Moorhen

Moorhenova znanstvena klasifikacija

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Ptice
Narudžba
Gruiformes
Obitelj
Rallidae
Rod
Gallinula
Znanstveno ime
Gallinula

Moorhenski status zaštite:

Najmanja briga

Mjesto Moorhen:

Afrika
Azija
Centralna Amerika
Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
Oceanija
Južna Amerika

Moorhenove činjenice

Glavni plijen
Insekti, glodavci, bobice
Prepoznatljiva značajka
Mala zaobljena glava i šiljasti kljun
Raspon krila
50 cm - 80 cm (20 do 31 in)
Stanište
Močvare, močvare i bare
Predatori
Lisice, psi, rakuni
Dijeta
Svejeda
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Insekti
Tip
Ptica
Prosječna veličina kvačila
7
Slogan
Hrani se vodenim insektima i vodenim paucima!

Moorhenove fizikalne karakteristike

Boja
  • Smeđa
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Perje
Najveća brzina
22 mph
Životni vijek
1 - 3 godine
Težina
70g - 400g (2,5oz - 14oz)
Duljina
25cm - 38cm (10in - 15in)

Moorheni mogu hodati po vodenim biljkama u ribnjacima i jezerima.




Obični moorhen, koji se naziva i obična žučna kutnica, nalazi se širom svijeta, gotovo na svim mjestima, osim u polarnim predjelima i tropskim džunglama. Te su ptice crne s prepoznatljivim žutim nogama i crvenim kljunom sa štitom koji se proteže od kljunova prema gore između očiju i na čelo. Za razliku od većine vodenih ptica, Moorheni nemaju mrežasta stopala koja bi im pomogla da plivaju. Zviždat će ako se osjećaju ugroženima, ali u suprotnom imaju prepoznatljiv, grdog zvuka poziv koji koriste za međusobnu komunikaciju. Moorheni su članovi obitelji šina, koja uključuje mnogo različitih vrsta močvarnih ptica.



5 Moorhenovih činjenica

• Moorheni se često gnijezde na mjestima koja ljudi često posjećuju, poput parkova.

• Maloljetni moorheni nemaju jarkocrvene štitove na licu.

• Moorheni mogu letjeti, ali nisu baš vješti u tome i u jednom će trenutku ići samo na kratke udaljenosti.

• Moorhens će jesti jaja drugih ptica ako mogu doći do njih.

• Mladi Moorheni iz prijašnjih izlijeganja često pomažu u brizi o novoj bebi svojih roditelja.

Moorhenovo znanstveno ime

Znanstveni naziv običnog moorhena je Gallinula chloropus. Ovo ime dolazi od latinske riječi Gallinula, što znači mala kokoš ili kokoš, i grčke riječi chloropus, što znači zeleno ili žuto (khloros) stopalo (pous).

Postoji više moorhenskih podvrsta. Budući da ih je teško prepoznati na temelju često suptilnih fizičkih razlika, općenito se opisuju tamo gdje ih se može naći.



  • Euroazijski Moorhen, G. C. Chloropus, pronađen u sjeverozapadnoj Europi do sjeverne Afrike i središnjeg Sibira, također u vlažnim područjima južne Azije, Japana i srednje Malezije, Šri Lanke, Kanarskih otoka, Azora, Madeire i Zelenortskih otoka.
  • Sjevernoamerički Moorhen, G. C. Cachinnans, pronađen u jugoistočnoj Kanadi južno od SAD-a, ali ne i u regiji Velike ravnice, također u zapadnoj Panami, Galápagosu i Bermudima.
  • Južnoamerički Moorhen, G. C. Galeata, pronađen u Gvajanama, Trinidadu i dijelovima Brazila, Argentine i Urugvaja.
  • Indo-pacifički Moorhen G. C. Orientalis, pronađen na Andamanskim otocima, Sejšelima, Južnoj Maleziji, Indoneziji, Filipinima i Palauu.
  • Barbados Moorhen, G. C. Barbadensis, pronađen samo na Barbadosu.
  • African Moorhen, G. C. Meridionalis, pronađen u subsaharskoj Africi.
  • Madagaskanski Moorhen, G. C. Pyrrhorrhoa, pronađen na otocima Madagaskar, Reunion i Mauricijus.
  • Andean Moorhen, G. C. Garmani, pronađen u Andama od Perua do sjeverozapadne Argentine.
  • Havajski Moorhen, G. C. Sandvicensis, pronađen samo na Havajima.
  • Antillean Moorhen, G. C. Cerceris, pronađen na Antilima (ne na Trinidadu ili na Barbadosu) i na Južnoj Floridi.
  • Subandean Moorhen, G. C. Pauxilla, pronađen u istočnoj Panami do sjeverozapadnog Perua.
  • Mariana Moorhen, G. C. Guami, pronađena na Sjevernim Marijanskim otocima.

