Krajnji kit

Znanstvena klasifikacija kitova fin

Kraljevstvo
Animalia
Red
Chordata
Razred
Sisari
Narudžba
Cetacea
Obitelj
Balaenopteridae
Rod
Balaenoptera
Znanstveno ime
Balaenoptera Physalus

Status očuvanja kitova peraja:

Ugroženi

Mjesto fin kita:

ocean

Činjenice o kitu peraje

Glavni plijen
Krill, riba, lignje
Prepoznatljiva značajka
Šiljasta njuška i dvije rupe na vrhu glave
Stanište
Duboke priobalne vode
Predatori
Ljudski, veliki morski psi
Dijeta
Mesojed
Prosječna veličina legla
1
Životni stil
  • Stado
Omiljena hrana
Krill
Tip
Sisavac
Slogan
Pronađena u cijelim oceanskim vodama širom svijeta!

Fizičke karakteristike kitova peraje

Boja
  • Siva
  • Plava
  • Crno
  • Bijela
Tip kože
Glatko, nesmetano
Najveća brzina
25 mph
Životni vijek
50 - 60 godina
Težina
1.800 kg - 70.000 kg (4.000 lbs - 150.000 lbs)
Duljina
6,5 m - 24 m (21 ft - 79 ft)

Kit peraja jedna je od najvećih životinja koje su ikad postojale na zemlji.



Smješten duboko u velikim svjetskim oceanima, kit peraja presijeca veličanstvenu figuru dok bez napora klizi kroz vodu. Unatoč ogromnoj veličini, ovi su kitovi brzi i okretni plivači koji su se izuzetno dobro prilagodili svom vodenom okruženju. Nekoć jako ugrožen ljudskim lovom, kit se polako vraća. Pojavljuju se dovoljno često da bi strastveni promatrači kitova mogli uživati.



Činjenice o kitu peraje

  • Umjesto zuba, tipični kit peraje ima oko 260 do 480 baleen ploča sa svake strane usta za filtriranje hrane iz vode. Baleen se sastoji od keratina - iste tvari kao i kosa, perje, papci, rogovi i kandže - s malo sitnih dlačica na krajevima.
  • Kit peraja poznat je i pod nazivom britva, peraja, obični rorqual i kit haringe.
  • Sposobnošću održavanja brzine od gotovo 25 milja na sat, stekao je nadimak 'morski hrt'.
  • Kitovi peraja imaju ogroman dom. Migriraju tijekom cijele godine.
  • Kitovi peraja imaju slojeve masnoće ispod kože zvane masnoća koji ih izoliraju od hladnih voda i daju im uzgon.

Znanstveno ime fin kita


Balaenoptera physalusslužbeno je znanstveno ime kitova peraja. Physalus je izveden iz grčke riječi physa, što znači ‘udarci’ ili ‘duvaljka.’ Ovo je referenca na puhalo kita.

Kit peraja pripada rodu Balaenoptera, koji također uključuje i običnu kit minke , plavi kit , i Sei kit. Taksonomska obitelj Balaenopteridae, poznata i kao rorquals, najveća je skupina baleanskih kitova na svijetu. Kit peraja vrsta je kitova, koja obuhvaća sve kitove i dupine.

Trenutno postoje dvije prepoznate podvrste kitova peraja - sjeverna peraja i južna peraja - koje su očito podijeljene po zemljopisnoj regiji. Neki taksonomisti također vjeruju da na Pacifiku postoji treća podvrsta kitova peraja. Te se podvrste rijetko miješaju dugo vremena. Oni imaju tendenciju da imaju vlastite migracijske putove i društvene skupine.

Izgled peraje kitova


Svojim dugim, vitkim tijelom, kit peraje se može razlikovati od sličnih vrsta prisutnošću velike zakvačene leđne peraje na leđima i osebujnog grebena koji joj ide do repa. Oko leđa i glave ima sivkastu ili smećkastu boju, oko trbuha bijelu boju. Oznake oko glave su asimetrične - tamne s lijeve strane donje čeljusti i bijele s desne strane. Na leđima ima i dvije rupe za puhanje.

