Pere Davids Jelen

Znanstvena klasifikacija jelena Pere Davids

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Cervidae
Rod
Elaphurus
Znanstveno ime
Cervus wallichi

Status zaštite jelena Pere Davidsa:

Izumrli u divljini

Mjesto Pere Davids:

Azija

Činjenice o jelenu Pere Davidsu

Ime Young
Fawn
Grupno ponašanje
  • Društveni
Procijenjena veličina stanovništva
Manje od 2000
Najveća prijetnja
Gubitak staništa i lov
Najizrazitija značajka
Duge noge, rebrasta stopala, raširena kopita
Prepoznatljiva značajka
Duge noge, rebrasta stopala, raširena kopita
Druga imena)
Milu, Elaphure
Razdoblje trudnoće
9 mjeseci
Veličina legla
1
Stanište
Močvare i močvare
Predatori
Tigrovi, ljudi
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Dnevni
Uobičajeno ime
Jelen Pere Davida
Mjesto
Sjeveroistočna i istočno-središnja Kina
Slogan
Ima remen između prstiju, pomaže u plivanju!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike jelena Pere Davidsa

Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
18 mph
Životni vijek
18 godina
Težina
298 - 441 lbs
Visina
3,9 ft
Duljina
6,5 ft - 7,21 ft
Dob spolne zrelosti
2 godine i 3 mjeseca
Doba odvikavanja
3 mjeseca

'Jelen Pere Davida ima remenje između prstiju i izvrstan je plivač'



Jeleni Pere Davida žive u velikim skupinama. Biljojedi su koji uglavnom jedu travu. Prosječni životni vijek ovog jelena je 18 godina. Većina ženskih jelena Pere Davida ima samo jednu bebu ili mladunče. Lavež ustaje i doji majku u roku od nekoliko sati od rođenja.



5 Činjenice o jelenu Pere Davida

• Jeleni Pere Davida potječu iz sjeveroistočnog i istočno-središnjeg dijela Kine

• Žive u močvarama i močvarama



• Ovi su jeleni raširili kopita mrežama kako bi im pomogli da plivaju

• Društvene su životinje koje žive zajedno u velikim skupinama

• Ovi jeleni ljeti imaju crvenkastu dlaku, a zimi sivu dlaku



Znanstveno ime jelena Pere Davida

Iako je jelen Pere Davida uobičajeno ime ove životinje, njegovo je znanstveno ime Elaphurus davidianus. Latinski izraz Elaphurus što znači da pripada obitelji Cervidae (jeleni). Davidianus se poziva na francuskog zoologa i katoličkog svećenika oca Armanda Davida koji je otkrio ovog jelena u Kini. Obitelj ovog jelena je Cervidae, a klasa mu je Mammalia. U Francuskoj je riječ za oca Pere, pa je doslovni prijevod imena ovog sisavca jelen oca Davida.

Kinezi imaju drugo ime za jelena Pere Davida. Riječ je sibuxiang i znači 'četvero ne podjednako'. To se odnosi na činjenicu da ovaj sisavac ima kopita poput krava , vrat a deva , rep a magarac i rogovi jelena. Drugim riječima, ovaj jelen ima značajke četiri životinje sve uvijene u jednu!

Izgled i ponašanje jelena Pere Davida

Ljeti jelen Pere Davida ima crvenkasto-smeđi kaput s crnom prugom na ramenu. Ali, zimi mu kaput postaje sivosmeđe boje. Ove boje pomažu u kamufliranju jelena tijekom različitih godišnjih doba. Jelen mužjaka Pere Davida ima rogove duljine od 21 do 31 centimetar. Duljina roga dugačka 31 inč jednaka je duljini s dvije složene igle za kuglanje. Mužjaci jelena koriste se rogovima za borbu protiv drugih mužjaka dok se natječu za ženke tijekom sezone parenja. Ovi se jeleni mogu podići na stražnjim nogama i u borbi boriti rogove.

