Orangutan

Orang-utan znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Primati
Obitelj
Hominidae
Rod
Stavila sam
Znanstveno ime
Pongo pygmaeus, Pongo abelii, Pongo tapanuliensis

Status zaštite orangutana:

Kritično ugroženo

Orang-utan Mjesto:

Azija

Orang-utan zabavna činjenica:

Dijeli 97% svoje DNK s ljudima!

Činjenice o Orangutanu

Plijen
Voće, kora, insekti
Ime Young
Dječji
Grupno ponašanje
  • Osamljeno
Zabavna činjenica
Dijeli 97% svoje DNK s ljudima!
Procijenjena veličina stanovništva
20.000
Najveća prijetnja
Lov i gubitak staništa
Najizrazitija značajka
Crvena kosa i duže ruke od nogu
Druga imena)
Crveni majmun, šumska osoba
Razdoblje trudnoće
9 mjeseci
Stanište
Nizinska tropska šuma
Predatori
Čovjek, Tigar, Zamagljeni leopard
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Dnevni
Uobičajeno ime
Orangutan
Broj vrsta
3
Mjesto
Borneo i Sumatra
Slogan
Dijeli 97% svoje DNK s ljudima!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike orangutana

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Neto
  • Crno
  • naranča
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
2,7 mph
Životni vijek
30 - 40 godina
Težina
30 kg - 90 kg (66 lbs - 200 lbs)
Visina
1,25m - 1,5m (4ft - 5ft)
Dob spolne zrelosti
12 - 15 godina
Doba odvikavanja
3 godine

Klasifikacija i evolucija orangutana

Orangutan je jedan od najvećih primata na svijetu i jedini je član obitelji velikih majmuna koji se nalazi izvan Afrike. Tri su vrste orangutana pronađene u sparnim džunglama na otocima Borneo i Sumatra, a to su bornejski orangutan, sumatranski orangutan i tapanulijski orangutan. Borneanski orangutan brojniji je i rašireniji od svojih rođaka na Sumatri, s tri različite podvrste Bornean Orangutana, koje se nalaze u različitim geografskim regijama na otoku. Orangutani su jedan od najbližih živih rođaka modernih ljudi i mi zapravo dijelimo 96,4% svoje DNK s tim majmunima koji žive u šumi. Tri su vrste zapravo toliko slične i ponašanjem i izgledom da im je imeŠumski ljudiu njihovim izvornim malezijskim zajednicama, doslovno znači 'Šumska osoba'. Sve tri vrste orangutana danas su ozbiljno pogođene ljudskim aktivnostima u njihovim matičnim staništima, a IUCN ih je na svom crvenom popisu uvrstio u kritično ugrožene.



Anatomija i izgled orangutana

Orangutan je velika drvoslovna životinja što znači da većinu svog života provodi visoko na drveću, pa su stoga razvili neke vrlo posebne prilagodbe za olakšavanje života u šumi. Kako je Orangutan jednostavno pretežak da bi skočio poput majmuna, svojim se dugim rukama ljuljaju na granama drveća dok se ne približe dovoljno da se uhvate za sljedeću. Ruke i noge Orangutana podjednako su učinkovite u hvatanju za grane, a njihovi suprotstavljeni palčevi čine i njihove spretne znamenke vrlo spretnima. Borneanski orangutan ima tendenciju da bude nešto veće veličine od sumatranskog orangutana, koji je svjetlije obojen, zajedno s dužom bradom od svog rođaka. Tapanuli Orangutani izgledom su slični sumatranskom Orang-utanu, ali imaju kosu više kose, manje glave i ravna lica. Mužjaci orangutana razvijaju mesnate jastučiće obraza dok sazrijevaju, ali oni su puno izraženiji na licima mužjaka Bornean Orangutana, a sve tri vrste također imaju vrećicu za grlo koja se koristi za duboke pozive koji odjekuju šumom.



Rasprostranjenost i stanište orangutana

Iako bi Orangutani nekoć bili pronađeni na brojnim šumovitim, tropskim otocima u Indoneziji, danas su ograničeni na samo dva otoka Borneo i Sumatra. Njihov način života koji obitavaju na drveću znači da Orangutanci preferiraju guste tropske šume u nizinama gdje ima dovoljno i raznolike opskrbe hranom. Pored toga što se također mogu naći u brdskim šumama, u dolinama i oko tresetnih močvara, na oba otoka postoji niz izoliranih populacija koje se nalaze u visokoplaninskim džunglama na mnogo većim nadmorskim visinama. Bornean Orang-utan nalazi se na tri preostala mjesta na Borneu, ali Sumatran Orangutan sada naseljava samo sjeverni vrh Sumatre, s tim da je većina divljih jedinki pronađena u samo jednoj provinciji. Tapanuli Orang-utan nalazi se u zabačenoj regiji na sjeverozapadu Sumatre, a cjelokupno stanovništvo nalazi se na površini od samo 1.000 kvadratnih kilometara. Sve tri vrste ozbiljno su ugrožene drastičnim propadanjem njihovih staništa koja su pošumljena za drvo ili krčena za poljoprivredu.

