Da

Znanstvena klasifikacija Yak

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Bovidae
Rod
Šuma
Znanstveno ime
Bos Grunniens

Status zaštite jaka:

U blizini prijetnje

Mjesto Yak:

Azija
Euroazija

Yak činjenice

Glavni plijen
Trava, bilje, mahovina
Ime Young
Tele
Stanište
Alpske livade i otvorena brda
Predatori
Čovjek, Medvjedi, Vukovi
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
U divljini ih je ostalo samo nekoliko!

Fizičke karakteristike jaka

Boja
  • Smeđa
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Dlaka
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
15-20 godina
Težina
300-1.000 kg (661-2.200lbs)

Yakovi su teško građene životinje čvrstog okvira s dugom gustom dlakom.



Porijeklom su iz Tibeta i Kine, ali ih ima i u Mongoliji, Nepalu i Srednjoj Aziji. Znanstvenici vjeruju da su plemeni Qiang pripitomili jakove prije najmanje 5000 godina, što je potvrđeno genetskim dokazima. Međutim, neki su tibetanski narodi možda pripitomili jakove još prije 10 000 godina. Domaćih jakova daleko je više divlje i uzgajaju se zbog njihove prihvatljivosti za oranje i vršidbu, visoku proizvodnju mlijeka, mesa, kože i krzna.



Nevjerojatne činjenice o Yak-u!

  • Domaći jak, za razliku od svojih kolega u divljini,često ispuštaju gunđanje, što dovodi do nadimka 'Grunting Ox'.
  • Imaju tri puta veći plućni kapacitet od krava i imaju sve više i manje crvenih krvnih zrnaca, što im omogućuje učinkovitiji transport kisika.
  • Mogu podnijeti hladne temperature koje mogu doseći do -40 stupnjeva Fahrenheita .
  • Jakovi imaju problemauspijevajući na nižim nadmorskim visinamai postaju skloni iscrpljivanju vrućine kada su temperature iznad 59 stupnjeva Celzijusa.
  • Kad jak umre prirodnom smrću, njegove kosti pronalaze novi život kao nakit i učvršćivanje šatora prema budističkim učenjima.

Yak znanstveno ime

Yak su članovi goveđe obitelji i u srodstvu su s krave i bivola , od kojih svi vjerojatno potječu auroha , izumrla vrsta goveda. Yakovi su se odvojili od auroha prije negdje između jednog i pet milijuna godina. Znanstvenici divlju (Bos mutus) i domaću jakovu (Bos grunniens) klasificiraju kao dvije različite vrste. Engleska riječ yak potječe od tibetanske riječi 'yag'. Znanstveni naziv obje vrste odnosi se na zvukove ili nedostatak tih zvukova koje proizvode ove životinje. Bos mutus, znači nijemi vol, dok Bos grunniens znači grcajući vol. Pripadaju Bovidae, istoj obitelji kao i Azijski vodeni bivol , Afrikanac bivola i američki bizon . Ključna razlika između dviju vrsta je veličina, a divlji mužjaci teže i do dva puta više od svojih domaćih kolega. Domaći jakovi potječu od divljih vrsta.

Izgled i ponašanje jaka

Svi su jakovi slični izgledom, iako su, kao što je prethodno spomenuto, divlji jakovi veći. Divlji jakovi općenito imaju tamniju, crnkastu do smeđu kosu, dok domaće vrste imaju šire varijacije boja koje uključuju zahrđalu smeđu i vrhnju. Svi imaju toplo, gusto krzno koje im visi ispod trbuha i vuneni poddlak koji pokriva prsa, bokove i bedra. Imaju glomazne okvire i čvrste noge koje završavaju zaobljenim, raščlanjenim kopitima. Njihovi čvrsti rogovi također se koriste za obranu, omogućujući im da zimi probiju snijeg kako bi pronašli hranu zakopanu ispod. I mužjaci i ženke imaju kratak vrat s izraženom grbom preko ramena, iako je ova karakteristika izraženija u muškaraca. Imaju dugačke repove i više nalikuju na konji nego od kabela.



