Oposum

Znanstvena klasifikacija Opossum

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Didelphimorphia
Obitelj
Didelphidae
Rod
Didelphis
Znanstveno ime
Didelphis Virginiana

Status zaštite oposuma:

Najmanja briga

Opossum Mjesto:

Sjeverna Amerika

Opossum činjenice

Glavni plijen
Voće, insekti, žabe
Stanište
Šuma i obradivo zemljište blizu vode
Predatori
Lisica, Mačka, Ptice grabljivice
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
6
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Voće
Tip
Sisavac
Slogan
Mislio sam da sam imun na određeni zmijski otrov!

Fizičke značajke oposuma

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
15 mph
Životni vijek
2-7 godina
Težina
0,5-6 kg (1,1-13 lbs)

Opossumi imaju osobinu da su jedini torbarski život koji živi u Sjedinjenim Državama i Kanadi!



Kroz veći dio povijesti Sjedinjenih Država ljudi su oposume naširoko lovili i konzumirali. Iako ovo ostaje istina u nekim područjima juga SAD-a, ovi pametni torbari danas su poznatiji kao štetnici zbog svojih navika čišćenja koje ostavljaju kante za smeće neotvorene, a nered za njima. I dalje ih se popularno lovi u mnogim dijelovima Srednje i Južne Amerike; zapravo su donesena ograničenja za suzbijanje prelova ovih životinja na tim područjima.



Zanimljive činjenice o oposumu!

  • Opossumi potječu iz Južne Amerike i vjeruje se da su u Sjevernu Ameriku ušli tijekom Velike američke razmjene, kada su se kontinenti povezali, a vjeruje se da su se dogodili prije otprilike 2,7 milijuna godina.
  • Samo jedna vrsta oposuma, Virginia opossum, živi u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Poznat je i kao obični opossum.
  • Kao i drugi torbari, i ove životinje imaju vrećicu u kojoj se drže bebe dok sazrijevaju.
  • Oposumi imaju 50 zuba, što je više od bilo kojeg drugog kopnenog sisavca u Sjevernoj Americi.
  • Iako dijele slično ime, oposumi Sjeverne, Srednje i Južne Amerike nisu u vezi s drvoreznim torbarskim životinjama iz podreda Phalangeriformes, koje se obično nazivaju oposumima, ali su endemi istočne hemisfere.

Znanstveno ime Opossum

Sastoji se od više od 103 vrste koje obuhvaćaju 19 različitih rodova, znanstveni naziv za opossume jeDidelphidae. Ovaj je sisavac razvrstan po redoslijeduDidelphimorphia, koja je najveća na zapadnoj hemisferi. Izraz odražava činjenicu da ti torbari u osnovi imaju dvije maternice - jednu u kojoj bebe u početku rastu i vrećicu u kojoj nastavljaju sazrijevati - s 'di' što znači 'dvije', a 'delphus' što znači 'maternica'. Virginia opossum, jedina vrsta u SAD-u i Kanadi, ima znanstveni naziv Didelphis virginiana.

Riječ 'opossum' prvi je put zabilježena između 1607. i 1611. godine. Vjeruje se da je posuđena iz jezika Powhatan, a izvedena je iz praalgonske riječi, 'apousoum', što znači 'bijeli pas ili životinja slična psima. ' Prvi zabilježeni primjeri riječi mogu se pratiti do Johna Smitha i kolonije Jamestown u Virginiji.

Izgled oposuma

Vrsta sisavaca poznata kao torbarski, potpuno uzgojeni opossum otprilike je veličine kućne mačke. U prosjeku, ossumi, kako su također poznati, imaju otprilike 2,5 metra duljine od nosa do repa i teški između 8,8 i 13,2 kilograma. Uglavnom sive boje, ove životinje obično imaju bijela lica i duge, zašiljene nosove. Unutar njihovih usta nalazi se 50 zuba - više nego bilo koji drugi kopneni sisavac u Sjevernoj Americi.

Osim što imaju četiri kratka udova, imaju i specijalizirane repove koje koriste na razne načine. Budući da su ti repovi nalik na štakore sposobni zahvatiti se za stvari, oni se smatraju pretjeranim. Zahvaljujući ovoj značajci, opossumi mogu svojim repovima održavati ravnotežu, pomagati u penjanju na drveće i držati gnijezdeće materijale tijekom penjanja. Mlade životinje koriste se svojim zaostalim repovima kako bi se držale leđima majki dok ih nose okolo. Suprotno uvriježenom vjerovanju, oposumi ne vise naopako sa drveća o rep poput šišmiša.



Stražnje noge ovih sisavaca također imaju suprotstavljene palčeve, što im omogućuje još učinkovitije držanje na granama i slično.

Mužjaci su obično nešto veći od ženki. Oni također imaju veće pseće zube i obično su znatno teži.

Virginia Opossum (Didelphis virginiana) u smreki na sjeveroistoku Ohaja.
Virginia Opossum (Didelphis virginiana) u smreki na sjeveroistoku Ohaja.

Ponašanje oposuma

Osamljene i nomadske općenito, ove životinje imaju prepoznatljiv, polagan, lepršav način kretanja. Prvenstveno aktivni noću, kada traže hranu i bave se većinom drugih aktivnosti, oči ovih sisavaca dobro su prilagođene tami. Danju oposumi imaju tendenciju da se raspadaju u prikladnim šupljinama, a ne da prave svoja gnijezda. Primjeri uključuju rupe na drvetu i gomile četkica ili ispod umjetnih konstrukcija.

