Afrički divlji pas



Znanstvena klasifikacija afričkih divljih pasa

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Canidae
Rod
Lycaon
Znanstveno ime
Lycaon Pictus

Status zaštite afričkih divljih pasa:

Ugroženi

Afrički divlji pas Mjesto:

Afrika

Zabavna činjenica o afričkom divljem psu:

Poznat i kao oslikani pas!

Činjenice o afričkim divljim psima

Plijen
Antilopa, Warthog, glodavci
Ime Young
Štene
Grupno ponašanje
  • Paket
Zabavna činjenica
Poznat i kao oslikani pas!
Procijenjena veličina stanovništva
Manje od 5000
Najveća prijetnja
Gubitak staništa
Najizrazitija značajka
Četiri prsta na svakoj nozi, a ne pet
Druga imena)
Lovački pas, oslikani pas, oslikani vuk
Razdoblje trudnoće
70 dana
Stanište
Otvorene ravnice i savana
Predatori
Lavovi, Hijene, Ljudi
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
8
Životni stil
  • Sumrak
Uobičajeno ime
Afrički divlji pas
Broj vrsta
1
Mjesto
subsaharska Afrika
Slogan
Poznat i kao oslikani pas!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike afričkog divljeg psa

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Neto
  • Crno
  • Bijela
  • Zlato
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
45 mph
Životni vijek
10 - 13 godina
Težina
17kg - 36kg (39lbs - 79lbs)
Duljina
75cm - 110cm (29in - 43in)
Dob spolne zrelosti
12 - 18 mjeseci
Doba odvikavanja
3 mjeseca

Klasifikacija i evolucija afričkih divljih pasa

Afrički divlji pas (poznat i kao Slikani pas i Pas za lov na rte) srednja je vrsta pasa koja se nalazi diljem podsaharske Afrike. Afričkog divljeg psa najlakše je prepoznati i od domaćih i od drugih divljih pasa po jarko išaranom krznu, a njegovo ime na latinskom jeziku prikladno značinaslikani vuk. Za afričkog divljeg psa govori se da je najdruštveniji od svih očnjaka, koji živi u čoporima od oko 30 jedinki. Nažalost, ova izuzetno inteligentna i društvena životinja ozbiljno je ugrožena u velikom dijelu svog prirodnog staništa, prvenstveno zbog gubitka staništa i zbog toga što su je ljudi lovili.



Anatomija i izgled afričkog divljeg psa

Najizrazitija značajka afričkog divljeg psa je lijepo šareno krzno zbog čega je ovaj pas vrlo lako prepoznati. Krzno afričkog divljeg psa crvene je, crne, bijele, smeđe i žute boje, a slučajni uzorak boja jedinstven je za svakog pojedinca. Smatra se da djeluje i kao vrsta kamuflaže, pomažući afričkom divljem psu da se stopi s okolinom. Afrički divlji pas također ima velike uši, dugu njušku i duge noge, s po četiri prsta na svakom stopalu. To je jedna od najvećih razlika između afričkog divljeg psa i ostalih psećih vrsta, jer ih ima pet. Također imaju velik želudac i dugo, debelo crijevo što im pomaže u učinkovitijem upijanju vlage iz hrane.



Rasprostranjenost i stanište afričkih divljih pasa

Afrički divlji psi nalaze se u prirodnom lutanju pustinjama, otvorenim ravnicama i sušnim savanama podsaharske Afrike, gdje se domet afričkog divljeg psa brzo smanjio. Smatra se da je afrički divlji pas jednom pronađen u gotovo 40 različitih afričkih zemalja, ali taj je broj danas mnogo manji, između 10 i 25. Sada je većina populacija afričkih divljih pasa prvenstveno ograničena na nacionalne parkove širom južne Afrike, s najvišim populacije pronađene u Bocvani i Zimbabveu. Afrički divlji psi zahtijevaju velike teritorije kako bi podržavali čopor, a veličine čopora zapravo su se smanjile sa smanjenim dometom.

Ponašanje i život afričkog divljeg psa

Afrički divlji psi visoko su društvene životinje koje se okupljaju u čoporima između 10 i 30 jedinki. Postoji strogi sustav rangiranja unutar čopora koji vodi dominantni uzgojni par. Oni su najdruštveniji psi na svijetu i rade sve kao grupa, od lova i dijeljenja hrane do pomoći bolesnim članovima i pomoći u odgoju mladih. Afrički divlji psi međusobno komuniciraju dodirom, pokretom i zvukom. Članovi čopora nevjerojatno su bliski, okupljaju se prije lova na nos i lizanje, dok mašu repovima i ispuštaju jake zvukove. Afrički divlji psi vode krepuskularni način života što znači da su najaktivniji u zoru i sumrak.



Reprodukcija afričkih divljih pasa i životni ciklusi

U čoporima afričkih divljih pasa obično postoji samo jedan uzgojni par, koji su dominantni muški i ženski članovi. Nakon razdoblja trudnoće od oko 70 dana, ženka afričkog divljeg psa rodi između 2 i 20 mladunaca u jazbini, koja ostaje prvih nekoliko tjedana s mladima, oslanjajući se na ostale članove čopora koji će joj pružiti hranu . Mladunci afričkog divljeg psa napuštaju jazbinu između 2 i 3 mjeseca i hrani ih i njeguje cijelo čopor dok ne postanu dovoljno stari da postanu neovisni i općenito odlaze da bi se pridružili ili započeli još jedan čopor afričkih divljih pasa. Smatra se da što su mladići više pažljivi, veće su šanse za njihov opstanak.

