Wallaby

Znanstvena klasifikacija Wallaby

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Diprotodontija
Obitelj
Macropodidae
Rod
Makropus
Znanstveno ime
Makropus

Status zaštite Wallabyja:

Najmanja briga

Mjesto Wallaby:

Oceanija

Činjenice Wallaby

Glavni plijen
Trave, plodovi, sjemenke, lišće
Stanište
Šuma i grmlje
Predatori
Dingo, Lisica, Veliki gmazovi
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Postoji otprilike 30 različitih vrsta!

Fizičke karakteristike Wallabyja

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Neto
  • Bijela
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
30 mph
Životni vijek
12-15 godina
Težina
1-20 kg (2,2-44 lbs)

Glavna razlika između wallabija i klokana temelji se prvenstveno na tome što su klokani znatno veći od većine wallabiesa.



Kao klokani , wallabies su torbari koji su dio obiteljiMacropodidae.Podrijetlom iz Australije i Papue Nove Gvineje, valabiji su uvedeni u druga područja svijeta, uključujući Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo. Od više od 30 vrsta koje danas opstaju, nekoliko ih je na popisu ugroženih ili ugroženih - a najmanje pet vrsta je izumrlo.



Činjenice Wallaby

  • Vrste wallabyja grupirane su prema staništima, a klasifikacije uključuju četke, stijene, nokte s repom, zečeve i šumske wallabies.
  • Iako su prvenstveno usamljene prirode, ponekad se okupljaju. Kad to učine, skupinu wallabiesa mogu nazvati ruljom, sudom ili trupom.
  • Nekoliko vrsta valabija pojavljuje se na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta, uključujući stijenski prolasi Proserpine i crni šumski valabi.
  • Wallabies imaju malo prirodnih grabežljivaca. Međutim, uvedeni divlji grabežljivci, uključujući pse, mačke i lisice, gurnuli su mnoge vrste u ugroženi status zaštite.
  • Osim veličine, wallabies i klokani razlikuju se i zbog toga koje zube imaju, s tim što wallabies imaju ravnije zube više prilagođene jedu lišća.

Znanstveno ime Wallaby

Te su životinje sisavci koji se svrstavaju u inflaklasuMarsupialia. Oni pripadaju reduDiprotodontija, koje uključuje klokani , opossumi , vombati , i koale . Dalje se svrstavaju u podredMacropodiformes. Oni su članoviMacropodidaeobitelj zajedno s klokanima. Izraz znači 'velika stopala'. Zapravo je razlika između ta dva stvorenja proizvoljna i uglavnom se odnosi na veličinu. Većina wallabija znatno je manja od klokana, ali neki mogu biti dugački i šest metara (uključujući rep).

Izraz wallaby izveden je iz Dharug 'walabi' ili 'waliba', koji dolazi od aboridžinskog stanovništva Eore s obalnog Novog Južnog Walesa, koji se nalazi u blizini današnjeg Sydneya. Počevši od oko 1802. godine, ta su se bića zajednički zvala 'klokari s četkom'.

Poput mladunaca klokana, i mlade se zovu džoji. Odrasli muškarci zovu se boomeri, dizalice i mužjaci; dok se odrasle ženke zovu 'čin, jill' ili 'letači'. Skupine valabija, koje se obično pojavljuju oko pojila, poznate su kao trupe, dvori ili rulje.

Wallabyjev izgled i ponašanje

Wallabies obuhvaća više od 30 vrsta. Širom ovih vrsta ovi se torbari vrlo razlikuju po veličini. Međutim, ove životinje u prosjeku imaju visinu od jednog do tri i pol metra, a repovi im duljine od 10 do 29 centimetara. Ta su bića teška otprilike četiri do 53 kilograma. Iako su obično male do srednje velike, najveće vrste u prosjeku imaju oko šest metara od glave do repa - oko tri metra. Za referencu, klokani obično su visoki tri do osam metara i teški 40 do 200 kilograma.

Ti sisavci imaju male prednje udove koji se prvenstveno koriste za hranjenje. Posjeduju velike uši i dugu, zašiljenu njušku. Njihova izdužena lica pružaju dovoljno prostora za čeljust za niz velikih, ravnih zuba specijaliziranih za žvakanje biljnih materijala.

Te životinje također imaju velike, jake repove. Iako nisu prednaklonjeni ili sposobni za hvatanje predmeta, ti se repovi koriste za uravnoteženje i podupiranje dok sjede. Moćne stražnje noge stvorenja omogućuju im da se vežu velikom brzinom i da skaču na velike udaljenosti. Osim što ih koriste za visoko skakanje, oni također udaraju ove moćne noge u sukobu s grabežljivcima ili s drugim wallabiesima.

Kad im prijete, ove životinje lupaju nogama, udaraju stražnjim nogama i odaju promuklu buku kako bi upozorili druge članove svoje skupine. Obično su aktivniji tijekom večeri i ranih jutarnjih sati, a to je osobito istinito u sušnim područjima.



valabi (Macropodidae) dvije valabije koje jedu sa zemlje

Stanište Wallaby

Rasprostranjeni su širom Australije, ali najviše su zastupljeni u surovim, zabačenim područjima koja su jako pošumljena. Malo je tih stvorenja na ravnicama ili na drugim otvorenijim područjima. Porijeklom su iz Australije i Papue Nove Gvineje, a uspješno su uvedeni i na Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i druga područja širom svijeta.