Jelen Pere Davida dugačak je 6 ½ do nešto više od 7 metara. Jelen dugačak sedam metara dugačak je poput velikog božićnog drvca. Također, ovaj jelen može težiti od 298lbs do 441 lbs. A 441lbs Pere Davidov jelen težine je jednak polovici odraslog konja. Iako je 441 kg najveća težina jelena Pere Davida, jelen Whitetail može narasti na malo više od 500 lbs.

Jelen Pere Davida ima kopita, ali oni se razlikuju od kopita drugih vrsta jelena. Većina jelena ima kopita uska s prstima pritisnutim jedan uz drugog. Alternativno, jelen Pere Davida ima kopita koja su raširena mrežama između prstiju. Zašto? Ova kopita pomažu u kretanju jelena Pere Davida kroz vodu dok plivaju u močvarama i močvarama. Mnogi od ovih jelena provode puno vremena stojeći u vodi koja može doseći visinu do ramena.

Jedinstveni dizajn kopita ovog jelena izvrstan je za plivanje, ali ne pridonosi njegovoj brzini. Jelen Pere Davida može trčati samo oko 18 milja na sat. Usporedite to s bijelim jelenom koji može postići brzinu do 30 milja na sat ili više Sob koji može trčati 50 milja na sat!

Ti su jeleni društveni, odlazeći sisavci i vole živjeti u velikim skupinama koje se ponekad nazivaju stadom, bandom ili ruljom. Kad je jelena Pere Davida bilo u izobilju, možda je u stadu bilo na desetke ili čak stotine jelena. Osim toga, život u krdu pruža zaštitu od grabežljivca kao što je tigar . Jednom kad jeleni počnu trčati, tigar ima izazovno vrijeme pronaći i odvojiti jednog jelena za napad. Osim toga, skupina trčećih jelena može ozlijediti tigra koji pokušava ući u stado.

Stanište jelena Petra Davida

Jeleni Pere Davida su iz sjeveroistočne i istočne središnje Kine. Porijeklom su iz suptropske klime koja živi u močvarama i oko močvara. Njihova mrežasta kopita omogućuju im puno vremena da provode plivajući. Njihova kopita također im pružaju potporu dok hodaju po blatnjavim, mokrim područjima.

Prehrana jelena Pere Davida

Što jede jelen Pere Davida? Biljojedi su i hrane se prehranom uglavnom od trave. Međutim, ako trave nema dovoljno posebno zimi, jesti će vodene biljke koje rastu u močvarama i oko njih.

Jeleni Pere Davida instinktivno znaju koje vrste trava i biljaka treba jesti. Ali, ako jedu travu ili drugu vegetaciju koja je zagađena kemikalijama ili pesticidima, mogu se jako razboljeti ili umrijeti.

Jeleni grabežljivci i prijetnje Pere Davida

Službeni status zaštite jelena Pere Davida je Izumrli u divljini. U kasnim 1800-ima u Kini je ostalo samo nekoliko ovih jelena. Njihovu populaciju znatno su smanjili ljudi koji su ih lovili i jeli. Mala skupina ovih jelena pripadala je kineskom caru po imenu Tonghzi. Ali, poplava je srušila ogradu na kojoj su se nalazili jeleni i oni su pobjegli. Te su jelene seljaci i vojnici lovili i jeli na tom području. Dakle, kad su živjeli u divljini, glavni im je grabežljivac bio čovjek . Tigrovi su također plijenili jelena Pere Davida.

Danas postoji relativno mali broj jelena Pere Davida koji žive u zatočeništvu u zoološkim vrtovima i svetištima. Nastoji se povećati populacija ovih jelena dok žive u zaštićenim područjima.

Reprodukcija jelena Pere Davida, bebe i životni vijek

Sezona parenja ovog jelena je u lipnju. Mužjak jelena Pere Davida pridružuje se grupi ženki radi parenja s jednom ili više njih. Za to vrijeme muški jelen vjerojatno će se boriti s drugim muškim jelenima kako bi zaštitio skupinu ženki s kojima je. Mužjaci jelena se udaraju ili boksaju rogovima kao način borbe. Jači mužjak pobjeđuje.

