Sob



Znanstvena klasifikacija sobova

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Artiodactyla
Obitelj
Cervidae
Rod
Rangifer
Znanstveno ime
Rangifer Tarandus

Status zaštite sobova:

Najmanja briga

Sjeverni jelen Mjesto:

Euroazija
Europa
Sjeverna Amerika
ocean

Činjenice o sobovima

Glavni plijen
Trava, bilje, bobice
Stanište
Šume u blizini arktičke tundre
Predatori
Čovjek, Medvjedi, Vukovi
Dijeta
Biljojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Trava
Tip
Sisavac
Slogan
Također poznat kao Karibu

Fizičke karakteristike sobova

Boja
  • Smeđa
  • Siva
  • Bijela
  • Tako
Tip kože
Krzno
Najveća brzina
50 mph
Životni vijek
12-15 godina
Težina
60-320 kg (132-705 lbs)

'Putuje pješice više kopnenog prostora godišnje od bilo kojeg drugog bića koje luta Zemljom'

Sobovi su postali pomalo hirovito stvorenje. Priče o sposobnosti letenja da se vuku saonice Djeda Božićnjaka i druge takve priče učinile su ih zabavnim fokusom i za mlade i za stare. Međutim, o tim velikim životinjama koje se nalaze u hladnijim podnebljima širom svijeta može se puno naučiti.

Sobovi su jedna od drugih najvećih vrsta jelena iza karibua. Poznato je da ove životinje tijekom putovanja tijekom cijele godine pokrivaju čak 3.100 četvornih kilometara kopnenog prostora. Putujući stadima, sobovi mogu biti vrlo zaštitnički nastrojeni prema ostalim članovima svoje grupe. Irvasi su uglavnom nježno i opušteno stvorenje.



3x nevjerojatne činjenice o sobovima

  • Sobovi imaju sposobnost nosa da zagriju zrak koji udišu prije nego što im uđe u pluća.
  • Zlatni orlovi jedan su od najvećih grabežljivaca irvasa pri rođenju.
  • Znanstvenici proučavaju sobove više od dva stoljeća.

Znanstveni naziv za sobove jelene

Rangifer Tarandus je znanstveni naziv za sobove. Rangifer je izvorno poznat kao malo zviježđe pronađeno između sazviježđa Kasiopeje i Camelopardalisa. U latinskom jeziku i Rangifer i Tarandus znače sobove, pri čemu je Rangifer generičko ime, a Tarandus određeno ime.



Fizičke značajke sobova

Iako postoje različite vrste sobova koji se mogu razlikovati u veličini od jedne do druge vrste, obični sobovi u prosjeku stoje 4 metra uz ramena. Te životinje mogu narasti i do šest metara. Ovo je iste dužine kao krevet za dvije osobe.

Težina sobova može se široko razlikovati od jedne do druge vrste. Prosječna ženka sobova teži oko 240 kilograma, što je dvostruko teže od prosječne hobotnice. Mužjak ima prosječnu težinu od 365 kilograma, nešto manje od polovine težine Suri medvjed . Međutim, zabilježeno je da neki sobovi mogu doseći čak 700 kilograma. To je petina težine prosječnog automobila.

Da bi ih zaštitili u hladnim arktičkim uvjetima u kojima žive, sobovi imaju gusto krzno koje pokriva cijelo njihovo tijelo. Ovo krzno sastoji se od šupljih dlačica koje omogućuju zadržavanje i zagrijavanje zraka kako bi sobovi bili topli. Ova izolirana šuplja dlaka također daje životinji veću plovnost u vodi da pluta kad je to potrebno. Ova značajka olakšava prijelaze rijeka tijekom migracija. Krzno sobova može biti jedna od mnogih nijansi smeđe svijetlo bež boje. Bijele mrlje nalaze se na prsima, trbuhu, vratu i područjima iznad kopita.

