Dhole

Dholeova znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Canidae
Rod
Cuon
Znanstveno ime
Cuon alpinus

Status očuvanja rupe:

Ugroženi

Mjesto Dhole:

Azija

Činjenice o Dholeu

Glavni plijen
Jelen, glodavci, ptice
Prepoznatljiva značajka
Gust rep i prepoznatljivi pozivi
Stanište
Suha šuma i gusta džungla
Predatori
Tigrovi, Leopardi, Ljudi
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
8
Životni stil
  • Paket
Omiljena hrana
Jelen
Tip
Sisavac
Slogan
U prirodi ih je ostalo samo 2000!

Dhole fizičke značajke

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Neto
  • Crno
  • Bijela
  • Zlato
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
45 mph
Životni vijek
10 - 13 godina
Težina
12 kg - 20 kg (26 kg - 44 lbs)
Duljina
75cm - 110cm (29in - 43in)

'Dhole je opisan kao mješavina između sivog vuka i crvene lisice'



Nekad široka vrsta divljih pasa koja je pokrivala gotovo pola svijeta, dhole je danas ugroženi vrsta s procijenjenom populacijom manjom od 2500 odraslih osoba. Dholes naseljavaju gustu džunglu, stepe, planine, šipražnu šumu i borovu šumu. Njihove boje mogu se kretati od ugljeno sive do crvene ili smeđe sa žutim, bijelim ili svijetlim svjetlinama. Iako su članovi pseće obitelji, dholes ne laje i ne zavija, ali imaju jedinstvene vriske, brbljanje, kuckanje i zvižduke kojima se koriste za komunikaciju i lov.



Nevjerojatne činjenice o Dholeu!

  • Dok je dhola stasom bliži a Pas njemački ovčar , točnije podsjeća na a lisica u izgledu.
  • Ti su se divlji psi nekada nalazili u čitavoj Aziji, Sjevernoj Americi i Europi, ali prije 12 000 do 18 000 godina svedeni su na svoje trenutno stanište koncentrirano u dijelovima Azije.
  • Odrasla osoba može pojesti jedan kilogram mesa u četiri sekunde, a kasnije ga može povratiti da nahrani ostale članove svog čopora.
  • Dhole čopori su ubili tigrovi i leopardi , a čak je poznato da napadaju Azijski crni medvjedi .
  • Dholes mogu trčati brzinom do 45 mph.

Znanstveno ime Dhole

Dhole, također poznat kao azijski crveni pas, indijski divlji pas ili planinski vuk, ima znanstveno ime Cuon Alpinus. Dhole je član obitelji Canidae i klase Mammalia.

Iako je bliski rođak životinja iz roda Canis, postoji nekoliko različitih razlika. Lubanja dhola je konkavna, nedostaje joj treći donji kutnjak, a gornji kutnjaci posjeduju samo jednu kvržicu.



Izgled i ponašanje Dholea

Pas je dugačak oko 30 do 40 centimetara, uz rep od 11 do 19 inča, a može težiti između 30 i 46 kilograma. Ovisno o regiji, mogu se razlikovati u boji, od žućkaste nijanse do tamnije crveno-smeđe boje. Imaju svjetliju boju na prsima, trbuhu i šapama.

Prosječni dhole, uključujući rep, otprilike je dugačak koliko je visok R2D2, slave Star Wars-a. Mužjaci obično teže više od ženki i veći su. Iako su lisice poput izgleda, dholes su sličniji psima srednje do velike veličine.

Dholes su visoko društvene životinje i često love u čoporima od 5 do 12. Ovi klanovi mogu narasti do čak 30 ili 40 članova. Ovi divlji psi su mesožderi i uglavnom love jelena ili ovce . Međutim, zabilježeni su slučajevi napada dhola na životinje velike kao tigar ili snositi .



Dholes su također vrlo glasne životinje. Kao članovi pseće obitelji, cvile i reže slično poput vašeg obiteljskog ljubimca. Jedinstven je za ove životinje niz zvukova i krikova koji se ne čuju nigdje među ostalim očnjacima. Poznato je i da komuniciraju zviždanjem i brbljanjem tijekom lova.

Za razliku od ostalih vrsta kanida, doli se vrlo rijetko pokazuju u borbenom ponašanju. Možda je čak teško odabrati dominantni muško-ženski par čopora. Djeluju kao jedinica za uzgajanje mladunaca čopora, a mlade odrasle životinje mogu se slobodno pridružiti ostalim čoporima po postizanju zrelosti.

Stanište Dhole

Dholes je širokog raspona i ima ih u cijeloj istočnoj i jugoistočnoj Aziji. Nekada su se ovi divlji psi mogli naći diljem Sjeverne Amerike, Azije i Europe. Prije oko 12.000-18.000 godina, svedeni su na određena područja unutar azijskog kontinenta. Dholes se sada mogu vidjeti sjevernije do Sibira, južno do nekih malezijskih otoka i zapadno do Indijskog poluotoka. Zbog ogromnog područja na kojem se mogu naći, oni preživljavaju na jednako širokom rasponu staništa kao što su

  • Gusta šuma
  • Grmlja šuma
  • Ravnice
  • Planine
  • Džungle

Dholes, poput ostalih pasa, pokriva veliko područje. Njihov prosječni teritorij može biti 34 kvadratna kilometra. To je veće od cijelog područja Manhattana! Kao takvi, izuzetno su brzi trkači, plivači i skakači.

