Mala krava

Vaquita znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Phocoenidae
Rod
Fokoena
Znanstveno ime
Phocoena sinus

Status zaštite Vaquita:

Kritično ugroženo

Mjesto Vaquita:

Sjeverna Amerika
ocean

Vaquita zabavna činjenica:

Najmanji kitovi u oceanu

Činjenice o Vaquiti

Plijen
Riba, rakovi, lignje
Glavni plijen
Morski psi
Grupno ponašanje
  • Škola
Zabavna činjenica
Najmanji kitovi u oceanu
Procijenjena veličina stanovništva
10
Najveća prijetnja
Prilog
Najizrazitija značajka
Nema kljuna, tamni prstenovi oko očiju
Druga imena)
Mala krava
Razdoblje trudnoće
11 mjeseci
Tip vode
  • Sol
Stanište
ocean
Predatori
Morski psi
Dijeta
Svejeda
Tip
Kitovi
Uobičajeno ime
Mala krava

Fizičke značajke Vaquita

Boja
  • Siva
Tip kože
Koža
Životni vijek
240
Težina
90 lbs
Duljina
4-5 stopa

Sažetak Vaquite

Vaquita drži nekoliko zapisa među kolegama kitovima, uključujući i najmanje i najrjeđe od svih poznatih morskih sisavaca. Ovaj pliskavica vrste tek su nedavno otkrili i katalogizirali istraživači, koji nisu imali životni uzorak za proučavanje do 1980-ih. Nalaze se samo na malom području na sjevernom kraju Kalifornijskog zaljeva u području poznatom kao Cortezovo more. Iako su informacije o biologiji i ponašanju ovih životinja vrlo ograničene, konzervatori su sigurni da su na rubu potpunog izumiranja.



3 činjenice o Vaquiti

  • Rijetki zapisi:Vaquita ima nekoliko zapisa, uključujući najrjeđeg morskog sisavca i onaj s najmanjim domaćim rasprostranjenjem.
  • Sjenilo za oči:Tamno bojanje oko očiju obilježje je životinje i koristi se za njihovo brzo prepoznavanje u divljini.
  • Kolateralna šteta:Predstojeće izumiranje vrste gotovo je u cijelosti posljedica slučajnih smrtnih slučajeva u ribljim mrežama namijenjenim za hvatanje drugih životinja.

Klasifikacija Vaquita i znanstveni naziv

Vaquita je španjolska riječ koja znači 'mala krava', a dolazi od izuzetno malog rasta u odnosu na druge vrste pliskavica. Kao kitovi, mala krava usko je povezana s drugim morskim sisavcima dupini i kitovi . Vrsta je klasificirana kao Phocoena sinus, što doslovno znači 'pliskavica iz Kalifornijskog zaljeva'. Ovaj zaljev jedino je poznato prirodno stanište životinje. Članovi su obitelji Phocoenidae u klasi Mammalia.



Izgled Vaquite

Kao najmanja vrsta kitova na svijetu, mala krava je prikladno nazvana. Odrasli narastu na oko 4 do 5 stopa duljine, a zrela težina kreće se od 60 do 120 kilograma. Imaju izrazito veliku i kutnu leđnu peraju u odnosu na njihovu veličinu. Odrasle ženke obično su nešto duže od mužjaka, ali imaju manje istaknute leđne peraje. Poput dupina i ostalih morskih sisavaca, oni povremeno trebaju isplivati ​​na površinu kako bi disali.

Njihova relativno mala tijela imaju zaobljeni oblik bez uočljivog kljuna, što im daje izrazito drugačiji izgled od njihovih rođaka dupina. Tijelo vaquite uglavnom je sivo s tamnijom kožom uz vrh i svjetlijom kožom uz trbuh. Također imaju karakterističnu tamnu boju oko očnih duplji i usta.



