Tuatara

Znanstvena klasifikacija Tuatara

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
gmaz
Narudžba
Sphenodontia
Obitelj
Sphenodontidae
Rod
Sphenodon
Znanstveno ime
Sphenodon Punctatus

Status očuvanja Tuatare:

U blizini prijetnje

Mjesto Tuatara:

Oceanija

Činjenice o Tuatari

Glavni plijen
Insekti, jaja, gušteri
Stanište
šuma i travnjak
Predatori
Svinje, mačke, glodavci
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
12
Životni stil
  • Osamljeno
Omiljena hrana
Insekti
Tip
Gmaz
Slogan
Nalazi se samo na nekoliko novozelandskih otoka!

Tuatara Fizičke karakteristike

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Zelena
Tip kože
Vage
Najveća brzina
15 mph
Životni vijek
50-100 godina
Težina
600-900 g (1,3-1,9 lbs)

Jedan od nadimaka tuatare među znanstvenicima je 'živi fosil' zbog nedostatka evolucijskih promjena.



Zbog činjenice da to nije sasvim gušter i ne baš dinosaura, novozelandska tuatara jedna je od rijetkih uistinu jedinstvenih životinja koje su ostale na svijetu. Ti gmazovi mogu izgledati poput guštera, ali pripadaju svojoj zasebnoj klasi i jedini su preživjeli članovi njihova taksonomskog poretka. Znanstvenici su izuzetno zainteresirani za njihovo proučavanje jer mogu pružiti uvid u to kako je moderno gušteri i zmije evoluirao.



Činjenice o Tuatari

  • Naziv 'tuatara' znači 'vrhovi na leđima' na maorskom jeziku.
  • Tuatare su preživjele od razdoblja trijasa, prije otprilike 240 milijuna godina.
  • Oni su jedini preživjeli pripadnici reda Rhynchocephalia.
  • Tuatara na vrhu glave ima treće oko poznato kao 'tjeme'.
  • Životni vijek tuatare premašuje 60 godina. Čak i do 100 godina zatočeništva!

Znanstveno ime Tuatara

Znanstveno ime tuatare jeSphenodon punctatus. 'Sphenodon' potječe od grčkih riječi 'sphen', što znači 'klin' i 'odon', što znači 'zub'. 'Punctatus' je latinska riječ koja znači 'šiljat'.

Riječ 'tuatara' na maorskom jeziku znači 'vrhovi na leđima'. Maori su autohtoni polinezijski narod Novog Zelanda.



Izgled i ponašanje Tuatare

Tuatara je porijeklom s Novog Zelanda i najveći je gmaz u zemlji. Mužjaci mogu narasti do gotovo tri metra duljine, a odrasle ženke obično narastu do oko dva metra. I mužjaci i ženke težit će do dva kilograma kad su potpuno odrasli, pa unatoč činjenici da su označeni kao najveći gmazovi na Novom Zelandu, nisu osobito velike životinje.

Oni su osamljena bića koja žive u jazbinama, ali poznato je da svoje jazbine dijele s određenim morskim pticama s kojima žive u skladu.

I muškarci i žene imaju slične boje. Većina ima prigušenu, maslinastozelenu ili zahrđalo smeđu boju kako bi im pomogla da se uklope u svoju okolinu. Jedna zanimljiva činjenica o bojanju tuatara je da se ona može mijenjati s vremenom. Gode ​​se godišnje, pa se njihova boja postupno može mijenjati kako stare.

Muški tuatari imaju veliku, prepoznatljivu grbu kralježnice duž leđa i vrata. Ove bodlje mogu se razbaciti u razmetljiv prikaz kako bi impresionirali ženke tijekom sezone parenja, ali se koriste i za pokazivanje dominacije u borbi protiv drugih mužjaka.

tuatara (Sphenodon punctatus) tuatara izbliza

Stanište Tuatara

Tuatara se mogu naći samo na Novom Zelandu. Trenutno žive samo na nekoliko obalnih otoka i u ograničenim regijama kopna.

Tuatara dijeta

Budući da su tuatare jedinstvene u svijetu gmazova, mnogi ljudi pitaju: 'Što tuatare jedu?'

U ovom aspektu, tuatare su poput mnogih drugih gušteri i gmazovi slične veličine. Prvenstveno jedu insekte kao što su kornjaši , gliste, cvrčci i pauci. U nedostatku ovih insekata, poznato je i da jedu puževi , žabe , ptičja jaja, kože, pa čak i vlastiti mladi.



