Divlja zvijer

Wildebeest znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Bovidae
Rod
Konohete
Znanstveno ime
Konohete Taurin

Status zaštite divljih gnu:

Ugroženi

Wildebeest Mjesto:

Afrika

Činjenice o gnu

Glavni plijen
Trava, lišće, izdanci
Stanište
Travnate ravnice i šikare prekrivene savanom
Predatori
Lav, gepard, krokodil
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Svake godine može prevaliti više od 1.000 milja!

Fizičke karakteristike gnua

Boja
  • Smeđa
  • Crno
  • Tako
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
38 mph
Životni vijek
15-20 godina
Težina
120-250 kg (265-550 lbs)

Wildebeest je verzija antilope. Imaju rogove bilo da su muško ili žensko. Iako su teritorijalni, poznati su i po tome što su razigrani, energični i aktivni. Od svih antilopa u Africi, populacija gnu narasla je s 250 000 živih 1960. i 1,5 milijuna od 2020.



Najvažnije činjenice o gnu

  • Wildebeest može trčati i do 50 mph
  • Dvije glavne vrste su plavi gnu i crni gnu
  • Godišnje se migrira dva milijuna gnua
  • par gnua u grupama od 150

Wildebeest znanstveno ime

Iako je zajedničko ime ove životinje Plavi gnu, njezino znanstveno ime je Connochaetes taurinus. Također se naziva gnu (izgovara se „g-novo“). Klasa životinja pod koju spada je Mammalia, a obitelj se zove Bovidae. Njegova podfamilija je Alcelaphinae. Iako postoji pet podvrsta ove životinje, još uvijek postoje samo dvije njezine vrste. Podvrste su albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi i tauinus. Najčešći tip ove životinje je plavi gnu, koji je srodan crnom gnu.

U afričkim zemljama životinja poznata kao gnu dobila je nadimak Wildebeest. Na engleskom se to prevodi u divlju zvijer. U Engleskoj je 1823. godine prirodoslovac po imenu William John Burchell prvi na svijetu dao opis Plavom gnu. Znanstveno ime gnua nastalo je pomoću dvije grčke riječi koje pomažu u opisivanju fizičkog izgleda životinje.



Izgled i ponašanje gnua

Wildebeest nije pravilno proporcionalan. Životinja ima težak prednji kraj, ali stražnji dio i noge su mršave. Gnu ima glavu u obliku pravokutnika i široka ramena. Njegova velika njuška odgovara širini prednjih dijelova, koji uključuju velike mišiće.

Nije svaka gnua ista boja. Neki imaju svijetlosivu četku, dok su drugi boje bliže plavo-sivoj. Najtamniji gnuovi su sivo-smeđe boje. Na ramenima su im tamno smeđe pruge koje okomito prelaze preko tijela. Wildebeest ima crnu grivu, koja je gusta i duga. Na vratu imaju dugu bradu koja može biti tamna ili blijeda.

Wildebeests imaju i rogove koji im se uvijaju od glave. Mužjak gnua ima rogove dvostruko veće od ženke gnua. Za muške gnui rogovi su 33 inča (polovica visine prosječnog hladnjaka), a ženkini rogovi su od 12 do 16 inča (ili 30 puta duži od tablete aspirina.) Njihova baza rogova bit će hrapavija kako stare.

Plavi gnu obično naraste do visine od 4 1/2 metra ili 3 1/2 puta više od kuglane. Oni također mogu težiti čak 600 kilograma ili približno polovinu težine polarnog medvjeda. Putuju u stadima od najmanje 1.000 kada putuju u svrhu migracije.

Njihovo stanište je ono koje gnui slobodno šeću dok žive jedno blizu drugog. Vrlo su zaštitnički nastrojeni prema svom teritoriju. Nije neobično da njih 270 živi u područjima veličine jedan kvadratni kilometar.

Ponekad će stada ostati na njihovom teritoriju, dok će se druga stalno kretati. Međutim, svi gnui odmaraju se noću ili kad je temperatura zraka vruća. Doba dana u kojem su najaktivnija su cijelo jutro i rani popodnevni sati.

Otprilike 50% života gnu provodi odmarajući se. 33% svog života posvećeno je ispaši, a 12% provodi u interakciji s drugim gnuovima.

Wildebeest Ispaša za hranu

Stanište gnuila

Wildebeest stvara svoj dom u šumama i travnatim ravnicama. Uglavnom žive u raznim dijelovima istočne Afrike. To uključuje Keniju i Serengeti, Tazmania. U južnom dijelu Afrike gnujevi žive blizu južnoafričke rijeke Naranče. Ova životinja preferira živjeti u savanama akacije. Trava brzo raste zbog vlage u tlu i izvrsna je za pronalaženje obilne trave za jesti tijekom ispaše.

Iako gnui obično žive jedni s drugima, poznato je i da privremeno žive sa zebrama koje susreću u ravnicama. To je zato što će zebre pojesti gornji sloj trave tako da gnui mogu doći do onoga što je ispod.



