Crvena panda

Znanstvena klasifikacija Red Panda

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Ailuridae
Rod
Ailurus
Znanstveno ime
Ailurus zlato

Status zaštite crvene pande:

Ugroženi

Mjesto Red Panda:

Azija

Zabavna činjenica o crvenoj pandi:

U divljini ih je ostalo manje od 3000!

Činjenice o crvenoj pandi

Plijen
Bambus, bobice, jaja
Ime Young
Mladunče
Grupno ponašanje
  • Osamljeno
Zabavna činjenica
U divljini ih je ostalo manje od 3000!
Procijenjena veličina stanovništva
manje od 3000
Najveća prijetnja
Gubitak staništa
Najizrazitija značajka
Rđavo obojeno gusto krzno i ​​prugasto lice
Druga imena)
Mala panda, Vatrena lisica
Razdoblje trudnoće
4 mjeseca
Stanište
Visinska planinska šuma
Predatori
Snježni leopard, kuna, čovjek
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
3
Životni stil
  • Noćni
Uobičajeno ime
Crvena panda
Broj vrsta
1
Mjesto
Himalaji
Slogan
U divljini ih je ostalo manje od 3000!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike crvene pande

Boja
  • Smeđa
  • Neto
  • Bijela
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
24 mph
Životni vijek
8 - 12 godina
Težina
3 kg - 6,2 kg (7 lbs - 14 lbs)
Duljina
60cm - 120cm (24in - 47in)
Dob spolne zrelosti
18 mjeseci
Doba odvikavanja
5 mjeseci

Klasifikacija i evolucija crvene pande

Crvena panda vrsta je mesožderkog sisavca veličine mačke koja obitava u umjerenim planinskim šumama na obroncima Himalaje. Kao što im samo ime govori, povezani su s većom i poznatijom Divovskom pandom (iako točna blizina njihove veze još uvijek ostaje nesigurna prema znanosti), zajedno s dijeljenjem brojnih karakteristika s Rakunom, pa su tako Crvene pande svrstane u vlastita obitelj. Crvena panda također je poznata pod brojnim različitim imenima u svojim matičnim regijama, uključujući Malu pandu, Crvenu mačku-medvjeda i kao Vatrena lisica u Nepalu. Kao i njihov puno veći rođak, Crvena se panda oslanja na bambus kako bi se hranila, a brzom sječom šuma na ovim jedinstvenim područjima sve je manje životinja koje bi mogle jesti, što je u konačnici dovelo do toga da se Crvena panda nađe kao ugrožena vrsta.



Anatomija i izgled crvene pande

Crvena panda otprilike je iste veličine kao velika kućna mačka, mačjeg lica i dugog, čupavog repa. Njihovo hrđavo gusto krzno pokriva njihovo tijelo, s iznimkom gotovo bijelih ušiju, obraza, njuške i mrlja iznad očiju. Crvena panda također ima crvenkasto smeđe pruge koje se protežu s obje strane bijele njuške, zajedno s izmjeničnim svijetlim i tamnim prstenovima na repovima. Crvena panda također ima poluuvlačne kandže za pomoć pri penjanju i stabilnosti među granama te snažne, žilave čeljusti koje koriste za žvakanje bambusa. Poput Giant Pande, i Red Panda ima proširenu zglobnu kost koja djeluje pomalo poput palca, omogućujući im da se drže za bambus dok ga žvaču. Crvena panda također ima gusto krzno koje pomaže u zagrijavanju tijekom hladne zime, zajedno s gustim i vunastim krznom na tabanima, što ne samo da pomaže da im stopala budu topla, već i sprječava klizanje na mokrim granama.