Gestacijsko razdoblje ženke je oko 9 mjeseci i ona rađa živo dijete, koje se također naziva a jelenjače u travnju ili svibnju. Većina ženskih jelena Pere Davida ima jednu mladunče. Imati dvije mladunke odjednom je rjeđe. Mladunčad teži između 25 i 29 kilograma po rođenju i brzo počinje rasti!

Poput ostalih mladunaca, i ove su jelene rođene s bijelim mrljama na kaputu. Mrlje nestaju kako stare. Laž može vidjeti kada se rodio, ali ne može odmah hodati. Međutim, mladunče se bori da ustane i stavi težinu na noge gotovo odmah. Ovo ima puno smisla. Kad bi novorođenče mladunče ostalo na zemlji u divljini, bilo bi ranjivo na grabežljivce poput tigrova ili korsaka lisice .

Mladunče doji majku dok se ne odbiju i ne počnu jesti travu sa starijim jelenima. Mladunac ostaje s majkom oko 14 mjeseci kada je spreman preživjeti bez njezine pomoći.

Jeleni Pere Davida u divljini žive oko 18 godina. Najstariji jelen Pere Davida živio je 23 godine i to u zatočeništvu gdje se o tim jelenima dobro brine.

Kako su ovi jeleni stariji, skloni su bolestima koje utječu na njihovo mišićno tkivo poznato i kao miopatija. Inače, ova vrsta miopatije slična je miopatiji konja koja se javlja kod konja.

Populacija jelena Pere Davida

Iako je službeni status zaštite jelena Pere Davida izumrli u divljini, postoje neke iznimke. Napori konzervatora da povećaju populaciju počeli su djelovati. Neki od ovih jelena pušteni su natrag u divljinu u nadi da će se razmnožiti i još više povećati populaciju. Također, još uvijek postoji mnogo jelena Pere Davida o kojima se brinu u zoološkim vrtovima i drugim utočištima. Broj stanovnika procjenjuje se na oko 2000.

Jedan od razloga sporog porasta populacije ovog sisavca je ženka jelena koja ima samo jednu bebu po leglu. Ali, ako populacija jelena Pere Davida i dalje raste, možda će dobiti novi, ažurirani status zaštite.

Česta pitanja o jelenima Pere Davida

Je li jelen Pere Davida izumro?

Službeno, jeleni Pere Davida navedeni su kao Izumrli u divljini. Ali, to ne znači da ih igdje nema. Uzgojni programi omogućili su puštanje nekih od ovih jelena natrag u divljinu. Osim toga, tu su i jeleni Pere Davida koji su izloženi u raznim zoološkim vrtovima u Kini, Sjedinjenim Državama i drugdje.

Koliko je jelena Pere Davida ostalo?

Otprilike 2000 ovih jelena ostalo je na svijetu. Zaštitari prirode svake godine rade na povećanju populacije ovog jelena.

Kako je jelen Pere Davida izumro u Kini?

Jeleni Pere Davida izumrli su u divljini u Kini, jer su ih redovito lovili zbog hrane ili sporta. Također, gubitak njihovog močvarnog staništa pridonio je masovnom padu populacije ovog jelena. Izgradnja cesta je jedna stvar koja oduzima močvarni prostor jelenima Pere Davida i ostalim životinjama koje tamo žive.

Što jede jelen Pere Davida?

Ovaj jelen svakodnevno jede travu. Međutim, ako trave nema u razna doba godine, jesti će vodene biljke koje rastu u močvarama.

Tko je otkrio jelena Pere Davida?

Ime jelen dobio je po katoličkom svećeniku i zoologu / botaničaru koji ga je otkrio. Zvao se otac Armand David. Otkrio je ovog jelena kao i mnoge druge vrste životinja i biljaka na svojim ekspedicijama u Kinu sredinom 1800-ih. Tamo je poslan da dokumentira ove vrste kako bi drugi mogli saznati više o njima.

Pogledajte svih 38 životinje koje počinju s P

Izvori

    Zanimljivi Članci