Orang-utan ponašanje i životni stil

Dvije su velike razlike između Orangutana i drugih velikih majmuna, a to je činjenica da su osamljeni i da gotovo cijeli život provode visoko na drveću. Velika veličina Orangutana znači da se vrlo sporo kreće kroz šumu, ali često zato što toliko vremena provode tražeći i jedući voće na okolnim drvećima. Gnijezda spavaju noću visoko u krošnjama presavijajući grane i prekrivajući ih lišćem kako bi osigurali ugodnu noć. Iako imaju vlastite šume, Orangutani nisu osobito teritorijalni i čak će tolerirati zajedničko hranjenje oko drveća s obiljem dozrelih plodova (čini se da su sumatranski orangutani društveniji od bornejskih Orangutana). Mužjaci orangutana ipak će svoju prisutnost obznaniti davanjem glasnih dugih poziva koristeći grlene vrećice kako bi zastrašili suparničke mužjake i privukli ženku za parenje.



Reprodukcija orangutana i životni ciklusi

Nakon gestacijskog razdoblja koje traje oko devet mjeseci, ženka Orangutana rađa jednog djeteta u posebnom gnijezdu izgrađenom visoko na drveću. Mladi se Orangutanci drže za majčinu kosu kako bi ostali sigurni dok se kreće kroz drveće u potrazi za hranom i nisu u potpunosti odbijeni do svoje tri godine. Međutim, Orangutanci će ostati s majkom sve dok često ne napune sedam ili osam godina dok ih ona podučava vještinama koje su im potrebne za preživljavanje u šumi. To uključuje i učenje o tome koje biljke jesti i gdje ih se može naći, a uključuje i podučavanje kako koristiti alate kao što su štapići i lišće za olakšavanje života. Orangutan je jedan od najsporijih sisavaca na planetu koji se ne može uzgajati sve dok ne navrši između 12 i 15 godina. Ženke obično imaju najviše tri potomstva tijekom svog života, što znači da im treba jako dugo vremena da se oporave u područjima u kojima su populacije pogođene lovom ili gubitkom staništa.

Orang-utan dijeta i plijen

Orangutan je svejeda životinja koja, iako jede mješavinu biljnih i životinjskih tvari, većinu prehrane čini brojne vrste voća. Njihova velika veličina i štedljiva priroda znače da Orangutani većinu dana moraju provoditi jedući, što je vjerovatno razlog zašto su evoluirali u polu samotne životinje. Unatoč činjenici da se Orangutani kreću velikim domovima, oni ipak imaju vlastiti dio šume koji obično sadrži savršenu količinu hrane za izdržavanje te osobe (ili majke s mladima). Orangutani jedu i zrelo i nezrelo voće, uključujući mango, liči, durian i smokve, koji na nekim mjestima rastu u izobilju i gdje se određeni broj jedinki može sastati kako bi se prehranio. Kad postoji dobar izvor slatke vode, Orangutan je sakuplja u rukama u obliku čaše, a zatim je pije dok pada, ali ne trebaju piti previše jer većinu vlage koja im je potrebna dobivaju iz hrane.

Orangutanski grabežljivci i prijetnje

Povijesno gledano, Orangutanima i na Borneu i na Sumatri prijetio bi veći broj velikih zvijeri koje žive u tlu, što je vjerojatno razlog zašto su evoluirale da vode gotovo potpuno drvosječan život. Velike mačke poput Tigrova i Oblačnih leoparda primarni su grabežljivci Orangutana, zajedno s krokodilima i povremenim velikim azijskim crnim medvjedom. Međutim, zbog drastičnog krčenja šuma i u Maleziji i u Indoneziji, brojnost grabežljivaca Orang-utana drastično je pala, a neki su danas čak i više ugroženi od samih Orangutana. Ljudi su daleko najveća prijetnja preostaloj populaciji Orangutana, jer nisu uništili veći dio svoje jedinstvene šumske domovine, već i love i hvataju mladež koji se potom prodaje u egzotičnu trgovinu kućnim ljubimcima.