Pripitomljeni jakovi manji su jer mužjaci obično teže od 600 do 1100 kilograma, dok se ženke kreću od 400 do 600 kilograma. Divlji mužjaci mogu težiti čak 2200 kilograma. Visina domaćih mužjaka varira, ali uglavnom dosežu visinu od 44 do 54 inča u grebenu, dok su ženke od 41 do 46 inča u grebenu. Ženke imaju četiri sisa s malim i dlakavim vimenom. Isto se može reći i za mušku mošnju. Veličina i dlakavi pokrivači zaštita su od hladnoće.

Divlji jakovi žive u krdima od nekoliko stotina životinja, koje se uglavnom sastoje od ženki i njihovih mladunaca s tek nekoliko mužjaka. Većina mužjaka živi samostalno ili živi u manjim skupinama neženja od otprilike šest do neposredno prije sezone parenja kada će se obično pridružiti većem stadu. Općenito izbjegavaju ljude i mogu pobjeći, iako mogu postati agresivni kada brane mlade ili kada su u kolotečini kada se mužjaci redovito tuku među sobom kako bi uspostavili dominaciju. Tipično ponašanje kolotečine uključuje nenasilne prikaze, zajedno s napadima poput puhanja i struganja tla rogovima. Bikovi će se također uzastopno napadati spuštenih glava ili će sparingovati rogovima. Mužjaci se često valjaju u suhom tlu tijekom kolotraga i mirisa s urinom ili balegom.

Dva Yaka koja stoje u travi u blizini jezera u Tadžikistanu
Da

Stanište Jak

Divlji jakovi žive prvenstveno u sjevernom Tibetu i zapadnoj kineskoj provinciji Qinghai. Neke se populacije protežu u najjužnije dijelove Xinjianga i Indije. Izolirane populacije ovih životinja također su raširene po cijeloj središnjoj Aziji. Primarna staništa su uzvišice bez drveća u središnjoj Aziji između 9.800 i 18.000 stopa na planinskim livadama i visoravnima. Često se nalaze u alpskoj tundri s gustim travama i šašima koji im daju hranu. Neka će se stada sezonski migrirati u potrazi za hranom. Jedu rano ujutro i navečer i ne kreću se puno, često spavaju veći dio dana. Tijekom mećave, ove životinje svoj rep pretvaraju u oluje i mogu satima ostati nepomične.



Osim što se uzgajaju zbog mlijeka, domaći jakovi uzgajaju se zbog maslaca koji se pretvara u po ča ili tibetanski čaj od maslaca. Tibetanci ovaj čaj pripremaju dodavanjem jaka mlijeka, maslaca i soli crnom čaju iz Pemagula kako bi napravili tradicionalno piće, koje jača piće protiv tankog, hladnog zraka planine Himalaja. Čaj uglavnom konzumiraju oni koji žive na visoravnima višim od 17000 stopa.

Maslac yak igra središnju ulogu na Festivalu svjetiljki putera koji se održavao tijekom prvog mjeseca tibetanskog kalendara u Lhasi. Redovnici mjesecima provode rezbareći skulpture od maslaca od jaka, dok lampe koje spaljuju maslac nižu ulice po festivalima.

Svakog ljeta tibetanski nomadi češljaju i obrađuju mekani, puhasti poddlak koji se jak prolio u ovo doba godine. Gruba vanjska kosa pretvorena je u užad, šatore i perike. Unutarnja vlakna slična kašmiru pretvorena su u tekstil koji se počeo nadmetati s tradicionalnim kašmirom, izrađenim od himalajske kozje dlake.

Jakovski izmet jedino je gorivo na visokoj tibetanskoj visoravni, ali njegovo korištenje predstavlja biološku opasnost jer izgaranjem godišnje proizvede 1.000 tona crnog ugljika, što je drugi vodeći uzrok globalnog zatopljenja.

