Zapadna gorila

Znanstvena klasifikacija zapadne gorile

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Primati
Obitelj
Hominidae
Rod
Gorila
Znanstveno ime
Gorila Gorila

Status očuvanja zapadne gorile:

Kritično ugroženo

Zapadna gorila Mjesto:

Afrika

Činjenice o zapadnoj gorili

Glavni plijen
Lišće, voće, cvijeće
Stanište
Prašuma i gusta džungla
Predatori
Čovjek, Leopard, Krokodil
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Čete
Omiljena hrana
Lišće
Tip
Sisavac
Slogan
Dvije su podvrste!

Fizičke karakteristike zapadne gorile

Boja
  • Siva
  • Crno
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
35 - 50 godina
Težina
100 kg - 200 kg (220 lbs - 440 lbs)
Visina
1,4 m - 1,7 m (4,7 ft - 5,5 ft)

Zapadna gorila jedna je od dvije podskupine gorila pronađene na afričkom kontinentu (druga je istočna gorila). Zapadna gorila je najbrojnija vrsta gorila, a ujedno i veća od ove dvije.



Zapadna gorila nalazi se u tropskim džunglama i šumama zapadne i središnje Afrike, zajedno s nizinskim močvarama i sekundarnim šumama. Sve zapadne gorile sada se smatraju kritično ugroženima jer su ljudi većim dijelom njihovog prirodnog staništa iskrčili ili preuzeli.



Dvije su zasebne podvrste zapadne gorile, a to su zapadna nizinska gorila i gorila preko rijeke. Iako se izgledom malo razlikuju, dvije zapadne vrste gorila razlikuju se po različitoj veličini lubanje i zuba.

Zapadna gorila jedan je od velikih majmuna, skupina koja uključuje naranče, gorile, ljude i čimpanze. Kao i kod ostalih velikih majmuna, zapadna gorila ima niz značajki koje život u džungli čine malo lakšim, uključujući posjedovanje suprotstavljenih palčeva koji dobro dođu kada zapadna gorila ljušti voće.



Zapadna gorila je svejeda životinja, ali glavninu njezine prehrane sastoji se od jedenja voća za koje je poznato da zapadna gorila putuje na velike udaljenosti kroz šume. Zapadna gorila također jede lišće, orašaste plodove i bobice, zajedno s insektima i povremeno malim životinjama poput guštera i glodavaca. Zapadna gorila je također primijećena pomoću osnovnih alata u divljini kako bi se učinkovitije skupljala hrana.

Zbog velike veličine, zapadna gorila ima malo pravih grabežljivaca u svojim autohtonim afričkim šumama, a velike mačke poput leoparda i neobičnog krokodila jedina su prava prirodna prijetnja zapadnoj gorili. Najveća prijetnja zapadnoj gorili je gubitak staništa uzrokovan krčenjem šuma, a ljudi ga također love. Dijelove teritorija zapadne gorile također su posljednjih godina zavladali građanskim nemirima, što je zajedno s krivolovom doista imalo razoran učinak na divlje populacije.

Zapadna gorila ima tendenciju da živi u skupinama koje vodi i štiti alfa mužjak. Alfa mužjak zapadne gorile također se pari sa ženkama iz svoje skupine, proizvodeći općenito jedno potomstvo, poznato kao bebe. Bebe zapadne gorile ostaju s majkom dok ne napune nekoliko godina i osamostale se.



Danas su sve zapadne gorile kritično ugrožene vrste, ali smatra se da u divljini ostaje 95 000 zapadnih nizijskih gorila, znatno više od njihovih rođaka gorile u križanju, čiji se broj u divljini smatra čak 300 jedinki.

Pogledajte sve 33 životinje koje počinju sa W

Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca

Zanimljivi Članci