu narasti veće, odrasli muškarci u prosjeku se kreću od 1200 do 1600 kilograma.

Te životinje žive u stadima tijekom razmnožavanja u divljini, iako se obično čine usamljeno ili na udaljenosti od ostalih članova stada. Zapravo su one najusamljenije i asocijalne životinje u divljini, izvan uzgoja. Tijekom sezone parenja mužjaci formiraju vlastita stada ženki koja se nazivaju 'haremska stada'. Mužjaci se međusobno bore za pravo parenja s haremom.

Losovo krzno svijetlo je smeđe do tamno smeđe boje, lako ih kamuflira u svojoj okolini. Ovo je krzno dugo i gusto, a svaka dlaka je šuplja za pomoć u toplini. Noge su im duge, a prednji par je nešto duži od stražnjeg. Zbog toga se los čini nespretnim i nespretnim. No, duže prednje noge pomažu im da se vinu nad šumskim otpadom, poput srušenih stabala i grana.

Glava losa duga je poput a konj , ali ima povećani nos i gornju usnu. Uši su im male, kao i rep. Njihovom smiješnom izgledu lica dodaje se i grbavi izgled uzrokovan velikim i snažnim mišićima ramena. Na rukama grla im je labava koža koja se naziva ovjes.

Veliki, široki i ravni rogovi čine izgled losa još različitijim od ostalih članova obitelji jelena. Samo mužjaci imaju rogove koji se protežu između četiri i šest stopa u puni rast. Ovi rogovi počinju rasti krajem proljeća ili početkom ljeta, prvo prekriveni nejasnom kožom zvanom baršun. U baršunu su malene krvne žile koje hrani rogove hranjivim sastojcima kako bi im pomogle u uzgoju. Kad rogovi prestanu rasti do kraja ljeta, te krvne žile presuše i baršun počne prolijevati. Do rane jeseni rogovi losa poprimaju karakterističan izgled osušene kosti. Teški su do 40 kilograma i otpadaju zimi.

Hrana losa tijekom dana. Najaktivniji su u zoru i sumrak. Iako ne vide dobro, imaju izniman njuh. Ovi veliki sisavci također dobro čuju. Snažni su plivači nekoliko tjedana nakon rođenja i mogu postići brzinu plivanja do šest milja na sat. Losovi se čak potpuno potope i ostaju pod vodom i do 30 sekundi.

Losovi su sami po sebi nježni i mirni u svom prirodnom staništu. Ali ako im smetaju druge životinje ili ljudi, postaju agresivni. Ti su sisavci izrazito teritorijalni i ne oklijevaju napasti nikoga ili bilo što što ugrožava njihov prostor. Iako izgledaju nespretno i sporo, losovi lako mogu nadmašiti ljude. U borbi protiv jednog od svojih najvećih grabežljivaca, smeđi medvjed , los se dobro bori. Čak ponekad i pobijede. Da bi napali grabežljivca ili čovjeka, losovi više puta gaze nogama po prijetećem stvorenju i koriste se rogovima u obrani.



Stanište losa

Losi žive u hladnijim sjevernim predjelima Sjeverne Amerike, Europe i Azije gdje postoji godišnji snježni pokrivač. Ne mogu živjeti na temperaturama iznad 80 stupnjeva, jer se ne znoje. Hrana koju jedu stvaraju puno tjelesne topline tijekom probave.

Regije imaju podvrste, svaka s jedinstvenim prilagodbama svom okruženju. Sjevernoamerički losovi uključuju istočni los Kanade i sjeveroistočni SAD; sjeverozapadni los središnje Kanade, Sjeverne Dakote, Minnesote i Michigana; Aljaški los sjeverozapadne Kanade i države Aljaske; i losovi Shiras iz američkih i kanadskih Stjenovitih planina.

U Europi i Aziji neki stručnjaci za životinje smatraju da i obitelj losova sadrži nekoliko podvrsta. Ove neslužbene podvrste uključuju europskog losa, sibirskog jakutskog losa, zapadno-sibirskog losa Ussurija i istočno-sibirskog losa Kolyma.

Svaka se podvrsta losa razlikuje prema svojoj geografiji, veličini, karakteristikama rogova i krznu. Veličine tijela razlikuju se zbog lokalizirane prehrane i uvjeta. Aljaska i istočni Sibir imaju najvećeg losa, s bikovima težine prosječno 1300 kilograma i do sedam metara visine u ramenu. Wyoming i Mandžurija dom su najmanjeg losa s bikovima teškim samo 770 kilograma.

Losova dijeta

Losi su biljojedi koji pasu od zore do mraka. Dnevno pojedu do 70 kilograma vegetacije. Njihovo stanište sastoji se od biljnog okruženja s grmljem dostupnim za hranjenje. Životinje više vole grmlje uznemireno šumskim požarima, poplavama ili lavinama. Ljeti se losovi hrane i vodenom vegetacijom. Oni ulaze u vodu da bi došli do ovih biljaka, pa čak i rone pod vodom da bi ih dosegli. Ti veliki sisavci uživaju lizanje minerala.

Zimi možete pronaći losa koji jede jelu, tisu i druge četinjače. Da bi prolazili kroz teške snježne pokrivače, stada losova slijede sustav staza koje gaze. Te staze tvore 'loš dvorište'.

Preferirana hrana u njihovoj prehrani uključuje koru, lišće, grančice, šišarke, pupoljke drveća, grmove pupove i lopoče. Favoriti su vrba, jasika i balzamova jela. Kad jedu, njihova hrana prolazi kroz četiri želučane komore kao dio probave. Prva komora fermentira hranu, a ostale tri komore izvlače hranjive sastojke. Kao krave , losovi 'žvaću im mačkicu.' Cud je povraćena hrana koju žvaču određeno vrijeme prije gutanja.

