Mungos

Znanstvena klasifikacija mungosa

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Herpestide
Rod
Herpes
Znanstveno ime
Helogale Parvula

Status očuvanja mungosa:

Ugroženi

Mjesto Mongoose:

Afrika
Azija

Činjenice o mungosima

Glavni plijen
Štakori, jaja, insekti
Stanište
Otvorene šume i travnate ravnice
Predatori
Jastrebovi, Zmije, Šakal
Dijeta
Svejeda
Prosječna veličina legla
4
Životni stil
  • Banda
Omiljena hrana
Štakori
Tip
Sisavac
Slogan
Raspon veličine od samo 1 do 3 stope!

Fizičke karakteristike mungosa

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
20 mph
Životni vijek
10-15 godina
Težina
0,3-4 kg (0,7-8,8 lbs)

Brz i okretan, mungos je vješt lovac koji će se hraniti gotovo svime što ulovi.



Mungos je malo, uglađeno stvorenje (izgledom sličan a lasica ) koji luta šumama i ravnicama Azije i Afrike. Zbog svog prilično smjelog temperamenta, mungosa je već tisućama godina predmet ljudskih mitova i priča. Međutim, život mungosa mnogo je složeniji i zanimljiviji nego što ovi mitovi sugeriraju.



Činjenice o mungosima

  • Mungos je možda najpoznatiji po svojoj izvanrednoj sposobnosti ubijanja zmije , poput kobre. Znanstvenici vjeruju da su razvili protein koji pruža određeni stupanj zaštite od zmijskog otrova. Međutim, nisu potpuno imuni na opetovane ujede zmija.
  • Drevni Egipćani ponekad su mumificirane mungose ​​stavljali u grobnice sa svojim vlasnicima, budući da su bili uobičajeni kućni ljubimac.
  • Indijski sivi mungos zvan Rikki-Tikki-Tavi ovjekovječen je u Rudyard KiplinguKnjiga o džungli.
  • Mongoose imaju zjenice vodoravnog oblika, slične ovcama i konjima, kako bi izbjegle grabežljivce.
  • Na mnogim se mjestima mungose ​​smatraju invazivnom vrstom jer predstavljaju prijetnju izvornom ptičjem svijetu, uključujući zaštićene i ugroženi vrsta.

Znanstveno ime Mongoose

Mongoose je kolokvijalni ili uobičajeni pojam za skupinu sličnih vrsta koje pripadaju isključivo obitelji Herpestidae. Znanstveni naziv potječe od grčke riječi za životinju koja hoda ili se plazi na sve četiri noge. Mongose ​​zauzimaju isti poredak - Carnivora - kao i mačke , medvjedi , psi , tuljani , i rakuni . Oni su najuže povezani sa viverridima kao što su cibetke , geneti i linsangi. Oni su nešto udaljeniji s hijena . Mungos je primjer feliformije ili a mačka -poput mesojeda.

Vjeruje se da su se u nekom trenutku na početku svoje evolucije te životinje podijelile u dvije različite podgrupe: Herpestinae i Mungotinae. Treća podporodica nazvana Galidiinae nekoć je klasificirana s druge dvije. Endem Madagaskara, Galidiinae je ponekad bio poznat kao malgaški mungos zbog sličnog izgleda. Međutim, ova podfamilija sada je klasificirana u obitelj Eupleridae umjesto Herpestidae.

Još uvijek živi oko 34 vrste mungosa. To uključuje 23 vrste Herpestinae i 11 vrsta Mungotinae. Nekoliko je izumrlih vrsta također poznato iz fosilnih zapisa. Vrste mungosa neravnomjerno su raspoređene po cijeloj obitelji. Neki rodovi imaju samo jednu vrstu u sebi. Rod Herpestes, međutim, ima otprilike 10 živih vrsta, uključujući dobro poznatu indijsku sivu -, egipatsku - i mungozu koja jede rakove.

Izgled mungosa

Te su životinje vitko stvorenje izduženog tijela, kratkih nogu, tanke njuške i malih zaobljenih ušiju. Boja kaputa je gotovo uvijek smeđa, siva ili čak žuta, ponekad prošarana oznakama ili prugama. Rep također može imati jedinstveni uzorak prstena ili boje na sebi. Zbog svog izgleda, neki ih ljudi zamjenjuju s a lasica , iako se njihov tradicionalni raspon rijetko preklapa.