Jame za rupe obično su pod zemljom i mogu biti jednostavne ili vrlo složene s mnogo tunela. Dholes su čak zavladali jazbinama šakala. Čitav čopor obitava u jednoj jazbini i može koristiti više ulaza.

Dhole dijeta

Kao što je ranije spomenuto, Dholes su mesojedi. Prvenstveno love kopitane sisavce u čoporima; međutim, zbog svog velikog staništa, oni su vrlo prilagodljivi i love sve što je dostupno u toj određenoj regiji.

Njihova potreba za dovoljno hrane zapravo je razlog za početak tako velikog staništa. Stranke lova na dhole oduzimaju svoj plijen, progutaju ga velike dijelove cijelog, a zatim ga prevoze natrag do ostatka čopora. Dholes je čak poznat da jede preko jednog kilograma mesa u manje od četiri sekunde; to je teško kao tri četvrtine ljudskog mozga!

U manjim pakiranjima i sami će jesti proporcionalno manji plijen koji se sastoji od zečevi , gušteri , miševi itd.

Dhole predatori i prijetnje

Dhole nije posebno plijen bilo kojeg drugog grabežljivca. Tigrovi , leopardi i drugi grabežljivci koji dijele stanište s rupom ubili su ih, ali vrijedi i obrnuto. Primarni izvor sukoba između ovih grabežljivaca na višoj razini je nedostatak hrane.

Glavne prijetnje s kojima se dhole suočava nisu druge životinje. Dholes pati od gubitka staništa, posebno zbog krčenja šuma u poljoprivredne, stambene i komercijalne svrhe. Ovaj gubitak staništa dovodi do smanjenja raspoloživog plijena i povećava naknadnu prijetnju konkurencije predatora visoke razine na tom području.

Također, s tim gubitkom staništa povezan je i progon dhola od strane ljudi na tom području. Ne pronalazeći odgovarajuću hranu iz svog uobičajenog izvora plijena, prilagođavaju se i povremeno love pripitomljene životinje. Posljedica odmazde poljoprivrednika bila je pogubna za populaciju dhola u cjelini.

Pokazalo se da im je bolest i glavna prijetnja. Njihova izloženost patogenima drastično se povećala s njihovom blizinom i povezanošću s pripitomljeni psi kao i njihovo grabežljivost drugih domaćih životinja.

Razmnožavanje rupa, bebe i životni vijek

Paket dhole obično sadrži više od jedne rasplodne ženke. U divljini je primijećeno da se pare tijekom listopada do siječnja, ali to može varirati u zatočeništvu. Dječji dhole naziva se štenad. Rođeni su u velikim leglima koja se obično sastoje od 5-10 mladunaca, ali ponekad i od 12 do 16.

Gestacijsko razdoblje je otprilike 60 dana, a majka doji bebe u sličnom razdoblju. Za to vrijeme sve trudne ženke dijele jazbinu, a mladunci slobodno komuniciraju. Dok ih majke odgajaju, čitav čopor pomaže u hranjenju mladunaca regurgitacijom hrane.

Štenad raste puno brže od vuk ili pseća mladunčad. Njihov je rast sličniji stopi onom u a kojot . Do šest mjeseci, mladunci prate čopor u lovu, a sa osam mjeseci preuzimaju aktivne uloge u lovu.

Nakon sazrijevanja, dholes može napustiti čopor i pridružiti se drugom bez izazova ili borbi uobičajenih kod drugih divljih vrsta pasa. Tipično, oko treće godine, ženke napuštaju čopor da bi se pridružile drugom. U divljini je prosječni životni vijek ovih životinja oko 10 godina. Dholes u zatočeništvu u prosjeku ima 15 do 16 godina života.

Dhole stanovništvo

Stvarnu veličinu populacije dhole vrlo je teško procijeniti. Njihova tendencija naseljavanja mjesta koja su rijetko naseljena ili sadrže nepovoljan teren čine gotovo nemogućim dobivanje čvrste brojke za njihovo stanovništvo. Uz to, dholes su u područjima koja su proučavana često doživljavali promjene divlje populacije tijekom kratkih vremenskih razdoblja.

Najbolja procjena je ukupna populacija između 4.500 i 10.000 životinja sa zrelim odraslim osobama koje čine samo 2200. Iz tog su razloga ovi divlji psi navedeni kao ugroženi , a pretpostavlja se da će stanovništvo i dalje opadati.

Dhole u zoološkom vrtu

Postoje samo tri mjesta u Sjevernoj Americi gdje ćete pronaći ove divlje pse. The Zoološki vrt u Minnesoti , Zoološki vrt u San Diegu , i Divljina kojim upravlja Columbus Zoo, svi imaju zarobljene dhole. Značajno je da je osoblje The Wildsa nedavno prikupilo leglo mladunaca kad im je majka umrla nedugo nakon što ih je rodila.

Pogledajte svih 26 životinje koje počinju s D

Zanimljivi Članci