Gorska gorila

Znanstvena klasifikacija planinskih gorila

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Primati
Obitelj
Hominidae
Rod
Gorila
Znanstveno ime
Gorila Berengei Berengei

Status očuvanja planinskih gorila:

Ugroženi

Planinska gorila Mjesto:

Afrika

Činjenice o planinskoj gorili

Glavni plijen
Lišće, sjeme, bilje
Stanište
Tropska šuma i džungle u planinskim predjelima
Predatori
Čovjek, Leopard
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Društveni
Omiljena hrana
Lišće
Tip
Sisavac
Slogan
Izolirane populacije pronađene u planinama!

Fizičke karakteristike planinske gorile

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
35-50 godina
Težina
204-227 kg (450-500 lbs)

Velika, ali nježna, žestoka, ali suosjećajna, planinska gorila zanimljiv je kontrast krajnosti.



Ti veliki glomazni divovi borave duboko u oblačnim šumama središnje Afrike. Planinske gorile pokazuju oštru inteligenciju i bogat emocionalni i društveni život. Kao jedan od najbližih rođaka čovječanstva, pružaju fascinantan uvid u našu vlastitu evoluciju i razvoj. Unatoč svom mirnom postojanju, planinske gorile su sada pod prijetnjom ljudskog zadiranja i klimatskih promjena.



Činjenice o planinskoj gorili

  • Na temelju jedne metrike veličine genoma, gorile dijele oko 98,4 posto iste DNK s ljudima. To je tek nešto manje od 98,7 posto sličnosti između šimpanza i ljudi.
  • Pojedine planinske gorile mogu se prepoznati po obliku i uzorcima nosa, kao što se ljudi mogu prepoznati po otiscima prstiju. Niti dvije gorile ne dijele potpuno iste uzorke.
  • Zbog srebrne pruge kose na leđima odraslih planinskih gorila, one su također poznate kao srebrnjaci.
  • Dječje planinske gorile lijepe se uz majku prve dvije ili tri godine svog života.
  • Miris je važan aspekt komunikacije gorile. Mirisi mogu signalizirati prijetnje grabežljivaca u blizini ili reproduktivnu dostupnost ženki.

Znanstveno ime planinske gorile

Znanstveno ime planinske gorile jeGorila beringei beringei. To je zapravo jedna od dvije podvrste istočna gorila - drugo je istočna nizinska gorila ili Grauerova gorila. Iako su iste vrste, odvojene su geografskim preferencijama i uglavnom se ne križaju.

Najbliža srodna živa vrsta je zapadna gorila . Jednom je klasificirana kao treća podvrsta unutar istočne skupine gorila, ali genetska analiza otkrila je dovoljno razlike da bi opravdala zasebnu oznaku vrste.

Planinska gorila pripada istoj obitelji,Hominidae, kao čimpanze , orangutani , i ljudi , čineći nas pomalo dalekim rođakom. Iako je teško dati točan datum, čini se da su se zajednički preci ljudi i gorila podijelili prije oko devet do deset milijuna godina. Ovo je približno vrijeme kada su se gorila i ljudske evolucijske loze razišle.

Izgled planinske gorile

Planinska gorila je veliki, krupni primat s dugim rukama, ravnim nosom, izduženom, gotovo konusnom glavom i velikim, natečenim trbuhom. Dlaka mu je gotovo potpuno crna ili smeđkaste boje, ali stariji muškarci imaju i srebrnu ili bijelu crtu koja prolazi duž leđa. Stopala, ruke, lice i grudi potpuno su ćelave.

U usporedbi s blisko povezanom istočnom nizinskom podvrstom, planinska gorila ima dužu kosu, kraće ruke i veću tjelesnu građu. To im omogućuje život u hladnijim uvjetima koji noću ponekad padnu ispod nule.

Tipična planinska gorila visoka je oko četiri do šest stopa kada stoji na dvije noge. Ovo je otprilike veličina tipične osobe. Međutim, zbog svoje masovne mase, mogu težiti od 300 do 500 kilograma. Muška gorila je obično veća od ženke i teži i do dva puta više. Sve u svemu, planinska gorila je drugi najveći primat na svijetu, iza samo usko povezane istočne nizinske gorile.



planinska gorila (Gorilla beringei beringei) lice planinske gorile u četkici

Ponašanje planinske gorile

Planinska gorila ima jedinstvenu metodu kretanja poznatu kao hodanje zglobovima. To znači da hoda na sve četiri noge s zgrčenim zglobovima na zemlji. Međutim, sposoban je i hodati na dvije noge ograničeno vrijeme. Njegove su ruke vrlo spretne i sposobne su je hvatati, kidati i vući s preciznošću koju nadmašuju samo ljudska bića.

