Numbat

Znanstvena klasifikacija Numbat

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Dasyuromorphia
Obitelj
Myrmecobiidae
Rod
Mirmekobije
Znanstveno ime
Myrmecobius Fasciatus

Status očuvanja Numbata:

Ugroženi

Mjesto Numbat:

Oceanija

Numbat činjenice

Glavni plijen
Termiti, mravi, insekti
Stanište
Šuma i travnjak eukaliptusa
Predatori
Zmije, lisice, ptice grabljivice
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
4
Životni stil
  • Društven
Omiljena hrana
Termiti
Tip
Sisavac
Slogan
U divljini ih je ostalo manje od 1000!

Fizičke značajke Numbata

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Neto
  • Crno
  • Bijela
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
15 mph
Životni vijek
4-8 godina
Težina
280-550g (9,9-19oz)

'Numbats pojedu do 20 000 termita svaki dan'



Numbat je torbarac koji živi u zapadnoj Australiji. Ovaj mali sisavac svojim dugačkim, ljepljivim jezikom hvata termite koji žive pod zemljom. Numbati žive u šupljim cjepanicama i jazbinama. Danju love termite, a noću spavaju. Danas u divljini živi manje od 1.000 numbatova.



Numbat Najvažnije činjenice

• Numbats jedini izvor hrane su termini

• Ovi torbari komuniciraju jedni s drugima ispuštajući tihe zvukove koji klikću

• Numbats imaju mutne zube nalik klinovima jer termite ne žvaču prije nego što ih progutaju

Numbat Znanstveni naziv

Numbat je uobičajeni naziv za ovu životinju, ali ponekad se naziva mrežasti mravojed ili Walpurti. Njegovo je znanstveno ime Myrmecobius fasciatus. Riječ myrmex znači mrav, riječ bios znači život, a riječ fasciatus znači prugast. Pripada obitelji Myrmecobiidae, a klasa joj je Mammalia. Postoje dvije podvrste ovog torbarskog. Jedan je Myrmecobius fasciatus rufus koji je sada izumro. Drugi je poznat kao Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Numbat izgled i ponašanje

Numbatov kaput mješavina je crvenkastosmeđe s crno-bijelim prugama na leđima i malom crnom prugom preko svakog tamnog oka. Uši su joj tanke i šiljaste. Tanko je tijelo dugačko 7 do 12 centimetara. Numbat dug 12 inča iste je veličine kao i standardni ravnalo. Numbatov grmolik rep dugačak je 4 do 8 centimetara. Neki ljudi uspoređuju izgled numbatova repa s izgledom istočne sive vjeverice. Odrasli muški i ženski numbatovi teže malo više od jednog kilograma. Zamislite dva hrčka iz trgovine za kućne ljubimce i imate ukupnu težinu odrasle numbat. Zbog svog dugog nosa i jezika, numbats su uspoređivani s mravojedima koji također jedu tisuće insekata za prehranu. Numbats nemaju oštre zube kao drugi mesožderi. Umjesto toga, imaju zube koji izgledaju poput klinova s ​​mutnim rubovima. Numbats ne žvaču termite koje uhvate, tako da nema potrebe da imaju oštre zube koji mogu presjeći meso.

Smeđecrveni kaput numbata pomaže mu da se uklopi u svoj šumski okoliš kad su predatori u blizini. Također, oči su im okrenute sa strane glave, tako da mogu na vrijeme uočiti opasnost da potraže zaštitu unutar cjepanice ili u rupi. Numbats su brzi i svojim dugim pandžama mogu hitati po drvetu kako bi uhvatili koru i pobjegli grabežljivcu. Zapravo, numbati se mogu kretati i do 20 milja na sat kad to trebaju negdje brzo!

Odrasli numbats su osamljene životinje. To je uglavnom zbog činjenice da trebaju jesti puno termita da bi održali razinu energije. Živjeti sam znači da se za hranu ne moraju natjecati sa skupinom numbeta. Jedan od rijetkih slučajeva kada ćete zajedno vidjeti numbate je tijekom sezone razmnožavanja. Također, bebe numbats neko vrijeme žive zajedno dok nisu spremne napustiti svoje gnijezdo i krenuti same. Ako se numbati ikad odluče okupljati, skupina se naziva kolonija ili oblak.

Općenito, numbati nisu agresivne životinje. Oni su na oprezu i spremni su se smrznuti ili potrčati na prvi znak opasnosti. Međutim, dva mužjaka mogu pokazati agresiju jedni na druge kada se natječu za ženku tijekom sezone uzgoja.

Numbat hoda po zemlji

Stanište Numbat

Numbati su nekoć živjeli u područjima južne Australije, kao i Novom Južnom Walesu i Victoriji. Sada, njihov teritorij nalazi se u jugozapadnom dijelu zapadne Australije u šumama Eukalipt. Šume Dryandra blizu Narrogina i rezervata prirode Perup pored Manjinupa dva su mjesta na kojima ćete vidjeti numbate. U šumama Eucalypta postoje velike skupine drveća, ali ima dovoljno prostora za sunčevu svjetlost da filtrira i zagrije zemlju. To je važno jer termiti ne postaju aktivni kad je tlo hladno. Klima je suha i umjerena u tim šumama.