Hrana otrovna za ove inače izdašne životinje uključuje aroniju, europsku tisu i japanske biljke tise. Biljke se pokazuju smrtonosnima za losa jer biljne stanice sadrže plin cijanid. U roku od nekoliko sati od jedenja ovih biljaka los umire. Na žalost, ovo drveće i grmlje uobičajeno je za sadnju vrtova kroz područje losa, kao što je na Aljasci.

Losi više vole jesti biljke u razini glave ili ramena, posebno s težinom roga do 40 kilograma na glavi. Da bi dosegli drugu razinu hrane, saginju se na prednja koljena ili rašire noge široko poput žirafe.

Losovi grabežljivci i prijetnje

Najveće prijetnje losu uključuju medvjede, vukove, ljude i krpelje. Smeđi i crni medvjedi ciljaju na losa kao izvor obroka, posebno tijekom sezone teljenja. Jedan los osigurava više obroka za ove velike grabežljivce. Losi također čine atraktivan švedski stol za čopor vukova.

Da bi se obranili od grabežljivaca poput medvjeda i vukova, losovi mogu trčati do 35 milja na sat. Trčanje i skakanje troši malo energije losa, ali puno energije za njihove grabežljivce.

Kad duboki snijeg prekrije tlo, oni ne mogu brzo trčati. Tada se koriste drugom taktikom obrane. Nalaze tvrdo tlo s najmanjom mogućom količinom snijega, poput zaleđenih jezera ili područja na kojima je snijeg otpuhao. Također se podupiru protiv šuma gustih drveća kako bi vukove udaljili od stražnjih kvadrata. Ako se moraju suočiti s tim životinjama ili čoporima, napadaju svoje grabežljivce, udarajući nogama na način da mogu ubiti vukove, a medvjede omamiti.

Još jedna obrana losa od grabežljivaca ide u vodene površine niske razine, a ne duboke vode u kojima vukovi mogu dobro plivati. Vukovi se bore s napadima na losa u plitkijoj vodi.

Ljudi love losa, ali često je potrebno više hitaca kako bi se jednog losa oborilo. U stvari, mnogi lovci u Sibiru radije se suprotstavljaju grizliju, za razliku od bijesnog losa.

Globalno zagrijavanje povećava najezde krpelja tamo gdje žive losovi. U toplijoj zimi populacija krpelja raste. Ti sitni paraziti mogu izbrisati stado losova slabeći ih gubitkom krvi. Mnogi losovi svake godine umiru od anemije koju uzrokuju krpelji. Pokušaji trljanja krpelja s tijela ostavljaju mnoge losove s gubitkom kose u mrljama. Ovaj poremećeni kaput zimi dovodi do hipotermije. U New Hampshireu biolozi pripisuju 40-postotni pad populacije losa u posljednjih 10 godina krpeljima i drugim parazitima poput njih.



Razmnožavanje losa, bebe i životni vijek

Početkom jeseni mužjaci losa počinju stvarati haremska krda ženki spremnih za parenje. Te ženke privlače muškarce snažnim mirisom i dubokim pozivima. Mužjaci se ponekad izazivaju zbog prava na parenje s haremom. Ti izazovi uključuju upotrebu njihovih rogova kao prijetnje. Također se u borbi mogu gurnuti rogovima. Ali tučnjave obično ne postaju vrlo ozbiljne jer se rogovi mogu uhvatiti zajedno, što dovodi do smrti oba bika. Na kraju ovih izazova, dominantni los ostaje s krdom, a pokorni gubitnik borbe bježi dalje.

Ženke losova rode jedno dijete u proljeće ili ljeto. Ponekad los može roditi blizance ili čak trojke. Ali većina poroda je samo jedno tele. Telad se prvog dana uspravi i dobro pliva u roku od nekoliko tjedana. Sa oko šest mjeseci starosti teladi se odvikavaju od majki. Ali ostaju s majkom dok ona ne dobije još jedno tele u sljedećoj sezoni parenja. Losovi su vrlo agresivni u zaštiti svojih mladunaca. Zapravo, bikovi losovi čak optužuju ljude ili druge prijetnje tijekom sezone parenja i prije rođenja njihovih mladunaca.

Biti tele losa opasno je. Medvjedi i vukovi uživaju u mesu losa kao dio svoje prehrane. Otprilike polovina teladi ugine zbog ovih napada životinja prije navršene šeste godine života. U dobi od četiri do šest godina, ako toliko žive, tele losa je u potpunosti uzgojeno. No, jednom kad požive u punoj veličini, većina preživi do duboke starosti. Odrasli losovi uživaju stopu preživljavanja od 95 posto. Tipično žive 15 do 20 godina u divljini.

Populacija losova

Moose se pokazao srčanim bićima. To održava populaciju visokom. Samo u Kanadi ima između 500 000 i milijun losova. U Newfoundlandu su losi na to područje uvedeni 1900-ih. Tada su se četiri losa smještena u toj regiji učinkovito razmnožavala i sada ih više od 150 000 postoji od tih izvornih roditelja.

U Sjedinjenim Državama postoji oko 300 000 losova. Od toga 200 000 živi na Aljasci. Losi također žive u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Češkoj i Rusiji. Njihov status očuvanja u svijetu naveden je kao najmanje zabrinjavajući i sve je veći.

Pogledajte svih 40 životinje koje počinju s M

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci