Naočalasti medvjed



Znanstvena klasifikacija naočalastih medvjeda

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Ursidae
Rod
Tremarctos
Znanstveno ime
Imati Tremarctos

Stanje očuvanosti naočala:

Ugroženi

Naočalasto mjesto medvjeda:

Južna Amerika

Naočale o medvjedu

Glavni plijen
Bobice, miševi, ptice
Prepoznatljiva značajka
Lagane naočale na licu i duge kandže
Stanište
Primorske šume i pustinje
Predatori
Čovjek, Jaguar, Gorski lav
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
2
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Bobice
Tip
Sisavac
Slogan
Rodom iz planina Anda u Južnoj Americi!

Fizičke karakteristike naočarnih medvjeda

Boja
  • Siva
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
30 mph
Životni vijek
20 - 30 godina
Težina
130 kg - 200 kg (286 lbs - 440 lbs)
Visina
1,5 m - 2 m (4,9 ft - 6,6 ft)

'Naočalasti medvjedi komuniciraju s drugim medvjedima uz zvuke vrištanja, gugutanja i mukanja'



Ime ovog medvjeda odnosi se na preplanulu ili svijetlu kosu oko oba oka, što čini kao da nosi naočale ili naočale. Muški medvjedi u naočalama mogu narasti do 6 i pol metara. Ti medvjedi žive u Južnoj Americi. Oni su svejedi koji svoje domove prave na drveću.

5 naočarnih činjenica o medvjedu

• Ovaj se medvjed naziva i andskim medvjedom jer živi u blizini planina Anda u Južnoj Americi

• Naočalasti medvjedi čine platformu ili gnijezdo od čvrstih grana na drvetu gdje mogu jesti i spavati

• Ovi su medvjedi aktivni tijekom cijele godine jer im je hrana dostupna tijekom cijele godine

• Naočalasti medvjedi vole živjeti sami

• Ovi medvjedi jedu voće i biljke s bodljikavim lišćem kao i insekte i glodavce

Znanstveno ime spektakularnog medvjeda

Naočalasti medvjed uobičajeno je ime ove životinje, a Tremarctos ornatus znanstveno ime. Ponekad se naziva i andskim medvjedom. Pripada obitelji Ursidae i u klasi je Mammalia.

Tremarctos ornatus je grčka riječ. Trem znači rupa, dok arctos znači medvjed. Riječ rupa odnosi se na rupu u nadlaktičnoj kosti ovog određenog medvjeda. Riječ ornatus znači ukrašen. Uređeno se odnosi na neobičnu obojenost krzna ovog medvjeda.

Ovaj je medvjed jedina vrsta medvjeda koja živi u Južnoj Americi. Najbliži je rođak poznat kao medvjed na Floridi ili tremarctos floridanus. Ali, medvjed na Floridi s naočalama je sada izumro .



Naočaran izgled i ponašanje medvjeda

Krzno na tijelu naočalastog medvjeda crno je i smeđe. Ovi medvjedi imaju bijelo ili svijetlo krzno koje stvara uzorak u polukrugu oko oba oka.

Svaki medvjed u naočalama ima jedinstveni uzorak bijelih oznaka na krznu koje pokriva glavu, vrat i prsa. Niti dva medvjeda s naočalama ne izgledaju jednako! Znanstvenici o tim oznakama razmišljaju kao o 'otisku prsta' medvjeda.

Muški medvjedi otprilike su dvostruko veći od ženki. Mužjaci mogu narasti do 6 i pol metara dužine i težine od 220 do 380 kilograma. Da ga stavimo u perspektivu, 6-metarski medvjed duljine je jednak prosječno odraslom odraslom čovjeku. Medvjed od 380 kilograma težine je jednak dvjema odraslim klokanima!

Ženka medvjeda teži između 130 i 170 kilograma i duga je oko 3 i pol do 4 metra. Zamislite ženskog medvjeda s naočalama visine 4 metra koji je duljine jednak nizu od 8 olovaka. Ženka medvjeda teška 170 kilograma otprilike je teška koliko i samo jedan odrasli klokan.

Ti su medvjedi jedna od najmanjih vrsta medvjeda na svijetu. Polarni medvjed najveći je medvjed na svijetu. Za usporedbu, muški bijeli medvjed ima duljinu od 8 do preko 9 stopa, dok muški medvjed u naočalama može biti dugačak 6 i pol metara.

Ti su medvjedi usamljene, sramežljive životinje. Većinu vremena ostaju skriveni od pogleda. Naravno, viđaju se zajedno tijekom sezone razmnožavanja. Za razliku od ostalih vrsta medvjeda, naočarki medvjed ostaje aktivan tijekom cijele godine. Ne ulaze u zimski san jer im je dostupan izvor hrane tijekom cijelog godišnjeg doba.

Naočalasti medvjed koji hoda po kamenju
Naočalasti medvjed koji hoda po kamenju

Naočarano stanište medvjeda

Ti medvjedi žive u Južnoj Americi u tropskim planinama Ande. Njihov teritorij uključuje Peru, Boliviju, Kolumbiju, Ekvador i Venezuelu.

Ti medvjedi žive u oblačnim šumama smještenim 14000 metara u planinama Anda. Zovu ih oblačne šume zbog tropske klime i oblaka niske razine ili magle koja neprestano prekriva krošnje drveća. Naočalasti medvjedi provode puno vremena opuštajući se na granama drveća i spuštaju se kad žele pronaći hranu. Imaju oštre, duge kandže, a prednje noge duže su od stražnjih. Ove dvije značajke pomažu ovim medvjedima da se popnu visoko na drveće. Uz to, koriste svoje kandže, kao i snagu da savijaju i lome grane kako bi stvorili gnijezdo na drvetu.