Moorhen izgled i ponašanje

Moorhen je uglavnom ugljenosivi do crni, ali krilna pera imaju tendenciju da imaju smećkast izgled. Uz stražnje rubove svakog krila nalazi se traka bijele boje, a može imati i male bijele mrlje prema stražnjem dijelu. Odrasle ptice imaju svijetlocrveni kljun koji se proteže prema gore između očiju kako bi stvorio štit. Vrh kljuna je žut. Noge su joj uglavnom svijetlo žute boje, a ima duge, zašiljene nožne prste bez traka.

Ova ptica naraste u dužinu od 25 do 38 cm i teška je od 70 do 400 g, otprilike jednaka težini limenke juhe. Moorheni imaju raspon krila od 20 do 31 inč (50 do 80 cm), nešto više od visine dviju igara za kuglanje složenih jednu na drugu. Otprilike su iste veličine kao vrana. Poznato je da lete brzinom od 35 km / h, ali ovu brzinu ne mogu zadržati jako dugo.

Maurheni većinu vremena žive u skupinama, zvanim jatima. Iako ta jata mogu biti velika, Moorheni često žive u malim skupinama od samo nekoliko ptica. Tijekom sezone razmnožavanja žive oko drugih vrsta, ali odvojit će se donekle od ostalih da bi zatražili teritorij za gniježđenje.



Iako ih je lako uočiti dok plivaju, Moorheni su obično prilično sramežljivi i izbjegavat će ljude kad god mogu. Nisu agresivni, osim tijekom sezone uzgoja, a tada će se međusobno prepirati oko gnijezda, kao i žestoko štiteći svoje bebe. Izbjegavaju kontakt s ljudima kad god je to moguće.

Moorhen stoji u vodi

Moorhen Habitat

Moorhene možete pronaći u većini dijelova svijeta, s izuzetkom džungle i polarnih područja. Moraju imati vodu, pa ih ima samo u područjima s dovoljno vode da Moorheni mogu preživjeti. Obično im treba voda koja je dovoljno duboka da mogu plivati, a koja im također pruža mjesto za gniježđenje i način da pobjegnu od svojih neprijatelja.

U hladnijim predjelima moorheni će prije sezone razmnožavanja migrirati u umjerenija područja. Tipično ih možete naći ili hrabro plivajući na područjima otvorene vode ili se skrivajući u korovu na rubu ribnjaka i potoka. Gnijezda grade uz rubove vode, u gustoj vegetaciji koja im nudi dobro sklonište.

Moorhenova dijeta

Moorheni su svejedi i jedu čitav niz biljnih i životinjskih tvari. Oni jedu mnoštvo različitih malih vodenih bića, poput puževa, malih žaba i riba, kao i kopnene životinje, uključujući glodavce i guštere. Oni također jedu insekte i crve, a poznato je da jedu jaja drugih ptica. Osim toga, Moorhens jedu mnoge biljke koje rastu u vodi ili blizu nje, uključujući voće, bobičasto voće i sjeme.