Poput ostalih velikih majmuna, planinska gorila smatra se jednim od najinteligentnijih bića na planeti. Vjeruje se da su sposobni za samorefleksiju, upotrebu alata i pažljivo planiranje. Intenzivna proučavanja gorila u zatočeništvu, poput poznatog ‘Koko’, otkrila su da pojedinci mogu razumjeti i primijeniti znakovni jezik s određenom vještinom. Također su visoko društvena bića koja se mogu smijati, tugovati i razvijati snažnu vezanost za druge. Njihovo socijalno ponašanje je složeno i sofisticirano. Dotjerivanje je važan aspekt društvene povezanosti. Ne samo da gorile održava bez prljavštine i parazita, već i jača važne odnose unutar veće skupine.

Gorile žive u malim skupinama zvanim trupama koje ponekad mogu premašiti 20 jedinki. Te se skupine sastoje od jednog dominantnog mužjaka, određenog broja ženki i mladog potomstva. Dominirajući muškarac je starija odrasla osoba koja pruža organizaciju i zaštitu svim članovima. Ima gotovo ekskluzivna uzgojna prava sa ženkama. Ova uzgojna konfiguracija poznata je kao harem. Ponekad može pratiti nekoliko mlađih muškaraca (obično sin ili braća vođe), ali oni su podređeni dominantnom muškarcu. Podređeni mužjaci vjerojatnije će se razići iz čete ako ne mogu postići reproduktivni uspjeh. Mogu krenuti sami ili formirati privremene muške neženja.

Gorile većinu vremena imaju prilično mirnu i nježnu osobnost, ali ako uoče prijetnju, tada mužjaci mogu postati prilično agresivni lupanjem u prsa i zastrašujućom rikom. Kako bi prenijele svoje složene želje i osjećaje, planinske gorile imaju oko 25 različitih vrsta vokalizacija, izražavajući sve, od alarma do znatiželje. I baš poput ljudi, držanje tijela i kontakt očima pomažu u olakšavanju komunikacije.

Gorila je uglavnom kopneno stvorenje koje se drži zemlje, ali ima ograničenu sposobnost penjanja na drveće koje će izdržati njegovu težinu. Zbog svoje manje veličine, mlade gorile su pomalo spretni penjači na drveće. I odrasli i djeca mogu spavati u gnijezdima na zemlji ili drveću. Planinska gorila najaktivnija je danju, a noću spava. Također ima isprekidane pauze tijekom dana za odmor i vrijeme za igru. Sveukupno čitav raspon jedne skupine može obuhvaćati do 16 četvornih kilometara.

Stanište planinske gorile

Planinska gorila naseljava vrlo uski raspon unutar središnje Afrike. Glavna središta stanovništva nalaze se u Nacionalnom parku Mgahinga Gorilla i Nacionalnom parku Bwindi Impenetrable u Ugandi, kao i Nacionalnom parku Vulkani u Ruandi i Nacionalnom parku Virunga u Demokratskoj Republici Kongo. Kao što i samo ime govori, podvrsta preferira šumovita područja planinskih staništa između 8.000 i 13.000 stopa iznad. Njihova najčešća staništa uključuju kišnu šumu, bambusovu šumu, subalpske travnjake i mješovite šume.

Dijeta planinskih gorila

Planinske gorile blaguju se u nekoliko različitih ukusnih vegetacija, uključujući korijenje, voće, cvijeće, lišće i koru drveća. Iako su uglavnom biljojedi, poznato je da jedu kukci ako nema drugih mogućnosti hrane. Točan sastav prehrane ovisi o raznolikosti dostupnih lokalnih biljaka i drveća.

Gorile provode oko četvrtine svog dana grizući do 75 kilograma hrane. Svojim dugim crijevima i jedinstvenim kutnjacima posebno su prilagođeni za jelo i razgradnju biljnih tvari. Gorile također igraju važnu ulogu u širenju sjemena po okolišu.



