Lav

Lion znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Mesožder
Obitelj
Felidae
Rod
Panthera
Znanstveno ime
Panthera leo

Status očuvanja lavova:

Ranjiva

Lion Mjesto:

Afrika
Azija

Zabavna činjenica o lavu:

Živi u malim skupinama zvanim ponos!

Činjenice o lavovima

Plijen
Antilopa, Warthog, Zebra
Ime Young
Mladunče
Grupno ponašanje
  • Ponos
Zabavna činjenica
Živi u malim skupinama zvanim ponos!
Procijenjena veličina stanovništva
23.000
Najveća prijetnja
Gubitak staništa
Najizrazitija značajka
Duga i gusta dlakava griva mužjaka oko lica
Druga imena)
Afrički lav
Razdoblje trudnoće
110 dana
Stanište
otvorena šuma, šipražje, travnjak
Predatori
Ljudski
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
3
Životni stil
  • Dnevno / noćno
Uobičajeno ime
Lav
Broj vrsta
2
Mjesto
subsaharska Afrika
Slogan
Živi u malim skupinama zvanim ponos!
Skupina
Sisavac

Fizičke karakteristike lava

Boja
  • Smeđa
  • Zlato
  • Žutosmeđa
  • Plavuša
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
35 mph
Životni vijek
8 - 15 godina
Težina
120 kg - 249 kg (264 lbs - 550 lbs)
Duljina
1,4 m - 2,5 m (4,7 ft - 8,2 ft)
Dob spolne zrelosti
2 - 3 godine
Doba odvikavanja
6 mjeseci

Lav je afrički glavni grabežljivac



Lav je jedna od najvećih, najjačih i najsnažnijih mačaka na svijetu, druga po veličini nakon sibirskog tigra. Najveće su mačke na afričkom kontinentu. Iako su većina velikih mačaka osamljeni lovci, lavovi su nevjerojatno društvene životinje koje žive zajedno u obiteljskim skupinama koje se nazivaju ponosima.



Nevjerojatne činjenice o lavovima!

  • Između 1993. - 2014., IUCN je procijeniopopulacija lavova smanjila se za 42%. Zbog krivolova i gubitka staništa, procjenjuje se da bi danas moglo ostati manje od 20 000 lavova.
  • Iako su lavovi općenito društvena bića, oholosti se uglavnom sastoje od 80% žena. Iz tog razloga, samo otprilike jedan od osam muških lavova preživi do odrasle dobi. Skupine muških lavova ponekad se udružuju kontrolirajući ogromne dijelove teritorija. Jedna poznata skupina muških lavova u južnoafričkom Nacionalnom parku Kruger kontrolirala je preko 170 000 hektara i bila jeprocjenjuje se da ubija više od 100 suparničkih lavova i mladunaca.
  • Lavovi su dugo držani u zoološkim vrtovima i u zatočeništvu. U Engleskoj u 18. stoljeću cijena prijema u Tower Menagerie (prethodnicu Londonskog zoološkog vrta) bila je tri penija,ili mačka ili pas koji će se hraniti lavovima!

Lion Znanstveno ime i klasifikacija

Znanstveni naziv za lavove jePanthera leo.RodPantheragrčkog je podrijetla i obuhvaća velike vrste mačaka poput tigrovi , lavovi, jaguari , i leopardi koji imaju sposobnost rikanja.Leolatinska je riječ za lava.



Postoje dvije vrste podvrsta lavova, afrički lav i azijski lav. Znanstveno ime afričkog lava jePanthera leo melanochaitadok je znanstveno ime azijskog lavaPanther Leo Leo.

Vjeruje se da su se afrički lav i azijski lav razdvojili prije oko 100 000 godina. Glavne razlike između dvije podvrste su azijski lavovi u prosjeku su manji, mužjaci uglavnom ne žive u ponosu sa ženkama, a mužjaci imaju tamniju grivu.

Anatomija i izgled lava

Lavovi imaju kratki sloj blijedosmeđeg ili zlatnog krzna s dugim repom koji na kraju ima čuperak duljeg krzna. Oznake na njihovim kaputima puno su blijeđe od podebljanih pruga i mrlja prikazanih na drugim mačkama, što ovim velikim zvijerima pomaže da ostanu neviđeni kada vrebaju plijen u dugim travama. Lavovi imaju snažne i moćne čeljusti koje sadrže ukupno 30 zuba što uključuje četiri očnjaka nalik očnjacima i četiri karnasijska zuba koji su savršeno dizajnirani za rezanje mesa.