Različite vrste wallabyja grupirane su prema staništima. Na primjer, valabije četke, koje se sastoje od 11 vrsta, uglavnom se nalaze u četinjama jugoistočne Australije i Tasmanije te u otvorenim šumama obalne istočne Australije. Članovi ovog podroda,Protemnodon, najsličniji su klokanima, ali imaju različitu zubnu liniju (tip zuba). Uključuju valabi crvenokosog vrata i lijepog lica.

Stenoviti valabiji žive u blizini vode među stijenama. Obuhvaćaju šest imenovanih vrsta koje pripadaju podvrstiPetrogale. Oni su obično smeđe i sive boje s mrljama, prugama i drugim oznakama. Takozvani valabiji s noktima, koji spadaju u podrodOnihogaleja, uključuju tri imenovane vrste. Dvije od ovih vrsta koje na krajevima repa imaju oštre izrasline klasificirane su kao ugrožene. Hare wallabies podrodaLagorchestessu prilično mali, a pokreti su im poput kretanja zečeva. Ostali primjeri vrsta ovih životinja koje su klasificirane prema staništima uključuju grmlje i šumske valabije. Potonji uključuje patuljastu valabiju. Podrijetlom iz Nove Gvineje, ova vrsta najmanja je iz roda, prosječno mjeri 18 centimetara duljine i oko 3,5 kilograma težine.

Određene vrste valabija prilagodile su se svojim jedinstvenim staništima. Na primjer, kameni wallabies posjeduju modificirana stopala koja su dizajnirana da se hvataju za kamen trenjem kože, a ne oštrim kandžama.

Wallaby dijeta

Te su životinje biljojedi, što znači da se njihova prehrana u potpunosti sastoji od biljaka. Ovisno o svom staništu, mogu se prehraniti travama, papratima, lišćem, biljem, pa čak i raznim vrstama voća. Prelaze ogromne udaljenosti kako bi nabavili hranu i vodu, a nije neobično vidjeti kako se njihove velike skupštine skupljaju oko pojilišta.

Wallaby predatori i prijetnje

U divljini ove životinje imaju malo prirodnih grabežljivaca. Najčešće ih love dingoe , Tasmanski vragovi , i klinasti orlovi. Nažalost za ove torbarske životinje, nekoliko unesenih vrsta napravilo je pustoš po njihovu sigurnost. Konkretno, uvođenje divljih grabežljivaca poput pasa, mačaka i lisica pokazalo se pogubnim za mnoge vrste ovih životinja.

Sljedeća prijetnja koja se za njih pojavila je unošenje stranih vrsta koje se sada natječu s njima za ograničene resurse. Uvođenje stranih biljojeda poput zečeva, koze , stoka i ovce gurnuo je mnoge vrste wallabyja na ugroženi teritorij.

Nekoliko se vrsta pojavljuje na Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) Crveni popis ugroženih vrsta. Na primjer, pet vrsta crnonogih kamenih valabija nabrojano je kao ugroženi , ranjiv ili gotovo ugrožen. Proserpinski wallaby je klasificiran kao ugroženi, a wallaby sa žutim nogama naveden je kao blizu ugrožene a mala i uzdani nokti na repu nokta navedeni su kao ranjiv do izumiranja. Nažalost, dvije vrste ovih životinja, istočnjački zečji wallaby i srpasti wallaby nokatni rep, su nestale izumro .



Reprodukcija Wallabyja, bebe i životni vijek

Sezona parenja za većinu vrsta događa se tijekom siječnja i veljače. Ženke postaju spolno zrele u dobi od oko 12 mjeseci, a razdoblje trudnoće prije rođenja njihovog potomstva je približno 28 dana. Ovi se prosjeci razlikuju ovisno o vrsti.

Kad se rode, joeys su, kao što su bebe poznate, približno veličine želea. Odjednom se rodi samo jedan džoi. Kao klokan joeys, rođeni su potpuno bespomoćni i nerazvijeni, a odmah nakon puzanja uvuku se u majčinu vrećicu. Tamo se zakače za sisu. Joeys obično ostane u majčinoj vrećici oko 250 dana. Čak i nakon što odu, poznato je da se priskoče odmah kad se pojave prijetnje.

Tehnički je moguće da ženka ponovno zatrudni dok je joey još uvijek u torbici. Kad se to dogodi, razvoj novog embrija se zaustavlja sve dok postojeći Joey ne isprazni vrećicu. Ova je pojava poznata kao embrionalna diapauza, a jedinstvena je za torbare.

Prosječni životni vijek ovih životinja je oko devet godina. Međutim, wallabies koji žive bliže područjima ljudskog prebivališta, koja obično uključuju pse, mačke i druge grabežljivce, nemaju tendenciju preživjeti toliko dugo.

Wallaby stanovništvo

Populacije wallabya ​​razlikuju se ovisno o vrsti. Na mnoge vrste wallabyja ljudi tijekom godina uglavnom nisu utjecale, pa su njihove populacije ostale stabilne. Međutim, mnoge su vrste sada navedene kao ugrožene. Jedan od značajnih čimbenika bilo je uvođenje stranih, divljih životinja, uključujući pse, mačke i lisice, za koje je poznato da love valabije.

Drugi je problem uvođenje stranih biljojeda poput goveda, ovaca, zečeva i koza, koje se sada natječu s valabijama za trave, lišće, bilje i druge biljke. Napokon, ljude valabije love i zbog mesa i krzna. Ova praksa nije toliko uobičajena kao nekada, ali se i dalje događa i još uvijek utječe na razinu stanovništva.

Pogledajte sve 33 životinje koje počinju sa W

Zanimljivi Članci