Predatori i prijetnje planinskih gorila

Zbog svoje veličine i snage, planinska gorila u prirodi ima malo prirodnih grabežljivaca. Samo velike životinje poput leopardi i krokodili poznato je da rutinski ubijaju usamljene gorile, posebno djecu i bebe gorile. No, nijedan grabežljivac nije dovoljno žestok da preuzme cijelu ujedinjenu četu.

Uz malo prirodnih grabežljivaca, najveća prijetnja njihovom opstanku predstavljaju ljudske aktivnosti, uključujući ratovanje, ilegalni lov i gubitak staništa iz rudarstva, poljoprivrede i industrije. Vrsta poljoprivredne prakse poznata kao košenje i paljenje, u kojoj poljoprivrednici čiste zemlju spaljivanjem vegetacije, posebno šteti staništu planinske gorile. A budući da su ljudi i gorile toliko slični, nerijetko su bolesti koje skaču između vrsta u trenucima bliskog kontakta. Klimatske promjene dodatno će pogoršati prijetnju promjenom okoliša na koji će se gorila trebati prilagoditi.

Zbog krhke društvene organizacije planinskih gorila, smrt vodećeg muškarca može duboko utjecati na skupinu i razotkriti cijelu društvenu strukturu. Ako odmah nema dostupne zamjene za vođu, tada se skupina može trajno razdvojiti.

Razmnožavanje planinske gorile, bebe i životni vijek

Reprodukcija gorile dijeli mnoge aspekte zajedničke s ljudskom reprodukcijom. Ženke imaju isto razdoblje trudnoće od devet mjeseci. Obično rađaju samo jedno dojenče odjednom. A mogu se pariti tijekom cijele godine, a ne jedne određene sezone. Međutim, za razliku od ljudi, gorile mogu roditi samo jednom u nekoliko godina zbog duljeg vremena razvoja potomaka i stresa na majčinom tijelu.

U usporedbi sa zrelijom gorilom, novorođenče je iznenađujuće malo. Iz maternice teži samo oko četiri kilograma. Od trenutka rođenja, novorođenče je gotovo nerazdvojno od majke, uz koju će se držati prve dvije ili tri godine svog života. To je otprilike koliko je potrebno i za potpuno odvikavanje djeteta.

Većinu svog preostalog puberteta, gorila će početi učiti vrijedne komunikacijske i socijalne vještine kroz česta vremena igre, poput jurnjave i hrvanja. Njega i briga primarna su odgovornost majke, ali cijela četa dijeli interes za odgoj djeteta.

Muške gorile započinju svoje odrasle živote s čisto crnom kosom. Ova karakteristika donijela im je naziv crne glave. Međutim, imaju tendenciju razviti srebrni pramen kose na leđima i bokovima s oko 12 godina. Ti su mužjaci poznati kao srebrnjaci. Vrlo se štite prema vlastitom reproduktivnom uspjehu. Ako se ženka i njezino dojenče pridruže novoj skupini, tada dominantni mužjak može ubiti dijete kako bi potaknuo ženku na ponovnu razmnožavanje, tako da može početi rađati vlastitu djecu.

Uobičajeno je potrebno najmanje desetljeće prije nego što će pojedinac postići punu spolnu zrelost. Ukupno, planinska gorila može živjeti oko 35 godina u divljini, ali dokumentirani su životni vijekovi stari i do 50 godina.

Stanovništvo planinske gorile

Planinske gorile nekada su bile donekle raširene po planinama središnje Afrike, ali broj stanovništva je naglo padao od 20. stoljeća. Na svijetu je ostalo približno tisuću planinskih gorila (i oko 5000 ukupnih pripadnika istočne vrste gorila). Polovica ih živi u šumama Virunge.

Zahvaljujući pažljivim naporima na očuvanju, brojevi planinskih gorila pokazali su znakove poboljšanja nakon što su brojevi pali kritično ugrožen razinama. The Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) Crveni popis ih sada navodi kao pravedne ugroženi . Međutim, i dalje su u stalnom riziku da izgube tlo zbog prijetnji koje zadiru.

Stabilnija politička klima u regiji dramatično bi poboljšala izglede za dugoročni opstanak podvrste - a isto tako i pokušaji zaustavljanja ljudskog zadiranja i krivolova u regiji. Afričke vlade počele su aktivnije sudjelovati u očuvanju svojih izvornih vrsta, pružajući im nadu u moguću budućnost.

Pogledajte svih 40 životinje koje počinju s M

Zanimljivi Članci