Rasprostranjenost i stanište crvene pande

Crvena panda živi u umjerenim šumama na Himalaji na nadmorskim visinama između 1.800 i 4.000 metara. Te su visoke planinske padine obično prekrivene listopadnom šumom tvrdog drveta s bambusovim podkatom koji je presudan za opstanak Crvene pande. Njihov se povijesni domet protezao kroz Butan, Nepal, Indiju, Mijanmar i Kinu, gdje se njihov raspon preklapa s rasponom još rjeđe Divovske pande, ali danas je Crvena panda izumrla iz određenih područja, a broj stanovništva brzo opada. Zbog krhke ekologije njihovih izvornih, planinskih šuma i oslanjanja na jedenje bambusa, Crvena panda gura se u manje i izolirane džepove svog nekada širokog raspona s drugim čimbenicima, uključujući klimatske promjene koje utječu na nedostatak obilja bambusa.

Ponašanje i životni stil crvene pande

Crvena panda je noćna i općenito osamljena životinja, s izuzetkom mužjaka i ženki koji se okupljaju radi parenja tijekom sezone razmnožavanja. Crvene pande provode dnevne dane spavajući u granama visoko u krošnjama držeći ih dugački, čupavi rep omotan oko sebe kako bi ih ugrijao. Iako je poznato da se hrane drvećem, obično se spuštaju na zemlju nakon sumraka kako bi počeli hraniti hranu u sigurnosti tame. Crvena panda teritorijalna je životinja koja svoj dio obilježava izmetom, urinom i ispušta mošusni sekret iz analnih žlijezda. Poznato je i da međusobno komuniciraju pomoću kratkih zvižduka i škripanja. Crvena panda snažan je i okretan penjač koji ne samo da sigurno spava u granama tijekom dana, već također može uzletjeti u deblo ako ga ugroze grabežljivci potpomognuti oštrim kandžama.



Reprodukcija crvene pande i životni ciklusi

Crvene pande obično se uzgajaju između siječnja i ožujka, a nakon razdoblja trudnoće koje traje oko četiri mjeseca, ženka rađa 1 - 5 mladunaca koji su rođeni slijepi i iako oči počinju otvarati u roku od nekoliko tjedana, mladunci Red Pande ne otvaraju se u potpunosti tek kad napune oko mjesec dana. Prije nego što se njezina mladunčad rode, ženka Crvene pande gradi gnijezdo u rupi na drvetu, korijenju ili gustišu bambusa koja je obložena lišćem, mahovinom i ostalim mekanim biljnim materijalom. Mladunci crvene pande možda neće napustiti gnijezdo dok ne napune tri mjeseca i budu dovoljno jaki da pregovaraju o nezgodnim granama. Hrane se isključivo bambusom dok ne postanu dovoljno odrasli da nahrane drugu hranu i dostignu svoju punu veličinu za odrasle nakon otprilike godinu dana. Međutim, postoji visoka stopa smrtnosti kod mladih Crvenih pandi, koja do 80% ne dosegne punoljetnost.

Dijeta i plijen crvene pande

Iako Crvena panda pripada skupini mesoždera sisavaca, njihova je prehrana gotovo vegetarijanska jer bambusovi izdanci čine većinu njihove hrane. Međutim, budući da je Crvena panda sisavac, on ima kratki probavni sustav što znači da iako bambus ionako ima malo prehrane, nisu u mogućnosti dobiti najveći dio svojih obroka. Za razliku od Giant Pande, Crvena panda također će jesti i raznovrsnu drugu hranu kao dodatak prehrani poput žira, bobičastog voća i trava, zajedno s lišćem, miševima, gušterima, pilićima i ptičjim jajima. Uz izvrsni vid, miris i sluh, Crvena panda na njušci ima i duge bijele brkove koji joj pomažu u plovidbi gustim raslinjem u noćnoj tami, kada najaktivnije traži hranu.