Dijeta protiv gnua

Zbog svoje prehrane gnuovi uvijek putuju. Stalno traže vodu (koju piju dva puta dnevno) i travu. Kad je suho vrijeme pasu na svježoj travi, a zatim putuju kući prije početka kišne sezone. Na kraju kišne sezone vraćaju se na to područje i ponovno pase. Budući da gnu imaju široka usta, vrlo brzo mogu pojesti puno trave. Kad trava ne raste slobodno, traže grmlje i drveće za jesti.

Divlji grabežljivci i prijetnje

Wildebeest su najosjetljiviji na veće zvijeri, uključujući:

  • Afrički divlji psi
  • Lavovi
  • Hijene
  • Leopardi

Što je divlji div veći to je ranjiviji na svoj plijen. Da bi se zaštitili, skupina gnua okupit će se i početi tapkati po zemlji. Također puštaju glasne pozive kako bi bili sigurni da krdo zna da im prijeti opasnost.

Još nešto što prijeti gnu je usitnjavanje njihovog staništa. To se događa ako je trava na kojoj pasu iznenada začepljena ogradom. Kako se poljoprivreda i civilizacija nastavljaju širiti, a izvori vode nastavljaju propadati na određenim područjima, životi divljih gnojeva sve su više izloženi riziku. Kao primjer, u Malaviju više ne žive niti gnulovi. Srećom u Namibiji njihovo stanovništvo raste.

Unatoč nekim od ovih izazova, oni nisu dovoljno ugroženi da bi se mogli smatrati ugroženima. Iako su Serengeti posljednjih godina vidjeli sve veći broj gnua, oni polako nestaju iz drugih dijelova svijeta. To je djelomično zato što se oni natječu sa stokom za svoje potrebe. Wildebeest je poznat po uništavanju usjeva koje su pronašli. Kao rezultat toga, poljoprivrednici će ih često ubiti i postaviti ograde kako ne bi više ulazilo. Jedini način na koji će gnui moći izbjeći izumiranje je naporima očuvanja.



Reprodukcija, bebe i životni vijek

Kada mužjak gnua ima tri ili četiri godine, spremni su za parenje sa ženkama. Kako bi privukli ženku, oni izlučuju i izbacuju izmet na svoj teritorij. Ako mužjak pokuša ući na njihov teritorij gnu će se boriti za to. Ako ženka uđe, pokušat će se pariti s njom. Ženke gnua su trudne 8 1/2 mjeseca prije poroda. Sezona parenja tempirana je tako da se dijete kiša rodi tijekom kišnih mjeseci veljače i ožujka. Od svih trudnih gnua, 80% rađa svoje dijete u rasponu od dva do tri tjedna, taman na vrijeme kad će im biti dostupno puno trave. Dok se slične životinje rađaju same, gnui se mogu roditi sa svojim krdom koje je okružuje. Dječji gnu nazivaju se teladima.

Jednom kad se dijete rodi gnu, treba mu samo nekoliko minuta da ustane i trči. Oni ostaju blizu majki kako ih ne bi pojele životinje poput hijena, lavova, geparda, pa čak i divljih pasa. Prvih šest mjeseci svog djeteta dijete gnu dobiva mlijeko od majke. Kad napune 10 dana, mogu početi jesti travu. Čim mužjak divljeg djeteta napuni godinu dana, sposoban je sam se isključiti. Zatim pronalaze druge gnuove s kojima mogu stvoriti skupinu.

U slučaju plave sorte gnua, mužjaci postaju spremni za uzgoj kad napune dvije godine. Većina ženki plavog gnua može započeti uzgoj nakon što su napunile 16 mjeseci kada su se pravilno hranile tijekom svog mladog života.

Budući da jedu tek uzgojenu travu, stopa uspjeha u parenju je oko 95%. Dokazano je da lunarni ciklus također utječe na njihov uzgojni ciklus. Noću s punim mjesecom mužjaci imaju vrlo visoku razinu testosterona. To znači da je njihov poziv na parenje puno jači nego što bi bio inače. Budući da su mužjaci motiviraniji za uzgoj, i ženke postaju na isti način.

Prosječni životni vijek ženki i mužjaka gnua znači da će preživjeti 20 godina. Najstarija rekordna dob bilo kojeg gnua je 40 godina.

Stanovništvo

Svake godine između veljače i ožujka rodi se čak 500 000 gnua. Tada započinje kišna sezona u svom prirodnom staništu.

Od 2018. godine afričko stanovništvo gnua iznosilo je otprilike 1.550.000. Neprestano se rađaju u nacionalnom parku Serengeti, koji se nalazi u Tanzaniji. Zbog sve većeg broja gnua, Međunarodna unija za zaštitu prirode ima status i plavog i crnog gnua kao Najmanja briga (LC).

Pogledajte sve 33 životinje koje počinju sa W

Zanimljivi Članci