Papke sobova korisni su alati važni za njihov opstanak. Papci su široki. Zimi su kopita tvrda, što omogućava sobovima da se usjeku u snijeg i led. U toplijoj sezoni kopita sobova postaju mekša i omogućuju lakše plivanje i hvatanje u blatu. Čuje se prepoznatljiv zvuk kad se tetive trljaju po kosti kopita.

I muški i ženski sobovi uzgajaju rogove. Međutim, muški rogovi sobova obično su dvostruko veći. Baršun koji okružuje rogove mužjaka obično otpada krajem kolovoza. Oni odbacuju rogove prateći jesensku kolotečinu koja se događa krajem listopada ili studenog. Ženke obično ne bacaju rogove do proljeća.

Sobovi (Rangifer Tarandus)

Ponašanja sobova

Sobovi mogu trčati do 50 milja na sat! Osim što su brzi sprinteri, sobovi su i prvaci u migracijama. Poznato je da životinje prijeđu više od 3100 kilometara u jednoj godini - iste dužine kao utrka samotranscendencije, najduža certificirana stopa na svijetu.

Sobovi putuju u velikim čoporima koji mogu sadržavati desetke tisuća životinja u bilo kojem trenutku tijekom ljetnih mjeseci. Te su skupine poznate kao stado. Znanstvenici vjeruju da to pruža olakšanje komarcima, muhama i nosnim mušicama koje sobovima mogu postati dosadne. Kad se vrijeme počne hladiti, stado se počinje prorjeđivati. Za to se vrijeme stada može smanjiti na samo deset članova odjednom. To se često događa tijekom sezone kolotraja koja se odvija u jesen. To je također vrijeme kada se uzgoj najčešće događa u stadu.



Stanište sobova

Sobove ćete naći u polarnim i arktičkim klimama. Najviše sobova ima na sjevernoj hemisferi. Stada su primijećena u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Životinje više vole šume jer su ti prostori ispunjeni hranom koja je životinji potrebna za preživljavanje. Debeli pokrivač drveća poput borova, smreke i ostalih stabala četinjača daje sobama mjesta za spavanje. Ova stabla pružaju određenu zaštitu od vremenskih nepogoda i od toga da ih predatori lako uoče.

Mjesto podvrsta sobova širom svijeta

Postoji šest glavnih podvrsta sobova za koje je poznato da danas lutaju Zemljom. To uključuje sljedeće:

  • Sjeverni jeleni Svalbarda- Pronađena u norveškom arhipelagu Svalbard, ovo je najmanja zabilježena podvrsta sobova.
  • Finski šumski sobovi- Ova je podvrsta sobova rijetka i klasificirana je kao ugrožena pasmina. Finski šumski sobovi česti su u ruskoj Kareliji i provincijama, uključujući Sjevernu Kareliju, Kainuu i Savoniju u središnjoj južnoj Finskoj.
  • Boreal Woodland caribou- Poznatiji pod nazivom Woodland caribou, Boreal Woodland caribou živi u šumama Kanade i Sjeverne Amerike.
  • Neplodna karibu- Ova podvrsta sobova uključuje i dikobraznu karibu. Te se životinje nalaze na cijelom kanadskom teritoriju, uključujući Nanavut i sjeverozapadne teritorije. Postoje snimke neplodnih karibua koji su lutali i po čitavoj Kitai na Grenlandu.
  • Euroazijski sobovi Tundra- Poznata i kao planinski sob, ovu podvrstu sobova možemo pronaći uživajući u atmosferi zapadnog Skandinavskog poluotoka. Većinu ovih stada naći ćete u Norveškoj.
  • Peary caribou- Najmanji od sjevernoameričkih karibua, ovi rodovi sobova žive na visokoarktičkom otoku Nanavut, kao i na sjeverozapadnim teritorijima Kanade.

Dijeta sobova

Klasificirani kao biljojedi, sobovi žive na dijeti biljaka i vegetacije. Neke od omiljenih namirnica sobova uključuju lišće vrbe i breze, gljive, šaš, pamučnu travu i vegetaciju prizemnog stana. Životinje uživaju u voću i bobicama kad su dostupne. Međutim, iako je ova hrana u redu kao poslastica, jesti je u izobilju nije zdravo za sobove.