Par vaquita plivanja

Rasprostranjenost, stanovništvo i stanište Vaquite

Vaquita ima sumnjive rekorde najrjeđih morskih sisavaca na svijetu, kao i one s najmanjim zemljopisnim dometom. Pronađeni su samo u relativno zaštićenim vodama mora Cortez, koje je slano tijelo na sjevernom kraju Kalifornijskog zaljeva. Zaljev pruža pristojno zaklon od jačih oceanskih struja koje se nalaze u Tihom oceanu, kao i turbulencija od oluja i većih grabežljivaca koji te vode često posjećuju.

Skloni su da se drže plitkih voda i obično plivaju unutar 500 metara od površine. To je jedan od razloga zašto su posebno osjetljivi na škržne mreže i druge prakse lokalnih komercijalnih ribolovnih operacija. Mnogo vaquita izgubljeno je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zbog nehotičnog hvatanja u ilegalne mreže namijenjene hvatanju ugrožene totoabe bubanj riba , škampi i druge vodene vrste. Ti se mali morski sisavci suočavaju s brojnim prijetnjama, osim prilova u ribarskim mrežama, uključujući izloženost zagađenju i poremećajima lokalne opskrbe hranom.

Zaštitari prirode i istraživači procjenjuju da je u divljini ostalo samo oko 10 jedinki vaquita, što je potaknulo njihovu klasifikaciju kao kritično ugrožen . Nedavni napori na preseljenju i očuvanju pripadnika vrste nisu se pokazali uspješnima, unatoč značajnoj javnoj svijesti, financiranju i međunarodnom sudjelovanju. Stručnjaci vjeruju da bi se životinja mogla suočiti s potpunim izumiranjem već 2021. godine.



Vaquita Predators and Prey

Predators: Što jede Vaquita

Vrlo ograničeno promatranje otežalo je istraživačima utvrđivanje detalja uključenosti vaquite u lokalni prehrambeni lanac. Izvještaji ribara ukazuju na to da neke vrste morskih pasa plijene životinju, ali ne smatra se da je to glavni čimbenik koji pridonosi njihovom predstojećem izumiranju. Oba veliki bijeli morski psi i kitovi morski psi ući u Kalifornijski zaljev. Nisu poznata meta za bilo koje moderne rekreacijske ili komercijalne ribolovne operacije.

Plijen: prehrana male krave

Vaquite su općeniti mesožderi poput dupina i ostalih kitova. Ciljaju na razne lokalne ribe, a krokari i druge bentoske vrste riba čine veliku komponentu njihove prehrane. Oni također mogu konzumirati lignje i rakovi ako ih mogu pronaći.

Reprodukcija i životni vijek Vaquite

Vaquitas se razmnožava sporo, što je samo pogoršalo nedavnu populacijsku krizu. Ograničena promatranja ponašanja životinja pokazuju da se mužjaci natječu za pažnju većih ženki. Smatra se da potencijalne majke svake druge godine rađaju jedno tele nakon trudnoće od 10 do 11 mjeseci. Tele su obično oko 2,5 metra i oko 15 kilograma težine kad se rode. Vjeruje se da ovi morski sisavci imaju životni vijek koji se može produljiti preko 20 godina, a odrasle ženke postižu spolnu zrelost s 3 do 6 godina.

Vaquita u ribolovu i kuhanju

Sama vaquita ni nedavno ni u prošlosti nije bila meta komercijalnog ribarstva. Međutim, posebno su osjetljivi na škržne mreže koje se koriste za lov na lokalnu ribu totoabu. Meksička vlada također kritično ugrožava i štiti ove ribe, ali ilegalne ribolovne radnje i dalje su potaknute potražnjom za mjehurom životinje na azijskim tržištima.

Stanovništvo Vaquita

Praktički je nemoguće utvrditi točan broj jedinki vaquita koje su ostale u Zaljevu, ali znanstvenici imaju nekoliko načina praćenja i procjene njihovog broja. Ukupni su brojevi u naglom padu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Istraživači su procijenili da je populacija od oko 200 jedinki 2008. godine, ali taj je broj pao na manje od 30 u 2016. i smatralo se da će oko 2020. biti oko 10.

Pogledajte svih 5 životinje koje počinju s V

Zanimljivi Članci