Toucan



Toucanova znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Piciformes
Obitelj
Ramphastidae
Rod
Ramfastos
Znanstveno ime
Ramphastos Toco

Status zaštite Toucan:

Najmanja briga

Mjesto Toucan:

Centralna Amerika
Južna Amerika

Toucan činjenice

Glavni plijen
Voće, jaja, insekti
Prepoznatljiva značajka
Malo tijelo i ogroman šareni kljun
Raspon krila
50cm - 119cm (20in - 47in)
Stanište
Nizinska prašuma i granice tropskih šuma
Predatori
Čovjek, lasice, velike ptice
Dijeta
Svejeda
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Voće
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
3
Slogan
Postoji više od 40 različitih vrsta!

Toucan Fizičke karakteristike

Boja
  • Žuta boja
  • Crno
  • Bijela
  • naranča
Tip kože
Perje
Najveća brzina
39 mph
Životni vijek
12 - 20 godina
Težina
130 g - 680 g (4,6 oz - 24 oz)
Visina
29 cm - 63 cm (11,5 inča - 29 inča)

Toucan je srednje velika ptica porijeklom iz prašuma srednje i južne Amerike i Kariba. Danas postoji više od 40 različitih vrsta tukana koje naseljavaju južnoameričke džungle.



Toucan je najpoznatiji po velikom šarenom kljunu koji je unatoč velikoj veličini iznenađujuće lagan zbog činjenice da je izrađen od tvari koja se naziva keratin (iste tvari koja čini nokte i dlake mnogih životinja, uključujući ljude). Kljun tukana mjeri oko polovice duljine tijela tukana i koristi se za parenje, hranjenje i obranu. Doduše, Toucanov račun nije osobito jak i zato se više koristi za zastrašivanje grabežljivaca, a ne za borbu protiv njih.



Toucan ima samo mala krila jer boravi u šumama i zato ne treba putovati na velike udaljenosti. Raspon krila tukana otprilike je iste dužine kao i tijelo tukana. Iako je tukan sposoban letjeti, tukan nije baš dobar u letenju i ne može biti dugo u zraku. Umjesto da svojim krilima obilaze, tukan poskakuje između grana drveća pomoću zakrivljenih nožnih prstiju i oštrih kandži kako bi se dobro držao uske površine za koju se drži.

Tukani su svejede ptice i hrane se mješavinom biljaka i životinja. Tukani jedu voće, bobice, orašaste plodove i sjemenke zajedno s jajima, insektima i malim sisavcima i gmazovima. Primarni izvor hrane za tukan je voće koje raste na drveću na kojem tukan živi.



Toucans imaju brojne grabežljivce u južnoameričkoj džungli, uključujući ljude, velike ptice grabljivice i divlje mačke. Lasice, zmije i štakori imaju tendenciju da više love jaja tukana, a ne sam tukan (mnoge male životinje općenito su zastrašene velikim novčanicama tukana).

Iako su tukani općenito osamljeni tijekom hranjenja, tukani često žive u malim skupinama od oko 6 ili 7 ptica. Svijetle boje tukana daju tukanu kamuflaži u živopisnim krošnjama prašume. Međutim, zbog svojih jarkih boja, tukani se često hvataju i prodaju kao kućni ljubimci, a tukani su popularne životinje u trgovini egzotičnim kućnim ljubimcima.

Tukani grade svoje gnijezdo na drveću i polažu oko 3 jaja. Kad se izlegu pilići tukana, i muški i ženski tukan pomažu im da ih nahrane i zaštite od grabežljivaca. Pilići tukana rađaju se s malim kljunovima koji barem nekoliko mjeseci ne dostižu svoju punu veličinu.



Pogledajte svih 22 životinje koje započinju s T

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, definitivni vizualni vodič kroz svjetske divljine
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011.) Životinjska enciklopedija Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptica

Zanimljivi Članci