Orang-utan Zanimljivosti i značajke

Orangutan je vrlo prepoznatljiva životinja u tropskim indonezijskim šumama sa svojom svijetlom, crvenom i narančastom dlakom što je dovelo do toga da je poznat i kao Crveni majmun. Orangutan nije samo najveća životinja na svijetu koja živi u drveću, već je i jedna od najinteligentnijih. Kako bi maksimalno iskoristili sezonske promjene u tropskoj prašumi, poznato je da Orangutani prave mentalnu mapu gdje se nalaze različite voćke i kada će uroditi sazrelim plodovima. Kao i niz drugih velikih majmuna, i Orangutanci koriste alate za olakšavanje života u svojoj džungli, često koristeći štapove i grane za sakupljanje meda iz pčelinjih košnica ili vađenje mrava i termita iz šupljih stabala. Iako se čini da točan skup vještina alata ovisi o pojedinim populacijama, oni su doista izvanredni, s tim što neki Orangutanci zapravo koriste veliko lišće kao kišobran kako bi zadržali najgore kiše, a također stavljaju manje lišće na mekano jastučići ruku i stopala kako bi ih zaštitili u trnovitoj vegetaciji.

Orang-utan odnos s ljudima

Od dolaska modernih ljudi u indonezijski arhipelag prije otprilike 40 000 godina, broj Orangutana u cijeloj jugoistočnoj Aziji opada. Nekad pronađeni i na otoku Java, orangutani su danas izumrli većim dijelom svog prirodnog područja zbog lova i gubitka staništa. Izvorno se lovilo njihovo meso, stvari su postale zlokobnije u 1800-ima kada su Orangutani bili sve traženiji u zoološkim vrtovima širom svijeta i kad su dojenčad zarobljavana da bi im se prodala. Stvari su se samo pogoršale s procvatom trgovine egzotičnim kućnim ljubimcima, a majke Orangutana često su ubijali pokušavajući spriječiti da mladi ljudi budu zarobljeni. Ipak, najveća prijetnja Orangutanima je gubitak staništa u obliku krčenja šuma zbog često ilegalne sječe tropskog drveta i uklanjanje zemljišta za sve veću industriju palminog ulja.

Stanje i život danas očuvanosti orangutana

Danas je sve tri vrste orangutana IUCN naveo kao životinje koje su ozbiljno ugrožene u svom prirodnom okruženju s Borneanskim orangutanom, Sumatranskim orangutanom i Tapanuli Orangutanom navedenim kao kritično ugrožene. S do 15.000 Bornean Orangutana, 5.000 Sumatran Orangutana i samo 800 Tapanuli Orangutana, za koje se smatra da ostaju u sve manjim kišnim šumama, situacija se samo pogoršava i unatoč njihovoj zakonskoj zaštiti, procjenjuje se da 5.000 Orangutana ubije svaki godina. Brojni projekti rehabilitacije i ponovnog uvođenja postoje i na Borneu i na Sumatri, od kojih su neki pokazali uspjeh. Populacija mladih koja je oduzeta od ilegalne trgovine kućnim ljubimcima uvedena je u jedan od nacionalnih parkova Sumatre za koji se znalo da se uspješno uzgaja, a sada broji 70 članova. Ako se i dalje ništa ne poduzme u vezi s njihovim sve manjim staništima, procijenjeno je da će Orangutani izumrijeti iz divljine u sljedećih 10 godina.

Pogledajte svih 10 životinje koje počinju s O

How to say Orang-utan in ...
BugarskiOrangutani
katalonskiOrangutan
češkiOrangutan
danskiOrangutan
njemačkiOrang-Utans
EngleskiOrangutan
esperantoOrangutan
ŠpanjolskiStavila sam
FinskiNaranča
francuskinarod
GalicijskiOrangutan
HebrejskiOrangutani
HrvatskiOrangutan
MađarskiOrangutan
indonezijskiOrangutan
talijanskiPongo (zoologija)
japanskiOran Utan
latinskiStavila sam
malajskiOrangutan
NizozemskiLjudi-oetani
EngleskiOrangutan
PoliratiOrangutan
PortugalskiOrangutan
EngleskiOrangutan
švedskiOrangutan
turskiOrangutan
kineskiorangutan
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
  8. Sumatran orang-utan informacije, dostupne ovdje: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/39780/0
  9. Informacije o Borneanu Orang-utanu, dostupne ovdje: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/17975/0

Zanimljivi Članci