Tuatara predatori i prijetnje

Tuatare variraju između klasifikacije kao ugrožene vrste i biti 'u riziku' ili 'ranjiv', što je korak ispod toga. Međutim, IUCN ga je nedavno ažurirao tako da najmanje zabrinjava zbog uspješnih napora u očuvanju.

Najozbiljnija prijetnja divljim tuatarama su grabežljivci sisavaca koji su na otoke uneseni ljudskim naseljem. Psi i štakori imali su najozbiljniji utjecaj na populacije tuatara, ali druge životinje poput tvorovi i mačke utjecali su i na njihov broj.

Zbog činjenice da su ovi uvedeni grabežljivci u tako kratkom vremenskom razdoblju ozbiljno desetkovali populacije divlje tuatare, vlada Novog Zelanda proglasila je tuatare i njihova jajašcima potpuno zaštićenima 1895. godine. Ta je zaštita i danas na snazi ​​i od ključne je važnosti u očuvanju njihovog sve manjeg broja.

Reprodukcija Tuatare, bebe i životni vijek

Tuatare nisu poput većine gmazova jer se razmnožavaju prilično sporo. Imaju relativno dug životni vijek od 60 ili više godina u divljini, a u zatočeništvu mogu živjeti i do 100 godina.

Ovaj dugi život znači da spolnu zrelost ne postižu tek u dobi od 10 do 20 godina. Uz to, nastavljaju rasti do otprilike 35. godine.

Parenje se događa usred ljeta, a uglavnom ga diktiraju ženke. Mužjaci se mogu uzgajati svake godine, ali ženke se obično uzgajaju svake dvije do pet godina. Mužjaci će potamniti svoju kožu, raširiti svoje grebene i pričekati izvan ženine jazbine pokušavajući je impresionirati. Muški tuatari nemaju vanjski reproduktivni organ, pa spermu prenose na žene trljajući svoje kloake. To se naziva 'kloakalni poljubac'.

Ženke mogu ovu spermu čuvati do godinu dana i koriste je za oplodnju spojke koja može varirati u veličini od jednog jajašca do 19 jajašaca. Ova se jaja inkubiraju 12 do 15 mjeseci, što je nevjerojatno dugo razdoblje, posebno za gmazove. Nažalost, ova duga inkubacija znači da su jaja tuatare jednostavan obrok za grabežljivce.

Majke Tuatare ne ostaju u blizini kako bi zaštitile jajašca ili bebe nakon što se izlegnu, tako da su sva mladunci koji prežive razdoblje inkubacije posebno ranjivi i moraju se odmah sami snaći u pogledu hrane i sigurnosti.

Zanimljiva činjenica o bebama tuatara je da temperatura inkubacijskog gnijezda određuje spol izleganja. Ovo je fenomen poznat kao 'određivanje spola ovisno o temperaturi'. Istraživači su primijetili da jaja inkubirana na 70 stupnjeva Fahrenheita imaju jednake šanse da budu muško ili žensko. Jaja koja se inkubiraju na 72 stupnjeva Fahrenheita obično završe oko 80 posto mužjaka, a gnijezda koja se ohlade na 68 stupnjeva Celzijusa obično su 80 posto ženki. Ako se gnijezdo ohladi na 64 stupnjeva Fahrenheita, sva će mladunca biti ženke.

Stanovništvo Tuatara

Trenutno se tuatere mogu naći razasute samo po malim džepovima kopna Novog Zelanda i pregršt udaljenih otoka bez glodavaca. Procjenjuje se da u divljini postoji samo oko 55.500 tuatara.

Pored onih pronađenih u divljini, postoje neki koji se drže u posebnim utočištima i uzgajaju se u zatočeništvu kao dio uzgojnih programa koji pomažu povećati brojnost populacije.

Zbog toga se na tuatare često još uvijek misli kao ugrožene vrste . Međutim Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) je li navedeno kao najmanja briga jer su napori na uklanjanju invazivnih vrsta snažno utjecali na dobrobit i budućnost tuatare. Iako to znači da se za preživljavanje oslanja na upravljanje zaštitom.

Pogledajte svih 22 životinje koje započinju s T

Zanimljivi Članci