Crvene pande predatori i prijetnje

Zbog činjenice da Crvene pande nastanjuju planinske šume na visokim nadmorskim visinama, oni zapravo imaju manje prirodnih grabežljivaca nego što bi živjeli dalje niz padine. Snježni leopardi i kune jedini su pravi grabežljivci Crvene pande, zajedno s pticama grabljivicama i malim zvijerima koji plijene manja i ranjivija mladunca. Najveća prijetnja Crvenoj pandi su ljudi koji su na ovu vrstu utjecali uglavnom krčenjem šuma njihovih nevjerojatno jedinstvenih staništa. Zbog ljudskog zadiranja, ilegalnog lova i krivolova došlo je do drastičnog smanjenja broja populacije Crvene pande, s tim da su i ove populacije potisnute u zasebnija, izolirana područja. Jedna od glavnih zabrinutosti zbog ovoga jest da će tim populacijama, iako biti ugroženi križanjem srodstva, dovesti do manje uspješnih pojedinaca na tim područjima.



Zanimljive činjenice i značajke Red Pande

Živjeti visoko u hladnoj planinskoj klimi znači da su Crvene pande dobro prilagođene grijanju svojim gustim krznom i repom poput pokrivača. Međutim, u zaista hladnim danima poznato je da se Crvene pande sunčaju visoko u krošnjama kako bi se ugrijale dok su danju spavale. Studija provedena 2001. godine otkrila je da je 79% Crvenih pandi izvijestilo o tome gdje je pronađeno unutar 100 metara od najbližeg vodenog tijela, što ukazuje da bi dobar izvor vode mogao biti presudan za njihove ionako stroge zahtjeve staništa. Dokazi također sugeriraju da stope razmnožavanja Red Pande opadaju, što se vjeruje da je povezano s padom hrane koju jedu kako bi preživjele i uspješno se razmnožile.

Odnos crvene pande s ljudima

Ljudi se godinama dive crvenim pandama, ali mnoga iskustva s njima imamo u zoološkim vrtovima i institucijama za životinje jer ove rijetke i tajne životinje može biti nevjerojatno teško uočiti u divljini. To je međutim jedan od čimbenika njihove smrti jer je jedno indijansko selo izvijestilo da je 47 crvenih pandi zarobljeno i prodano zoološkim vrtovima širom svijeta u samo godinu dana. Iako se vjeruje da je ljudsko uplitanje u njihova jedinstvena i specijalizirana staništa najveći razlog smanjenja broja crvenih pandi na Himalaji, a krčenje šuma uglavnom u obliku sječe šuma jedan je od glavnih krivaca. Kao i kod Divovske pande, i Crvena se panda u velikoj mjeri oslanja na visinske bambusove šikare kako bi preživjela i bez njih nema kamo drugdje.

Status očuvanja crvene pande i život danas

Danas je Crvena panda na Crvenom popisu IUCN-a navedena kao životinjska vrsta koja je ugrožena u svom prirodnom okruženju i stoga joj u bliskoj budućnosti ozbiljno prijeti izumiranje. Procjenjuje se da u divljini ostaje manje od 3000 crvenih pandi, a većina njih naseljava male zaštićene zone unutar nacionalnih parkova. Brojni programi uzgoja u zatočeništvu uspostavljeni su također u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi i čini se da imaju relativan uspjeh u svom radu.

Pogledajte sve 21 životinje koje počinju s R

How to say Crvena Panda in ...
Bugarskicrvena panda
katalonskicrvena panda
češkicrvena panda
danskicrvena panda
njemačkiMala panda
EngleskiCrvena panda
esperantoMala panda
ŠpanjolskiAilurus zlato
FinskiKultapanda
francuskiMala panda
Hebrejskicrvena panda
HrvatskiCrveni panda
MađarskiCrveni mačji medvjed
indonezijskiCrvena panda
talijanskiAilurus zlato
japanskiManja panda
NizozemskiKleine panda
Engleskicrvena panda
PoliratiMala panda
Portugalskicrvena panda
Engleskicrvena panda
SlovenskiMačji panda
švedskiMačji medvjed
turskiMala panda
vijetnamskicrvena panda
kineskicrvena panda
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
  8. O crvenim pandama, dostupno ovdje: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. Činjenice o crvenoj pandi, dostupno ovdje: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. Dijeta s crvenom pandom, dostupno ovdje: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. Informacije o crvenoj pandi, dostupne ovdje: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. Očuvanje crvene pande, dostupno ovdje: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

Zanimljivi Članci