Mungos varira u veličini od jedne do druge vrste. Tijelo ove životinje može se kretati od sedam centimetara u prosjeku za umanjene patuljaste mungose ​​do 25 inča u prosjeku za masivne egipatske mungose, dok rep dodaje još šest do 21 inča. To čini tipičnu životinju otprilike veličine kuće mačka . Najveće vrste također mogu težiti do 11 kilograma kada su potpuno uzgojene.



mungos - Herpestidae - vrsta mungosa u prljavštini

Ponašanje mungosa

Miris je važan dio mungoske komunikacije. To je olakšano prisutnošću velikih mirisnih žlijezda u blizini anusa koje koriste za davanje parova i obilježavanje svog teritorija. Zapravo je mirisna žlijezda primarna karakteristika koja razdvaja ove životinje od cibeta, geneta i lingangi. Mongooses (ispravna množina mongoose) također se oslanjaju na vokalizacije kako bi signalizirali prijetnje, započeli udvaranje i prenijeli druge kritične informacije drugim članovima. Imaju impresivan raspon zvukova za međusobnu komunikaciju, uključujući plač, režanje i hihotanje. Svaki je zvuk popraćen različitim skupom ponašanja.

Obitelj Herpestidae općenito pokazuje širok spektar društvenih struktura i ponašanja. Dok neke vrste uspijevaju u samoći ili u malim grozdovima, druge vrste žive u kolonijama do 50 jedinki. Dobro poznato meerkat na primjer, (koju je TV emisija proslavila) živi u velikim zadružnim bendovima s izrazitom društvenom hijerarhijom. Pojedinci su ponekad odgovorni za specijalizirane zadatke kao što su straža, lov i zaštita djece. Kolonija živi ili umire na temelju djelovanja svakog pojedinog člana.

Određeni društveni raspored vrste može biti povezan s njenom fizičkom veličinom i vrstom životinje. Veći i fizički zastrašujući egipatski mungos lovac je usamljenik, dok je manji patuljasti mungos društvenije biće koje odbija grabežljivce skupljajući se u velike skupine. Sam je pojedinac ranjiv. Ali čak i manje životinje može biti teško ubiti kad je dio čopora.

Mala veličina mungosa skriva svoje prilično smjelo raspoloženje. Stvorenje je u stanju da se održi protiv opasnih grabežljivaca mnogo većih ili agresivnijih od sebe. Mogućnost ubijanja zmija (čak i otrovnih vrsta!) Samo je jedan primjer. Te životinje također ponekad mogu izbjeći ili nabasati na smrtonosne grabežljivce svojom impresivnom brzinom i okretnošću. Neke vrste mogu trčati u prosjeku 20 mph.

Te su životinje najaktivnije tijekom dana dok love i druže se. Skloni su provesti noć u svojim jazbinama spavajući. Mongooses mogu biti prilično inteligentni i zaigrani, posebno u društvenim okruženjima.

Stanište mungosa

Mungosa je životinja starog svijeta koja uglavnom uspijeva u vrućim ili tropskim područjima. Najveće populacije mogu se naći u subsaharskoj i istočnoj Africi, uključujući većinu vrsta Mungotinae i neke vrste Herpestinae. Također su prilično česti na dugom dijelu teritorija u južnoj Aziji, od Kine do Bliskog istoka. Ostala uobičajena mjesta su južna Iberija, Indonezija i Borneo.

To su uglavnom kopneni sisavci koji lutaju zemljom. Oni žive u raznim klimatskim i stanišnim područjima, uključujući tropske šume, pustinje, savane i travnjake. Međutim, postoji nekoliko značajnih iznimaka. Neke vrste poput mungosa koji jede rakove poluvodene su i provode dobar dio svog života u vodi i oko nje. Prilično su vješti u plivanju s mrežama između znamenki. Ostale vrste nastanjuju stabla, krećući se bez napora između grana. S druge strane, kopnene mungose ​​zariju se u zemlju svojim velikim nepomičnim pandžama. Većinu svog vremena provode unutar složenog sustava tunela koje su stvorili.

Dijeta od mungosa

Te su životinje oportunistički mesožderi koji će se hraniti velikom raznovrsnom hranom, bilo živom bilo mrtvom. To mogu uključivati ​​gmazove, male ptice i sisavci, vodozemci, kukci , crvi i rakovi . Međutim, neke će vrste prehrane dopuniti voćem, povrćem, korijenjem, orašastim plodovima i sjemenkama. Ako se ukaže prilika, životinja će ukrasti ili se hraniti ubijanjem drugog bića.