Lion Mane

Lav je jedna od najvećih mačaka na svijetu, a mužjaci su viši i teži od ženki i pokazuju grivu duge dlake oko lica (zapravo, to je jedini slučaj u mačjem svijetu kada mužjaci i ženke zapravo izgledaju drugačije) . Smatra se da je povezana s razinom testosterona, griva mužjaka lava kreće se od plave do crvene, smeđe i crne boje i pokriva glavu, vrat i prsa.

Bijeli lavovi

U divljini je primijećeno nekoliko velikih vrsta mačaka s mutacijama boja, poput bijeli tigar ili Crna pantera . Isto tako, neobična je mutacija lavova u boji zbog koje je kaput izuzetno blijed.

Za razliku od bijelih tigrova koji su albino - to jest, nedostaju im pigmenti u boji u dlaci - dlaka bijelih lavova nastaje recesivnim svojstvima. Neobična priroda bijelih lavova dovela je do toga da su ih zarobili i preselili u zatočeništvo u drugoj polovici 20. stoljeća.

Danas se bijeli lavovi uzgajaju u mnogim zoološkim vrtovima i parkovima divljih životinja. Primjerice, u Sjevernoj Americi šest bijelih lavova nalazi se u Parc Safariju blizu Montreala u Quebecu od 2020. Međutim, sada se ponovno uvode u okruženja u Južnoj Africi i uspješno se uzgajaju i love u svojim izvornim sredinama.

Rasprostranjenost i stanište lavova

Povijesno gledano, Lavovi bi bili pronađeni u velikom dijelu Afrike, pa čak i u dijelovima Europe i Azije. Danas su, međutim, gurnuti u izolirane džepove svog nekad ogromnog prirodnog područja s preostalom populacijom afričkih lavova koja se danas nalazi samo u zemljama subsaharske Afrike. Još uvijek postoji mala populacija azijskih lavova koja živi u udaljenom dijelu šume Gir u Indiji.

Unatoč sve manjem broju, lavovi su zapravo nevjerojatno prilagodljive životinje koje mogu i nastanit će vrlo suhu klimu jer većinu vlage koja im je potrebna dobivaju iz hrane. Preferiraju područja otvorene šume, šipražja i dugih travnjaka na kojima nema samo prekrivača već i širokog spektra plijena. Jedino ih nema u područjima prašume ili daleko u pustinjama.

Populacija lavova - Koliko je preostalo bijelih lavova?

Kao i ostalim velikim vrstama mačaka, i lavu prijeti gubitak staništa i lov. Između 1993. i 2014. populacija lavova smanjila se za 42%. Posljednja procjena IUCN-a smješta odraslu populaciju između 23.000 do 39.000 zrelih osoba. Danas su lavovi kao vrsta navedeni kao 'Ranjivi', a korak iznad proglašeni su 'Ugroženima'.

Iako populacija afričkog lava vjerojatno broji preko 20 000, azijski lav podvrsta procjenjuje se na samo 600 jedinki. Azijski lavovi ograničeni su na samo jedno utočište za divlje životinje u Indiji koje ima samo 1400 četvornih kilometara površine. Daljnji rast populacije azijskih lavova oslanjat će se na ponovno uvođenje u nova staništa u Indiji.

Izumrle vrste lavova

Znanstvenici vjeruju da su lavovi prije 10 000 godina bili najrasprostranjeniji sisavac izvan ljudi. Međutim, danas je njihov domet djelić njegove povijesne veličine. To dolazi od izumiranja dvije jedinstvene vrste lavova pred kraj posljednjeg ledenog doba i gubitka staništa što je smanjilo raspon lavova

Barbary Lion

Lav barbari nekada je živio preko sjeverne obale Afrike, s rasponom koji se protezao od Egipta do Maroka. Donedavno se vjerovalo da je to zasebna podvrsta lava, no istraživanja sada pokazuju da je genetski slična azijskim lavovima.

Lav barbarije uglavnom je lovljen do izumiranja u 19. stoljeću. Posljednje dokumentirano viđenje bilo je u alžirskim planinama Atlas 1942. godine (premda su kože pronađene na ilegalnim tržištima 1980-ih, što sugerira da su lavovi Barbary možda dulje preživjeli), ostavljajući lava regionalno izumrlog u sjevernoj Africi.

Špiljski lav (Panthera leo spelaea)

Špiljski lav bio je vrsta lava koja se protezala preko Euroazije i do Aljaske, a izumrla je s propašću mamutske stepe prije oko 12 000 godina. Vrste su živjele diljem kontinentalne Europe, a mnogi arheološki crteži lavova s ​​tog područja prikazuju špiljske lavove. Vrsta je bila veća od današnjih preživjelih lavova. Posljednjih godina u permafrostu Rusije otkriven je niz smrznutih mladunaca špiljskog lava.