Prosječni kit peraje dugačak je više od 65 stopa i težak je 80 tona, odnosno otprilike težina nekoliko složenih kamiona. To ga čini drugom po veličini kitovom, koju su pomračili samo uistinu masivni plavi kit . Ženke su možda malo veće od mužjaka, ali inače pokazuju malo spolnog dimorfizma (što znači razlike među spolovima).



kit peraje - Balaenoptera physalus - zračna fotografija plivanja kitova peraja

Ponašanje kitova peraja


Kitovi peraja vrlo su društvena bića koja putuju u mahunama. Iako se ponekad mogu naći sami, finovi se obično skupljaju u skupine do deset istovremeno. Veliki broj kitova peraja može se okupljati na hranilištima, čak se miješajući s drugim vrstama kitova i dubokomorskim grabežljivcima. Kit fin se u velikoj mjeri oslanja na zvukove niskog tona kako bi komunicirao jedni s drugima. Ti se zvukovi kreću između 16 Hz i 40 Hz, daleko izvan uobičajenog ljudskog raspona sluha. Oni također proizvode redovite impulse i tutnjave na oko 20 Hz. Ovo je jedan od zvukova najniže frekvencije bilo koje životinje na zemlji. Znanstvenici vjeruju da je zvuk možda povezan s udvaranjem i hranjenjem. Može im pomoći i u prikupljanju informacija o njihovoj okolini.

Kitovi peraja sposobni su pokazati veliku inteligenciju, suosjećanje, zaigranost i tugu. Iako je teško proučiti ove karakteristike u divljini, znanstvenici znaju da kitovi imaju relativno veliku veličinu mozga u odnosu na tijelo. U apsolutnom iznosu, kitovi općenito imaju najveći mozak od bilo koje životinje na zemlji. Oni također mogu imati složene moždane strukture potrebne za socijalnu inteligenciju i teoriju uma.

Kitovi peraja posebno su prilagođeni za život u vodi. Mnogi od njihovih vanjskih organa, poput ušiju, evoluirali su u unutarnje dijelove tijela kako bi smanjili otpor dok plivaju. Zbog svojih izvanrednih prilagodbi, oni mogu roniti pod vodom do 1500 stopa kako bi se hranili. Međutim, većinom će tijekom putovanja ostati samo nekoliko stotina metara ispod oceana.

Kao i svi drugi kitovi, oni moraju isplivati ​​na površinu i silom istjerati zrak kroz puhalicu kako bi disali. Puhat će nekoliko puta prije dubokog zarona tijekom kojeg u krvi i mišićima čuvaju što više kisika. Njihova se fiziologija uvelike mijenja kako bi se nosila s pritiskom i nedostatkom kisika duboko pod vodom. Znanstvenici pretpostavljaju da čak i zatvaraju određene organe u svom tijelu koji nisu neophodni tijekom lova.

Kitovi peraja su iznenađujuće brzi zbog svojih veličina - a ujedno su i neki od najbržih kitova na zemlji. Mogu održavati brzinu od gotovo 30 mph za kratke rafale i normalne brzine do 25 mph. Zbog toga su kitovi peraja stekli nadimak „morski hrt“.

Kitovi peraja često su sastavni dio lokalnog ekosustava oceana. Njihova ogromna tijela dom su mnogim vodenim životnim oblicima i parazitima, a kada propadnu, njihova tijela pojedu sve vrste dubokomorskih životinja na dnu oceana.

Kraj staništa kitova


Osim sjevernih i južnih ekstremiteta koji ostaju prekriveni ledom veći dio godine, kit peraja obitava u većini svjetskih oceana i mora, uključujući dijelove Sredozemlja i Kariba. Preferira hladne i umjerene vode, a nešto je rjeđe u tropskim regijama. Kit peraja također obitava u obalnim i školskim vodama dubokim najmanje 200 metara.

Iako su neke populacije u stvari sjedeće tijekom većeg dijela godine, kit fin je uglavnom migratorna vrsta, krećući se svijetom kao odgovor na promjene temperature i dostupnosti hrane. Obrasci migracije kitova nisu dobro razumljivi, ali čini se da više vole topliju klimu u jesen i hladniju u proljeće i ljeto.