Tijekom hladnijeg doba kada su biljke i vegetacija ograničeni, sobovi svojim izoštrenim osjetom mirisa lociraju lišajeve pod snijegom. Koristeći svoja tvrda kopita za probijanje snijega i ledenog pokrivača, životinje mogu pristupiti ovoj hrani. Krave će u ovim situacijama koristiti rogove kako bi pomogle u pristupu lišajevima. Sobovi će u prosjeku svaki dan pojesti između 18 i 18 kilograma hrane.

Iako to nije prvi izbor hrane, sobovi su poznati da jedu male glodavce povremeno. To im daje sposobnost da održavaju svoje prehrambene potrebe i zadovoljavaju potrebu za proteinima i željezom u prehrani.



Predatori i prijetnje sobova

Živeći u divljini, sobovi se suočavaju s prijetnjom različitih vrsta grabežljivaca. Najčešće životinje koje su plijen sobova uključuju vukove, zlatne orlove i medvjede. Međutim, kada budu ubijene, ostale mesojede životinje pojest će meso sobova.

Ljudi su jedan od najvećih grabežljivaca sobova. Love životinje zbog mesa, kože i krzna. Krzno se koristi za stvaranje tople odjeće za ekstremno hladne vremenske uvjete. Kože su preplanule. Tako se stvara vodonepropusni kožni materijal idealan za izradu cipela, šatora i odjeće.

Iako se pripitomljeni sobovi često ne brinu zbog predatora koji im prijete za život, postoje i druge vrste prijetnji s kojima se suočavaju. Većina sobova koji se drže u zatočeništvu nisu u odgovarajućem okruženju za održavanje svog načina života. To može uzrokovati smrt životinja zbog depresije, bolesti, pa čak i gladi kada se ne dobivaju prave vrste hrane.

Reprodukcija sobova i životni ciklusi

Uzgajalište sobova odvija se od početka listopada do kraja studenoga. Ovo je poznato kao jesenska ruta. Mužjak odabire 5-15 ženki iz stada tijekom sezone razmnožavanja kako bi stvorio harem. Da bi se pripremio za ovaj godišnji događaj, mužjak će trljati baršun sa svojih rogova. Njihovo se tijelo počinje povećavati s oticanjem vrata i stvaranjem grive dlake ispod vrata.

Ukupno razdoblje trudnoće sobova je 228-234 dana. Da bi se pripremile za rođenje svojih beba, krave napuštaju stado i putuju na zajedničko telište u proljeće. Uobičajeno je da majke rađaju po jedno tele. Rijetki su slučajevi kada se blizanci rađaju majci. Ovo je jedino leglo koje će ženke sobova imati tijekom godine.

Telad sisa prvi tjedan svog života. Čvrsta hrana dodaje se njihovoj prehrani nakon tog razdoblja. Do dobi od dva tjedna bebe najčešće udvostručuju svoju porođajnu težinu. Odbijanje djeteta započinje s otprilike šest mjeseci. Međutim, bebe će ostati s majkom prve godine. Prosječni životni vijek sobova koji žive u divljini je 15 godina. To je vremensko trajanje čak i manje za pripitomljene životinje jer im nedostaje ista stimulacija kao ono što se nalazi u njihovim prirodnim staništima.

Populacija sobova

Postoji 2,1 milijuna prijavljenih stada sobova i karibua koji žive u različitim regijama širom svijeta. To je manje od polovice populacije prijavljene 1996. godine. Tada istraživači procjenjuju da 4,7 milijuna stada luta Zemljom.

Pad broja stanovnika ima mnogo uzroka. Kao prvo, okruženja u kojima sobovi ovise o skloništu i hrani smanjuju se stalnim ljudskim razvojem. Povećanje populacije vukova i medvjeda također stvara veću prijetnju životinjama. I na kraju, ljudski lov na krzno i ​​dalje predstavlja prijetnju tim životinjama.

Pogledajte sve 21 životinje koje počinju s R

Zanimljivi Članci