Američki lav (Panthera leo atrox)

Još jedna vrsta lavova koja je nestala prije otprilike 12 000 godina u razdoblju globalnih klimatskih promjena, Američki lav proširio se na većini današnjih Sjedinjenih Država i Meksika. Američki lav poznat je po tome što je najveća vrsta lavova. Stanište mu je bilo slično današnjem afričkom lavu, jer je lovilo preko velikih travnjaka na velikim sisavcima poput bizona, jelena, pa čak i mamuta.

Lavovo ponašanje i životni stil

Lavovi su jedinstveni među mačkama jer zajedno žive u jakim društvenim skupinama. Ponos čine 5-15 srodnih ženki i njihovih mladunaca, zajedno s općenito samcem (male skupine od 2 ili 3, mada nisu rijetkost). Mužjaci lavova patroliraju teritorijom od oko 100 m² označavajući drveće i kamenje urinom i ričući kako bi upozorili uljeze. Iako mužjaci Lavovi mogu u velikoj mjeri obraniti svoj ponos, njihov položaj u ponosu neprestano je pod prijetnjom ostalih mužjaka koji pokušaju preuzeti njihov flaster, a ako uspiju, ubit će sve mladunce koje je prethodni mužjak oženio. Unatoč ogromnoj veličini, mužjaci lavova zapravo gotovo i ne vrše lov jer su često sporiji i lakše ih se vidi od njihovih kolega. Lavice u ponosu zajedno love, što znači da nisu samo uspješniji na svojim putovanjima, već su u mogućnosti uhvatiti i ubiti životinje koje su i brže od njih i puno veće.

Lavovski rik

Lavovski rik može biti izuzetno glasan, dosežući oko 114 decibela glasnoće. Njihova je graja dovoljno glasna da probije prag boli ljudskog sluha! Lavovski rik glasniji je od bilo koje velike mačke i može se čuti s udaljenosti od oko 8 kilometara. Sposobnost urlanja na tako visokoj glasnoći posljedica je jedinstvenih prilagodbi u glasovima lavova. Lavovi uglavnom riču kao upozorenje i kako bi branili svoje teritorije. Osim upozorenja mužjaka, lav rika također omogućava članovima ponosa da se pronađu jer njegov zvuk može putovati na tako velike udaljenosti.

Razmnožavanje lavova, mladunci i životni vijek

I muški i ženski lavovi mogu se razmnožavati u dobi između dvije i tri godine, ali unatoč tome, često se neće razmnožavati dok ponos ne bude čvrsto utvrđen. Nakon razdoblja trudnoće koje traje gotovo četiri mjeseca, lavovi rađaju između jednog i šest mladunaca koji su rođeni slijepi i nevjerojatno su ranjivi u novom okruženju. Krzno mladunaca lavova prekriveno je tamnijim mrljama koje pomažu da se kamufliraju u jazbinu kako bi ih zaštitili dok odrasli izlaze u lov.

Nažalost, manje od polovice mladunaca čini godinu dana, a četvero od petero je umrlo do svoje dvije godine, uglavnom od napada životinja ili gladi. Izuzetno je to što će ženke lavova u ponosu imati svoje mladunce otprilike u isto vrijeme i pomoći će sisati i brinuti se o mladuncima drugih ženki. Lavlji mladunci sišu mlijeko dok ne napune oko šest mjeseci i premda će početi aktivno loviti tek s oko godinu dana, mladunci lavova počinju jesti meso nakon otprilike 12 tjedana.

Kao i većina velikih mačaka, i lavovi žive oko 10 do 15 godina. U zatočeništvu lavovi su živjeli dosta duže nego u divljini. 2016. zoološki vrt u Philadelphiji morao je eutanazirati dvadesetpetogodišnju žensku lavicu nakon što je počela patiti od ograničene pokretljivosti.

Lavova dijeta i plijen

Lav je velika i mesožderka životinja koja preživljava samo jedući druge životinje kako bi se održala. Njegova prehrana sastoji se od bivola, gnua, pa čak i žirafe. Ovisno o obilju i raznolikosti vrsta plijena na njihovom teritoriju, lavovi prvenstveno love gazelu, zebru i bradavicu, zajedno s nizom vrsta antilopa, prateći stada preko otvorenih travnjaka. Neće okretati nos iako u lovu sami ako se situacija dogodi i sretno će ukrasti uboj druge životinje. Jednom kad je životinja uhvaćena, okolnosti se mijenjaju jer će ženke dopustiti da mužjak Lav prvo jede prije nego što se prepusti. Međutim, mladunci su na dnu hrpe i moraju se zadovoljiti onim što ostane nakon što odrasli završe.

