Dikobraz

Znanstvena klasifikacija dikobraza

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Rodentia
Obitelj
Erethizontidae
Rod
Erethrizon
Znanstveno ime
Erethizon Dorsaum

Status zaštite dikobraza:

Najmanja briga

Dikobraz Mjesto:

Azija
Centralna Amerika
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
Južna Amerika

Činjenice o dikobrazu

Glavni plijen
Korijeni, lišće, bobice
Stanište
Guste šume i travnjaci
Predatori
Sova, orlovi, vukovi
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Korijenje
Tip
Sisavac
Slogan
U svijetu postoji 30 različitih vrsta!

Fizičke karakteristike dikobraza

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Žuta boja
  • Crno
Tip kože
Šiljci
Najveća brzina
2 mph
Životni vijek
8-12 godina
Težina
5,4-16 kg (12-35 lbs)

Dikobrazi su treći najveći glodavac na planetu. Razgrađeni su na dvije vrste dikobraza, a to su stare i nove. Poznato je kako se ti veliki glodavci bore protiv ogromnih grabežljivaca, a tijekom godine se hrane biljkama, grmljem i drvećem. Unatoč žestokoj vanjštini, nježna su i poslušna bića, osim ako ih ne isprovociraju.



Vrhunske činjenice o dikobrazu

-Quills imaju sloj masti s antibiotikom koji pomaže u sprečavanju infekcije kod ljudi i životinja.

-Porcupines imaju sposobnost borbe protiv čak i najvećih i najopasnijih grabežljivaca, uključujući leoparde.

-Dječje dikobraze nazivamo porcupettes, a skupinu dikobraza nazivamo bockanjem.



Znanstveno ime dikobraza

Taksonomija dikobraza raščlanjena je na red Rodentia, obitelj Erethizontidae (Novi svijet) ili Hystricidae (Stari svijet) i Erethizon ili Chaetomys Genius. Dikobrazi Hystricidae uglavnom ostaju na tlu i žive u Europi, Aziji i Africi. Dikobrazi Erethizontidae uživaju u penjanju po drveću i plivanju diljem Amerike. Stvarni naziv dikobraza potječe od francuske riječi porcespin, što u prijevodu znači svinja pero. Širom svijeta postoji preko dva desetina vrsta dikobraza, uključujući:

Obitelj Hystricidae (starinski svijet dikobraza):



  • Malajski dikobraz
  • Sunda dikobraz
  • Rt dikobraz
  • Crested porcupine
  • Indijski dikobraz
  • Dikobraz debelog kralježnice
  • Filipinski dikobraz
  • Sumatranski dikobraz
  • Afrička dikobraz s repom
  • Azijski dikobraz s četkicama
  • Dugorepi dikobraz

Obitelj Erethizontidae (novobranske dikobraze):

  • Štakor izvijen čekinjama
  • Baturitski dikobraz
  • Dikobraz dvobojne kralježnice
  • Prošarani patuljasti dikobraz
  • Bahia dikobraz
  • Crnorepi dlakavi patuljasti dikobraz
  • Meksički dlakavi patuljasti dikobraz
  • Crni patuljasti dikobraz
  • Brazilski dikobraz
  • Zamrznuti dlakavi patuljasti dikobraz
  • Andski dikobraz
  • Rothschildova dikobraza
  • Roosmalenov patuljasti dikobraz
  • Porcupine s panjevim repom
  • Dikobraz Santa Marta
  • Coandumirim
  • Paragvajski dlakavi patuljasti dikobraz
  • Smeđi dlakavi patuljasti dikobraz
  • Sjevernoamerički dikobraz

Izgled i ponašanje dikobraza

Svaka vrsta dikobraza izgleda malo drugačije od sljedeće. Međutim, oni imaju neke opće karakteristike izgleda, kao što često imaju robusna tijela i male glave. Njihovi peroni bit će grupirani ili pojedinačno ugrađeni u kožu i kosu. Ove su perjanice njihova obrana. Odbacit će svoje perje na put potencijalnog grabežljivca da se zaštite

Prednji dio njihovih tijela najosjetljiviji je jer je pokriven dlakama, a ne perjem. Osnovna boja kose može varirati, uključujući žutu, smeđu, sivosmeđu, tamno smeđu ili crnu. Uzorci koji prekrivaju osnovni sloj također se mogu razlikovati u boji, uključujući crnu, narančastu, žutu i bijelu. U nekim dijelovima svijeta postoje čak i albino dikobrazi. Većina dikobraza duga je između 25 i 40 centimetara, što uključuje i njihov rep. Obično teže između 10 i 40 kilograma. I mužjaci i ženke otprilike su iste veličine. A mnoge vrste imaju potplat bez dlaka zbog čega su izvrsni penjači.

Dikobrazi su osamljene životinje koje većinu vremena provode same. Zimi će se okupljati u grupe i provoditi vrijeme s potencijalnim partnerom tijekom udvaranja. Skupina dikobraza naziva se bockanje. Kad se zimi okupe kao grupa, zateći ćete skupinu do 12 dikobraza zajedno.