Moorhenski grabežljivci i prijetnje

Moorhen se suočava s mnogim ekološkim izazovima koje su doveli ljudi, uključujući onečišćenje i gubitak staništa. Unatoč tome, uobičajeni se moorhen pokazao vrlo prilagodljivim i nastavlja uspijevati u mnogim različitim okruženjima, čak i u parkovima i drugim mjestima koja ljudi posjećuju. Ova ptica je navedena kao najmanja briga od strane Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), što znači da postoje u dovoljnom broju za održavanje svog stanovništva i da se ne suočavaju sa značajnijim prijetnjama za okoliš.

Nisu, međutim, sve vrste moorhena uspješne. Status havajskog moorhena je neizvjestan zbog toga što ga plijeni mungos . Druga vrsta koja zabrinjava je Mariana moorhen. Naveden je kao ugrožen od strane IUCN-a, kao i drugih zaštitarskih organizacija, zbog gubitka staništa. Također se smatra Indo-pacifičkim moorhenom ugroženi , najvjerojatnije zato što lokalno narod lovi ovu pticu radi hrane.

Na većini mjesta moorhen je popularan plijen za razne grabežljivce. Neke su životinje koje plijene moorhene lisice , kojoti , rakuni , dingos , i psi .

Moorhenova reprodukcija, bebe i životni vijek

U proljeće, bilo gdje od sredine ožujka do sredine svibnja, ovisno o klimi, moorheni se počinju razmnožavati. U to će vrijeme mužjak moorhen plivati ​​prema ženki s kljunom umočenim u vodu. Ako ga ona prihvati, nastavit će grickati perje jedni drugima prije nego što će zajedno sagraditi veliko gnijezdo na skrivenom mjestu u korovu ili četki. Oboje će gnjezdo žestoko braniti od bilo kakvih prijetnji, uključujući i druge ptice koje bi im mogle poželjeti ukrasti mjesto.

Ženka obično snese sedam ili osam jajašaca, a mužjak i ženka naizmjence inkubiraju jaja dok se ne izlegu, što traje oko tri tjedna. Kad se bebe izlegu, oba roditelja dijele zadatak brige o njima, izmjenjivanja hrane i zaštite. Bebama je potrebno oko 40 do 50 dana da se potpuno izletu i mogu letjeti.

Ako se bebama prijeti na bilo koji način, mogu se prilijepiti za tijelo jednog od svojih roditelja radi sigurnosti. Tada će odrasla osoba odletjeti s područja na kojem postoji prijetnja, noseći bebe na sigurno.

Mlade ptice često će ostati neko vrijeme u blizini svojih roditelja, čak pomažući u brizi za sljedeću grupu beba nakon što se izlegnu. Jednom kada su ptice spolno zrele, obično kad napune godinu dana, udruživat će se i osnovati vlastite obitelji.

Moorheni nemaju jako dug životni vijek. Obično žive između jedne i tri godine, ali mogu živjeti i duže. Najstariji zabilježeni moorhen bio je dio studije bendova u Louisiani 1940. godine. Znalo se da ima gotovo 10 godina u vrijeme kada je ponovno zarobljen i provjeren je njegov bend.

Moorhensko stanovništvo

Ukupna populacija Moorhena stabilna je i vjeruje se da je u milijunima. Sveukupno Moorheni napreduju i njihov je broj stalan. Navedeni su kao vrsta najmanja briga od strane IUCN . Međutim, to ne vrijedi za sve podvrste moorhena.

Neke od podvrsta, poput havajskog moorhena, Mariana moorhena i Indo-pacifičkog moorhena, broje daleko manje. Svaka od ovih manjih skupina ptica sadrži najviše nekoliko stotina jedinki, unatoč naporima da ih se zaštiti. Sve tri ove vrste navedene su kao ugrožene, a ove vrste možda neće preživjeti jer je njihov broj tako malen.

Pogledajte svih 40 životinje koje počinju s M

Zanimljivi Članci