Yak dijeta

Jakovi su biljojedi, što znači da jedu samo biljke. Mnogo vremena provode na planinskim livadama, pasući trave i druge niske biljke poput šaša. Carex, Stipa i Kobresia među njihovim su omiljenim travama. Također konzumiraju bilje, zimsko masno grmlje, mahovinu i lišajeve. Ženke vole pasti na višim padinama od mužjaka, pogotovo ako imaju mlade. Ljeti često piju, a zimi jedu snijeg da bi ostali hidratizirani. Poput krava, oni imaju dva želuca za učinkovito izvlačenje svih hranjivih sastojaka iz biljaka koje jedu.

Jak grabežljivci i prijetnje

Iako je domaćih jakova u izobilju, globalna populacija jakova opada i službeno je navedena kao ranjiv do izumiranja od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode. Početkom 1900-ih, intenzivno su se lovili divlji jakovi od strane tibetanskih i mongolskih stočara i vojnog osoblja. Dok je prije samo 50 godina tibetanskom visoravni lutalo čak milijun divljih jakova, ostalo je samo oko 10.000 danas zbog križanja sa krave , gubitak staništa i napadi krivolova od strane ljudi. Osamljeni muškarci posebno su osjetljivi na krivolov. Uznemirenost domaće stoke donosi bolesti, kao i križanje.

Himalajski vuk je prirodni grabežljivac jaka, iako na nekim područjima snježni leopardi i smeđi medvjedi bilo je poznato da plijene mlade ili nemoćne jakove.

Reprodukcija jaka, bebe i životni vijek

Ženke ulaze u estrus do četiri puta godišnje, no parenje se obično događa krajem ljeta, ponekad čak i u rujnu, ovisno o lokalnom okruženju. Gestacija traje između 257 i 270 dana, što rezultira rođenjem jednog teleta u svibnju ili lipnju. Dvostruki porođaji su rijetki. Ženke pronalaze osamljeno mjesto za rađanje, ali ubrzo se ponovno pridružuju stadu jer telad obično može hodati u roku od 10 minuta od rođenja. Većina žena rađa samo svake druge godine, iako se češći porođaji mogu dogoditi ako je hrane u izobilju. Rađaju s otprilike tri do četiri godine, a vrhunska plodnost otprilike šest godina.

Tele se odbijaju s godinu dana i ubrzo nakon toga postaju neovisni. Jakovi imaju životni vijek otprilike 20 do 25 godina, iako neki divlji jakovi mogu imati kraći životni vijek.

Stanovništvo jaka

Domaći jakovi u Aziji broje između 14 i 15 milijuna. Uzgoj jakova raste i u Sjevernoj Americi, a trenutno ih se oko 5000 uzgaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Tradicionalno se koriste kao tovarne životinje za kamp prikolice, kao i za oranje i vršidbu. Izmet iz jaka jedino je gorivo dostupno u tibetanskoj tundri bez drveća. Još sredinom 1800-ih divlji jakovi protezali su se od Bajkalskog jezera u Sibiru do stepe Ladakh u Indiji. Kineski zlatni jak, ugrožena podvrsta divljeg jaka, u divljini ima samo oko 170 jedinki. Indija i Kina službeno su zaštitile divlje jakove, a potonji su čak stvorili posebne rezervate u kojima se nalazi mnoštvo stada divlje populacije.

Jakovi u zoološkom vrtu

Većina zooloških vrtova ima mjesta samo za jednu vrstu divljih vrsta goveda, pa oni odaberu bivola , bizon ili jaka. Zoološki vrt u San Diegu Park divljine je izuzetak u kojem posjetitelji mogu vidjeti jaka kao i druge vrste. Zoološki vrt u San Diegu ima pažljiv, namjenski program uzgoja ugroženih vrsta, iako većina zooloških vrtova nema.

Pogledajte sve 3 životinje koje započinju s Y

Zanimljivi Članci