Dijeta fin kitova


Prehrana kitova peraja sastoji se gotovo u potpunosti od lignje , rakovi i mali riba . Sićušni sveprisutni organizmi poput krila i kopepoda među najčešćom su hranom. Kit peraja ima nevjerojatnu sposobnost da proširi usta do neizmjerne veličine. Kad se kit počne hraniti, uzima veliku količinu hrane i vode. Kit tada potiskuje vodu natrag kroz balene ploče dok hvata hranu unutra. Svakodnevno može pojesti do dvije tone hrane. Fin kitovi imaju nekoliko strategija za prikupljanje hrane. Jedna od najčešćih strategija je plivanje oko jata riba i njihovo okupljanje na jednom mjestu kako bi ih moglo pojesti odjednom. Svaki dan može provesti nekoliko sati u lovu.



Fin kitovi predatori i prijetnje


Zbog svoje ogromne veličine, gotovo da nema prirodnih grabežljivaca kitova, ali zabilježeno je nekoliko anegdota o skupinama kit ubojica uznemiravanje ili ubijanje pojedinaca. Bez pravih prirodnih grabežljivaca, kitovi peraja najosjetljiviji su na ljudske aktivnosti.

Iako su u većini mjesta širom svijeta međunarodnim pravom zaštićeni od lova na kitove, još uvijek su u opasnosti od udara brodova i zapleta u mreže. Te su nesreće srećom rijetke. Međutim, buka brodova može zbuniti komunikaciju kita s prijateljima. Prekomjerni ribolov također je iscrpio vitalne rezerve plijena iz oceana.

Reprodukcija kitova peraja, bebe i životni vijek


Iako su neki aspekti ponašanja parenja kitova još uvijek slabo razumljivi, čini se da kitovi peraja tvore parove tijekom sezone uzgoja. Znanstvenici su utvrdili da se kitovi peraja obično pare u umjerenim vodama oko zimskih mjeseci. Nemaju specifična mjesta parenja i oslanjaju se na svoj glas kako bi se pronašli. Mužjaci jure za ženkama i ispuštaju zvuk niske frekvencije koji dobro putuje u vodi.

Nakon što se par pari, ženke će nositi svoje mladunce otprilike cijelu godinu dana prije rođenja teleta. Novorođeno tele dugo je oko 20 stopa i teži gotovo 7000 kilograma, a zna plivati ​​gotovo odmah po izlasku iz maternice. Potrebno je još šest ili sedam mjeseci prije nego što će majka potpuno odviknuti tele. Budući da tele ne može izravno sisati, majka mora ubrizgati mlijeko u usta svoje bebe. Ženke vrste daju samo po jedno potomstvo svake dvije do tri godine.

Kitovi peraja imaju duga razdoblja sazrijevanja. Mužjaci postaju spolno zreli sa šest do deset godina, dok ženke postaju spolno zreli u dobi od sedam do 12 godina. Međutim, potrebno je ukupno oko 25 do 30 godina da kit peraje potpuno sazrije. Poput ljudi, kit peraja može doživjeti 80 do 90 godina, iako su zabilježeni dulji životni vijekovi duži od stotinu godina.

Stanovništvo kitova peraja


Kitovi peraja nekada su bili uobičajeni prizor širom svijeta. Stotine tisuća njih lutalo je oceanima, a lovci su ih uglavnom ignorirali jer ih je bilo teško uloviti. No nakon što je razvijena odgovarajuća tehnologija, lov teških kitova u 20. stoljeću uvelike je iscrpio njihov broj. Prema Internetu životinjske raznolikosti Sveučilišta Michigan, do 50-ih godina svake godine lovilo se više od 10 000 kitova. Iako je zaštita proširena između 1976. i 1990., populacija kitova pala je na samo 38 000 do 1997., Što ga dovodi u opasnost od izumiranja.

Prema Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) Crveni popis, trenutno je stanje kita peraje ranjiv . Trenutno je na svijetu ostalo oko 100 000 zrelih jedinki, a čini se da se broj stanovnika povećava. Međutim, moglo bi proći još mnogo desetljeća pažljivog očuvanja prije nego što se kit peraja vrati na svoje prethodne brojeve.

Pogledajte svih 26 životinje koje počinju s F

Zanimljivi Članci