Pametna životinja, mungosi su naučili sposobnost razbijanja ljuski, orašastih plodova ili jaja o kamenje kako bi ih otvorili. Predmet može udariti izravno o tvrdu površinu ili ga izbaciti iz daljine. Ova se taktika prenosi s jedne generacije na drugu, što može predstavljati oblik prenosive kulture.

Međutim, raznoliko nepce mungosa može predstavljati problem drugim vrstama, a u nekim se područjima smatraju invazivnom vrstom.



Mongoski grabežljivci i prijetnje

Mungos ima samo nekoliko prirodnih grabežljivaca u divljini, poput jastrebova i velikih mačke . Veće mungose ​​mogu odbiti grabežljivce samo fizičkom veličinom, ali posebno su manje vrste osjetljive na grabežljivost velikih zvijeri. Mungosi također ponekad prijeti otrov zmije , ali zahvaljujući svojoj okretnosti i brzini, mungos je više nego mjerilo za zastrašujućeg gmaza. Njegova puka prilagodljivost omogućila mu je da uspijeva u mnogim različitim zemljopisnim regijama oko Azije i Afrike. Međutim, neke vrste mungosa trenutno propadaju zbog gubitka staništa zbog ljudskog zadiranja. Traže dovoljno prostora za jazbine i društvene dogovore.

U 19. i 20. stoljeću ljudi su doselili mungose ​​širom svijeta - posebno na nekoliko oceanskih otoka poput Havaja - kako bi pomogli u suzbijanju štetočina na plantažama i farmama. Iako su mungosi rijetko uspijevali u ovom zadatku, to je imalo nenamjerne posljedice što je velik dio lokalnog divljeg svijeta - uključujući mnoge jedinstvene vrste ptica - dovelo na rub izumiranja. Iz tog se razloga mungose ​​smatraju jednom od vodećih invazivnih vrsta na svijetu, a učinjeni su i napori na uklanjanju ili ograničavanju populacija mungosa u neavtohtonim područjima.

Razmnožavanje mungosa, bebe i životni vijek

Razmnožavanje mungosa razlikuje se među vrstama, jer je često odraz njihove socijalne strukture. Samotne mungose ​​susreću se samo u redovitim razmacima kako bi se razmnožile, obično jednom godišnje. Jedan ili oba roditelja mogu uzgajati mladunce. S druge strane, velike kolonije imaju dominantnog člana čopora s gotovo isključivim uzgojnim pravima na nekoliko ženki - ili ponekad postoji jedan dominantni par muško-ženskog spola.

Nakon završetka parenja ženka će roditi nekoliko mjeseci nakon začeća. Može istovremeno roditi leglo od jednog do šest mladunaca. Mungosi obično rastu relativno brzo. Nakon što se odbiju, mladunci će ostati ovisni o roditelju (roditeljima) još nekoliko mjeseci. Može proći između šest mjeseci i dvije godine da štene postane potpuno zrelo.

Među društvenijim vrstama mungosa, mladunci se u koloniju unose od ranog doba. Tijekom traženja hrane nekoliko članova ostat će kako bi zaštitilo mlade. U nekim će kolonijama štene odabrati određenu odraslu osobu koja će mu osigurati redovito uzdržavanje i pažnju. Pojedinci mogu čak stvoriti doživotne veze s obitelji i / ili kolegama iz kolonije ili čopora.

Životni vijek uvelike ovisi o vrsti, ali tipični mungos može živjeti oko 10 godina u divljini i možda dvostruko više od zatočeništva.

Populacija mungosa

Iako je precizan broj populacije teško procijeniti, čini se da su mnoge vrste mungosa širom svijeta snažnog zdravlja. Indijski sivi mungos je možda najrasprostranjenija vrsta. Obično se nalazi na cijelom indijskom potkontinentu i južnom Iranu u jednom neprekinutom području.

Prema Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) Crveni popis ugroženih vrsta, liberijska mungosa jedina je vrsta koja se kvalificira za ranjivi status, dok je nekoliko drugih vrsta mungosa blizu ugrožene . Međutim, madagaskarski mungos, iako nije pravi mungos, ugrožen je u svom izvornom staništu, jer je nekoliko vrsta palo u status ugroženosti. Gubitak staništa morat će se zaustaviti ili preokrenuti da bi se neke vrste ponovno vratile na svoje prijašnje razine.

Pogledajte svih 40 životinje koje počinju s M

Zanimljivi Članci