Za razliku od ostalih mačaka, Lavovi nisu osamljeni lovci, već Lavice rade zajedno kako bi progonili i uhvatili svoj plijen sa svakom ženom koja ima drugačiju stratešku ulogu. Ova strategija omogućuje im ubijanje životinja bržih i puno većih nego što jesu. Studija o 1.300 lovova na lavove pokazala je da je njihov individualni uspjeh u lovu bio 17-19%. Međutim, kada je lov u grupama, stopa uspješnosti skočila je na 30%.

U prosjeku lavovi pojedu oko 8 do 9 kg mesa dnevno. Mužjaci mogu oko 100 kilograma dnevno (43 kg), dok ženke mogu pojesti 25 kilograma.

Lavovi predatori i prijetnje

Lav je najdominantniji grabežljivac u svom okruženju, što znači da im druge životinje predstavljaju malu ili nikakvu prijetnju, osim čopora hijena koje mogu nanijeti fatalnu štetu Lavovima, posebno kada su samostalni i kada je hrana u pitanju. Mnoge druge vrste, uključujući žirafe i slonove, vide lavove kao veliku prijetnju koji su lako sposobni smrtno ozlijediti lava da ga pokušaju upozoriti.

Više od ostalih vrsta, značajnu prijetnju lavovima predstavljaju ostali lavovi. U južnoafričkom Sabi Sandsu grupa muških lavova stvorila je koaliciju za koju se vjeruje da je ubila više od 100 lavova preko teritorija koji se na kraju kretao na 170 000 hektara. Mužjaci lavova često će se ubijati dok pokušavaju preuzeti kontrolu nad ponosima, a zatim će ubiti i mladunče ponosa kako bi osigurali da se prenese genetski fond koji nije njihov.

Brojevi lavova također su ozbiljno pogođeni bolestima koje su divlje pse prenijele hijene, a više od 1.000 lavova umrlo je od pseće kuge između 1993. i 1997. godine.

Lavov odnos s ljudima

Međutim, najveća prijetnja Lavovima su ljudi koji ih ne ubijaju samo iz straha (i u povijesti kao trofeji) i zadiranja u poljoprivredu i gradove. Ljudi su se stoljećima divili i plašili se njih, ali zbog lova i rastućih ljudskih naselja, lavovi su izbrisani iz velikog dijela svog povijesnog prirodnog područja.

Iako prirodno ljude ne vide kao plijen, afrički lavovi su se znali ušuljati u sela (ponekad velika) kako bi pronašli hranu, a poznato je da napadaju do 700 ljudi svake godine, a lavovi su odgovorni za 100 smrtnih slučajeva godišnje samo u Tanzaniji. 1898. godine dva su se lava u Keniji (poznata kao lavovi Tsavo - par lavova bez grive) proslavila ubijanjem i poješću preko 130 radnika na željezničkim cestama tijekom razdoblja od oko 9 mjeseci.

Činjenice o lavovima

Mladi lavovi vježbaju igranje uloga!

Mlada mladunčad lavova provode puno vremena igrajući se zajedno što im zapravo pomaže da razviju svoje tehnike lova. Ova metoda igranja uloga kod mladunaca također pomaže ženkama da utvrde hoće li im više odgovarati progon ili lovljenje plijena ili ulov i ubojstvo.

Lavovi imaju mala srca i pluća i moraju se osloniti na nevidljivost i timski rad

Lav ima velike šape s mekanim jastučićima ispod i oštre uvlačne kandže na kraju svakog prsta na nozi koje im pomažu u trčanju, penjanju i hvatanju plijena, a ujedno su i dobri obrambeni mehanizmi. Struktura njihovih stopala i nogu znači da su sposobni i preskakati udaljenost preko 10 metara. Lavova srca teže oko 1.175 grama, što je u odnosu na veličinu tijela znatno manje od mnogih biljojeda koje love. Njihova veličina srca i pluća znači da se lavovi mogu naprezati samo na malim udaljenostima i prije početka lova moraju se osloniti na timski rad i šuljanje iz blizine plijena.

Najpoznatiji svjetski lav preživio je zrakoplovnu nesreću

Jedan od najpoznatijih prikaza lava je ričeći lav na početku filma iz studija MGM. Kako bi podigli publicitet za ovog lava, 1927. godine MGM je prebacio svoju maskotu širom zemlje, ali u letu iz San Diega za New York avion se srušio. Originalni lav MGM preživio je zrakoplovnu nesreću i preživio četiri dana na dijeti sa sendvičima i mlijekom!

Pogledajte svih 20 životinje koje počinju s L

Zanimljivi Članci