Numbat dijeta

Što jedu numbats? Numbatova prehrana uključuje samo termite. Ako slučajno pojedu mrava ili drugu vrstu insekata, to je zato što je insekt koji im je prolazio bio na putu kad je numbatov jezik hvatao termite pod zemljom. Numbati pojedu 20 000 termita dnevno. Kad numbat pojede 20 000 termita, on jede desetinu vlastite težine u hrani.

Numbati su aktivni kad god su aktivni termiti. Dakle, ljeti kad sunce ujutro zagrije zemlju, uzburkajući termite, numbati će ih potražiti. Zimi, kada je sunce najjače tijekom podneva, termiti su aktivni, pa tako i numbati. Numbats koriste njuh kako bi pronašli termite pod zemljom. Također, neki znanstvenici vjeruju da numbati mogu osjetiti vibracije aktivnosti termita dok hodaju šumskim tlom. Numbats dobivaju vodu iz termita koje jedu. To im je pomoglo da se prilagode suhom okruženju u kojem žive.



Numbat predatori i prijetnje

Kao što ste mogli pretpostaviti, numbats imaju puno grabežljivaca. Jedu ih ptice grabljivice na tom području kao što su sokolovi , klinasti orlovi i vrapci s ovratnikom. Također, plijen su pitona sa tepiha, goana i drugih gmazova. Lisice a divlje mačke love i numbate.

Stanište numbatova ugrožavaju ljudi koji grade kuće i širenje poljoprivrednih površina. Sječa i uklanjanje drveća s područja na kojem žive numbati oduzima im sklonište kao i izvor hrane. Bushove vatre također uništavaju drveće oduzimajući zaklon numbatima.

Broj stanovnika numbata kreće se oko 1.000. To je zbog svih njihovih grabežljivaca, kao i zbog prijetnji okoliša. Službeni status zaštite numbata je Ugroženi . To ih je stavilo na Crveni popis Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Numbats su zaštićeni australskim zakonom. Dakle, postoje kazne ako netko bude uhvaćen u lovu ili zarobljavanju iz bilo kojeg razloga.

Srećom, postoje svetišta u kojima se ljudi brinu za numbate kako bi povećali ukupnu populaciju. Dva od tih svetišta su Scotia Sanctuary i Yookamurra Sanctuary u Australiji.

Reprodukcija, bebe i životni vijek

Sezona parenja numbata traje od prosinca do siječnja. Mužjak numbata koristi smrdljivu supstancu iz sternalne žlijezde za označavanje trupaca na svom teritoriju kako bi ženke znale da traži partnera. Numbat se u to vrijeme pario s nekoliko ženki. Gestacijsko razdoblje numbata je samo 14 dana. Ovo je jedno od najkraćih razdoblja trudnoće za bilo kojeg sisavca. Ženka numbata živo rodi 4 mladunca čija je težina manja od jednog kilograma.

Nakon što se rode, mladunci numbat se vežu uz majku kako bi dojila. Nosi ih na prsima dok ne napune oko 6 mjeseci. Majka numbat ima male nabore kože na prsima kako bi zaštitila mladunce dok se kreće po drveću i preko zemlje. Postoje čak i male dlačice koje se zovu zaštitne dlake unutar nabora kože kako bi mladuncima bilo toplo. Ovi nabori kože su nekako poput numbatove verzije vrećice klokana. Još jedna adaptacija šteneta numbata odnosi se na njegov nos. Štene numbat ima ravan, kratak nos koji mu omogućava lako dojenje nekoliko mjeseci. Nakon što štene dosegne točku na kojoj počinje jesti termite, razvija dugački, šiljasti nos viđen kod odraslih numbatova. Kad su mladunci stari 6 mjeseci, majka ih odvaja od svog tijela dijelom i zato što su sada preteški za nošenje sa sobom. Ostavlja mladunče u šuplju cjepanicu ili jazbinu gdje će ih posjećivati ​​da ih doji svaki dan. Kad napune 8 ili 9 mjeseci, mladunci na određeno vrijeme napuštaju jazbinu kako bi vježbali hvatanje termita. Kad štene numbata navrši 1 godinu, napušta jazbinu kako bi pronašlo dom i samostalno započelo život. Ovdje pogledajte sliku a Numbat štene

Muški i ženski numbati u divljini žive u prosjeku 5 godina. Numbats koji žive zaštićenim životom u svetištu ponekad mogu živjeti i 8 godina. Život numbata može se prekinuti kad je ozlijeđen i ozljeda se zarazi. Također, ti su torbari ranjivi na parazite koji mogu uzrokovati bolest.

Stanovništvo

Ukupna populacija numbata manja je od 1.000. Službeni status numbata je: Ugroženi. Numbats su sada zaštićena vrsta, ali populacija i dalje opada. Međutim, poduzimaju se koraci za povećanje broja numbatova u Australiji. Zoološki vrt u Perthu uzgaja numbe i pušta mlade u divljinu. Također, postoje zaštićena područja poput Mt. Gibsonovo utočište za divlje životinje u kojem se numbati mogu razmnožavati i biti sigurni od grabežljivaca, uključujući lisice i divlje mačke.

Pogledajte svih 12 životinje koje počinju s N

Zanimljivi Članci