Afrička dijeta i plijen divljih pasa

Afrički divlji pas mesojed je i oportunistički grabežljivac, lovi veće životinje na afričkim ravnicama u svojim velikim skupinama. Afrički divlji psi prvenstveno plijene velike sisavce poput Warthogsa i brojnih vrsta antilopa, dopunjavajući svoju prehranu glodavcima, gušterima, pticama i kukcima. Čak su poznati i kao lovci na puno veće biljojede koji su zbog bolesti ili ozljeda postali ranjivi, poput gnua. Iako je plijen afričkog divljeg psa često puno brži, potjera može trajati kilometrima, a izdržljivost i ustrajnost ovog psa čine ih toliko uspješnima, zajedno sa sposobnošću održavanja brzine. Lov u paketu također znači da afrički divlji psi mogu lako uloviti svoj plijen.

Afrički predatori divljih pasa i prijetnje

Zbog relativno velike veličine i dominantne prirode afričkog divljeg psa i njihovog čopora, oni imaju malo prirodnih grabežljivaca unutar svojih rodnih staništa. Lavovi i hijene poznati su povremeno kako bi lovili pojedince afričkog divljeg psa koji su bili odvojeni od ostatka skupine. Jedna od najvećih prijetnji afričkom divljem psu su farmeri koji love i ubijaju afričkog divljeg psa u strahu da plijeni svoju stoku. Drastičan pad njihovih prirodnih staništa također je gurnuo preostale populacije afričkih divljih pasa u male džepove svojih matičnih regija, a sada se najčešće nalaze u nacionalnim parkovima.



Zanimljive činjenice i značajke afričkog divljeg psa

Dugo debelo crijevo afričkog divljeg psa znači da imaju vrlo učinkovit sustav za upijanje što više vlage iz hrane. To ovim očnjacima daje prednost u tako sušnoj klimi jer im nije potrebna takva redovita opskrba vodom. Afrički divlji psi stoga mogu ići dulje vrijeme bez potrebe za pićem. Za razliku od mnogih drugih mesojeda, afrički divlji psi ubijaju svoj plijen tako što ga počinju gristi dok je još živ. Iako ovo može zvučati okrutno, životinja zapravo umire brže i manje bolno nego da je ubijena na općenito preferirani način.

Afrički odnos divljih pasa s ljudima

Populacije afričkih divljih pasa brzo se smanjuju u zemljama južne Afrike, uglavnom zbog gubitka većine njihovog prirodnog staništa i činjenice da ih poljoprivrednici često love. Pomalo divlja priroda afričkog divljeg psa dovela je do velikog praznovjerja u vezi s tim, jer su lokalno stanovništvo gotovo uništilo cijelu populaciju u određenim područjima. Gubitak njihovih povijesnih područja općenito zbog sve većih ljudskih naselja također je doveo do drastičnog smanjenja populacije u većem dijelu njihovog okoliša. Iako je većina populacije afričkih divljih pasa danas ograničena na nacionalne parkove, oni obično trebaju puno veće teritorije i dolaze u sukob s ljudima kad napuste ta zaštićena područja.

Status i život afričkog divljeg psa danas

Danas je afrički divlji pas naveden kao ugrožena vrsta jer broj populacije afričkog divljeg psa brzo opada, posebno posljednjih godina. Smatra se da je danas manje od 5.000 ljudi koji su šetali podsaharskom Afrikom, a njihov broj i dalje opada. Lov, gubitak staništa i činjenica da su posebno ranjivi na širenje bolesti stoke, glavni su uzroci gubitka afričkog divljeg psa na kontinentu.

Pogledajte svih 57 životinje koje počinju s A

How to say Afrički divlji pas in ...
BugarskiPas hijena
katalonskiAfrički divlji pas
češkiPas hijena
danskiPas hijena
njemačkiAfrički divlji pas
EngleskiAfrički divlji pas
ŠpanjolskiLycaon Pictus
FinskiPas hijena
francuskiLycaon (sisavac)
GalicijskiLycaon Pictus
HebrejskiKrpljeni vuk
HrvatskiAfrički divlji pas
MađarskiAfrički divlji pas
talijanskiLycaon Pictus
japanskiRikaon
NizozemskiAfrički divlji pas
EngleskiAfrički divlji pas
PoliratiLikaon (pita)
PortugalskiMabeco
švedskiAfrički divlji pas
turskiAfrički divlji pas
kineskiPas koji nije Suno
Izvori
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011.) Životinja, konačni vizualni vodič kroz svjetske divlje životinje
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svjetska enciklopedija životinja
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ugroženih vrsta
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija životinja
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija životinja
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sisavaca
  8. Ponašanje afričkih divljih pasa, dostupno ovdje: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/african-hunting-dog/
  9. Staništa afričkih divljih pasa, dostupno ovdje: http://www.predatorconservation.com/wild%20dog.htm
  10. O afričkim divljim psima, dostupno ovdje: http://www.honoluluzoo.org/african_hunting_dog.htm
  11. Paketi afričkih divljih pasa, dostupni ovdje: http://www.outtoafrica.nl/animals/engafricanwilddog.html?zenden=2&subsoort_id=4&bestemming_id=1

Zanimljivi Članci