Tijekom toplijih mjeseci ovi torbari ostaju u pokretu. Obično putuju kamo god ih hrana odvede. Zimi ti torbari ostaju smješteni na trajnijim mjestima za gniježđenje. Međutim, ostaju umjereno aktivni tijekom hladnijih mjeseci i stoga nisu pravi zimovnici.

Jedna od najpoznatijih karakteristika ponašanja ovih životinja je njihova tendencija da se igraju mrtve kad im se suprotstave grabežljivci. Poznata i kao 'igranje oposuma', tehnika je drugo pribježište ako je početna reakcija sisavca na prijetnju - šištanje, pokazivanje zuba i režanje - ne uspije uplašiti. Ako grabežljivac nastavi napadati, životinja će postati potpuno mlitava i ući u gotovo katatonsko stanje. Nabačen na bok, torbarac može zatvoriti oči ili ih ostaviti da bulje u prazno. S jezikom ispruženim, stvorenje se može činiti izuzetno mrtvim. Ono što ljudi često ne znaju je da oposumi također obično vrše nuždu i iz analnih žlijezda ispuštaju smrdljivu, zelenu tvar dok se igraju mrtvi. Životinja može ostati u tom stanju do šest sati; za to se vrijeme značajno usporava disanje i otkucaji srca.

Iako se ne smatraju drvoreznim torbarima (koji žive na drveću), izvrsni su penjači na drveće i provode dosta vremena gore u krošnjama. Posjeduju oštre kandže izvrsne za hvatanje u koru drveća, a upotrijebljeni zaostali repovi pomažu im u penjanju i manevriranju. Nevjerojatno je da se opossumi također mogu očistiti od krpelja i sposobni su ih pojesti više od 5000 po sezoni.

Zavičajno stanište

Samo je jedna vrsta oposuma, Virginia opossum, pronađena u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Stanište ove vrste proteže se na sjevernoj Kanadi i čak na jugu do Srednje Amerike. Južno odatle mogu se naći deseci dodatnih vrsta oposuma.

Opossumi su se prilagodili za preživljavanje u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi razvijanjem zaostalih repova koji im omogućavaju da uhvate udove drveća. I u tom pogledu pomažu suprotstavljeni palci na stražnjim nogama.

S obzirom na ogromno područje koje naseljavaju, oposumi su sposobni preživjeti u raznim klimatskim uvjetima.



Opossum dijeta

Oposumi su čistači. Pogodno je i da su svejedi, što znači da su spremni i za biljni i za životinjski materijal opskrbiti se za život. Poznati su po tome što od ljudi čiste; posebice teže ući u kontejnere za smeće, kante za smeće i slično tražeći hranu.

Oposume također privlači strvina (meso u raspadu), pa ih se često viđa kako konzumiraju putkill. Općenito, prehrana oposuma obično se sastoji od voća, trave i raznih vrsta orašastih plodova.

Ovi će sisavci također loviti ptice , miševi , crvi, zmije , kukci , pa čak i kokoši . Mnoge vrste oposuma imune su na otrov zvečarki i jamskih poskoka te su stoga sposobne loviti ta stvorenja.

Ova fleksibilnost prehrane jedan je od mnogih svojstava zbog kojih je opossum toliko uspješna vrsta.

Opossumi Grabežljivci i Prijetnje

Ljudi su najveća prijetnja oposuma. Iako više nisu uobičajeni u Sjedinjenim Državama, ovi su se sisavci nekoć redovito lovili i konzumirali; Znalo se da ih lovi predsjednik Jimmy Carter. Lov na oposum i dalje je popularan u mnogim dijelovima Srednje i Južne Amerike, gdje su lokalne vlasti postavile ograničenja na lov na opsume. Međutim, opossumi su klasificirani kao „ najmanja briga ”Od strane Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) pa se ne smatraju ugroženima.

Razmnožavanje, bebe i životni vijek

Opossumi se pare od sredine zime do sredine ljeta. U jednoj godini, ženka oposuma može imati više legla dječjih oposuma. Nakon parenja, ženski opossumi obično rode za otprilike dva tjedna.

U jednom leglu može se roditi do 20 oposuma. Međutim, u prosjeku preživi manje od polovice. Kada se rode, dječji oposumi su gotovo potpuno bespomoćni. Slijepi, goli i gotovo prozirnog izgleda, novorođeni oposumi imaju dužinu oko pola centimetra i teže samo 1/200 unče; to ih čini otprilike veličine medonosne pčele.

Dječji opossumi odmah nakon rođenja uvlače se u majčinu vrećicu. Tamo nailaze na aranžman u obliku potkove od 13 sisa, na koji se odmah zaskoče. Oni koji ostanu bez sisa za zatvaranje, propadaju. Jednom zakvačeno, dudica nabubri i ostaje na mjestu u djetetovim ustima oko dva mjeseca. U tom se trenutku oči beba počinju otvarati i povremeno počinju izlaziti iz vrećice te ih se tijekom lova može nositi na leđima majki. Potpuno se osamostaljuju s oko tri mjeseca starosti.

Prosječni životni vijek običnog, ili virginijskog, oposuma je jedna do dvije godine.

Stanovništvo oposuma

Iako se suočavaju s nekoliko grabežljivaca - ponajviše s ljudima, psima i mačkama - opossumi su preživjeli koji se brzo razmnožavaju. Stoga su njihove populacije u moderno doba ostale stabilne i nisu klasificirane kao ugrožene životinje.

Pogledajte svih 10 životinje koje počinju s O

Zanimljivi Članci