Dikobraz koji se penje na drvo

Stanište dikobraza

Gdje žive dikobrazi? Dikobrazi Novog svijeta uglavnom se nalaze u Americi; dok se starinski svijet dikobraza često nalazi u Europi, Aziji i Africi. U Amerikama ćete naći dikobraze i uživajte u istraživanju drveća i vode koliko i zemlje. Međutim, dikobrazi u drugim dijelovima svijeta uglavnom ostaju na čvrstom tlu. Naći ćete ih kako žive na gotovo svim vrstama terena, uključujući pustinje, šume, travnjake, planine i prašume. Oni se mogu prilično lako prilagoditi svom okruženju. Mnoge vrste dikobraza radije provode unutar stjenovitih pukotina, špilja, klupka korijenja, četke, grana drveća, jama i šupljih trupaca i drveća. Njihov dom, ma gdje bio, zove se brlog. Ne hiberniraju; no oni su noćni pa danju spavaju, a noću istražuju.



Dijeta dikobraza

Dikobrazi širom svijeta biljojedi su. Svaki dan pojedu otprilike 0,9 kilograma hrane. Tijekom zime oslanjaju se na koru drveća kao primarni izvor hranjivih sastojaka. Zbog teških uvjeta, zimi često izgube oko 17% svoje težine zbog nedostatka dušika u zimskoj prehrani. U proljeće, dikobrazi preferiraju lisne listove bogate proteinima. Ako drveće počne razvijati otrovne tanine, odabrat će više zeljastih biljaka i drveća s manje tanina.

Ljeto donosi više prehrambenih promjena, uključujući lišće bogato kalijem. To može dovesti do izlučivanja previše natrija što tjera porcupine da krenu u potragu za soli. U prirodi sol mogu pronaći u raznim izvorima, poput vodenih biljaka. Kad ga ne pronađu u prirodi, traže izvore napravljene od čovjeka, uključujući gume, šperploču, ručke alata i prelomne crte. U nekim će slučajevima jesti određene orašaste plodove i voće. Unatoč prehrambenim navikama u prirodi, oni uzrokuju daleko manje štete od insekata, bolesti, vjetrova i požara.

Dikobrazni grabežljivci i prijetnje

Mali rast dikobraza, posebno mladih, čini ih ranjivima na brojne grabežljivce, uključujući velike rogaste sove, crne medvjede, bobce, kunu, dugorepe lasice, hermeline, kojote i nercu. Ribar je njihov najčešći grabežljivac. Ribari čak mogu spriječiti rast populacije dikobraza. Ako se predator ipak približi, dikobraz će okrenuti leđa predatoru držeći peraje suočene s prijetnjom cijelo vrijeme. Međutim, ako grabežljivac može dobiti dikobraz na leđa, često će izgubiti bitku. U nekim su se slučajevima dikobrazi borili protiv napada svojim peresima, uključujući i vrlo opasne životinje poput leoparda. Kad se grabežljivcu koji se približava ugradi pero u šapu ili tijelo, često će se povući jer su pero prilično bolno i teško ga je životinja ukloniti.

Phillippine porcupine jedini je dikobraz koji je trenutno kategoriziran kao ranjiv. Svi ostali navedeni su u klasifikaciji koja najmanje brine. Najveća prijetnja globalnoj populaciji dikobraza je krčenje šuma, šumski požari i razvoj infrastrukture. Te akcije istjeruju vrganje iz njihovih domova i prisiljavaju sporo glodajuće glodavce da traže nove izvore hrane i skloništa. Automobili se također smatraju prijetnjom za dikobraze jer se dikobrazi presporo kreću kada prelaze ulicu.

Reprodukcija dikobraza, bebe i životni vijek

Ritual parenja dikobraza uključuje samo dominantne muške dikobraze koji se pare s nekoliko ženki, a manje dominantni mužjaci možda se uopće neće pariti. Mužjaci će braniti svog supružnika nekoliko dana tijekom godišnje sezone razmnožavanja kako bi se borili protiv drugih potencijalnih udvarača. Ženke će se također boriti za svoj teritorij protiv drugih ženki dikobraza. Prosce mužjaka privlače miris i vokalizacije žena. Parenje će se dogoditi samo kad ženka odabere mužjaka i postane otvorena za njegov napredak.

Godišnja sezona uzgoja traje od listopada do studenog. Ženka će nositi 210 dana i roditi od jednog do tri potomstva. Dječji porcupini obično se rađaju u travnju ili svibnju, a zovu se porcupettes. Novorođenčad teži između 0,88 i 1,17 kilograma i duga je 10 centimetara. Kosa im je meka tijekom poroda. Quills će se stvrdnuti nakon nekoliko sati. Oči im se često ne otvore nekoliko dana. Majka će kratko dojiti. Nakon pet mjeseci, potomci će se potpuno osamostaliti i ostaviti da sami prežive prvu zimu.

Prosječni životni vijek divljeg dikobraza je pet do sedam godina. Dikobrazi uzgajani u zatočeništvu mogli bi živjeti i do 10 godina. Poznato je da praški zoološki vrt ima indijskog grebenastog dikobraza najmanje 30 godina. Kako dikobrazi stare, mogu patiti od bolesti i gubitka osjetila zbog čega su osjetljiviji na grabežljivce i prirodnu smrt.

Populacija dikobraza

Sve vrste dikobraza u ovom trenutku smatraju se najmanjom zabrinutošću. Kao rezultat toga, populacijske studije nisu pretjerano dostupne što otežava određivanje globalne veličine populacije dikobraza. U ovom trenutku jedine poznate prijetnje rastu stanovništva su ribarski grabežljivac i ljudski razvoj.

Pogledajte svih 38 životinje koje počinju s P

Zanimljivi Članci