Većina ovih medvjeda ostaje na istom području tijekom cijele godine. Migrirat će samo na kratku udaljenost ako to trebaju učiniti kako bi pronašli hranu.

Naočalasta medvjeđa dijeta

Što jedu medvjedi s naočalama? Ti su medvjedi svejedi. Jedu puno biljnog svijeta, uključujući palmino lišće, voće, lukovice orhideja, orašaste plodove i bobice. Ovi medvjedi jedu i insekte i male životinje poput ptica i viscacha (vrsta glodavaca). Ponekad će jesti mrtve životinje ili strvinu, pronađu u šumi.

Ti su medvjedi svejedi jer imaju pristup biljkama i životinjama kao izvor hrane u šumama planina Anda. Usporedite to s polarnim medvjedima koji žive u ledenom arktičkom okruženju. Polarni medvjedi su mesojedi jer im je lak pristup morževima, tuljanima i drugim životinjama koje mogu uloviti i pojesti.

Postoje neke otrovne žabe koje žive u planinama Anda. To bi bilo štetno za naočalastog medvjeda za jesti.



Naočari Medvjeđi grabežljivci i prijetnje

Puno odrasli medvjedi u naočalama nemaju predatora osim ljudi . Neki ljudi love ove medvjede zbog kandži, kože ili krzna. Drugi ih love zbog medvjeđeg mesa. Uz to, neki medvjedi s naočalama pronalaze put na poljoprivredno zemljište. Farmer ih može smatrati prijetnjom i ubiti.

Medvjedići imaju predatore zbog svoje male veličine. Uz to su slijepi i bespomoćni kad se rode. Nažalost, to ih čini privlačnima za grabežljivce koji se mogu nalaziti u tom području. Njihovi grabežljivci uključuju pume , jaguari , odrasli medvjedi u naočalama i ljudi. Mladunče može biti napadnuto ako odluta predaleko od majke.

Ovi se medvjedi suočavaju s gubitkom staništa zbog sječe šuma i čišćenja zemljišta. Šume se mogu posjeći kako bi se napravili put cestama, autocestama ili plinovodima. Ili bi se zemljište moglo pretvoriti u poljoprivredno zemljište.

Službeni status zaštite medvjeda s naočalama je Ugroženi . Kako bi se povećala populacija ovih medvjeda, usvojeni su zakoni protiv lova na njih. Također, zoološki vrtovi, uključujući zoološki vrt Rosamond Gifford, imaju programe zaštite koji su zaštićeni kako bi zaštitili ove medvjede i povećali populaciju.

Naočalasta reprodukcija medvjeda, bebe i životni vijek

Sezona parenja medvjeda s naočalama pada između travnja i lipnja. Ženke odaju određeni miris privlačeći muškarce tijekom sezone parenja. Dva mužjaka medvjeda mogu se boriti za pažnju jedne ženke. Ženka medvjeda u naočalama je trudna 6 do 7 mjeseci i rađa 1 do 2 bebe. Ponekad će ženka medvjeda roditi 3 mladunca, ali to nije tako često. Kao napomenu, ženka rađa otprilike svake 2 do 3 godine.

Novorođenče je u prosjeku teško samo 11 unci! Zamislite limenku juhe iz svog kuhinjskog ormarića. Medvjedica od 11 unci teži gotovo onoliko koliko ta juha može. Oči djeteta zatvorene su pri rođenju i ne otvaraju se dok medvjed ne napuni oko mjesec dana. Može se kretati, ali se u svemu oslanja na majku. Krzno novorođenčeta crno je s bijelim oznakama. Oznake postaju jasnije kako mladi medvjed raste.

Mladunci ostaju s majkom oko 2 godine jašući na njenim leđima dok ih ona uči pronaći hranu i skloniti se. Rastu vrlo brzo dostižući težinu od 22 kilograma sa 6 mjeseci. Nakon navršene 2 godine života, mladi medvjedi sami izlaze u svijet.

Životni vijek naočalastih medvjeda u divljini iznosi od 20 do 25 godina. Medvjedi koji se drže u zoološkom vrtu mogu živjeti do 30-ih godina. Razumljivo je da će medvjed koji živi u zaštićenom okolišu najvjerojatnije živjeti duže od divljeg. Rekord najstarijeg medvjeda s naočalama postiže onaj koji je živio 36 godina i 8 mjeseci u Nacionalnom zoološkom vrtu u Washingtonu.

Naočalasti medvjedi koji žive u zoološkim vrtovima ranjivi su na stanje koje se naziva sindrom alopecije. Ovo stanje uzrokuje gubitak kose na bokovima i drugdje na tijelu medvjeda.

Naočalasta populacija medvjeda

Status očuvanosti naočalastog medvjeda je Ugroženi . Teško je dobiti točan broj u vezi s ukupnom populacijom ovog medvjeda, jer se on većinu vremena skriva. No, znanstvenici su procijenili da se populacija kreće između 6000 i 10 000 medvjeda u sjevernom dijelu planina Anda.

Čini se da se s gubitkom staništa i problemima krivolova populacija ovog medvjeda smanjuje.

Pogledajte sve 71 životinje koje počinju sa S

Zanimljivi Članci